Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
„Chcę nawiązać z moim dzieckiem bliską relację, w której będę autentycznie szanowała jego wolę”.
U nas taka zmiana w moim podejściu rozwiązała wiele kłopotów, między innymi mycie zębów,
Danap,ale nie porownuj 3 latka do 5 latka.
No tak, ale Ty odpuszczałaś Adasiowi mycie zębów, a z lekami odpuszczanie w grę nie wchodzi...
Każda historia i choroba jest inna. Ja wierzę, że chorowanie i przyjmowanie leków to część naszej relacji i nie potrafię patrzeć na to jak na niezależny wycinek życia. "Nie" w czasie przyjmowania leków ma dla mnie swoje podłoże gdzieś indziej.
Ale u ośmiomiesięczniaka także?
Ale u ośmiomiesięczniaka także?
"Nie" w czasie przyjmowania leków ma dla mnie swoje podłoże gdzieś indziej.
To zależy.
Jak nie weźmie to mu się nic złego nie stanie.
.winni od mslego stosuje rb a mimo to spotkała na opor adasia w myciu zebow.danap,sugerujeszswoim wwpisem ze ulcia nie wypracowala sobie relacji z dzieckiem.ja przynsjmniej tak to odbieram
Nawet mu tłumaczyć próbowałam, co jest w sumie śmieszne bo cóż on zrozumie.
o spotkała na opor adasia w myciu zebow
sugerujeszswoim wwpisem ze ulcia nie wypracowala sobie relacji z dzieckiem
W tym pozwalaniu dziecku decydowac troche sie zapedzacie.
Monia ja nie pisze o dzieciach z zaburzeniami nie jestem specjalistą, nie wiem nie znam się i nie doświadczyłam. Myślę, że idąc tym tropem znajdziemy tysiące przykładów gdzie behawioryzm daje rade i jest skutecznym wyjściem, ale tu nie o tym
Widzę za to mądre wsparcie dziecka w podejmowaniu decyzji, również tych ważnych, nie tylko błahych. Właśnie w ten sposób dziecko uczy się odpowiedzialności oraz samodzielności.
--
Monia, ale do czego chcesz tutaj przekonać właściwie?
Trzeba usunąć problem, a nie szukać magicznych sposobów czy stosować siłę.
Nauczyłam się już dawno temu, że ZAWSZE jest powód zachowania dziecka, zawsze. N
W tym pozwalaniu dziecku decydowac troche sie zapedzacie.z caltm szacunkiem dla rb i porozumienia z dzieckiem i szanoeania go ktos w tej relacji jest rodzicem,jest doświadczony i na mocy prawa uprawniony do podejmowania decyzji za maloletniego.
Nie zawsze jest czas by usunąć problem. Czasami albo się na problem nie trafi ot tak, albo jego usuwanie trwa dłużej, a bywa, że czasu nie ma... Trzeba coś podać i już...
i jak mało w życiu jest sytuacji kiedy faktycznie warto ją zastosować
Może w Twoim życiu mało... W życiu moim i Dawidka było tego sporo...
Monia ja już wyżej napisałam, że nie mówię o sytuacjach (dzieciach) gdzie jest jakieś zaburzenie.
na siłę w domu, nniż patrzeć jak w szpitalu na sile podają pielęgniarki.
jak to do "samotni"? Ale samo, bez nauczyciela????
No to przecież jest karalne