Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Następnym razem zapytaj czy one mają komplet WAŻNYCH AKTUALNYCH szczepień. Jeśli nie to to też postrasz sądem
Może coś sobie wymyśliły?
Tzn sprawa ląduje w sanepidzie ale ten występuje do wojewody o ukaranie.
Naprawdę mam często wrażenie, że są tam jakieś zimne i bezduszne maszyny... I to za nasze cholera pieniądze.
moje dziecko będzie chodzić i zarażać inne dzieci, a za to to już sąd grozi, bo przepisy od 1. lipca się zmieniły i każdy rodzic dziecka, które zostanie zarażone przez mojego (uwaga, uwaga) NIESZCZEPIONEGO syna może pozwać MNIE do sądu, bo nie wywiązałam się ze swoich ustawowych obowiązków.
też coś bąkneli o zmianie przepisów...Podobno sama zmiana przepisów dotyczy tego, że szczepień odwlekać w nieskonczoność (np. na "katarek) rodzice już nie mogą, bo przychodnia wysyła max dwa wezwania i potem oddaje sprawę do sanepidu a ten do sądu. Ale chciałabym konkretny zapis, a nigdzie nie mogę znaleźć.
Być może zmieniły się jakieś wewnętrzne przepisy np. sanepidowskie.
że OBOWIĄZKOWE SZCZEPIENIA JAKO PRZYMUSOWE ZABIEGI MEDYCZNE OZNACZAJĄ INGERENCJĘ W PRAWO DO POSZANOWANIA ŻYCIA PRYWATNEGO
Obawiam się, że dla niektórych służb obowiązek szczepienia, a przymus wykonania zabiegu medycznego to dwie różne sprawy
grzywna jest półśrodkiem w celu osiągnięcia tego przymusu
Nigdy nie zaszczepię "dla świętego spokoju".
przecież ilość niezaszczepionych dzieci i tak nie stanowi zagrożenia epidemiologicznego
Jeśli wyznaczą Ci termin to dzwonisz i mówisz, ze mały ma katar, zadzwonisz się umówić jak będzie ok
Poza tym...każde pogorszenie stanu zdrowia pozostające w związku czasowym ze szczepieniem powinno być zapisane jako nop.
ale biegunka to nie NOP
Poza tym...każde pogorszenie stanu zdrowia pozostające w związku czasowym ze szczepieniem powinno być zapisane jako nop.
A biegunka to nie pogorszenie stanu zdrowia? Już zgłupiałam z tym co jest NOPem, a co nim rzekomo nie jest. W przychodni truły, jak wspomniałam o nopach, że gorączka, biegunki, wysypki czy siniaki wielkie na całą rękę to nie NOPy, więc ani im się śni zgłaszać.
kasiek80, może też poproście o skierowanie do poradni chorób zakaźnych, powiedzcie, że chcecie szczepić indywidualnym tokiem szczepień i tyle. U mnie w mieście obie takie poradnie kalendarz szczepień ustalają w oparciu o wolę rodziców bez problemów.
a MMR zamierzam odwlekać do 3 roku życia minimum
A dodatkowo NOP możemy też zgłosić sami, korzystając z formularza przygotowanego przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych.
Moja pediatra mi dziś powiedziała, że gdyby nie zgłosiła nas do sanepidu, mogłaby być ona obciążona karą, to prawda? Taki jest jej obowiązek?
Wiekszosc z nich nie jest po prostu zglaszana,bo lekarz uznal ze to nie od szczepienia.