Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Czy wysokość wypłaty na L4 jest liczona z 3 ostatnich miesięcy?
do porodu zostały 2tyg,więc nie ma opcji ze zdążą a tu własnie chodziło o to bym po porodzie nie zawracała sobie głowy urzędami i eN miał załatwić rejestracje sam.do tego potrzebowaliśmy zrobić przed narodzinami ten protokół Uś, zadzwoń do USC, z którego masz otrzymać akt urodzenia i zapytaj czy jest możliwość przesłania go pocztą. Mój mąż tak załatwił sobie sprawę. Chyba tylko za znaczki wpłaciliśmy pieniądze na konto.
ja mam umowe na czas określony na 2 lata i czekałam z informowaniem pracodawcy o tym że jestem w ciązy do skonczenia 3 miesiaca ciążyżeby nie miał żadnej obiekcji co do przepisów i mnie nie denerwował
Co to oznacza w praktyce? Otóż po upływie trzeciego miesiąca ciąży nie można rozwiązać tych umów. Tym samym, jeśli umowy miały się zakończyć przed upływem trzeciego miesiąca, ochrona trwałości stosunku pracy nie obowiązuje
ja mam umowe na czas określony na 2 lata i czekałam z informowaniem pracodawcy o tym że jestem w ciązy do skonczenia 3 miesiaca ciąży
czyli jakbyś powiedziała o ciąży np w 6 tc to mógłby Ci pracodawca wypowiedzieć umowę i wtedy zostajesz z niczym, Tak?
i jeszcze jedno pytanie, gdybym od samego początku ciąży była na L4 to wtedy pracodawca nie może mnie zwolnić
Umowa na czas określony kończy mi się 31.12.2013r., nie będzie przedłużona. Poród planowany mam na 8.03.2014r.
1. Rozumiem, że wypłatę wynagrodzenia do dnia porodu przejmuje ZUS (w sumie już teraz płaci mi ZUS, bo jestem na zwolnieniu lekarskim)?
2. Czy pracodawca wraz z końcem umowy, musi wypłacić mi pieniążki za niewykorzystany urlop wypoczynkowy?
3. Jak to wygląda w przypadku zasiłku macierzyńskiego wypłacanego przez ZUS, ile trwa i jak jak naliczany?
Z tego rozumiem, że jeżeli Twoja umowa nie ulega przedłużenia do dnia porodu - nie przysługuje Ci zasiłek macierzyński. Ale radziłabym zadzwonić jeszcze do ZUS.