Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 16th 2014 zmieniony
     permalink
    Aneta chyba to dab ale jasniutki.... musze udać się na stolarnia i zobaczyć.
    Stół mam taki

Jedyne co przemawia to cena niższa i to, że ta komoda ociepli pokój swoim kolorem.

Treść doklejona: 16.12.14 23:36
    Aneta gratulacje z okazji przeprowadzki. U mnie w tym tygodniu dokumenty wyląduja jeszcze w pinb. Ciekawe jak długo poczekamy na ich zwrot. Kurcze chciałabym w tym roku załatwić meldunek.

Treść doklejona: 16.12.14 23:38
    Co do powtórki koloru to jest na stoliku kawowym :)

Treść doklejona: 17.12.14 08:39
    W temacie moich lamp azzardo to musze przyznać, że prezentują się super i świecą bardo fajnie. Dałam żarówki ledowe o mocy 10 wat. Miałam jedna o mocy 15 wat ale przy tych trzech to za dużo i wystarczy 10-tka:)
    Srebrna dodatkowo jak świeci słońce to dobija od niej i ładna daje poświate na suficie :)

•  
      CommentAuthormarylove
    • CommentTimeDec 17th 2014
     permalink
    Manga piękny ten narożnik, jak cenowo?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady na tym kawalku niezle wygladaja te lampy, dalabys jednak fote ze widac troche wiecej niz sufit ;)
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Mary a nie wiem dokładnie, coś koło 5tysięcy chyba. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 18th 2014
     permalink
    Hyde ale Ja chciałam pokazać lampy a nie pomieszczenie :wink:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    owszem, tylko byloby fajnie zobaczyc jak to sie wpisuje w calosc
    widzialam juz fajne lampy ktore nijak sie mialy do calosci, jak i calosc ktora byla fajna i niepasujaca do tego lampe
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Hyde ładnie to wygląda bo i krzesła biało czarne i całość zachowana w takim stylu....

Treść doklejona: 19.12.14 14:39
    ODDAŁAM DOKUMENTY DO PINBu, we wtorek najpóźniej będę miała do odbioru :) czyli szynciej niz 21 dni :) Może w tym roku uda mi się jeszcze zameldować... bo dowody na stary rok zostawiam.

Treść doklejona: 23.12.14 01:28
    W piątek 19-tego oddałam dokumenty do Nadzoru a już w poniedziałek 22-go miałam telefon, że mogę odebrać pismo.... BUDYNEK NADAJE SIĘ DO UZYTKOWANIA :)

Udało mi się tez załatwić zameldowanie, choć na początku urzędniczek i powiedziały, że bez wpisu domu do KW nie mogę się meldowac. Poszukałam na necie jak to naprawdę wygląda, znalazłam jakiś przepis, zadzwoniłam, do urzędu i po rozmowie nie łatwiej nagle się okazało, że mogę mieć już zameldowanie. JESTESMY ZAMELDOWANI:).

W tym roku jeszcze dokonam wpisu do ksiąg wieczystych, musze złożyć pismo dotyczące zmiany stawki za użytkowanie wieczyste gdyż place stawkę nie 1% ale 3% - byłe tereny po działalności gospodarczej. No i pozostaje dać zgłoszenie aby płacić podatek od nieruchomości wrrr.
    W nowym roku zgłoszenie dot. odbióru śmieci.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 23rd 2014
     permalink
    na pocieszenie napisze ci ze podatek od nieruchomosci przy domu mieszkalnym jest znacznie bardziej przyjazny niz przy budynkach gospodarczych
    jak mama miala tu altanke taka 20m2 to podatek byl wyzszy niz jak postawilismy tu 6x wiekszy dom, no ale sasiedzki ktorzy maja malenki dom a obok postawione cos co kiedys bylo kuchnia letnia a teraz jest garazem i schowkiem na wegiel placa duzo wiecej niz my. Nie wiem jak to jest w przypadku garazy metalowych takich jak wy macie, warto sie upewnic, murowane na pewno sa juz z tych drogich

