Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthoramcm
    • CommentTimeDec 8th 2006
     permalink
    Ja wychodzę z założenia, że trzeba robić tak, jak się samemu uznaje za najlepsze. Najgorzej to poddać się jakieś presji...:fierce: A pytać w sumie nie można zabronić, ale może warto wymyślić sobie jakąś zwalającą z nóg odpowiedź, po której nie będzie ochoty na kolejne pytanie...:rasta::bigsmile:
    •  
      CommentAuthorMary
     permalink
    hehe, no mamy czas do stycznia na wymyślenie ;) pogłówkowac nie zaszkodzi ;)
    • CommentAuthoramcm
     permalink
    Mary, gratuluję zimnej krwi. Ja bym chyba nie wytrzymała utrzymywania takiej wiadomości w tajemnicy... :shocked:
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    My postanowilismy zwiedzić Rumunie na wlasną rekę i nauczyc się jezdzic na nartach zanim urodzi nam sie dzidzius, potem juz bedzie trudno. A ze w tym roku zimy ma nie byc, to troche jeszcze poczekamy na dzidziusia :bigsmile:
    No, pozostaja jeszcze narty wodne.
    -- Jestem mamą, to moja kariera...
    •  
      CommentAuthorMary
     permalink
    hi hi, my tez chcemy gdzies pojechać póki dzidziusia nie ma ;)
    W podróż poślubna ;) tylko ja mam takie szczęście, że różnie z tym wyjazdem może być...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    My bardzo długo trzymaliśmy w tajemnicy ideę ślubu. To, że ma być kowbojski w Western City, wydało się, gdy już obie mamy zaczęły szukać jakiejś przeciętnej sali blisko.
    --
    • CommentAuthorybkaa
     permalink
    A u mnie wszystkim moim znajomyn znudziło sie dopytywanie - i dali mi spokój - bardzo sporadycznie - na razie odkładam a jak bedzie los pokaże moze nicnie bedzię bo małż jakis smutas się zrobił
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Ybka, a nie pocieszasz go? Ostatnio nie dogadywaliście się.
    --
    • CommentAuthorybkaa
     permalink
    Jakos nie chce mi sie nic chyba przez to że mam tyle roboty i mało czasu a tu Świeta na karku, mało bywam w domku a jak juz jestem to nie wiadomo co robic , czy chłopiś czy córa czy inne sprawunki - tak to jest jak kobitka do pracy wróci ...ale spoko nie jest źle popracuje nad nim ale po Świetach bo teraz mi sie nie chce,

a najgorszy jest mój chroniczny brak snu - chyba mam coś z niedzwiedzia i zapadam w sen zimowy, codzień obiecuje sobie ; ok wsaje o 6.30 nie o 8.00 zrobie to to i to ale jak przychodzi dzyn dzyn to jeszcze godzinke, i tak z 6,30 obi się 10 no i trzeba cos ogarnąć w domku i do pracy - nie wiem ?? koszmar jestem rano tak niewyspana że sama nie moge ze soba dac rady.... niech już bedzie wiosna ...
    --
    • CommentAuthoramcm
    • CommentTimeDec 9th 2006
     permalink
    Dołączam się do apelu... wiosno, przyjdź! Ja mam pracę na popołudnie, więc jak nie mam zajęć na uczelni, to śpię do 10 (z pobudką na mierzenie temp.) i wszystko w domu zarasta, ale nie mogę(!) się zwlec. Zwłaszcza jak pada deszcz...
    •  
      CommentAuthorMary
     permalink
    A może utopimy marzannę, to wiosna przyjdzie??? ;P
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Byłam w Western City :wink:
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    witajcie, chyba mnie omineła wczorajsza imprezka na forum... ale poznalismy sie z mezem 8 grudnia wiec mielismy swiętowanko :bigsmile:

popieram z tą wiosną! ja zawsze po Nowym Roku juz wypatruje oznak wiosny, mam nadzieje, ze nie bedzie tak jak w ubieglym roku, ze zima przyszła na wiosne :sad:

Amazonka, fajna sprawa z takim slubem, że takpowiem tematycznym :) po nicku widze ze fascynją Cie konie? czy Dziki Zachód w ogóle?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 10th 2006 zmieniony
     permalink
    Lily, jak Ci się tam podobało? Rzucałaś lassem? :-)
    Ashley, po pierwsze konie od zawsze. Jazda w stylu western to obecne hobby wybranka, który swojego konia nawet przestawił na ten styl. To teraz jest bardzo modne, cóż.
    Wrzucaj swoje obserwacje. Na początku będziesz miała dużo roboty, potem pójdzie już łatwiej.

