Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormonawmona
    • CommentTimeNov 8th 2006 zmieniony
     permalink
    hej dziewczyny , znalazłam coś w necie . Może poczytacie.
    http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/zakazac-prezerwatyw-bo-groza-polskiej-rodzinie,814365,2943
    Pozostawiam bez komentarza :wink:
    -- gg 6155390
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 8th 2006
     permalink
    Tak, już to znamy. Dobry pomysł z tymi ostrzeżeniami.
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
     permalink
    ja jestem coraz bardziej zdołowana
    jeszcze trochę rządów tych ..... to spakuję manatki i wyjadę stąd razem z rodzinką, aby moja córka mogła w normalnym świecie dorastać i żyć.
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
     permalink
    Ja, jak większość spakowałam manatki i wyjechałam za poprzednich Rządów:wink:
    •  
      CommentAuthorngL
     permalink
    To już wiemy dlaczego tak neutralnie podchodzisz do artykułów he he ;-)
    Ja niedługo pewnie spakuję... Może zdążę jeszcze znaim mi paszport zabiorą? ;-)
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
     permalink
    Neutralnie? Obiektywnie:bigsmile:
    • CommentAuthorybkaa
     permalink
    Ciekawe kto wykarmi te dzieci ??? jak zaczną kobiety oddawać do domów dziecka........
    --
    • CommentAuthorybkaa
     permalink
    Dobrze że mamy swoją metodę - -- - NPR heheheheheeee i co nam zrobią :crazy::crazy::clap::clap:

chyba tylko wejda do sypialni i beda podglądać....
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    kto ma ten ma , nie każdy Tą metode stosuje, dlatego jestem oburzona jakby miały zniknąć inne metody antykoncepcji
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
     permalink
    ybka mi się od tych wszystkich wiadomości gospodarka hormonalna zaburza, także NPR też przestaje skutkować
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 9th 2006
     permalink
    Paula, chyba z przekory chcesz, aby Ci się gospodarka hormonalna zaburzyła, aby koniecznie móc korzystać z innych sposobów.
    --
    • CommentAuthorybkaa
    • CommentTimeNov 9th 2006 zmieniony
     permalink
    ja to teraz się nie stresuję - jak będzie dzidziuś to fajnie ale po 40 stce to no nie wiem?????

nie mam ochoty być babacią mamą

a tak serio - to na pewno ten myk im nie przejdzie??? a pogadac mogą - bo w sumie to każdy pretekst jest dobry byle tylko społeczeństwu odwrócić uwagę od spraw powaznych ( jak nie aborcja to teraz antykoncepcją)
    zobaczycie jak faktycznie to becikowe bedzie tylko w tym roku to będą protesty - dlaczego nie ma???
    a jak dawali - to po co itd ?????

Nasz rząd to jest zmienny jak pogoda w Polsce i człowiek niczego nie może być pewny.

:fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    No OK, zwłaszcza że w tym wieku cykle mogą być nieregularne i bezowulacyjne i jest trudniej. :-(
    --
    •  
      CommentAuthorPaula
     permalink
    Amazonko ja nie chcę żeby mi się gospodarka zaburzała, bardzo nie lubię jak mam jakieś zaburzenia we własnym organizmie
    nie uzależniam decyzji o stosowanych metodach od jakiś tam @#$%#E##
    już parę razy na forum zaznaczałam, że obecnie stosuję metody naturalne ponieważ chcę mieć drugie dziecko, jeszcze nie teraz, ale planuję drugie, więc w razie wpadki nie będzie problemu, po drugiej ciąż wybiorę jakąś metodę antykoncepcyjną, bo npr będzie dla mnie zbyt mało pewny
    •  
      CommentAuthorAnia
     permalink
    kwiatuszku... uważam za niezbyt korzystne zarówno zwlekanie z podjęciem współżycia do osiągnięcia np. 30 roku życia, jak i przedwczesne podejmowanie współżycia, przed osiągnięciem pełnej dojrzałości fizycznej i pewnego stopnia dojrzałości psychicznej i emocjonalnej -za dopuszczalną granicę przyjmuję wiek uzyskania pełnoletności- 18 lat. Z tym, że za gorsze w skutkach, także dla społeczeństwa, uważam przedwczesne rozpoczynanie współżycia.