a jaka jest u was stawka smieciowa? my placimy 35zl miesiecznie bo nie deklarowalismy segregowania, w prawdzie i tak segregujemy plastik/szklo/papier ale nie chciialam sie stresowac ze mi dzieci cos nie tak powyrzucaja no i nie mam na dzialce miejsca na kompostownik. przy segregacji koszt miesieczny u nas w miescie to 9zl (u nas stawka jest od gospodarstwa domowego)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    no to kiszka u was, u nas po smieci normalne podjezdza smieciara a po segregowane worki specjalne drugie auto gdzie ukladaja worki systemem , na zasadzie 3 rzzedow, szklo i papier odbieraja raz w miesiacu, plastik i biodegrafowalne co 2 tygodnie tak jak regularne smieci
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    MrsHyde: no to kiszka u was, u nas po smieci normalne podjezdza smieciara a po segregowane worki specjalne drugie auto gdzie ukladaja worki systemem , na zasadzie 3 rzzedow, szklo i papier odbieraja raz w miesiacu, plastik i biodegrafowalne co 2 tygodnie tak jak regularne smieci

U nas jest podobnie.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    U nas też odbiór segregowanych i niesegregowanych jest osobno. Naprzemiennie w jednym tygodniu odbiór segregowanych a w drugim niesegregowanych. Stawki to 9.50 za segregowane i 20 za niesegregowane. Zatem segregujemy :)
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    Pierwsze słyszę.kiedyś tak było,Ale teraz?może mają smieciarke która ma 2 zbiorniki wewnątrz?
    -- ;
  1.  permalink
    To wcale nie są rzadkie przypadki. Wytłumaczenie jest proste - ponowne przesortowanie plastiku, szkła i papieru jest szybkie i tańsze niż wysłanie 3 smieciarek z 3 kierowcami.
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    U nas też się nie certolą i walą wszystko do jednej śmieciary.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    U mnie jeżdżą po posortowane śmieci wielkim autem, które ma kontener podzielony na trzy przedziały, nigdy nie widziałam, żeby mieszali ponownie posortowane odpadki.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Bo te duże śmieciary przeważnie mają podziałkę właśnie. Ale w sortowniach i tak segreguje się odpady ręcznie :) (byłam na zajęciach terenowych na studiach i widziałam :p)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeDec 26th 2014
     permalink
    Moi rodzice mają pod zlewem kosz duży zbiorczy i małe dwa na papier, plastik. W garażu wiszą worki i tam czekają na wywóz :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 27th 2014
     permalink
    Asiula u nas jest podobnie - pod zlewem kosz na smieci mieszane i plastik. kosz na papier ostatnio zlikwidowalam bo skoro nie mamy segregacji takiej 100% to odkaldam tylko makulature do kartonu w spizarce. A makulatury u nas mnostwo bo czesto zdrukowuje artykuly wsselakie do pracy i po wykorzystaniu trafiaja do kosza. Kupilismy jakis czas temu potrojny stojak i tam wisza wory na plastik szklo i puszki. Biodegradowalne oddajemy tylko wiosna i latem bo w brazowe worki wrzucamy skoszona trawe i ewentualne chwasty
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    U mnie trawa, chwasty etc lądują za płotem. ... mamy skarpe na której możemy tam to wywalac. Plastik i papier mam w spiżarce a dokładnie przygotowane kosze a bio daje na kompost.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u nas za mala dzialka i nie byloby nawet gdzie postawic kompostownika, zreszta moje koelzanki ktore mialy zrezygnowaly bo szczury im przylazly :devil:
  2.  permalink
    Ania, a po co Ci kompostownik ? Ja segreguję śmieci a kompostownika nie mam, bo nie chcę . Odpady biologiczne wywalam do pojemnika na śmieci komunalne.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Aga ale my tez segregujemy mimo ze tak jak pisalam placimy za niesegregowane, biodegradowalne latem wyrzucamy do oddzielnego wora bo sie dogadalam ze smieciarzami zeby mi na trawe zostawiali. Wiem ze w gminie jest obowiazek ze biodegradowalne musza trafiac albo do oddzielnego wora albo do kompostownika, resztek zywnosci do mieszanych nie mozesz wywalic; nie wnikalam jak to jest u mnie w miescie, nie bede sie z tym bawic bo nie mam miejsca na tyle koszy ani w domu do rozdzielania ani na zewnatrz.
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeDec 27th 2014 zmieniony
     permalink
    My mamy pod zlewem 4 kosze (2 duże z ikei na niesegregowane i plastik i 2 małe na papier i bio) a szkło stoi na blacie jak coś i czeka aż ktoś je łaskawie wyniesie ;) ...ale szkła mamy najmniej
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
    • CommentTimeDec 28th 2014 zmieniony
     permalink
    Chyba dojrzeliśmy do tego żeby kupić większe łóżko do sypialni.
    Może podpowiecie GDZIE szukać łóżka drewnianego szer 200 cm - styl kolonialny? Bo w sumie znam tylko "Farmę kolonialną" , "Inne Meble", i jakies tam Meble Indyjskie. Ceny oczywiście z kosmosu. Może coś jeszcze podrzucicie?
    --
    •  
      CommentAuthormiekkabula
    • CommentTimeDec 28th 2014
     permalink
    Może któraś wie.. Można w ikea płacić przelewem?
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Zadzwon....
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    spróbuj się dodzwonić ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeDec 29th 2014
     permalink
    Kiedys na stronie ikei byla opcja czatu z komsultantem, nie wiem jak jest tdraz
    Bulka a chodzi ci pewnie o fakture z odroczona platnoscia, tak??
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Może kiedyś komus się przyda - opcja przelewem tylko dla firm i od 10.000 pln
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    To nie czat to wirtualny doradca....
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 29th 2014 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny czy mogłybyście mi napisać które z dokumentów tracą ważność? Chodzi mi o te, które składa się do wniosku o oddanie do użytkowania domu?
    Wiem, że przegląd kominiarski musimy ponownie zrobić,a co z tymi dokumentami dot. elektryki, przyłaczy?
    Dom chcieliśmy oddać do użytkowania zeszłej wiosny ale mieliśmy przeboje ze zmianą projektu i w sumie bardzo dobrze, że nie oddaliśmy bo i tak nie mieszkamy...
    Teraz projekt zastępczy mamy i chciałabym od nowego roku finalizować sprawę bo bank mi się już czepia.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    A kiedy miałaś przegląd kominiarski?
    Chyba rok wazne i pamiętaj, że są potrzebne dokumenty odbiorów technicznych w domu i poza budynkiem tzn gazownia, tauron czy też wodociągi takie dok. wystawiają.
    Poza tym świadectwo energetyczne, dziennik budowy, projekt, jak dokonywałas zmian np w tarasach to wzmianka o tym w dzienniku jak i na projekcie z podpisem architekta czy też kierbuda...:cool:
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    No to jesteśmy po Akcie!

