Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEwasmerf
    • CommentTimeFeb 18th 2015
     permalink
    frag, u malych dzieci wysypka moze byc jedynym objawem choroby. to z neta.
    a szczepilas dzieci?

Treść doklejona: 18.02.15 19:08
    a nie mozesz kontrolnej wizyty przelozyc na jutro?

Treść doklejona: 18.02.15 19:09
    ja tam bym wolala sie pokazac lekarzowi. nie cudowac samemu w domu.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeFeb 18th 2015 zmieniony
     permalink
    Może mi się uda jutro gdzies go wcisnać, bo na razie nawet dodatkowych wizyt nie ma :confused: A w piątek "zwykłą" mamy.

No chłopcy szczepieni, Krasnal nawet na ospę...
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    musza cie przyjac, laski nie robia. powiedz ze masz podejrzenie rozyczki. wtedy chyba daja klucz do izolatki. u nas tak jest przynajmniej.
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hehe, izolatka w Luxmedzie? Co Ty ;))) Jak ja poszłam z bostonką i za mną była babka w ciąży to nawet na moją prośbę lekarz nie zbadał mnie w innym gabinecie. Teraz z wizytami problem, bo jest pogrom, nie ma nawet dodatkowych :/

NO nic, jutro zadzwonię, najwyżej lekarza do domu ściągnę. Póki co oprócz kropek kompletnie nic mu nie jest. Może kurka alergia...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Frag a masz wizyty domowe w pakiecie? ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Mam, właśnie pisałam, że w razie czego po prostu domową zamówie...
    --
    •  
      CommentAuthorczerwinka
     permalink
    Tym bardziej do przychodni byn nie szła jak to zakaźna ;) Franko mial rozyczke: /tylko on miałttemperaturę przy tym...tylko u Was był antybiotyk podawany wiec moze przechodzić bez temperaturowo.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    czerwinka: Franko mial rozyczke: /tylko on miałttemperaturę przy tym...

u nas była temperatura przez 3-4dni - 38st. Później pojawiła się wysypka.
    Zdrówka zdrówka zdrówka :)
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
     permalink
    U nas też dzisiaj wysypka ale tylko na brzuszku. W niedzielę gorączka w poniedziałek mniejsza we wtorek już spokój a dzisiaj kropeczki. Czyżby trzydniowka? Ja na różyczke nie szczepiłam. Ostatnio przy wynikach zrobiliśmy również na różyczke w celu sprawdzenia czy chorowała bo raz była podobna sytuacja. Niewielka gorączka , powiekszone węzły i wysypka zwłaszcza za uszami. Trzydniowke pediatra wykluczyła.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    A dziewczyny, w temacie wysypki.. U nas Adaś ma dwa duże szorstkie placki na pupie.. Takie czerwone.. Ale nie zaognione..
    I nie wiem co to może być.. Czy możliwe, że np. od nocnika jakoś sobie obtarł? czy cos? Posmarowałam na noc linomagiem, ale tak mnie gnębi co to może być...
    Ja odkładam caly czas szczepienie na mmr Adasia i zaczynam się bać, że coś załapie.. tzn. różyczka to mi wisi i powiewa, ale świnki się boję :(
    -- [/url]
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Jezuuuuu, ile dzieci chorych ! Czy to się kiedyś skończy :confused:

Montenia, dużo zdrówka dla córek !!!

Aga, a czemu wykluczyła ?
    Mi pediatra przy wirusówce mówił, że jednym z objawów może być wysypka, bo tak organizm reaguje na wirusy.
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Mała zaczęła teraz tak mi kaszleć że robi się przy tym sina. M ma wrażenie że to tak jak by katar ją zatykał. Budzi się przez to co 5 minut gorączka ciągle powyżej 38.6.
    Zamierzałam iść z nią jeszcze raz w piątek do pediatry na osłuchanie.
    Ale nie wiem czy jak się będzie dziś tak co 5 minut budzić to z nią gdzieś już dziś nie pojechać.
    Tylko zupełnie nie wiem gdzie (Warszawa).
    --
  1.  permalink
    Wykluczyła trzydniowke bo temp była niska do 38. Teraz miała około 40 w niedzielę. Więc bardziej do trzydniowki mi pasuje. Albo to zęby. Do tego pojawił się brzydki zapach z ust. Sama nie wiem.
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Przy zębach raczej wysypki nie ma. Wysokość gorączki by pasowała. W sensie to 40 st. Co do zapachu z ust to nigdy się z nie spotkałam.

