Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    i normalna i fit... :) byle smacznie :)
    •  
      CommentAuthorJaheira
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    Za mną chodzi sałatka z zupek chińskich.
    Składniki podam Ci tak "na oko"(ja się nie trzymam nigdy ściśle przepisów w sałatkach)

    2 zupki chińskie łagodne, koniecznie VIFON(ten olej wyrzucasz a proszek zostawiasz)
    3 pomidory
    1 długi ogórek
    1 duży filet z kurczaka
    majonez
    Makaron kruszysz w torebce. Ogórka, pomidory kroisz w kosteczkę. Kurczaka kroisz w kosteczkę, doprawiasz i podsmażasz.
    Wszystko mieszasz, dodajesz te sypkie przyprawy z zupek i majonez.
    Makaron wchłonie wilgoć z warzyw i z trochę majonezu. Sałatka musi się trochę ustać w tym celu.

    Ostatnio też jadłam sałatkę:fasola czerwona, kukurydza, ananas, feta z odrobiną majonezu- też całkiem dobra.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeJan 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    U mnie inna wersja sałatki, też z VIFONOWYCH zupek:

    W zależności od ilości gości:
    3, max 4 paczki zupek zielonych ZŁOTY KURCZAK (starcza wtedy na sporą miskę)
    kukurydza w puszce
    ogórki konserwowe (według uznania)
    majonez do zaczepienia

    Prosto: wrzucasz zupki (my nie rozdrabniamy nigdy makaronu, ale oczywiście można), zalewasz gorącą wodą tak, by nakryła makaron. Oczywiście tłuszcz wyrzucasz, ale z powodzeniem można wrzucić przyprawę tę w saszetce co jest w zupkach. Później czekasz aż makaron wchłonie wodę którą był zalany, kroisz ogórki w kosteczkę, kukurydzę odsączasz i wrzucasz. Mieszasz, majonezem nadajesz odpowiednią konsystencję, doprawiasz do smaku :smile: Szybko się robi.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    tę sałatkę też znam ale modyfikuję ją wg tego co mam w lodówce :)

    ale skąpicie przepisami na sałatki noooo
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    Sałatkę z selerem konserwowym pewnie znasz?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    Lady a juz wszystkie tutejsze wyprobowalas? ta Szczypty "dla dziwakow" jest nietypowa ale b.dobra


    z moich ostatnich taka dosc szybka
    2 garscie rodzynek - sparzyc
    5-6mandarynek (podzielic na czastki)
    3-4 jajka w kostke
    puszka kukurydzy
    majonez zeby wszystko polaczyc
    troche soli
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    My Angel... wstawiałam chyba stronę czy dwie wcześniej... seler i krewetki. Nie wiem jaką Ty znasz ?

    Ania specyficzny skład hmmmm
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    Moja to seler konserwowy, wędlina np."miodowa" w kostkę, kukurydza, jajko, ananas, zielona pietruszka, majonez. Niektórzy dają paprykę surową, ja nie lubię jej w sałatce.
    Inną robię z ryżem, piersią kurczaka podsmażoną w przyprawach, kukurydzą, świeżym ogórkiem, ananasem i majonezem.

    <span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 03.01.13 20:42</span>
    U koleżanki kiedyś jadłam z jajkiem i słonecznikiem, ale kompletnie nie pamiętam co tam jeszcze było, była bardzo dobra.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 3rd 2013
     permalink
    Lady a robilas salatke z KUS KUS z przepisu z 1str? teraz mialam na sylwestra i wszyscy sie zajadali
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeJan 4th 2013
     permalink
    Ja polecam tą, wypróbowana i kilka osób prosiło o przepis, więc niezła
    sałatka warstwowa brokułowa
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 4th 2013
     permalink
    Ania będę testowała tę Twoja i madzianka Twoją też... a na weekend karkówka w roladkach :)