Dom jest nasz!
    W połowie stycznia ruszamy z wykończeniem :swingin:

Ladybird76: jak dokonywałas zmian np w tarasach to wzmianka o tym w dzienniku jak i na projekcie z podpisem architekta czy też kierbuda...

My zmienialiśmy tarasy, ale czegoś takiego nie robiliśmy, a odbiór mamy.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    To super bo u mnie trzeba było te zmianę nanieść na mapy oraz opisać jako nieistotna -w naszym wypadku....

Treść doklejona: 30.12.14 00:18
    To super bo u mnie trzeba było te zmianę nanieść na mapy oraz opisać jako nieistotna -w naszym wypadku....

Treść doklejona: 30.12.14 00:18
    Jaki jest koszt wpisu domu do księgi wieczystej?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Muszę zyrnąć na ten przegląd kominiarski bo teraz nie mam dostępu do dok. ale wydaje mi się, że ponad rok już będzie.
    Z tymi przyłączami i instalacjami to pamiętam właśnie. Posprawdzam to wszystko raz jeszcze i złożę dokumenty, najwyżej mi każą uzupełniać. :wink:

W KW płaciłam 60zł za ujawnienie budynku i adresu.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 30th 2014 zmieniony
     permalink
    Manga gdzie składasz? W jakim mieście?