Acia20, ja bym pojechała na ip albo jak masz możliwość to lekarz do domu. Gdzie to nie pomogę, bo ja nie z warszawy.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    acia20: Tylko zupełnie nie wiem gdzie (Warszawa)

Spróbuj zadzwonić na Romera (Ursynów).
    --
    •  
      CommentAuthorgilese
     permalink
    Fragile jaka ta wysypka jest i jaki antybiotyk ma krasnal? U mojego chrześniaka wysypka pojawiła się w mononukleozie dopiero po podaniu antybiotyku (chyba to był amoksiklav). I gdyby nie dostał tego antybiotyku to wysypka by nie wyszła i pewnie nawet nie wiedzielibyśmy że to to, bo młody był osłabiony, ale gorączki niet.

Wezwałabym jednak lekarza do domu jeśli wysypka się utrzyma, do przychodni nie idź bo jeszcze jakiegoś rota złapiecie albo inne panujące dziadostwo :-/
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Rany, dziewczyny, kilka dni nie zaglądałam, a tu taki pogrom chorobowy.
    Monteniu, mam nadzieję, ze poprawa u dziewczynek nastąpi szybko.
    Acia20, my jeździmy na nocną pomoc lekarską na Czumy 1. Jest tam dyżur pediatryczny i zwykle nie ma dużych kolejek dzieci, maksymalnie była dwójka przed nami do tej pory. A ja coś bardzo poważnego, to do szpitala na izbę przyjęć.
    U nas tez nie jest różowo. W weekend byliśmy u dziadków, gdzie było mega suche powietrze i pies i dostał takiego szczekającego kaszlu alergicznego. Akurat nie wzięłam ze sobą nic antyalergicznego, bo przecież do tej pory nic się nie działo i pojechaliśmy na 1,5 dnia tylko. Na szczęście zmiana otoczenia momentalnie przynosiło poprawę. W poniedziałek było w przedszkolu przedstawienie z okazji dnia babci i dzadka i nie przetrzymałam Młodego w domu i to był błąd, bo przy przesuszonych śluzówkach od razu złapał coś i wrócił z nowym katarem i do tego jeszcze ropiejącymi oczami. Dzisiaj już wszyscy w domu jesteśmy chorzy. Na szczęście tym razem nie ma masakrycznej gorączki, ale już mnie kurka wkurza, ze co miesiąc coś.....
    A co do jedzenia, to u nas przy gorączce Młody jedynie przyswaja jogurty naturalne z owocami i pediatra stwierdziła, ze należy sie cieszyć, ze cokolwiek je, a nie ze tydzien o wodzie samej ciągnie....

I tak się jeszcze zastanawiam - takie ropiejące oczka mają szansę same wyzdrowieć zakładając, ze je przemywam i kropię homeopaci, czy jednak trzeba szukać okulisty? Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Cytrynko moj mały miał trzydniówkę, taką klasyczną a temp max 38,5, tak jak u ciebie, 3 dni gorączka a czwartego wysypka, lekarz stwierdził 3-dniówkę.
    Agigi jeśli chodzi o zwykłe zapalenie spojówek to pediatra pomoże ta jakiś antybiotyk w kroplach do oczu, jeśli to nic poważnego to sulfacytamid wystarczy
    Frag co znowu u Was się dzieje
    Acia20 jeśli kaszel duszący jest to poszłabym na kontrol już jutro, czyli dzisiaj w czwartek bo piszę posta po pólnocy
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
    • CommentTimeFeb 19th 2015
     permalink
    Dzięki za poradę w kwestii mleka, dziś zakupię Piątnicę. Tym bardziej, że zamiennie ją już podawałam. To ograniczyć mu te ilości mleka czy niech sobie pije dalej tyle?