BTW: Już trzy dni uczucie spływa, a śluzu płodnego nie ma, hmmm...
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeDec 11th 2006
     permalink
    Byłam tam wczesą wiosną i niewiele jeszcze się tam działo...
    aaa dopuścili mnie do forum dyskusyjnego...tylko że po datach wątków to ono umiera chyba...
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 11th 2006
     permalink
    Lily, możesz rozpocząć temat, który Cię interesuje. Czy mój wykres może być bezowulacyjny? Zawsze już miałam śluz płodny, a teraz nic.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 13th 2006
     permalink
    4,5 dni "spływania". Czy to normalne?
    --
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    czytam, czytam i czytam... napiszcie jeszcze prosze jak w praktyce wyznaczacie początek fazy lutelanej. Czy począwszy od skoku?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Hmm, też mam z tym problem. Myślałam, że bierze się pod uwagę wyłącznie temperaturę. Rotzer pisze, że również śluz.
    --
    •  
      CommentAuthorashley
     permalink
    czyli zaczyna się od pierwszego dnia sluzu niepłodnego pod warunkiem, że był skok...?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    odwrotnie
    --
    •  
      CommentAuthorKes
    • CommentTimeDec 14th 2006
     permalink
    To chyba zależy od metody... Kippley'owie nie mieszają do tego śluzu. Wg nich pierwszy dzień fazy lutealnej to pierwszy dzień wyższych temperatur. Zaznacza sie je wtedy strzałeczkami - których na 28dni brakuje :( Śluz natomiast potrzebny jest do wyznaczenia III fazy.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Kesuś, wielu elementów w 28dni jeszcze brakuje, np. zaznaczania 6 przedwzrostowej.
    --
    •  
      CommentAuthorMary
     permalink
    Amazonko, Rotzer nie mówi o czymś takim jak faza lutealna. Mówi tylko o tym, że do wyznaczania III fazy są potrzebne 3-4 tempki wyższe po szczycie śluzu.

Popraw mnie proszę jeśli się mylę i podaj numer strony ;) to doczytam ewentualne przeoczenie.
    Książkę czytałam 1 raz bardzo szybko, więc prawdopodobieństwo zgubienia informacji mam bardzo duuuże ;)
    •  
      CommentAuthorKes
     permalink
    To normalne, że brakuje wielu rzeczy. W końcu aplikacja się ciagle rozwija, a że kobiety z nas marudne, wciaż nam czegoś do szczęścia brakuje ;)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Użytkowniczki marudne??? A może metody NPR mają takie a nie inne cechy, które trzeba zaznaczyć na wykresie?
    --
    •  
      CommentAuthorvicky80
    • CommentTimeDec 15th 2006
     permalink
    amazonko kesus napisala to z przymruzeniem oka zwroc uwage na ;-) :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Czy w czasie śluzu płodnego może współwystępować też śluz gorszej jakości? W środku tego czasu?
    --
    • CommentAuthoramcm
     permalink
    Chyba tak, bo u mnie się tak zdarzyło w tym cyklu i ekspert kazał mi przesunąć dzień szczytu na później.
    •  
      CommentAuthorKes
     permalink
    Jasne Amazonko że trzeba zaznaczać, dlatego wspomniałam już o tym Damazemu.
    vicky - myślę, że Amazonka dobrze zrozumiała intencje mojego posta, ale raz na jakiś czas przypomina, że z Nią nie ma żartów :)
    •  
      CommentAuthorvicky80
     permalink
    szkoda, poczucie humoru to kluczowa sprawa.
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 15th 2006 zmieniony
     permalink
    Jasne, zamiast rozmawiać trzeba się trzymać na baczności.
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 18th 2006
     permalink
    Lily, wyjaśnij swój komentarz.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeDec 19th 2006
     permalink
    u ciebie na 28?
    • CommentAuthorcecylia23
    • CommentTimeDec 28th 2006
     permalink
    Nick I Wiek I Na ile odkładam I Czy mam już dzieci(ile,wiek) I Miasto

cecylia24/24/6-7 miesiecy/nie mam dzieci/Poznan
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 28th 2006
     permalink
    Masz swój wpis. Od kiedy stosujesz NPR? Jakiego masz nicka?
    --
    •  
      CommentAuthorashley
    • CommentTimeDec 31st 2006
     permalink
    udanego Sylwestra dla wszystkich Odkładających, Oczekujących i Starajaących sie oraz ich Wybranków!
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 10th 2007
     permalink
    Artykuł dla odkładających:
    Czynniki ryzyka posiadania dzieci w późniejszym okresie życia
    http://www.bmj.com/cgi/content/full/320/7251/1681
    --
    •  
      CommentAuthorguziec
     permalink
    Nick I Wiek I Na ile odkładam I Czy mam już dzieci(ile,wiek) I Miasto