Z resztą, nie są to tylko moje poglądy, ale większości znanych mi autorytetów, które ani nie zalecają seksu dzieciom (twój argument o miesiączkującej 12 latce uważam za śmieszny), ani nie przyklaskują komuś, kto czeka z inicjacją do uzyskania wieku emerytalnego :wink:

A ty, kwiatuszku, jak zwykle... ze skrajności popadasz w skrajność.
    •  
      CommentAuthorMary
    • CommentTimeNov 12th 2006
     permalink
    NickIWiek I Na ile odkładam I Czy mam już dzieci(ile,wiek) IData rozpoczęcia obserwacji/stosowania NPR I Miasto

Mary I 24 l. I odkładam na 1,5 r. I Nie mam dzieci I 28 sierpień 2006 I Białystok

Witam wszystkic bardzo serdecznie, niedawno do Was dołączyłam ;)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Mary, już jesteś w tabeli.
    --
    •  
      CommentAuthorMary
     permalink
    Amazonka,
    dziękuje ;)
    •  
      CommentAuthorgosiah
    • CommentTimeNov 13th 2006
     permalink
    Witam :smile:
    Melduję sie wśród odkładających. Dzidziusia planujemy na czas, gdy wprowadzimy się do nowego mieszkania i wyjaśni się niepewna sytacja zawodowa mojego męża, czyli na początek 2008 roku. Na NPR zdecydowałam się ze wzgledu na to, by lepiej poznac siebie i swoje ciało. Zaczęłam obserwację po zakończeniu nauk przedmałżeńskich (w poradni natknęłam sie na naprawdę miłych, młodych i kompetentnych ludzi) oraz pod wpływem przyjaciółki, która jest wielką zwolenniczka NPR. W tym momencie jednak nie umiem zaufać tej metodzie całkowicie, bo jestem alergiczką i miewam cały czas infekcje (szczególnie od jesieni do wiosny), co zaburza wykresy temperatury. Jedne cykle są wzorcowe, a inne po prostu "skaczą". Nie stosuję obserwacji szyjki macicy (nie wiem jak się do tego zabrać - mam troche oporów), ale może od nowego cylku sie zmobilizuję i to będzie odpowiedź na moje problemy. Poza tym martwi mnie, że moja faza lutealna ma często mniej niż 10 dni (moge mieć później problemy zajściem w ciążę?:confused:) przy długich cyklach - b. rzadko zdarzają się krótsze niż 30 dni. Chociaż sama już nie wiem, może źle interpretuję? Zaraz udostępnię kilka moich cykli, może ktoś pomoże mi w interpretacji, albo ją poprawi.
    Z góry dziękuję:smile:
    -- To możliwość spełniania marzeń sprawia,że życie jest takie fascynujące...
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek
    • CommentTimeNov 14th 2006
     permalink
    gosiah- witamy Cię wsród odkładających:clap:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 14th 2006
     permalink
    Ech, chyba w tym cyklu III faza wypadnie mi na wyjeździe. Temp. idzie powoli w góre i śluz płodny zanika. Nie będę mogła zasięgnąć porady, wrrr.. i parę dni może się zmarnować.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeNov 15th 2006 zmieniony
     permalink
    hej dziewuchy przyjaciółki moje ;) pomocy potrzebuje w wyznaczeniu lini poziomej tej takiej :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeNov 15th 2006
     permalink
    A moja linia?
    --
    •  
      CommentAuthorIWA
     permalink
    ja bym wam z chęcią pomogła dziewczyny ale nie mam juz dostępu do konta, chyba że mi udostępnicie wykresy w inny sposób!:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    aaa Iwa to nie takie pilne w końcu odkładam :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Pilne nie pilne, zobaczyć wykres zawsze dobrze. Zawsze można się czegoś nauczyć.
    --
  1.  permalink
    kobitki ale problemy ojojoj heheh:bigsmile::wink::tongue: a ja dopiero się ucze i w sumie mój wykres jest jak wielkie himalaje z dużo ilością przepaść ale to nie zmojej winy brak termometra ale jakoś gożej sobie radze z interpretacja tego wszystiego .:shamed::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Skąd bierzesz wykres, skoro nie masz termometru?
    --
    • CommentAuthorwampirek_
     permalink
    Dzięki Amazonko, za zwrócenie uwagi, że zapomniałam dodać miejscowość. Jestem z Rybnika:) Mam nadzieje, że ktoś to doda do listy:) Pytałaś się jakiej metody używam, zdecydowałam się opierać na podręczniku Kippleyów
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    U mnie znów za długo śluz przejrzysty, więc dziś zaczynam odliczanie? BTW: już czuję trochę sucho.
    --
    • CommentAuthorybkaa
    • CommentTimeNov 16th 2006
     permalink
    Wiecie a mojemu M coś się poprzestawiało - moje obserwacje i mierzenie temp traktuje podejrzliwie - powiedział ostatnio po ci mi to??? czy mam jakiegoś kochanka????