    Treść doklejona: 05.01.13 14:01
    Hyde do sałatki kus kus jakie ogórki? zielone czy kiszone czy konserwowe?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 5th 2013
     permalink
    ogorki "zywe" znaczy swieze ;)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 5th 2013
     permalink
    ciekawe gdzie Ja dzisiaj kupię rzodkiewkę wrrr zupełnie zapomniałam :(
  1.  permalink
    u mnie tez dziś karkówa w roladkach :) Juz sie piecze
  2.  permalink
    to ja wrzuce moje uilubione sałatki. Nie są co prawda dietetyczne, ale ja bardzo je lubię :)
    SAŁATKA Z MAKARONEM
    1 opakowanie makaronu kokardki
    20 dag salami - w kostkę
    30 dag sera zółtego - w kostkę
    sos- majonez, ketchup i duuuuużo ziół prowansalskich.
    Wymieszac i odstawić na godzinę

    SAŁATKA BROKUŁOWA
    1 brokuł
    1 peczek szczypiorku
    8-10 pomidorków koktailowych
    4 jajka na twardo
    sos- jogurt naturalny, 3-4 łyzki majonezu
    Brokuł zblanszować( gotowac 3 min w posolotym wrzątku), ostudzić, podzielic na różuczki, jajka pokroić w ósemki, posolić popieprzyć, pomidorki pokroić na polówki. Polac zimnym sosem,. Posypac szczypiorkiem



    SAŁATKA SZPINAKOWA
    1 opakowanie szpinaku świeżego
    1 puszka mandarynek
    boczek surowy- przesmazyc na patetelni bez tłuszczu
    orzechy nerkowca- uprazyc na patelni bez tłuszczu
    ser peccorino zetrzec na tarce( ja uzywam polskiego dziugasa)
    sos
    2 łyzki miodu
    1 łyzka octu balsamicznego
    1 łyżka musztardy
    4 łyzki oliwy
    sok z połowy pomaranczy
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 5th 2013
     permalink
    Ladybird76: ciekawe gdzie Ja dzisiaj kupię rzodkiewkę wrrr zupełnie zapomniałam :(


    w lidlu czy biedronce zawsze mozna dostac
  3.  permalink
    SAŁATKA SZPINAKOWA - ABSOLUTNIE UKOCHANA
    1 opakowanie swiezego szpinaku
    1 pomarancza
    1 kulka mozzarelli
    1 czerwona cebula
    garsc oliwek
    garsc orzechów włoskich
    sos- ocet balsamiczny ukrecony z miodem, oliwą i sokiem z cytryny albo wersja leniwa- sos "geste balsamico" kupiony w Salad Story ( doskonały!!!)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 5th 2013
     permalink
    Hyde chyba nie zawsze bo dzisiaj byłam wszędzie i nawet w "leklerku" i zero :(

    Treść doklejona: 05.01.13 21:20
    Hyde roladki z sera z czosnkiem i majonezem zawinięte w szynkę - super :) szkoda tylko, że nic ostrego do tego nie mogę zapodać :)
    Ada mi dzisiaj w sklepie namieszała w głowie bo w temacie kus-kus poleciałam na dział kasz, ryżu i innych no i tam dopadłam kus kus a ona mi; mamo a może to ma być zupka kus kus no i zoooonk...

    szczypta - niewątpliwie będę testowała :) tylko powiedz mi opakowanie świeżego szpinaku hmmm zielony najzwyklejszy czy świeży ale mrożony? sorki za głupie pytanie ale wolę dopytać... albo podpowiedz gdzie Ty go kupujesz o tej porze roku bo np biedronka ma różne typy sałat w paczkach ale ze szpinakiem się nie spotkałam...

