Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

W jednym z okolicznych przedszkoli jest dziewczynka o imieniu Bajka.

You 
No popatrz. Większości się kojarzy z tym stworkiem z Polsatu

miałam w liceum Laurę i jej osoba mnie całkowicie zniechęciła do tego imienia- wiem, że nie każda Laura taka sama, ale same wiecie jak jest...

Podczytywałam systematycznie wątek i cały czas zastanawiałam się kiedy tu wpadniesz...
wśród naszych bliskich znajomych nie ma praktycznie oryginalnych imion dla dzieci.
A można znaleźć takie niesamowite i piękne, że głowa mała! Szczególnie ludzi żyjących na przełomie XIX i XX w. Bo później wyraźnie widać, że już nie było szaleństw w temacie imion. Z resztą kiedyś czytałam gdzieś, że po II wojnie św. system nie pozwalał na rzadkie imiona - jeżeli ktoś chciał takie nadać dziecku, to urzędnik nie pozwalał i sam nadawał swoje, najczęściej jakieś mega popularne w tamtym czasie. Marion moze to pytanie juz padlo ale powiedz prosze czym sie zajmujesz? Ten feblik imienny to na zasadzie zawodowej czy zwykle hobby

U mnie w rodzinie
Oczywiście poszłabym w kierunku imion retro, bo takie mi odpowiadają.Marion, a co powiesz o imieniu Efraim? Mój dziadek takie nosił.
jakby jednak była dziewczynka to bym chciała jakieś ormiańskie imię nadać Młodej ale w internecie jest bardzo mało informacji na te temat i w sumie nic ciekawego nie znalazłam,
ogólnie nie ma ciekawych dla mnie imion typowo niemieckich
moim faworytem była Leokadia
Rewelacja jak dla mnie!

a poza tym spodziewamy się jednak syna więc problemów z imieniem nie mieliśmy będzie Kosma ;)

Jeśli chce Ci się poszperać i masz jakieś ciekawe źródła to chętnie poznam ormiańskie żeńskie imiona tak z ciekawości
"Jurek i Witek to imiona pokolenia moich wujków, więc jakoś nie kojarzą mi się z małym słodkim berbeciem tylko z facetem z wąsem"
Hope, no wiesz...

No to jednak jest szansa, że w rankingach ruszy do góry.
Oby nie za bardzo
Ja mam babcię Leokadię i każdy mówi do niej Lodzia
zawsze się przedstawiał jako Mateo i tak się jakoś przyjeło.

Moja ukochana babcia miała na imię Apolonia, ale mąż w życiu nie zgodzi się na to imię niestety :-/
jak oznajmiłam ze zakaz używania Lodzi /lody to mnie kilka ciotkę wyśmiało łącznie z babcia bo jak to przecież tak zawsze było i będzie... Wtedy zwątpiłam w moje przekonania :(
To nasze dziecko. One mogły się wykazać przy okazji własnych dzieci - teraz nie mają nic do gadania. Tzn. mogą sobie gadać i negować wybory, ale tylko tyle, bo wpływu na wybór nie mają i mieć nie będą.Moja babcia miała na imię Eufemia- może ktoś skorzysta z pomysłu moich pradziadków
A jak rodzina zdrabniała?
Aż się zastanawiam, czy takie ono okropne
W moim pokoleniu też szału na nie nie było, ale jednak kilka znam 

Flavia, Elena jest piekne!!!!

przetrzepałam swoje drzewo genealogiczne i nie znalazłam żadnego oryginalnego imienia.
Jednej córka to Mia a drugiej Lara (nie mylić z Laurą).
A "najdziwniejsze" imiona, jakie ja słyszałam osobiście nadała jedna babeczka z mojego osiedla.
W ogóle akcja bo jej się TRZY PARY BLIŹNIĄT trafiły
U nas z kolei bedzie na 99% Ilyas.
No i z imieniem mojego synka jest jak z Hugo Teo albo się komuś podoba albo nie.