Skoro „starające się” założyły sobie dyskusję to proponuję (nieśmiało, jak to zwykle ja) założyć także wątek dla odkładających. Zobaczymy jak dużo nas jest
Nick I Wiek I Na ile odkładam I Czy mam już dzieci(ile,wiek) I Miasto
Paula 31 2 lata, córcia – 2 latka, Częstochowa ngL.... 25 1 rok nie mam Szczecin Amazonka 30 brak danych 0 Wrocław zuza 31 3 miesiące córka- prawie 2 latka Włocławek
Dziewczyny będę na bieżąco uzupełniać tabelkę w pierwszym poście, także nie musicie kopiować całych tabelek. Wyraźnie widać, że jesteśmy w mniejszości względem starających się
NIekoniecznie w mniejszości. Nie ma się co dziwić, że jest mało chętnych do dopisywania się. Staranie wiąże się z dużymi emocjami: jestem czy nie jestem?, kiedy w końcu będę w ciąży? itp., a czas leci i kolejne komórki jajowe obumierają. A odkładanie? To zupełnie inne nastawienie, spokój. Prawie nie ma czym się chwalić i z kim porównywać... Ew. ciekawe jest, komu najdłużej udało się odkładać poczęcie, używając NPR.
Nick | Wiek | Na ile odkładam | Czy mam już dzieci(ile,wiek) | Data rozpoczęcia obserwacji/stosowania NPR | Miasto
Paula 31 2 lata, córcia – 2 latka, Częstochowa ngL.... 25 1 rok nie mam Szczecin Amazonka 30 brak danych 0 10.05.2006 obserwacje (08.07.2006 ślub - praktyka) Wrocław zuza 31 3 miesiące córka- prawie 2 latka Włocławek hajduczek 30 ------, córki 6,5 i 2,5roku, Lubin
Hej dziewczyny - witam Was - jestem nowa... ale chyba będę zmuszona sie przylączyć do odkładających - nie żeby chciała, ale z przyczyn niezaleznych :) Ale napózniej do next wakcji..teraz przez 4-5 cykli stranka były, ale nie powiodło się .. a teraz niestety "nie czas nie m-sce" Pozdrawiam, Vall
Gdyby reklama programu była na głównie na stronach związanych z antykoncepcją albo odkładaniem poczęcia. to odkładających byłoby więcej. Ponieważ więcej osób starających się usłyszało o programie, jest ich więcej i mają więcej do powiedzenia. Paula, teraz tabela jest bardziej czytelna niż z kropkami.
Cześć! Jestem nowa i też dołączam się do "odkładających". Szczerze mówiąc dopiero przymierzam się do stosowania NPR (odstawiam tabletki). Odkładam na ok. rok, ale jeśli się "dzidzia" trafi to też fajnie. Moje dane do tabelki: wyderka;28; rok-1,5roku; nie mam;dopiero zaczynam;Warszawa
Dziewczyny powiedzcie która z was juz jest zaawansowan w stosowaniu naturlanych metod..jako srodka anty...Powiem wam tak - ja przez ostatnie ok pól roku walczyłam o dzidzie..ale nie wyszło..tera zniesttey tak biorąc na rozum... wolalbym wlasnie na rok odłozyc staranka (powody zawodowo, osobiste), moze do poczatku lata - ...ale nie wiem czy poradze sobie z tymi metodami, a innych nie planuje stosować - więc może będzie niespodzianka :) . Nie chce sie szprycowac..a nawet nie mogę...poza tym nie po to leczyłam sie 3 lata zeby znowu łykać jakies świństwo... a inne warianty mnie poprostu denerwują..
No przybywa nas po troszeczku przybywa Witajcie Fafkulinda i erba, tabelkę już zaktualizowałam. Vall ja nie pomogę. Co prawda stosuję już z powodzeniem npr od 2 lat, ale po przede wszystkim ja z góry założyłam, że może mi się przytrafić planowana wpadka . Zdecydowaliśmy się z T. na npr, bo wiedzieliśmy, że jak wrócę do tabletek to tym razem dużo trudniej będzie nam się zdecydować na dziecko, a że chcemy, aby Niunia miała rodzeństwo, to tak sobie trochę ryzykujemy . No a ryzyko mniejsze o tyle, że po ciąży mam bardzo regularne cykle.
cześć. ja też jestem na 28dni dlatego, że na razie chcę odłożyć starania o dzieciątko.
Jestem mamuską prawie 9-miesięcznej córeczki. Mam 24 lata... a starania o drugie dziecko chcemy z mężem odłożyć o jakiś rok lub dwa lata.. zobaczy sie jak wyjdzie. Obserwacje prowadziłam przez jakieś pół roku potem byla ciaza, teraz karmienie+(dodatkowe zabezpieczenia...)
no ale zaczynam czuć że mój organizm z powrotem wraca do siebie dlatego zaczynam znowu obserwacje.
na razie bez tempki bo mierzenie teraz jest chyba niemozliwe.. córcia mnie przegania po nocach ale próbuję z innymi objawami...
witaj kapelka podaj dane do tabelki to dopiszę. Z tym dodatkowym zabezpieczeniem w postaci karmienia to pamiętaj, że działa tylko do póki dziecko nie skończy 6 miesięcy, a przede wszystkim przerwy między karmieniami nie mogą przekroczyć 6 godzin. Są jeszcze jakieś dodatkowe obwarowania, ale już nie pamiętam.
Paula ja etż zakłądam, że co da los to będzie ok :) Daletgo powiem szczerze zdeycdowałm się na NPR - jakbym chciała miec pewne bezpieczeństwo to pewnie bym wybrała jakie spewniejsze metody..ale chce pozanć siebie, organizm..i spóbowac żyć w zgodzie z naturą :)
wiem wiem, że nie mam co liczyć że karmienie zabezpieczy mnie przed ciążą... dlatego póki co używaliśmy z mężem innych zabezpieczeń. a teraz mam nadzieję, że niedługo przerzucimy się na npr.
narazie, póki jeszcze nie do końca wiem jak wygląda mój cykl i nie potrafię do końca go analizować to całkowicie NPR w moim wykonaniu nie zaufam.
W ogóle to chciałam wam powiedzieć, że teraz z większą ochotą przystępuję do tych obserwacj niż poprzednio. jakoś łatwiej mi teraz zrozumieć własny organizm. albo baedziej chcę zrozumieć. pewnie dlatego że w ciąży sie strasznie dużo róznych informacji o fizjologii naczytałam i się z tym oswoiłam. albo może sam poród...
A wy inne mamuśki jak macie? zminiło się wasze podejscie do tych spraw?
paula spróbowałam zacząć tworzyć tabelkę w wiki 28; to tylko próba więc jak napisał Damazy, iż kazdy może ją formatować troszkę zmieniłam wersje ale jako że Ty jesteś "opiekunka" odkładających Tobie zostawiam fory