    Co do karkówki daj znać jaka będzie :) Ja jutro będę robiła choć rodzinka namawia mnie na Twoją :)
  4.  permalink
    Karkówka mi bardzo smakowała, chłopakom mniej. No ale wiadomo,są rózne gusty :)
    Szpinak tak jak napisałam- świezy. U mnie w tesco i w almie jest przez cały rok. Ja najbardziej lubie ten z tesco- tam mają ten "baby"( malutkie i delikatne listki, których nie trzeba skubac)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 5th 2013
     permalink
    Kurcze Ja mam małe tesco tu gdzie mieszkam a tam wiecznie pustkami świeci wrrrr nie znoszę go ... musiałabym podjechać do Silesi hmmm
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    szczypta_chilli: sos- ocet balsamiczny ukrecony z miodek i sokiem z cytryny


    masz jakieś swoje proporcje na ilość miodu w szczególności?

    Treść doklejona: 08.01.13 08:38
    q-rde Ja sobie tutaj piszę a kus kus mi się przjarała nooo :(
  5.  permalink
    Lady- na oko robię, próbuję- dla mnie on musi być słodki. Moze kup sobie na pierwszy raz ten sos w Salad story? Wg nie do tego smaku nalzey dążyc

    Treść doklejona: 08.01.13 08:51
    a jak karkówa niedzielna? :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    szczypta niedzielna karkówka = Twój przepis - wygrała w rozmowach z rodzinką... lubią mokro :)

    właśnie zrobiłam sałatkę z kus-kus i hmmm jak dla mnie suuuper - bardzo świeża idealna np do filetów z kurczaka czy indyka albo rożnego typu drobiu :) ale dla gości nie na stół ze względu na misz masz dziwnie wyglądający - no chyba, że za dużo kaszy dałam - jedną torebkę kupca!

    Treść doklejona: 08.01.13 09:41
    szczypta szpinak parzysz czy tylko myjesz listki?
    Jeśli chodzi o sos to u Nas nie spotkałam się z Salad Story a sam ocet kojarzy mi się po nazwie z octem balsamicznym ale tym gęstym - kremem i nie wiem czy Ci o to chodzi :wink::wink:

    Treść doklejona: 08.01.13 09:45
    q-fa ale ze mnie pipa... salat story mam pod nosem w markecie do którego się dzisiaj wybieram wrrr oczywiście do tesco za szpinakiem bo w jarzynowym mają ale dość duże liście i wydaje mi się, że mogą być za duże i za cierpkie w smaku a jak Ty piszesz te młode - baby w Tesco będą o tyle fajne, że delikatne nawet smakowo :)
  6.  permalink
    Salad Story to chyba najblizej Ciebie
    Katowice
    Silesia City Center, ul. Chorzowska 120
    Lady- jest i ocet balsamiczny i krem balsamiczny. Ja kupuje taki ocet w Almie
    hjgf

    Treść doklejona: 08.01.13 09:47
    a szpinak tylko myję, chyba ze kupuję w tesco to on juz jest myty :)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    szczypta to dobrze skojarzyłam ten ocet :) mam dwie butelki takowego smakołyku :) do pomidorków :) Aceto balsamico :)

    Właśnie już sprawdziłam Salad Story i właśnie do silesi śmigam dzisiaj :) bo mam pod nosem :) - 4minuty drogi :) Przechodzę koło tej "sałatkarni" dość często i nigdy nie zwróciłam uwagi gdyż niestety nie stołuję się w takich lokalach :( jakoś małe mam do nich przekonanie a i cenami nie grzeszą wrr
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    Wiem, że OT ale muszę z tęsknoty :wink: Silesia City Center to moje najukochańsze centrum handlowe ;-) a ja z tych niezakupowych dziwolągów jestem ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    Ulcia Ja tam jadę w ostateczności ale zakupy i tak wolę robić w mniejszych marketach... nie znoszczę w silesia CC szczególnie weekendów - zasypana jest ludźmi :( tłok już na parkingach :( Jedyny plus to taki, że w jednym miejscu wszystkie prawie sklepy :)
  7.  permalink
    a ja bardzo lubię sałatki styamtąd. Moze nie są super tanie ale pyszne!