Treść doklejona: 19.02.15 07:10
    Jejku, Dziewczyny, jeszcze raz zdrowia dla wszystkich. Strasznie Wam współczuję! My z poniedziałku na wtorek i wt/sr nos zapchany ale robie inhalacje i jeszcze nic nie wychodzi a pomaga bo nos odtyka i młody śpi normalnie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Asiula, najpierw Tobie odpowiem, bo potem zapomne - Krasnal takie posladki mial, bylismy u dermattologa, bo po jakims czasie zaczelo mu sie robic takie szorstkie na 'boczkach' nad bioderkami. Dermatolog powiedziala, ze to czesto robi sie dzieciom w chlodne miesiace, jesien, zima. Ma jakas nazwe, ale zabij mnie, nie pamietam. Dala Krasnalowi krem natluszczajacy, bardzo fajny, ja tez go stosuje, zaraz Ci napisze jaki. Przeszlo, ale uprzedzila, ze przez zime bedzie wracac.
    .
    A Krasnalowi wysypka zeszla, nie wiem co to bylo, pewnie reakcja alergiczna, tylko nie wiem na co...anybiotyk bral, Amotaks, ale od 2 dni nie bierze, a bral 10 dni, wiec troche dziwne by bylo, gdyby go dopiero wysypal...