I co wy na to ?? co ja mam o tym myśleć???

Wytłumaczyłam mu ....ale to chyba grochem o ścianę - cos nieprawdopodobnego.....:angry::angry::angry::angry:
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    to wytłumacz mu jeszcze raz albo najlepiej niech sobie nasze posty na forum poczyta i wykresy pooglada może mu się rozjaśni w glowie :cool:
    •  
      CommentAuthorMary
     permalink
    Ybka,
    przeczytałam Twój post mojemu narzeczonemu i wiesz co powiedział?
    Że twój M zareagował normalnie, jeśli nie rozmawialiście wczesniej o NPR . Jeśli pewnego dnia podjęłaś decyzję o rozpoczęciu pomiarów i wprowadziłaś to w życie nie konsultując tego z nim, to musiał poczuć się zaniepokojony. Byc może nie potrafi inaczej tego okazać.

My od samego początku o tym rozmawialiśmy i on przyjmuje to jako coś naturalnego.
    Spróbuj swojego M zainteresować metodą, może przestanie się głupio zastanawiać.
    •  
      CommentAuthorAnia
    • CommentTimeNov 19th 2006
     permalink
    ybka- twój facet zareagował głupio
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 21st 2006
     permalink
    ybka, porozmawiaj z nim wyjasnij o co w tym wszystkim chodzi. bo jego insynuacje sa bezpodstawne. rozne reakcje na npr slyszalam,akurat takiej nigdy w zyciu..czesto takie troche glupie teksty biora sie z niewiedzy i niepewnosci:) porozmawiaj, wyjasnij o co w tym chodzi. pokaz ksiazke. tam bedzie mial czarno na bialym:)
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeNov 21st 2006 zmieniony
     permalink
    Mary nie uznalabym tego za normalne. nawet jesli o tym wczesniej nie rozmawiali. to brak zaufania do kobiety i/lub brak swiadomosci co to jest npr.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Dziś czekając na autobus spotkałam koleżankę z szkoły podstawowej. Czasem ją widujemy. Wybranek pojechał innym autobusem, bo musiał coś załatwić przed pracą, więc ona już go poznała. Korzystając z jego nieobecności, koleżanka spytała:
    - Czy jesteś już w ciąży?
    - Nie.
    - <prych>
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    prych bo?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Bo jeszcze nie jestem.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    no ale dlaczego - prych? Wie że stosujesz npr i sie nabija?
    -czy uważa że poslubie być w ciąży to obowiązek?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nie wie o NPR ani żadnej formie antykoncepcji. Uważa, że po ślubie trzeba być w ciąży lub ciąża jest JEDYNYM powodem do ślubu, bo przecież można razem zamieszkać.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    no dość popularna ostatnio postawa...:confused:
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    a może prych bo robisz się "stara" na pierwsze macierzyństwo ?
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Eeee, stara już jestem od dawna. Nie odkryłaś Ameryki.
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    no własnie może o to chodziło tej koleżance
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Przyganiał kocioł garnkowi.
    --
    •  
      CommentAuthorzuza
     permalink
    ee Amazonka ja w przyszłym cyklu rozpoczynam staranka bo latka lecą i najwyższa pora ( jeśli to było do mnie) :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Nie do Ciebie. Wiem, że się rozmnożyłaś i planujesz dalej.
    Koleżanka jest w moim wieku i jest panną, więc jej dalej do tego.
    --
    •  
      CommentAuthorMary
     permalink
    He he, Amazonka a może wcale nie dalej? Panny z dzieckiem nie widziałaś? Nic zdrożnego ;)
    U mnie na uczelni dziewczyna jest w ciąży (prawdopodobnie), wyszła niedawno za mąż, ale wyopraźcie sobie, że to jest temat TABU! No i koleżanki po cichu się z niej nabijają...Kurcze, to powód do radości, a nie do ukrywania czy wstydu. Nie w wieku 24 latek, nieprawdaż?
    •  
      CommentAuthorkapelka
     permalink
    Mary, nie wiem czy ciążą trzeba się od razu chwalić tak przed wszystkimi,
    ja na początku powiedziałam na uczelni tylko kilku najbliższym znajomym, bo i tak widzieli, że trochę mi się humorek zmienia nienaturalnie.
    po prostu przez pierwsze tygodniebałam się że coś będzie nie tak, a wolałam, żeby niekoniecznie każdy brał udzał w moich prywatnych sprawach

ale dostałam za swoje bo przed jednym egzaminem znajoma bez pardonu mnie zapytała czy przypadkim nie spodziewam się dzidziusia. no i tym sposobem cały rok się dowiedział naraz:bigsmile:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.