    Treść doklejona: 08.01.13 12:42
    Ulcia - a Ty pochodzisz z Katowic?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Hyde sałatka kus kus niestety nie przypadła do gustu domownikom i pierwsze co zrobili to władowali do niej majonez bo bez niego uważali, że za bardzo świeża i brakowało jej cieżkości i inności w smaku... :)

    Jutro albo pozostała część tej sałatki albo ze szpinakiem
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    szczypta_chilli: Ulcia - a Ty pochodzisz z Katowic?

    nie, z Wawy ale mój mąż jest z Katowic i jesteśmy tam na weekend co 3 tygodnie i właśnie dla mnie w porównaniu z tym co tu się dzieje w centrach handlowych tam jest luźno - dlatego tak lubię :wink: no i wogóle jest dla mnie bardzo wygodnie poukładana i o niebo wolę robić tam zakupy ze względu na LUDZI- są wg mnie zdecydowanie przyjemniejsi, milsi, tacy friendly
    --
    •  
      CommentAuthorMola84
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    To ja dorzucę jeszcze jedną sałatkę z zupek chińskich:
    2 zupki chińskie z kurczaka
    kapusta pekińska
    puszka kukurydzy
    majonez

    Pyszna
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    Ladybird76: q-rde Ja sobie tutaj piszę a kus kus mi się przjarała nooo :(

    ale jak sie kuskus moze przyjarac skoro jego sie tylko goraca woda zalewa? poza tym torebka to jakies 300g, dla pulku wojska by starczylo


    Ladybird76: Hyde sałatka kus kus niestety nie przypadła do gustu domownikom i pierwsze co zrobili to władowali do niej majonez bo bez niego uważali, że za bardzo świeża i brakowało jej cieżkości i inności w smaku...

    kto co lubi, dla mnei wlasnie lekkosc wszelakich salatek jest na plus, te z majonezem sa duzo ciezsze no i tym samym duzo bardziej kaloryczne
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 8th 2013
     permalink
    SALATKA WIELOWARSTWOWA

    sloiczek selera konserwowego
    cienka warstwa majonezu
    puszka kukurydzy
    4 jajka starte na duzych oczkach
    20dag szynki pokrojonej w srednije grubosci kostke
    4-5plastrow ananasa w kostke
    biala i jasnosielona czesc pora w piorka
    2duze tarte jablka (najlepiej kwasne, ja dalam championy bo innych nie dostalam)
    cienka warstwa majonezu
    20-25dag z9oltego sera tartego na duzych oczkach


    salatke najlepiej podawac w szklanej, przeswitujacej misce; ukladac warstwami od selera zaczynajac, zrobic tak min. z 2godz przed podaniem, aha warto dobrze odsaczyc sok z ananasa a najlepiej odsaczyc plastry na recznikach papierowych
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 8th 2013 zmieniony
     permalink
    Ul_cia: no i wogóle jest dla mnie bardzo wygodnie poukładana i o niebo wolę robić tam zakupy ze względu na LUDZI- są wg mnie zdecydowanie przyjemniejsi, milsi, tacy friendly


    i tutaj Cię popiera jeśli chodzi o ludzi :) też jestem tego zdania dlatego cieszę się, że mieszkam na śląsku :) a do silesi obecnie mam 7 minut jazdy samochodem :) wcześniej ok 4

    Treść doklejona: 08.01.13 23:12
    Hyde a no widzisz nastawiłam odruchowo kaszę wrrr i na całe moje szczęście nie rozgotowałam jej ale efekt był taki sam jak przy zalaniu wrzącą wodą :) no zanim się zorientowałam to się złapała na dnie wrrr a to dlatego, że tutaj pisałam :)
    Dawno ale to dawno nie gotowałam jej bo rodzinka nie przepada choć Ja uwielbiam różnego rodzaju kasze :) u Nas np kartofle też nie są z tych ulubionych i jeśli ktoś je zjada to mama i mąż a my z dziewczynami obchodzimy się bez nich :)

    Hyde widzę, że Ada pałaszowała w sałatce teraz wieczorkiem he he he
    Tę warstwową znam i serwuję ją na imprezach jak mi się przypomni :) Ostatnio dominuje ta z paluszkami z krabów - ulubiona rodzinnie :)

    Jutro ze szpinakiem :)
    •  
      CommentAuthor_MIA_
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    MrsHyde: ale jak sie kuskus moze przyjarac skoro jego sie tylko goraca woda zalewa?


