Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeFeb 13th 2013
     permalink
    Ja już powoli zaczynam mówić do brzucha Laura:) Muszę się w końcu przekonać do jakiegoś imienia :)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeFeb 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Może Klara kojarzy się z klotką, bo kiedyś był jakiś film dla dzieci gdzie była ciotka Klara. I to była taka ciotka klotka.
    Ale jakkolwiek rodzice by nie chcieli dać dziecku na imię, to uważam, że rodzinie (dziadkom, ciotkom) nic kompletnie do tego. I starsznie mnie irytowało jak moja mama na wstępnie powiedziała jakich imion mamy nie nadawać, bo ona i tak tak do dziecka nie będzie mówiła. Od razu ją wyprostowałam. Na Maksa też krzywo się patrzyła, ale ją uświadomiłam, że będzie mówiła do niego tak jak my będziemy mówili a nie wymyślała coś po swojemu.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeFeb 14th 2013 zmieniony
     permalink
    ale jeżeli kiedykolwiek będę miała syna to będzie Dominik

:) Oczywiscie dla mnie to najpiekniejsze imię męskie:rainbow:, więc 3mam kciuki za to aby w Waszym zyciu pojawil się Wasz mały Dominik.

Dżasti rodzicom itp nic do tego ale wkoncu to Ty jednak podejmujesz decyzje. Ja jednak wolalam posluchac opinii bliskich bo ich skojarzenia albo właśnie opinie byly pomocne po prostu :wink:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeFeb 14th 2013
     permalink
    hopelight dziękuję
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeFeb 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Imie Klara kojarzy mi sie ze "Zemsta" Aleksandra Fredro ,tam byla Klara i Waclaw :wink:

Laura -bardzo ladne ,tez o tym myslelismy ale zostane przy moim niedoszlym marzeniu i bedzie Zuza
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
    • CommentTimeFeb 22nd 2013
     permalink
    Mi się obłędnie dla chłopca imię Witold podoba i Sebastian. Ale mojemu eMowi nie. Tak czy siak, mamy dwie córki. Gdybym miała jeszcze raz wybierać imiona, to postawiłabym na Kaję.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthormadzinka83
    • CommentTimeFeb 22nd 2013
     permalink
    Mnie się bardzo podoba dla dziewczynki Basia (zastanawialiśmy się długo, czy nasza córeczka będzie Basią czy Małgosią - tatuś wybrał Małgosię), Ula, Irenka (ostatnio na wakacjach była może 2-letnia dziewczynka Irenka i stwierdziliśmy, że przeurocze imię, nie wybraliśmy go ze względu na skojarzenia z filmem Miś).
    Dla chłopca Franek, Antoś, Ignaś, ale też klasyczne Piotr i Paweł.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeFeb 24th 2013
     permalink
    jaca to u nas odwrotnie, moj maz ostatnio wspomniał o Witoldzie, ale dla mnie surowe imię...choc juz Witus b ładnie.:)
    Asiu- znam chłopakow Ignacych i mowią do nich Ignac....fajnie! podoba mi sie.:)