Treść doklejona: 30.12.14 08:09
    A cha w Chorzowskim PINBu nc ciał jeszcze od właściciela firmy od gazu ksero jego uprawnień no i pozwolenie na budowę musiało być ale kserokopia bo odbiory techniczne w oryginałach.
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 30th 2014
     permalink
    W Pszczynie składam.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 30th 2014
     permalink
    Nie pomogę. .. ale wiem już tyle, ze jakbym raz jeszcze robiła ogrzewanie to tylko i wyłącznie podłogowe. ... zero grzejników ściennych, które uważam za porażkę. ...:angry::cool:
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ladybird76: Nie pomogę. .. ale wiem już tyle, ze jakbym raz jeszcze robiła ogrzewanie to tylko i wyłącznie podłogowe. ... zero grzejników ściennych, które uważam za porażkę. ...:angry::cool:

Cieszę się, że tak piszesz bo mam nadzieję będziemy mieć też podobne odczucia po użytkowaniu takie domu.
    Myśmy tylko zostawili grzejniki łazienkowe, bo suszyć ręczniki i dogrzać jednak wigotne pomieszczenia :wink: i w piwnicy z wiadomych względów.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Manga grzejniki w łazienkach są plusem.... ręczniki szybko schna wiszac a nie leżąc:)
    W sypialni np włączam mocniej podłogowe w garderobie a zakręcam na 2 kaloryfer... u córek jedynie są włączone ale np tylko na 3 choć u Julki na 3,5 (starsza nie mieszka z nami) a same ogrzewanie mam ustawione na 17. Przy temperaturze zadanej na 18 stopni w domu temperatura podchodzi do 22 a to juz dla Nas za dużo o 1 stopień.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 30.12.14 23:49</span>
    Elfika tym, że podłogowka lepiej oddaje ciepło, jest bardziej ekonomiczna... chociaż np panele dłużej się nagrzewają w porównaniu do kafli. Więc jeśli podłogowka to kafle... bzdura jakaś, że podłogowka jest niezdrowa i, że jakieś inne sprzeciwu typu ie zalecana dla osób z problemami żylnymi czy krążeniowymi. Moja mam ma problemy z krążenie, żyłami etc. I nie u skarżą la się jak do tej pory na jakieś mocne puchniecie nóg. Podłoga u niej jest letnia choć nie ciepła i nie zimna. Podobnie jest u Nas. Dla mnie podłogowka jest super. Poza tym obecnie na panelach jest zimno a na kaflach wsam raz....

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 30.12.14 23:51</span>
    Gdybym tez wiedziała, że mój zaplanowany budżet przekrocze tylko o 10 tys. to może tez bym bardziej skłaniała się w podłogowke na całość. Wiadomo, że ona tania nie jest....
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeDec 31st 2014
     permalink
    Elfika znajomy ma dpg i przeklina. ... podtrzymuje opinie, że ma kotłownie w salonie.... miał firmę z kominkami przez wiele i to on mi mój stawiał. .. przerzucił się na złomowanie :)

Ciekawe co będzie finalnie u Ciebie....:bigsmile:
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    A co to dgp?
    Dla mnie kafle w salonie to porażka. Tzn. Fajnie oddaje ciepło, estetycznie wygląda, ale przy małym dziecku, które cały dzień spędza na podłodze - niepraktyczne. Moi przyjaciele mają i do póki ogrzewania nie włącza, to ciągłe upominanie dziecka, żeby na poduszce siadało bardzo upierdliwe.
    Ja robię panele, pewnie straty na podlogowce będą, ale póki dziecko małe, kafli sobie nie wyobrażam.
    Dziewczyny czy któraś ma może w kuchni wiszące lampy nad blatem roboczym? Nie halogeny, tylko zwisy? Mąż się uparł i szukam inspiracji.
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Madzinka uważam, że to przesada... Obecnie na panelach mam zimniej niż na kaflach. Poza tym kwestia tez przyzwyczajenia dzieci do zmian w temperaturach. Szczerze to Ja nie pamiętam kiedy moje córki chorowały. Młoda chodzi na boska w spodenkach i koszulce, otwiera drzwi i wypuszcza koty stojąc w zimnym.... ostatnio szalona wyleciała na boska na taras bo kota chciała złapać. Zima nie ma mowy aby pod leginsy nosiła rajstopy. .. poza tym są super maty dla dzieci na których może się bawic a inna sprawa wg mnie to, że salon to nie pokój dziecka....
    Przy np 22 stopniach w domu czujemy ze jest ciut za ciepło. ..21 to max.
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeDec 31st 2014 zmieniony
     permalink
    Kurczę no nie wiem. Muszę jutro zrobić pomiar temperatury i zobaczymy jak to jest, ale wydaje mi się, że nie może jakoś ciągnąć od podłogi która ma trochę ponad 20 stopni.
    Chociaż nie wiem jak jest z podłogą na gruncie, u nas piwnice ogrzewane.