    Kuskus prawidlowo powinno sie podlac odrobina oleju, wymieszac dokladnie, podlac odrobina cieplej wody, znowu wymieszac i gotowac na parze.
    Na koncu dodac sol i odrobine masla , wymieszac ( najlepiej rekami zeby nie powstaly grudki ) i gotowe :)
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Dziewczyny, przypomnicie mi przepis na roladki z serem i czosnkiem w szynce? Przejrzałam kilka stron wstecz i nie znalazłam. Były to chyba roladki MrsHyde?
    Zetrzeć ser (ile) wymieszać z majonezem i czosnkiem i zawinąć w szynkę? Nie rozwinie się czy przebić wykałaczką?
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Roladki pyszne, proszę przepis:

    PRZEKĄSKA - ROLADKI

    10 -12 plastrow szynki konserwowej
    30dag zoltego sera
    4zabki czosnku
    majonez

    ser zetrzec na tarce z drobnymi oczami, dodac przecisniety przez praske czosnek i majonezu tyle zeby sie wszystko zlaczylo, ukladac waleczki serowe na szynce i zawijac w roladki.
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJan 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Na prośbę Szczypty podaję sprawdzony przepis na naleśniki, który mam od tutejszej użytkowniczki - Mary. Mnie zawsze wychodzą z tego przepisu. Jest tak dobry, że mój mąż też potrafił według niego zrobić naleśniki.

    20dag mąki
    2 jajka
    1 szkl. mleka
    1 szkl wody gazowanej lub piwa (na piwie nigdy nie robiłam, wystarczała zawsze woda gazowana muszynianka lub żywiec średniogazowany)
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Ubić jajka z mlekiem i dodać całą mąkę i rozcieńczać wodą do pożądanej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, raczej bardziej płynne. Dodać olej sól, wymieszać, odstawić na godzinę. To bardzo ważne - pęcznieje gluten w mące, naleśniki dzięki temu będą miękkie. Po godzinie rozcieńczyć ciasto (zgęstnieje) znów do konsystencji poządanej tylko wodą (od mleka ciasto jest twarde). Taka porcja wystarcza dla trzech średnio głodnych osób. Smażymy na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni, ale niewielkim ogniu. Ja przerzucam naleśnik, jak ciasto się zetnie na wierzchu. Oleju dodaję na poatelnię co drugi naleśnik i to dosłownie odrobinę. Dobrze nagrzana patelnia i dobre ciasto to klucz do dobrych naleśników.

    Drugi przepis pochodzi z znanego tu pewnie bloga Dorotusa - Moje wypieki. Nasze ulubione placuszki z Ricottą. My jadamy je z Nieletnim zwykle na kolację, ale jak którać lubi poranki przy patelni to na śniadanie jak znalazł. :cool: Dodanie cukru sprawia, że nie podaję do nich żadnych dodatków, Nieletni zjada przawie wprost z patelni. Na blogu pisze, że smakują jak racuszki, ale racuchy mojej babci były na drożdżach a ten smak... :wink: Jest inny, Delikatnie, lekko słodkie, puszyste, wdzięczne do smażenia.