Madzinko- o włąsnie Małgorzatka jest przepiękna, dopisuje na liste, Irenka, Krystyna tez fajna.:)
    Ostatnio spodobalo mi sie imię Wojciech, Wojtus..:))
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    biedronka za co dostalam pierwsze w zyciu eeeee ?? troche nie rozumie, za slowo paskudna?? to forum i chyba istnieje wolnosc slowa, a temacie imion nikomu nie dogodzi. Jakby ktos powiedzial, ze imie Dominik jest brzydkie, okropne, paskudne to ma do tego prawo tak jak ja mam prawo sie nie zgodzic i wypuscic drugim uchem czy tam okiem;)
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Jakby nie było to ile ludzi tyle opinii o imionach :-D
    My wstępnie ustaliliśmy że dla chłopaka wybieram ja a Robert akceptuje a on dla dziewczynki :-D czy pewnie jak dziewczyna to Marysia bo żadnych jego innych typów nie akceptuje :-P:-P co mu ja podsune to ma milion ale :-P albo jakąś nieciekawa znajoma czy sąsiadka tak miała na imię albo zaraz wymyśla takie zdrobnienia że mnie sama krew zalewa :-D:-D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Asiula spokojnie coś ustalicie, macie jeszcze trochę czasu :bigsmile:
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Jasne że tak :-)
    Jeszcze prawie 7 miesięcy :-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Asiula_6_9_91 ooo to tak jak ja z moim P. Jesli bedzie dziewczynka to imie wybrane przeze mnie ,jesli chlopczyk to przez tatusia ,jedno ale dalam -byle nie Antos i Kubus ,reszte ma do dyspozycji :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Hahaha :D a czemu nie Antoś :D? Na początku nad kartą był Antoś, co nie :D :P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeFeb 25th 2013
     permalink
    Asiula_6_9_91 tak tak kochana hahaha byl Antos ale jak ruszylam moim mozgiem i pomyslalam sbie ,ze po paru latkach bedzie Antoni to mi kurcze przeszlo raz dwa trzy :fierce: Oststnim imieniem jakie wypowiedzial moj przyszly maz to byl Emil ...no jestem ciekawa jak to bedzie - plci dziecka zdecydowalismy ,ze nie poznamy az do porodu :tooth: A wiec na porodowce bedzie napieta atmosferka hahaha :D ja wole dziewuche,On zas chlopczyka ( w sumie juz 3 baby ma w domu ) :P
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
    • CommentTimeFeb 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Czy w Waszym otoczeniu jest osoba (niekoniecznie dziecko), która ma na imię Natasza?
    A może na forum jest dziewczynka o takim imieniu?
    Chciałabym zbadać czy to imię jest popularne, robi się popularne czy nie jest takie wcale:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    rumba w Łodzi jeszcze sie nie spotkalam z kobieta,dziewczyna o tym imieniu :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja też żadnej Nataszy nie spotkałam [mieszkam 40 km od Krakowa]
    w ogóle imię jest przecudne i jakbym miała drugą córkę kiedyś to strasznie chciałabym żeby była Nataszką [pasowało by do Niny bo oba ruskie i na N :cool:]
    niestety mój zawzięty mąż się za chiny ludowe [na dzień dzisiejszy] nie zgadza, gdyż albowiem imię to kojarzy mu się li i jedynie z Nataszą Urbańską, której on zdzierżyć nie może a jest na tyle "dziwny". że każde jedno imię sprawdza właśnie pod kątem "z kim mu się kojarzy" :confused:
    no i jak się kojarzy źle to jest po ptokach :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    rumba: Czy w Waszym otoczeniu jest osoba (niekoniecznie dziecko), która ma na imię Natasza?

Nie znam Nataszki ;) aczkolwiek mówią tak na mojej przyjaciółki teściową, więc nie jestem pewna czy ona jest Natasza czy Anastazja (jest Ukrainką). Imię bardzo mi się podoba :heart:
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Teorka to tak jak mój :D
    Najpierw są odrzucone imiona moich poprzednich chłopaków, potem koleżanek których nie lubi i takich które on zna i uważa pod jakimś względem za durne :D
    No i tak :P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    ooo a u nas w okolicy jest mała Nataszka, ale tylko jedna o jakiej słyszałam :wink:

chociaż mnie osobiście nie pasi :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ja też mam w pracy jedną Nataszkę na 250 dzieci :)
    No i niestety ze mną taka sama sytuacja jak z mężem Teorki - każde imię mi się z kimś kojarzy, a najczęściej z dziećmi z pracy i większość w ten sposób odpada:(
    My chyba na serio zdecydujemy na porodówce, jak zobaczymy dziecko po wyjściu z brzucha. Do wyboru mamy Laura, Rozalia i Kalina.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Roczna coreczka znajomej ma na imie Natasza, ładne imię.:)
    Teraz jest moda na rosyjskie, wschodnie Nina, Nadia, Natasza, Tamara, Tatiana, Lena
    spotkałam Swietłanę popularne tez teraz Olga.
    a z meskich popularne Igor oraz Borys.:), mam sentyment do rosyjskich imion nawet.:cool:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja znam Nataszę, wszyscy na nią Natka mówili i mówią.
    --
    •  
      CommentAuthorrumba
     permalink
    Dzięki dziewczyny za odzew, tak też sądziłam, że imię Natasza jest mało spotykane nie tylko w moim kręgu...

Ja też mam sentyment do rosyjskich imion ze względu na pochodzenie męża i gdyby kiedyś pojawiła się siostrzyczka dla córci to pewnie byłaby Katia :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    rumba:
    Ja też mam sentyment do rosyjskich imion ze względu na pochodzenie męża i gdyby kiedyś pojawiła się siostrzyczka dla córci to pewnie byłaby Katia :)