Treść doklejona: 19.02.15 07:22
    Asiula, to byla bankowo A-derma, jak wroce z pracy to Ci napisze ktory to. Drogi, ale jest naprawde fajny, ladnie sie wchlania.
    --
  2.  permalink
    A u nas wysypka większa. Cały brzuszek. Do tego mam wrażenie że niunia jest taka nieswoja. Osłabiona. Czy to efekt trzydniowki? Martwię się :(
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Cytrynko u nas też wysypka stopniowo się poszerzała, ale czy u was to jest trzydniówka to trudno stwierdzić, za kilka dni poszłabym znów posłuchać młodą, teraz ten parszywyw wirus, lepiej sprawdzić
    --
  3.  permalink
    Kasiu ale ja teraz z nią nie byłam u lekarza. Nic po za tą gorączką i wymiotami w niedzielę nie bylo. Trójki coraz niżej. Widać,że ida ostro. Wysypka wygląda identycznie jak przy trzydniówce. Tylko taka przytulanka z niej teraz. Smutna. A przyzwyczajona jestem ,że to łobuz. czytałam,że niektóre dzieci tak reagują po trzydniówce. Osłabieniem. Zobaczymy jeszcze dzisiaj. Nie kaszle, kataru nie ma, dobrze śpi. Aprtyt dopisuje a to do niej nie podobne. No zobaczymy.
    --
    • CommentAuthormamakasi
     permalink
    Aga, jak Kasia miała trzydniówkę to jedno co zapamiętałam to bardzo zły nastrój przez 2,3 dni po gorączce. Płaczliwa, rozdrażniona , mało jedząca . Okropne.
    Ale jeśli innych objawów brak to bym się nie martwiła.
    Lekarz mówił , że jak będzie bardzo marudna to mogę jej nawet dać pół czopka.
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Na wszystkie wysypki, choroby zakaźne czy alergie można podawać dzieciom wapno.
    Tez mamy wysuszoną skórkę w okresie zimowym, najbardziej na pupie, ale też na dłoniach, nóżkach, czasem na twarzy. Ja smaruję kremem F18, polecam. Ale ostatnio można go dostać tylko aptekach.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Mam problem z Lilą, może mi cos doradzicie, proszę.
    L. od niedzieli miała temperaturę (najpewniej od nas, bo ja miałam i skończyło się oskrzelami i antybiotykiem, mąż miał, ale wyszedł po dwóch dniach z zawalonym gardlem i kaszlem). Od wczoraj Lila nie ma gorączki (nie zbijałam jej, samo zeszło w końcu). Wieczorem skarżyła się na ból brzuszka z niewiadomego powodu. Żadnych poważnych leków nie jadła – tzn. daję jej witaminę C naturalną, tran, łyżeczkę sambucolu dziennie – to chyba wszystko. Wczoraj jej dałam dwa razy po łyżeczce wapna – to jedyna nowość.
    I dziś obudziłyśmy się o 10:30, L. zjadła śniadanie, wypiła herbatę, wit. C., sok truskawkowy i stwierdziła że znów ją brzuszek boli. Położyłam się z nią na chwilę i trzymałam jej ręce na brzuchu, a ona zasnęła. I od prawie dwóch godzin, z przerwą, śpi, co nie jest normalne, bo ona tak sobie to nie zasypia w dzień (w ogóle już w dzień nie sypia). Mogło jej to wapno zaszkodzić na brzuch? Jestem trochę skołowana, bo nie wiem, co się dzieje. Może jest jeszcze osłabiona po temperaturze? (to jednak trwało 4 dni - 38-39stopni)
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Ciężko powiedzieć. Moją córeczkę też często brzuszek boli. Może to wapno, ale tak długo?
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Nie mogę w to uwierzyć, ale wątek dla Maluszków już nas nie dotyczy :-) A zatem witam się serdecznie w grupie 1-3 i pozdrawiam razem z moim prawie chodzącym Brzdącem, Brunonem :-)
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Jaca no wiem, że pytanie specyficzne z serii "postaw diagnozę przez neta" ;) Ale kurcze, nie mogę dojść do tego, o co chodzi.
    Lilki brzuch nie boli, raczej nigdy. Myślę, że w nocy jej nie bolał, tylko wieczorem i teraz. Nic poza wapnem nie przychodzi mi do głowy, bo nigdy jej tego nie dawałam.
    A Wasze dzieci jak już im zejdzie temperatura, to też tak odsypiają? Bo kurde mam wrażenie, że ona miała więcej energii z 38stopni niż teraz, z 36,6 ;)
    Pytania pewnie bardzo naiwne, ale nie jestem przyzwyczajona ani do gorączek, ani do bóli brzucha ani innych rzeczy i się po prostu niepokoję.
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    migg, a to nie dalszy ciąg infekcji ten brzuszek? Jeżeli podejrzewam wino, to najlepiej chyba sprawdzić, czy się powtórzy sytuacja po podaniu syropu gdy będziecie zdrowe.
    U nas jest tak, że właśnie Młody śpi jak ma gorączkę i przestaje jak zdrowieje. Może Twoja córka śpi, bo po prostu regeneruje siły?
    Dzięki dziewczyny za rady co do oczu. Nam właśnie pediatra kiedyś w takich sytuacjach zalecił a przemy wanie świetliki em plus krople homeopatyczne, a jak to nie pomaga, to do okulisty odsyła. Odpukać, chyba dziś lepiej. Spojówek juz mniej czerwone, ale jeszcze oczka ropieją, no i katar i kaszel nadal są.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dominik mi we wtorek kilka razy zwymiotował, w środę spokój, a dziś w nocy znów i popołudniu w złobku :( jutro zostaje już w domu. CO mogę mu podać? nie wiemczy to jakiś wirus czy coś mu zaszkodziło (wymiotował i odbijało mu się kapustą ze złobka:/) . Nie mam pojęcia jak mogę mu pomóc :neutral:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Hope podałabym probiotyk i smectę i niech dużo pije, by się nie odwodnił
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja nie wiem jak Dominik, ale nasz Krasnal Smecty nie tknął, za to Enterol dobrze działał, bo miesza się w malutkiej ilości wody i tylko raz na dobę podaje...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Frag a enterol ma takie samo działanie jak smecta??
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    Smecta to raczej zagęszcza kupkę, enterol to są drożdże - łagodzą podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego.
    Moje dzieci śpią jak mają gorączkę, jak spadnie to szaleją.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kachaw, z tego co farmaceutka nam mówiła to tak, bo ja chciałam Smectę, a ona poleciła Enterol. U nas przy jelitówce Enterol zdziałał cuda i na nas i na Krasnala...
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    jaca_randa: enterol to są drożdże - łagodzą podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego.