    Ricotta Hotcakes

    250 g serka ricotta - kupuję w Lidlu, lub serek Ulubiony z SM Turek. Każdy gładki serek niesłodki się nada właściwie.
    125ml mleka
    2 duże jaja (osobno żółtko i białko)
    100g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 łyżeczki oleju
    Słodzę dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru

    Ser, mleko, cukier i żółtka wymieszać (można mikserem na małych obrotach) na gładką masę. Dodać oleji dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ciągle mieszając. Na koniec dać pianę z białek mieszając już łyżką. Ciasto jest puszyste, delikatne bardzo lekkie.
    Znów dobrze nagrzana patelnia, odrobina oleju i mały ogień (ustawienie mi zajmuje jedną porcję placuszków na patelni, potem już idzie taśmowo). Nakładam łyżką i delikatnie rozprowadzam forując owalne racuszki. Przerzucam na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie. Uwaga! Zbyt dużo ciasta sprawi, że będzie trudno przerzucać, bo z wierzchu cisato nie zdąży się ściąć. Placuszki są bardzo delikatne i puszyste. Najlepsze są jeszcze ciepłe.
    Smacznego!

    PS. Była gdzieś sałatka z kuskus? Sczypcie dziękuję za sałatki z brokułem i makaronem. Kolejne pomysły dla mnie do jedzenia, bo znów brak mi pomysłów. Zrobiłam się wybredna. Czy macie przepis na coś ze świeżym szpinakiem, ale bez mandarynek? :cool:

    Acha! Zagęszczacie sosy? Macie jakieś sprawdzone sposoby, bo ja chyba jestem zasmażko_odporna... Nie potrafę nijak zrobić. :shamed:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Dzięki ;) A czy któraś z Was ma sprawdzony przepis na szpinak? Nigdy nie jadłam, no poza taką odrzucającą papą w przedszkolu :devil: Gdzieś słyszałam, że robią na patelni z czosnkiem, cebulką i serem feta? Kusi, ale jak to zrobić by było smaczne :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 9th 2013 zmieniony
     permalink
    a Ja dostaję ślinotoku jak to widzę choć nigdy nie robiłam to muszę zdobyć figi świeże i zrobić :)


    SAŁATKA Z FIGAMI I AWOKADO

    SKŁADNIKI:
    1 op. świeżego szpinaku (opcjonalnie sałaty)
    1/2 miękkiego awokado
    1 kulka mozzarelli
    3 figi
    2 łyżki orzechów pinii
    dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu winnego, 4 łyżki oliwy


    Na talerzu poukładaj szpinak lub sałatę. Awokado obierz i wraz z mozzarellą pokrój w półplasterki. Figi pokrój w ćwiartki lub ósemki.
    Na szpinaku poukładaj awokado, figi, mozzarellę.
    Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i posyp sałatkę.
    W szklaneczce rozmieszaj miód z octem, dolej olej i dobrze wymieszaj.
    Sałatkę polej przygotowanym dressingiem przed podaniem.

  8.  permalink
    peaberry , dzięki :-) myślałam że zapomnialas :-)
    nie lubisz mandarynek i pomarańczy? one świetnie komponują się ze szpinakiem .
    Angel na szpinak na ciepło nie trzeba przepisu . Mrozony lub świeży wrzucasz na patelnie dodajesz szpinak, poruszona fete .., mieszasz , doprawiasz do smak. i wsio . Pyszne :-) ja sobie do tej berbeluchy odrzucam rodzynki ale ja lubię oryginalne smaki więc wiesz :-)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    SAŁATKI

    Szczypta może coś znajdziesz dla siebie :) bo Ty widzę takie egzotyczne lubisz sałatki ;)
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Mam wątpliwości, zwłaszcza w połączeniu z boczkiem. :crazy:

    Szpinak uwielbiam na ciepło, smażony z jajkiem i dobrze doprawiony pieprzem. Z fetą nie próbowałam, szpinak najlepszy robi moja Mama. A wzięło mnie na świeży, bo widziałam już dwa razy w Lidlu. Jakiś czas temu stałam się freakiem kiełkowym. Przepadam za kiełkami rzodkiewki i bardzo mi pasują kiełki słonecznika. Zwykle zjadam na kanapkach, chociaż zanim porcja wyląduje na wędlinie, częśc zjadam od razu. Zamiast mieszanki sałat często wybieram też rukolę. Dziś jadłam na kolację z chleb rukolą.
    Jutro do pracy rukola z mini mozarellą, oliwkami i pomidorem. Niestety nie dostałam dojrzałych pomidorków koktajlowych, bo zimą lepiej mi smakują niż normalne. I pstrąg łososiowy.

