Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Ojezu, nie rób tak!!! Nie wolno z takiej dawki odstawić na 0, ja tak zrobiłam za radą lekarza, zeszłam na 0 z 75 (lekarki-debilki, konkretniej) po tygodniu wylądowałam na SOR z ostrymi objawami tężyczki, z którą męczę się do tej pory! Bierz chociaż po pół tabletki, koniecznie! Takie wahania hormonów mogą być bardzo niebezpieczne, a Ty nie byłaś w jakiejś skrajnej niedoczynności.
To nawet dobrze wyszło. Dzielenie tabletek trochę upierdliwe, ale znam osoby, które chcąc być na stałej dawce (a nie np. raz 50, raz 75) dzielą tabletki na cały tydzień i dawkę konstruują z jakiś okruchów
Kilka dni się pomęczysz, ale na pewno będzie to lepsze niż odstawienie, albo dalsze brnięcie w nadczynność.
to jeszcze zaswiadczenia potrzebuje.
Ratunkiem może być recepta farmaceutyczna

pcji o formularz na karte na darmowe leki, poniewaz niedoczynnosc jest choroba przelekla nalezy ci sie ten lek za darmo.

Ja bym nie dała...Tzn.- no to TSH jest naprawdę niewysokie, ale...ALE warte sprawdzenia. Niby od stycznia to niedużo czasu, ale jakbyś chciała się już mocniej zastanawiać nad tą kwestią, to ja bym zaczęła od pełnej diagnostyki tarczycy (ft3 i ft4, w dalszej kolejności USG i przeciwciała). I jak konsultować to nie z innym ginem a endokrynologiem. Niestety wielu ginów ma na ten, jakże podstawowy temat, małą wiedzą i uznają, że to co jest w normie laboratoryjnej, to jest ok. Co jest bzdurą oczywiście, przez którą moja koleżanka straciła 3 ciąże
Byłam z wynikami u ginekologa ale uznał że TSH jest w normie i nie ma potrzeby go obniżać.
), ale jestem kompletnym laikiem w tych kwestiach i będę wdzięczna, jeśli któraś z Was coś mi podpowie :)
od miesiąca biorę też jod i wszystko zaczęło wracać do normy (od samopoczucia, przez wagę itp.). I teraz mam pytanie - czy to prawda, że wynik tsh jest jakby opóźniony o miesiąc? Tzn. że pokazuje stan hormonów sprzed miesiąca?
TSH jest odpowiedzią przysadki na stan hormonów tarczycy. "Bieżącą informację" będziesz mieć przy badaniach ft3 i ft4. Jeżeli niedoczynność nie ma podłoża autoimmunologicznego, to uzupełnianie jodu jest działaniem najbardziej prawidłowym, bo to jego, brak tę niedoczynność powoduje. hej:) proszę Was o pomoc mam takie pytanko:) zrobiłam sobie tsh wyszło 3,962 co prawdopodobnie utródnia mi zajścię w ciąże, ft3 i ft4 w normie, endo przypuszcza że to hashimoto, nie chciała mi podać leków na zbicie twierdząc, że jeszcze w normie. Umówiła mnie na 21 maja, przed mam zrobić jeszcze raz tsh, tpo, tg. Jestem po badaniu drożności jajowodów no i cylke lecą, już 2, dlatego proszę o rade, czy gin może coś przepisać na zbicie tsh, czy tylko endo. Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź i pomoc:0