JA też mam sentyment do ruskich/ukraińskich ze względu na pochodzenie dziadków :D
    Katia piękne!
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka01
    • CommentTimeFeb 26th 2013
     permalink
    Ja znam jedną. Ma tak jak ja 30 lat. Bardzo sympatyczna dziewczyna. I oprocz niej nigdy raczej nie spotkalam innej Nataszy.
    -- []
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeFeb 27th 2013
     permalink
    Mój mąż też ma skojarzenia z dziećmi sąsiadów, ze znanymi osobami, których nie lubi i ze zwierzętami sąsiadów. Jak mówiłam np. Klara to on, że ślepy pies sąsiadki tak ma na imię. Jak Maurycy, to że Maurycy Kochański, który coś z motoryzacją ma wspólnego i którego nie lubi. Jak Nina to Nina Terientiew (wymawiane oczywiście z wadą w celu podkreślenia).Itp.
    A Natasza ma na imię córka mojej kokeżanki. Łade imię. Też mi się te rosyjskie podobają. Ale Len to ostatnio zatrzęsienie, więc Natasza czy Kalina bardzo mi się podobają.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeFeb 27th 2013
     permalink
    Natka- Szczerbatka:) Sorki dziewuszki ale od razu mi się skojarzyło:wink: Jest taka fajna bajeczka Brzechwy o dziewczynce, co nie myła ząbków i wołali na nią Natka-szczerbatka:)
    Ale Tamara - piękne - moja chrzestna ma tak na imię:) :wink:
    A do rosyjskiego mam też szczególny sentyment ze względu na mamę- rusycystkę:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorBlueCactus
    • CommentTimeFeb 28th 2013
     permalink
    Nasz synek ma na imię Ignaś :-) Najczęściej zwracamy się do niego Igo, ale również Iguś, Igulec, Iganek..... Wybierając imię trochę obawiałam się, jak będzie się przedstawiał jako nastolatek, na Ignasia będzie już za duży, na Ignacego za wcześnie. Moje obawy rozwiał syn koleżanki Ignacy, obecnie gimnazjalista. Chłopak jest bardzo przebojowy i nie ma żadnych problemów z imieniem. Najczęściej koledzy zwracają się do niego Igo.

Jeszcze a propos Laury i zdrobnień. Moja koleżanka ma Laurę i zwracają się do niej Lori. Baardzo mi się podoba to zdrobnienie.
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeFeb 28th 2013 zmieniony
     permalink
    znalazlam stronke z imionami ,wrzuce bo moze komus sie przyda http://www.familie.pl/imiona/page/1?gclid=CMLCnN292LUCFYKN3godE3MAlw
    --
    •  
      CommentAuthorfigan
     permalink
    TEORKA: gdyż albowiem imię to kojarzy mu się li i jedynie z Nataszą Urbańską, której on zdzierżyć nie może

Hłe, hłe, mam tak samo z tym imieniem :wink:
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja szłam trochę innym tropem niż blue wybierając imię. :)
    Chciałam koniecznie wybrać takie, które przez całe życie brzmiało by tak samo. Od początku nie nastawiałam się na to, że będę dziecka imię skracać tzn czasem zdarzy mi się powiedzieć pieszczotliwie Domiś, Dominiś ale rzadko. Dlatego też nie podobają mi się imiona gdzie używa się raczej zdrobnień. Np. Katarzyna to raczej dla wszystkich jest Kasia itp.
    Myślę, że mam jakieś takie zboczenie po tym jak w przedszkolu widziałam dzieci, które nie wiedziały jak mają na imię i tak Roch robił wielkie oczy jak na niego powiedziałam Roch bo przecież on jest Rosiu, Zofia protestowała, że ona nazywa się Zosia itp itd. Sama pamiętam jak byłam małym dzieckiem i wszyscy do mnie mówili Karolka, Karolcia, Karola. Gdy ktoś powiedział Karolina to była obraza majestatu (dosłownie) jakby co najmniej powiedział Karolinica. :devil: (nie chodzi mi tu o moje imię bo akurat je lubię tylko o te zdrobnienia, że jednak można trochę z nimi przesadzać np. mam kuzynkę Kamilę. Jej mama zmieniała jej imię na wszystkie możliwe sposoby (a przecież to fajne, normalne imię) i tak o to moja kuzynka była Kamiliada, Kamuszka, Kameszka, Kamelda, Kamelka.....o zgrozo...dobrze, że nie Kamel bo by już chyba została dla mnie wielbłądem ;) albo Tomkiem :D
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Hopelight, rozumiem Cię. Uwielbiam swoje imię w pełnym brzmieniu- Aleksandra, ale nie cierpię zdrobnienia na Olę, choć oczywiście wszyscy tak mówią. Przywykłam, nawet już mnie tak nie denerwuje, a poza tym w klasie poza mną są jeszcze 3 więc i tak wołają nas po nazwisku.
    Dlatego w przyszłości będę chciała nadac dziecku takie imię, by nie było od razu do niego przyklejonej łatki ze zdrabnianiem: Krystyna- Krysia, Aleksandra- Ola, Barbara- Basia itp.
    --
    •  
      CommentAuthorjaca_randa
     permalink
    A ja właśnie lubię zdrobnienia. Nie podobają mi się imiona, których nie da się zdrabniać. Zdrobnienia dodają emocji, wyrażają taką czułość i bliskość. Specjalnie wybierałam dla dzieci imiona, które można zdrabniać.
    -- Szczęście jest decyzją, którą podejmujemy każdego dnia.
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Jaca, nie mam nic do tego, że któraś mama czule zdrabnia imię swojego dziecka. Problemem jest (dla mnie oczywiście), kiedy dane imię z góry ma narzucone, jak się je zdrabnia i 99,9% społeczeństwa tak będzie na daną osobę mówiło, bo po prostu tak się przyjęło. To jest to, co napisałam wyżej- Barbara nigdy nie będzie Barbarą, tylko Basią, Ryszard Rysiem, a Aleksandra Olą.
    --
    •  
      CommentAuthormoo126
    • CommentTimeMar 4th 2013
     permalink
    Ja też mam problem z imieniem dla Synusia... nic mi się nie podoba. Bierzemy pod uwagę Igor, Sebastian, Szymon - ale Szymonów u nas dostatek, a tak to pustka. Dla dziewczynki więcej mieliśmy propozycji a dla chłopczyka teraz nic mi się nie podoba :(
    •  
      CommentAuthorazniee
    • CommentTimeMar 4th 2013 zmieniony
     permalink
    hopelight i Lexia, z dobrego założenia wychodzicie :wink: Moje imię (Aneta) i mojego m. (Dominik) się nie zdrabniają i bardzo to sobie cenimy, bo czasem jak ludzie się przedstawiają, to sami nie wiedzą jak- w pełnym brzmieniu imię brzmi za poważnie, a w zdrobnieniu zupełnie niepoważnie :wink: Jak prowadziłam szkolenie i miałam na nim Franciszka (ok 30 lat), to nie wiedziałam jak do niego mówić (mamy w firmie taki zwyczaj, że wszyscy do wszystkich po imieniu), więc starałam się bezosobowo :bigsmile:
    Sama teraz swojemu dziecku tę "krzywdę" zrobiłam :devil: ale imię było wybrane z zupełnie innych względów niż brzmienie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nigdy nie wiecie, na jakie dziecko traficie ;) Ja mam jedno z tych imion co to zdrobnienie jest bardziej popularne niż pełne imię i jak pełnego nie cierpię to zdrobnienie bardzo lubię :)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    azniee: Moje imię (Aneta) i mojego m. (Dominik) się nie zdrabniają