    Dajcie coś z kuskusem, co?
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Berry zobacz w Lidlu kiełki na patelnię :) jak dla mnie pyszotka :)

    Treść doklejona: 09.01.13 19:57
    Berry na pierwszej lub drugiej stronie sałatka Hyde z kus kus ze świeżymi owocami... wczoraj robiłam!
    •  
      CommentAuthorPeaberry
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    No sęk w tym, że ostatnio w moim Lidlu nie ma żadnych kiełków a już tych słonecznikowych przeboleć nie mogę. :cry:
    Sprawdzę ten kuskus.
    Zbieram przepisy stąd do jednego pliku i przerzucę sobie na czytnik, jak je opracuję. Będę miała fajną książkę kucharską. :cool:
    -- Wszystko o kawie - najnowsze forum o kawie. Miejsce dla ludzi z pasją!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    moya212: Kuskus prawidlowo powinno sie podlac odrobina oleju, wymieszac dokladnie, podlac odrobina cieplej wody, znowu wymieszac i gotowac na parze. Na koncu dodac sol i odrobine masla , wymieszac ( najlepiej rekami zeby nie powstaly grudki ) i gotowe :)

    a to ja od razu maslo daje do srodka, a nie zalewam wrzatkiem tylko goraca woda, no i fajnie wlasciwy przepis wyglada ale... no ten moj sposob jest o niebo szybszy a u mnie kuskus to potrawa awaryjna

    Peaberry: na piwie nigdy nie robiłam, wystarczała zawsze woda gazowana muszynianka lub żywiec średniogazowany)

    ja robie na piwie wtedy gdy chce miec takie grubsze do krokietow, do nalesnikow tylko gazowany zywiec; im bardzije gazowana tym bardziej delikatne i puszyste

    Peaberry: Była gdzieś sałatka z kuskus?

    przepis na 1 stronie z data - Nov 18th 2006

    Treść doklejona: 09.01.13 20:10
    MyAngel: Dziewczyny, przypomnicie mi przepis na roladki z serem i czosnkiem w szynce? Przejrzałam kilka stron wstecz i nie znalazłam. Były to chyba roladki MrsHyde?
    Zetrzeć ser (ile) wymieszać z majonezem i czosnkiem i zawinąć w szynkę? Nie rozwinie się czy przebić wykałaczką?


    ja nie uzywam wykalaczki a najlepsza smakowo jest dla mnie szynka konserwowa kupowana w biedronce (ze zwykla szynka mi nie smakuja); aha ser to kup jakis bez dziur i dosc twardy zeby sie nie mazal przy tarciu
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Hyde fakt - szynka z biedronki najlepsza :) a roladki same się trzymają bez użycia wykałaczek
  9.  permalink
    Peaberry: Mam wątpliwości, zwłaszcza w połączeniu z boczkiem.

    ja tak miałam kilka lat temu. Teraz jestem fanką tego, co niestandardowe. No ale nie namawiam oczuwyście:) Druga szpinakowa jest bez boczku, ale z pomaranczami
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    mi b. smakuje taka szybka i prosta salatka z salata lodowa, grzankami i z boczkiem podskwarzonym odrobine
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeJan 9th 2013
     permalink
    Dzięki dziewczyny za przepisy :bigsmile:
    Więc do roladek kupię szynkę w Biedronie. A u nas w domu jemy tylko Złotego Mazura, ewentualnie czasem, jak najdzie mnie ochota na inny smak, to jakiś z dużymi dziurami.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.