Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeJan 2nd 2016
     permalink
    Głowę też można, ja Mikołajowi normalnie myłam, bo przecież w tym brudzie łatwiej się mnożą wszelkie paskudztwa.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No wlasnie o.to mi chodzi, ze w sumie nie wiem czy nie gorszy ten syf na glowie...w sensie dla ospy.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Moim zdaniem zdecydowanie gorszy syf, niż higiena :wink: Poza tym jak człowiek jest czysty, to od razu się lepiej czuje :-)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    my tez mylismy,tylko nadmanganianem.
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ojej, Kasiu, współczuję. Podaj może hydroksyzynę w syropku, w tych najcięższych chwilach na noc...

Treść doklejona: 02.01.16 18:00
    Monia, wątpię. 10 dnia miała temperaturę a to jednak trochę za wcześnie. No i wtedy nasilił jej się katar, więc to pewnie od tego :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    dziewcyzny, poniewaz was tu najwiecej to mimo ze moj mlody zaraz 9latek to wpadam z pytaniem
    czy ktoras z was spotkala sie z przekrwionymi dziaslami w czasie chorobska? Krzys przez kilka dni goraczkowal na pograniczu 40stopni, dzisiaj juz tak 38-38.4 bez ibuprofenu/paracetamolu ale dalej slabiutki; niestety dziasla ma paskudne, takie wybroczynki mu sie porobily i nie wiem co to moze byc za cholerstwo (od kilku dni nic nie je wiec nie ma opcji ze skaleczyl, pije tez niestety niewiele bo go boli jak przelyka)
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    ja mam takie wybroczyny podczas wirusowek. moje dzieci takze(zczegolnie podniebienie).
    A u lekarza byliscie? Nie ma nigdzie inndziej tych wybroczyn?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    wg lekarki to zap.krtani; mlody ma antybiotyk (zamur, pochodna zinnatu)
    te plamy tylko na dziaslach, gardlo czerwone ale tam gleboko na migdalach nie ma plamek itp
  1.  permalink
    Wisze,że u was tez dzieciaki chorują teraz...
    Moja Emilka ma zapalenie ucha i gardła to jedziemy na antybiotyku Zinnat, a Karolek ma zapalenie gardła i antybiotyk Amotaks...:sad:
    Mam nadzieje,że szybko sie uporamy.Ja też angina i gorączka....Teraz są spore mrozy to powybija wszystkie wiruchy...
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    No jak lekarze w wirusówki walą antybiotykami, to ja się nie dziwię, że dzieci chorują....
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Mówicie, żeby głowę też. To idę umyć tym nadmanganianem. Dzięki za rady.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    ALe skąd pewność, że te zapalenie gardła wywoałały wirusy ?? u Yoshimury to pewnie bakterie, bo skoro ona ma paciorkowca, to pewnie jej dzieci, zapalenie gardła i ucha tak samo,
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Kachaw - można to sprawdzić prostym testem. A ja nie piszę akurat o tym konkretnym przypadku, tylko ogólnie - taka jest niestety prawda, że antybiotyki przepisuje się za często i za łatwo...
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Kasiek, tylko chyba bym ta glowe wysuszyla suszarka, zeby tej ospy "nie zaziebic", ale to niech dziewczyny sie wypowiedza...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    ja sie zastanawiam czy mlody to jednak nie ma anginy :sad: nie moze przelykac nawet wody, powiekszone migdaly,, te przekrwione dziasla i teraz jeszcze nalot na jezyku sie pojawil
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    A moze na mononukleoze?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    na szybko wygooglowalam i fakt z buzi mu wania z lekka ale ani kataru ani szarego nalotu na migdalach nie ma; goraczka w koncu disiaj spadla i tak jak pisalam juz nie przekracza 38.5
    ee, nie bede uprawiala czarnowidztwa, najwyzej w poniedzialek do lekarza pojdziemy kontrolnie
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    ja sie zastanawiam czy mlody to jednak nie ma anginy nie moze przelykac nawet wody, powiekszone migdaly,, te przekrwione dziasla i teraz jeszcze nalot na jezyku sie pojawil

Nie chcę tu diagnozować dziecka... Ale mi to na szkarlatynę troszkę "wygląda"... W sensie mój syn takie objawy miał.... Nie mniej to tylko taki mój "pomysł"... Nic nie chce nawet sugerować czy wmawiać... Kwestia tego, że pewne objawy sa podobne do różnych chorób...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Else chyba raczej nie, poza goraczka i nalotem na jezyku (taki przy anginie miewala i mloda i ja; wujek google nie pokazuje takiego jak ma on w grafice) nie ma zadnych typowych objawow; Krzys goraczkuje od poniedzialku a kaszel od srody z czego apogeum z przelewaniem i prawie 41 bylo w sylwestra
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    nie ma zadnych typowych objawow;

Mój typowych tez nie miał... Nawet lekarka nie rozpoznała... Dopiero jak mu język po kilku dniach struskawiło, to zagadka sie rozwiązała ;)

No, ale oczywiście nie twierdzę ;)... Tylko tak uczulam na nietypowe objawy...