jak to się nie zdrabniają ? :tongue:

Anetka, Anecia, Anetusia
    Dominiś, Domiś, Dominiczek

i tak dalej i tak dalej

chyba nie ma takiego imienia, którego by się zdrobnić nie dało
    przynajmniej tak mi się wydaje :wink:

mojego męża kuzynka urodziła rok temu córkę, której dała na imię MIA [a mieszkają w Pl]
    i już myślałam, że się nie będzie dało zdrabniać ale gdzie tam
    wszyscy do niej wołają Mijka, Mijusia, Misia itp :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Pisze
    z tel wiec sorki za brak polskich znakow. Teorko tylko nam nie o takie
    zdrobnienia chodzi. W pracy do doroslego Dominika ( juz na przykladzie
    tego imienia pokaze choc jest masa innych) nikt nie powie Panie
    Dominiczku czy Kacperku :) a Pani Kasiu, Basiu owszem....

jasne ze komus sie to moze podobac, ja tylko wyrazilam swoje zdanie bo mi np to nie lezy... a i skrot Dominiczek - blagam miej litosc nad imieniem mojego syna :) hehe
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    a ja znowu dla dziewczynki mam przynajmniej 10 opcji (jest tez faworyt), za to dla chlopca... 0!!!
    zupelnie jak w pierwszej ciazy... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    aguncia- dawaj je :-)
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    aguncia gdybym miala miec drugiego syna kiedys to juz tez nie mialabym pomyslu :)
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    arianna - matilde - ambra - cecilia - zoe... dobra, z ta 10 przesadzilam, w tej chwili nic wiecej nie przychodzi mi do glowy.
    w kazdym razie moj faworyt to imie adele (nie adela).po wlosku czyta sie tak jak sie pisze.
    imienia dla chlopca nie podam, bo musialabym wybrac jakies na sile - dojdzie do tego jak sie, okaze, ze jest siusiak...
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Fajne...moje typy to Adele i Zoe :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    aguncia, mój faworyt to Arianna ;) Mnie baaardzo się podoba Ariadna, całkiem podobne imiona.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Aguncia ja z podanych nie pomogę bo nie urzekło mnie żadne z podanych imion przez Ciebie ale za to Twoja córeczka ma piękne imię :) cudne!
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    hopelight: Aguncia ja z podanych nie pomogę bo nie urzekło mnie żadne z podanych imion

nieeeeee szkoooodzi, ja z zenskim problemu nie mam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    mi z wymienionych przez ciebie aguncia podoba się Zoe i Matylda (mam sentyment do tego imienia po Leonie zawodowcu) pozostałe nie leżą mi
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.