No dziewczyny nei wiem czy w przyszłym tygodniu nie zaliczymy szybkiej przeprowadzki. Zobaczymy jak to będzie.
    A dziś zamówiliśmy narożnik (rzutem na taśmę -10%... 5 minut przed zamknięciem salonu), będzie w marcu.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJan 1st 2015
     permalink
    Manga u mnie na gruncie ale styropianu 25 cm a miejscami 27 cm.... Przy świadectwie energetycznym parametry dot. podłogi były najlepsze....
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    My tez mamy ppdloge na gruncie ale o tzw ciagnnieciu od podlogi zazwyczaj mozna mowic tylko jak ktores z okisn jest otwarte (np ukladalam puzzle siedzac w salonie na podlodze a maz otworzyl okno w kuchni i od razu poczulam po tylku chlod)

Jesli idzie o cieplo podlogi to owszem czuc roznice miedzy panelami bez podlogowki a plytkami podgrzewanymi podlogowka tyle ze dla mnie ta roznica jest mniejsza i mniej uciazliwa niz roznica w okresie kiedy sie juz nie grzeje ale szalu ctemp nie ma. Latem w upaly panele tez sa przyjemne ale np plytki juz takien przyjemnosci nie daja. We wrzesniu maz odpalam podlogowke nie ze wzgledu na potzrebe podwyzszenia temp w domu ale dlatego ze mi w stopy od plytek w kuchni bylo zimno.
    Tylko poprawke wezcie ze ja przy 20-21' to marzne ;)
    •  
      CommentAuthormarylove
     permalink
    mangaa: No dziewczyny nei wiem czy w przyszłym tygodniu nie zaliczymy szybkiej przeprowadzki.

A czego Wam brakuje w domku?
    Nam jeszcze sporo ale mamy motywację do szybkiej przeprowadzki, zdecydowanie. Dajemy sobie max dwa miesiące.
    Manga ten narożnik wzięłaś który pokazywałaś? W ogóle nie wiem gdzie szukać takich rzeczy, poza Ikeą. Przejrzałam np dziś w internecie ofertę Agata meble, no straszne, okrutne rzeczy tam sprzedają. Wiecie gdzie znajdę ładną, prosta, klasyczną kanapę trzyosobowaą do dajmy na to trzech i pół tys?...
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Mary a szukasz rozkladanej czy niekoniecznie? Bo jak nie to może spodobają ci się z firmy agpol www.agpol.com . Ceny przyzwoite, mamyod nich teraz meble w mieszkaniu a do domu zastanawiam się nad kanapą paris lub sofia (przepraszam że bez linków ale piszę na tablecie)
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Marylole szukałam tak jak ty i na ikea skończyłam. ...
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 2nd 2015
     permalink
    A wlasnie, bierzecie kanapy rozkladane czy po prostu ladne? Bo u mnie priorytetem byla przyzwoita powoerzchnia spania i komora na dodatkowa posciel. Nie mamy pokoju goscinnego i jak ktos u nas nocuje to w salonie wlasnie. Taka kanape to dopiero problem byl kupic :/

A ja z innym pytaniem, nie kojazycie sklepu online zlustarmi na toaletke? Nie chce nic retro,, jakies w miare nowoczesne, najlepiej lamane na 3, ewentualnie stojace dwustronne blizej dalej. No i cena do 60-70zl max
    Juz sie nawet zaczelam zastanawiac czy nie zamowic w jakiejs firmie robiacej lustra bo nic mi w oko jak net przegladalam nie wpadll
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.