Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
"Problemy szkolne
Ale czemy od razu "problemy"?- bo kazdy sprawdzian czy test to stres, a stres to problem ;) Dla nas i dla dzieci
Ja natomiast nie chciałabym, żeby już z tytyłu wątoku biło przesłanie, że tutaj tylko o smutnych, niepokojących rzeczach można pisać.
Albo dobre rozwiązanie to na kółkach plecaki :-)
1. "Czas do szkoły! Podstawówka- czyli jak odnaleźć się w roli rodzica szkolniaka?"
musze przyznac ze moje obawy okazaly sie niepotrzebne bo cora sobie swietnie poradzila.
czerwinka: Albo dobre rozwiązanie to na kółkach plecaki :-)
mysle ze fizjoterapeuci by sie z toba nie zgodzili, w szkolach rodzicow uczulali zeby takich plecakow nie kupowac bo dziecko ciagnie plecak i przechyla sie na bok badz wykreca w jedna strone a to bardzo sprzyja skrzywieniom kregoslupa
i jesli moge cos dodac - temat dla rodzicow dzieci ze szkoly podstawowej a gimnazjum czy szk sredniej to sa rozne bajki, inne problemy, oczekiwania czy spostrzezenia zarowno dzieci jak i rodzicow
drobniejszy niz inne dzieciaki (tez wczesniak jak u Us)
jesli idzie o mlodego to zastanawiam sie nad HAMA bo sa dosc lekkie
poza tym jak dziecko ma zostawic ksiazki jak ma codziennie lekcje zadwane, chociaz takie plastyki techniki czy muzyki to w szkole powinny lezec
Lex no u mlodej wlasnie przybory plastyczne mozna bylo zostawic
mi podoba sie u mlodego w przedszkolu ze na poczatku roku rodzice zbieraja kase i panie kupuja te przybory ktore sa potrzebne, jak dla mnie w kl 1-3 tez mogloby tak byc zeby dzieci mialy kartk iz blokow 'sluzbowych'
Próbujcie pogadać, może a nuż się uda. Problem będzie wtedy, jeśli to rodzice stwierdzą, że ICH dziecko MUSI mieć najlepsiejsze, najdroższe i wgl super mega kredki i nie zgodzi się na ideę kupowania tego samego.
a Krzys idzie o rok wczesniej do szkoly,
W tej chwili mam mnóstwo obaw, bo synek od września przeskakuje jakby na wyższy pułap- zaczyna 4 klasę. Kilku nauczycieli, nowe przedmioty, więcej nauki.
Niewiem co gorsze żeby dziecko dzwigało plecak na plecach czy go chwilę pociągnoł ... Tomi chodzi z plecakiem na plecach ale ... on zawsze był duzy ;) w tej chwili 152 i 46 kg ;) ale jest w klasie chłopiec który ma 120 i waga przepiórcza... pod cięzarem plecaka uginają mu się plecy i nie daje rady tego nosić ...
na glowe jeszcze nie upadlam i nie wydam wiecej niz 200zl na plecak i to juz z workiem (piornik wiem ze mlody od brata na urodziny dostanie),
Mi narazie najbardziej odpowiada Herlitz:
Niemniej, od II półrocza jest o niebo lepiej, w sensie organizacyjnym, więc oby pierwsze miesiące jakoś sobie dać radę. Uważam jednak, że pomoc i uwaga rodziców jest nieodzowna.
na glowe jeszcze nie upadlam i nie wydam wiecej niz 200zl na plecak i to juz z workiem (piornik wiem ze mlody od brata na urodziny dostanie),
Jakbym słyszała słowa mojej przyjaciółki A po 3 latach nauki ma za sobą wymianę 3 plecaków i 5 piórników
a dla mnie to juz zakrawa na snobizm twierdzenie zlze jedyny sluszny plecak to ten z gorbej polki a taki za 150zl to juz i niezdrowy i sie rozpadnie
MrHyde, u nas w Niemczech taki zwyczaj, ze rodzina sie sklada na wyprawke do szkoly (kocham ten zwyczaj )
a dla mnie to juz zakrawa na snobizm twierdzenie zlze jedyny sluszny plecak to ten z gorbej polki a taki za 150zl to juz i niezdrowy i sie rozpadnie
MrSHyde, u nas w Niemczech taki zwyczaj, ze rodzina sie sklada na wyprawke do szkoly (kocham ten zwyczaj
Judyta coz poczytac miedzy wierszami wystarczy no i te teksty o odejmowaniu sobie od ust
Poza tym - o zgrozo (szkoła w Wawrszawie, gmina umywa ręce) - brakuje mydła i papieru toaletowego w wc! Nasza klasa ma na stanie i jedno i drugie, więc w razie gdyby woźna nie uzupełniła braków, dziecko się nie stresuje, że nie będzie mogło skorzystać z toalety w pełnym zakresie. Mamy pierwszaków dopytajcie, czy w Waszej szkole nie będzie z tym problemu.