smecta ma to samo działanie, pierwsze słyszę że wiąże kupę
    do poczytania o smekcie
    --
    •  
      CommentAuthormigg
     permalink
    Hope, ja bym siemię lniane podała :) O ile nic się nie nasiliło.
    A moje dziecko po trzech godzinach wstało, jak gdyby nigdy nic i zachowuje się normalnie. Bałam się właśnie tak jak napisałaś Agigi, że to może jeszcze wirus. Będę obserwować, ale na razie na szczęście na nic się nie zapowiada.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Frag dziękuję :*
    Krem zakupiony i tyłek wysmarowany :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    migg: Hope, ja bym siemię lniane podała :) O ile nic się nie nasiliło.

O tym nie pomyslalam,dzieki:)

Probiotyk podałam w kropelkach (floractin), nie lubię tych w kapsułkach typu lacidoenter i w proszku, bo nie mogę ich rozpuścić....
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeFeb 20th 2015
     permalink
    Dziewczyny ktora walczyla ze wszami u dziecka ?
    Moj "przyniosl" z przedszkola. Wczoraj dopiero zauwazylam. Wiejsza akcja bo ma 30 dzieci, az kilkanascie je ma !!!

Jakis konkretny srodek lepszy niz inny? Co kupic? Ile czas zajmuje walka z tym cholerstwem??
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    yolka, jako ze to chlopak radzilabym po porstu "zgolic" glowe na 3 mm. u nas tez wszawica panuje, jak sie tylko dowiedzialam to plecialam z malym do fryzjera i opitolilam na kilka milimetrow.
    a ze srodkow to w aptece ci powiedza
    -- ;
    •  
      CommentAuthoryolka32
    • CommentTimeFeb 20th 2015 zmieniony
     permalink
    Ewa, no myslalam zeby obciac wlosy krocrj (bo ma dlugie i geste) ale zeby na az tak krotko ?!?!?

Na takich krotkich latwiej zealczyc tak?

Aha a fryzjerka mi go obetnie jak jej powiem czemu chce sciac wlosy krotko ?
    Adam sobie maszynka nie da obciac wlosow. Nie ma takiej opcji nawet.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    teraz to mi sie wydaje ze powinnas najpierw zwlaczyc a potem obciac, bo w zakladzie moze problem byc.
    na krotkich nie maja szans sie utrzymac to raz, a dwa - widac golym okiem, bez sprawdzania
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    yolka32: Aha a fryzjerka mi go obetnie jak jej powiem czemu chce sciac wlosy krotko ?

nie ma takiej opcji. Nie powinnaś iść z wszawicą do fryzjera w ogóle. Z resztą fryzjerka na bank by zobaczyła.
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    No wlasnie tak myslalam ze nie moge isc do frzyjera z zawszawiona glowa dziecka.

Najgorsze ze u siebie tez juz znalazlam !!!!!

Nie wspomne ze wlosy mam dlugie conajmniej do lopatek ! :cry::devil::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    yolka32: Najgorsze ze u siebie tez juz znalazlam !!!!!

Nie wspomne ze wlosy mam dlugie conajmniej do lopatek ! :cry::devil::cry:

leć do apteki, weź najlepszy środek i wszyscy profilaktycznie go zastosujcie.
    --
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    yolka, nie zazdroszczę, bo u dziecka, tym bardziej u chłopaka to się skróci na maksa włosy i prawie po problemie, ale kobiety to mają z tym przekichane...

Ja sama mam traumę z dzieciństwa, bo notorycznie jakieś dziecko przynosiło i co zdążyły mi włosy odrosnąc, to znowu na chłopaka trzeba było ciachać...
    Dopiero pod koniec podstawówki włosy miałam długie i skończyły się wszy...
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Ja tez mam taka traume z dziecinstwa , z kolonii to chokerstwo zawsze przywiozlam rodzicom na pamiatke! I pamietam to wyczesywanie.

Umylam sobie glowe tym srodkiem, tluste wlosy na maksa. Zalamana jestem :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    ja poczytalam i leb mnie tak zaczal swedziec ze nie wiem, ehhh
    -- ;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.