A chłopiec co z nami teraz w szpitalu leżał tez tak nietypowo szklarlatyne przeszedł...

U nas nawet wysypka była nietypowa, bo raptem wysypało kilka krostek...
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
    • CommentTimeJan 3rd 2016
     permalink
    Frances: Kasiek, tylko chyba bym ta glowe wysuszyla suszarka, zeby tej ospy "nie zaziebic", ale to niech dziewczyny sie wypowiedza...

Tak tak wysuszyłam.
    A powiedzcie mi, bo dziś są już ładne strupki na tych krostkach, to już teraz będzie z górki. Tzn. zaczyna się już goić?
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Kasiu, mnie się wydaje, że skoro są już strupki, to już będzie z górki.
    Jak minęła Wam dzisiejsza noc? Lepiej?
    --
    •  
      CommentAuthorElse
     permalink
    Ale czy ta suszarka nie rozgrzeje tych krost zbytnio? A z kolei zimny podmuch nie wychłodzi???
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Wysuszyłam, bo moja Zuzia ma długie i gęste włosy i jakoś tak pomyślam, że lepiej jak te krosty nie będą w tych mokrych włosach.
    katka_81: Jak minęła Wam dzisiejsza noc? Lepiej?

Noc może być. Tylko przebudzała się z płaczem, ale dalej szła spać. I najważniejsze, że temperatury nie ma. Ale już mam dosyć. Niech ta choroba się kończy.
    Dziś już dużo lepiej wygląda jak są te strupki niż jak były te bąble z wodą.
    A jak już są strupki to może się wykąpać normalnie czy nadal nie moczyć bardzo?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Kasiek1234: może się wykąpać normalnie czy nadal nie moczyć bardzo?

Może normalnie, byle nie za długo, ale dodaj jeszcze do wody troszkę nadmanganianu - ja go chyba przez tydzień stosowałam.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Livia: Może normalnie, byle nie za długo, ale dodaj jeszcze do wody troszkę nadmanganianu - ja go chyba przez tydzień stosowałam.

Oki no to super.
    A jeszcze jedno pytanie mam. Do kiedy te krosty się smaruje? Do samego końca, aż zejdą? Czy jest już jakiś moment, że smarować nie trzeba?
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Jak już przyschły, to nie smarowałam. Tylko te "zaognione".
    --
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Mrs Hyde, U nas tez szkarlatyna nietypowo przeszła. Gorączka była i katar. gorączka szybko przeszła, wiec pediatra stwierdziła, ze wirusówka (jakiegos nalotu się dopatrzyła, ale nie byl typowy podobno dla szkarlatyny ani anginy) i dopiero jak po około 3 tygodniach pojawiło się zapalenie ucha i zaczęła schodzić skóra z rąk, zrobiliśmy ASO i wyszło szydło z worka. Wysypki i malinowego języka wcale nie zarejestrowałam. Lekarka tłumaczyła, ze teraz szkarlatyna często ma nietypowy przebieg i czasami objawia się tylko katarem. Jak nie będzie przechodzić, to moze rzeczywiście warto lekarki podpytać w tym kierunku?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeJan 4th 2016
     permalink
    A którą gencjanę należy używać przy ospie? 1 czy 2 %?
    U Gajki w żłobku od Sylwestra zachorowała 1/3 grupy więc w sumie szykuję się na atak u nas
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    zaraz sprawdze,jaka my uzywalismy