guziec/25/2-3lata/nie mam dzieci/Wrocław

no i oczywiście witam wszystkich :wink:
    ps. a teraz uciekam na forum zdobywać wiedzę o NPR :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Guziec, na początek ściągnij sobie e-booka o podstawach rozpoznawania płodności. Dobrze porządkuje wiedzę.
    --
    •  
      CommentAuthorguziec
     permalink
    Dziękuję Amazonko :smile:
    Rozumiem, że chodzi o "Podstawy rozpoznawania płodności" B.P.Tomaszewscy :bigsmile:
    Już ściągnełam i zaraz zabieram się za czytanie :wink:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    OK, znalazłaś tam coś nowego? Wyjaśniły się Twoje wątpliwości?
    --
    •  
      CommentAuthorguziec
     permalink
    Podręcznik fajnie układa, porządkuje i uzupełnia wiedzę. Przygodę z NPR zaczęłam niecały rok temu ale teraz, po odnalezieniu 28 dni, postanowiłam zabrać się za to od nowa i tak jak należy ;) wcześniej ograniczałam się do mierzenia temperatury oraz obserwacji śluzu choć przyznam, że mam problemy z jego rozpoznawaniem :confused: no ale mam nadzieję, że wkońcu uda mi się to opanować podobnie jak badanie szyjki. Dodatkowym utrudnieniem w interpretacji moich cykli była ich duża nieregularność oraz dość duże wahania ptc (5 lat brania anty zrobiły swoje).
    Tak więc ostro zabieram się za siebie i poznawanie swojego ciała. Każda kobieta powinna znać zasady według których działa jej organizm :) a mam nadzieję, że po odnalezieniu tego miejsca i wszystkich osób, kóre od lat znają i stosują NPR będzie mi łatwiej :)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Guziec, masz już niezłe doświadczenie pod kątem NPR i tabletek. Opowiedz, czy zmieniło się Twoje libido i śluz w temacie "NPR po odstawieniu tabletek".
    --
    •  
      CommentAuthorguziec
    • CommentTimeJan 11th 2007
     permalink
    Amazonka, to jest tak:
    - libido: w trakcie brania tabletek bardzo spadło i niestety do tej pory ( w lutym minie rok) nie powróciło :cry: sex mógłby dla mnie nie istnieć. Jedynie bardzo małe przejawy aktywności i ochoty mój organizm wykazuje w okresie owulacji. No cóż mam nadzieję, że wróci to do normy :wink:
    - śluz: jak już mówiłam mam spore problemy z jego określaniem. Przed braniem tabletek wogóle nie interesowałam się NPR i nie zwracałam na pewne rzeczy uwagi :shamed:
    Chcę się dokładniej przyjrzeć moim cyklom i zobaczyć jak organizm radzi sobie bez tabletek. Jak do tej pory zauważam ciągłe wydłużanie się cyklu od 28 dni aż do 46 dni.
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    guziec - ja nie brałam żadnych tabletek i moje libido też ma wzrost w okresie okołoowulacyjnym a potem spada także trzeba się liczyć z tym, że taki stan rzeczy się nie zmieni...w sumie podobno jest całkiem zgodny z naturą :confused:
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 11th 2007 zmieniony
     permalink
    Mam prawie taki sam zakres długości bez doświadczeń tabletkowych. Ochota tylko w czasie okołoowulacyjnym to zupełnie normalne zjawisko. Sama natura ułatwia sprawę starającym się. Lily, podobno? A jaki jest biologiczny sens i cel współżycia?
    Guziec, znalazłaś dobre miejsce do nauki siebie. :-)
    Zaczęłaś się obserwować od razu po odstawieniu?
    --
    •  
      CommentAuthorguziec
     permalink
    Lili, wiem, że jest to zgodne z naturą ale ochota 1 góra 2 razy w ciągu całego cyklu (u mnie +/- 40 dni) to trochę mało zarówno dla mnie jak i mojego partnera.
    Amaznonko, zaraz po odstawieniu zaczęłam obserwacje połączone z nakuką. Kilka moich pierwszych cykli to bradziej próby niż coś konkretnego. Zresztą do tej pory mam spore problemy z tym wszystkim :sad: No ale nie poddaje się :bigsmile:
    Jeśli chodzi o wydłużajace się cykle to moja ginekolog powiedziała aby obserwować i jeżeli nadal będą się systematycznie wydłużać będzie trzeba zacząć stosować leki (nie wiem jakie).
    •  
      CommentAuthorAmazonka
     permalink
    Leki na regulację cyklu - istnieje ziołowy lek Castagnus bez recepty - także na PMS - testuję go teraz.
    Wiele osób ma problemy z wyłapaniem niuansów zmian, a obserwacja po odstawieniu tabletek to tym większe wyzwanie. Nie jesteś sama, tu jest więcej osób walczących w takiej sytuacji.
    --
    •  
      CommentAuthorguziec
     permalink
    Jak sie czujesz po Castagnus Amazonko? Widzisz jakies zmiany? Zaciekawilo mnie jego działanie: nie tylko regulacja cyklu ale też PMS :bigsmile: może nie mam "kalasycznego" PMS na 2 tyg. przed okresem ale za to podczas miesiączki czuję się fatalnie :neutral:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.