Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Fajnie, że tu trafiłaś, bo to miejsce dla kobiet, które przedkładają nad zawodne środki antykoncepcyjne poznanie siebie, swojego organizmu i życie w zgodzie z rytmem swojej płodności
nastolatka,ktora dopiero zaczyna wspolzycie i podejrzewam,ze nie chce sie wiazac na cale zycie powinna stosowac NPR chociazby ze wzgledu na choroby przenoszone droga plciowa.Jest to raczej metoda dla kobiet,ktore maja stalego partnera.
Jeżeli ma iść do łóżka z kimś, z kim nie chce się wiązać na całe życie, to niech przemyśli jeszcze raz, czy chce z nim iść do łóżka. Żeby później nie było przykrej niespodzianki. Jak również ewentualnie współczuję rozważania współżycia z kimś, kogo można podejrzewać o choroby weneryczne.
A co pytania autorki tematu- ja bym polecała globulkę+ prezerwatywę- zawsze podwójny komfort psychiczny+ dodatkowe nawilżenie ;)
Ja bym polecała parówkę z intimelem - komfort podobny, a pewność niezajścia większa
Po przeczytaniu tego zdania wątpię, czy na miejscu tej nastolatki miałabym ochotę na ciąg dalszy Twojej wypowiedzi...
Ale poważnie mówiąc, to doradzanie nastolatkom rozpoczynania życia seksualnego w wieku lat nastu jest nieodpowiedzialne. Żadna metoda antykoncepcji nie daje pełnego zabezpieczenia przed poczęciem dziecka, a nawet zastosowanie kilku metod na raz. Na seks powinny się decydować osoby dojrzałe.
To jej nie czytaj sama.
Ty to wiesz,ja to wiem i wszystkie kobiety,ktore podeszly do wspolzycia swiadomie.Jednak patrzac na to jak mlodziez dzisiaj traktuje sex przedmiotowo mozna zapomniec o odpowiedzialnosci.Oczywiscie sa wyjatki,ale dzisiaj to bardzo rzadkie.Dzisiaj dziewictwo to wstyd,ciaze nastolatek-norma,szanowanie sie dziewczyn - znikome.
Odkad corcia chodzi do przedszkola mam okazje porownac sobie dziewczyny w 6 klasie podstawowki teraz i kiedys i jestem w szoku.Makijaz,pasemka na wlosach,wyzywajace ubrania i co drugie slowo k**wa.
Uwazasz Luczynko,ze nastolatki aby zaczac wspolzycie powinny myslec o malzenstwie?Mlodym dziewczynom wydaje sie,ze facet,z ktorym zaczyna wspolzycie to ''ten jedyny'',jednak zycie czesto pokazuje zupelnie cos innego i trudno jest wymagac od nich jakiejs stablizacji zyciowej w tym wieku.
Mam wrażenie, że w ogóle idziemy w tym kierunku, żeby od nastolatek nie wymagać niczego, a już broń Boże myślenia.
Widzisz, Cobraczku, tyle że nie jesteśmy na tę bylejakość skazani. Jeśli przychodzi na forum młoda dziewczyna, to naprawdę lepiej dla niej, jeśli się spotka z osobami, które jej doradzą zachowanie dojrzałe i wesprą ją w tym. Może się z tym jeszcze nigdzie nie spotkała? To może się spotka tu? Trzeba próbować, a zrobi i tak to co sobie przemyśli i zdecyduje. Nie ma co zakładać, że teraz młodzież i tak jest głupia, to nie ma co im mówić o odpowiedzialności. Owszem, bywają jednostki głupie jak but (mam rodzeństwo w wieku gimnazjalno-licealnym i wiem, o jakich sytuacjach czym mówisz, znam ich relacje), ale często jest tak, że szukają i nie mogą znaleźć, a jak im trochę pomóc, to szybko łapią, o co chodzi. Trzeba te dzieciaki ciągnąć w górę.
Mam wrażenie, że w ogóle idziemy w tym kierunku, żeby od nastolatek nie wymagać niczego, a już broń Boże myślenia.--
A tak na marginesie, to że dziewczyna planując pierwszy raz, rozgląda się i wypytuje o antykoncepcję świadczy właśnie o jej dojrzałości, a kwestia partnera, a dokładniej, czy wiąże z nim plany na dłuższą czy krótszą przyszłość, to już jest jej osobista sprawa.
Dziewczyna zadała pytanie, odpowiedzmy jej tak jakbyśmy odpowiedziały własnej córce.
Wg mnie powinnaś się wstrzymać trochę przed podjęciem współżycia, poznać swój organizm lepiej. Seks nie jest niczym, co się robi na tzw. hurra, to musi być przemyślana decyzja. Na 28dni.pl masz wszystkie narzędzie potrzebne do samoobserwacji. Jeśli jesteś zainteresowana - pytaj, pomożemy.
Licho, z jednego lichego (przypadkowa gra słów ;))
A ja nie rozumiem czemu zakładać z góry, że dziewczę jest młode i nieokrzesane i nie zna swojego organizmu?