Treść doklejona: 04.01.16 13:23
    uzywalismy wodny roztwor gencjany 2%. pieknie nam pozasuszalo,jak smarowalismy plamki,to one juz sie nawet nie przeksztalcaly w pecherzyki
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    No to ja chyba już mogę odetchnąć z ulgą, czy jeszcze nie? 25 dzień od kontaktu z ospą mija :)
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeJan 4th 2016 zmieniony
     permalink
    Katka, ponic zdarza sie i po 28 dniach, ale rzadko. A u nas dzis wysypalo druga sasiadke, z ktora dla odmoany chlopaki wczoraj i prEdwczoraj sie bawili u nas w domu, bo tak zimno. Zamaiast tamtego sasiada co pod koniec grudnia zachprowal. No nie ma dla nas ratunku, ospa nas osacza z wszystkich stron;)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Hehe, no ja czekam na plagę w przedszkolu :))))
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    U Gajki w żłobku już 5 z 9 dzieci chora...(rano jak ją zaprowadzałam była 3) także czekam na krostki...byleby nie jeszcze jutro bo dzisiaj nie zdążyłam ogarnąć apteki ;)
    --
  2.  permalink
    Takie pytanie dla przypomnienia.. Maksowi piety i kostki schodza do srodka i lekarz zalezil te kapcie ortopedyczne. Tutaj pisalyscie ze lepiej na bosaka... W skarpetkach tez oki? Bo teraz po przeprowadzce mamy duzo cieplej od podlogi i maly w skarpetach samych lata.
    --
  3.  permalink
    Madziik,moja Emilka ma to samo.Ortopeda zalecił chodzenie bez ciapkow i najlepiej po nierównościach....Chyba nie ma znaczenia czy w skarpetkach czy na bosaka....
    --
  4.  permalink
    No o nierownosci trudno, chyba ze z paneli na dywan ha ha
    --
  5.  permalink
    Lekarz coś wspominał o takich gumowych puzzlach,żeby rozsypac i żeby po nich chodziła ale,pozostalysmy przy chodzeniu w skarpetkach:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJan 8th 2016
     permalink
    U nas zaczęły się chyba bóle wzrostowe :/ Michasia popłakuje w nocy i łapie się za nóżki. Wczoraj byłam zmuszona podać paracetamol. Fakt faktem, że wyskoczyła w górę ostatnio bardzo, bo w krótkim okresie czasu 3 cm...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Katka,jak sie zaczyna bol,to dobrze jest owinac nogi kocykiem i tak przez ten kocyk masowac. t koi bol.
    A zadnych lekow nie bierze nie?
    Bo moja miala takie bole silne,az miesnie sztywnialy jej,po leku milukante(jak zglosilam lekarzowi to odstawili go,zmienili na wziewny i bole przeszly)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Nie Monteniu, żadnych leków nie bierze. Będę jej masować te nogi, może depulolem smarować na rozgrzanie czy co?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    a podajesz wit D? ponoc na to pomaga.
    ja dla pewnosci ze to tylko bole wzrostwe zrobilabym morfo i fosfataze zasadowa. zeby spac spokojnie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ewa, pije tran z witd. A co to jest ta fosfataza zasadowa?
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    taki wskaznik, ktory przy bolach wzrostowych jest podwyszony, ja robilam kiedys piotrkowi, jak zaczal utykac.

Treść doklejona: 08.01.16 09:52
    ja oczywiscie nie chce straszyc czy panikowac. po porstu jak moje dziecko zaczelo utykac to pomijajac pediatre, chrurga i caly syf jaki nam z tego wyszedl, zrobilam mu szczegolowe badania krwi. ja tam wole spac spokojnie.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Ewa, ale ona nie utyka :) Ona w nocy tylko czasem ma te bóle. A badania krwi ma robione na bieżąco.
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    skoro ma badania krwi to ok. wylapalbys jakby cos bylo nie tak.
    ja wiem, ze twoja nie utyka, ale ma bole nog. tez jeden z objawow mogacyc sugerowac gorsze rzeczy.
    ale jak robisz regularnie badania krwi to mozesz spac spokojnie:-)

Treść doklejona: 08.01.16 19:03
    my tez regularnie robimy badania, przynajmniej raz do roku.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Ale bole nog przy gorszych rzeczach sa stale,dziecko nie ma sil chodzic nawet,unika chodzenia. Bole wzrostowe wystepuja w nocy,a bole spowodowane czyms gorszym takze w ciagu dnia. Tak mi pediatra tlumaczyla.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    nie wiem, lepiej dmuchac na zimne i sprawdzic niz sobie pozniej w brode pluc
    -- ;
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Tak,tak. Tez sprawdzalismy :wink:
    •  
      CommentAuthor_azja_
    • CommentTimeJan 11th 2016
     permalink
    Mamy dziewczynek - czesałyście kiedys tak dziecko? :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.