Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 13th 2012 zmieniony
     permalink
    my w kotlowni nie mamy grzejnika, w wiatrolapie jest podlogowka a w korytarzu nie ma grzejnika tylko podlogowka

spizarka to taki moj MUST HAVE, my mamy ja pod schodami, na razie jest tam po prostu schowek bo nie mamy polek jeszcze ale docelowo bede tam trzymala roznej masci zapasy, przetwory, napoje etc

a garderoba to juz kwestia finansow, ja na poczatku myslalam o szafie takiej ze mozesz prawie o niej wejsc, ale... no wlasnie pod skosem robi sie to srednio ustawne a i taki przesuwaniec to duzy koszt i po wstepnej wycenie zdecydowalismy sie na garderobe "zakamarek", w ogolnym rozrachunku kosztowal tak z 1/10 szafy rozsuwanej
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 13th 2012 zmieniony
     permalink
    Ania u Nas na dole chyba pójdzie wszędzie podłogowe tzn wraz z salonem i łazienką ( w niej dodatkowy naścienny grzejnik).
    Kurcze ta całkowita mnie jakoś przeraża pow. wrrrrrr jak i dachu 215 - skąd się tego tyle nagromadziło nie mam pojęcia!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    No przy domu 2rodzinnym to i dach i metraz musi byc juz konkretny. Nasz architekt mowil ze trzeba liczyc jakies 3tys na kazdy uzytkowy metr domu i w sumie u nas sie sprawdzilo
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeJul 18th 2012
     permalink
    Ma któraś prysznic z odpływem liniowym? Tzn bez brodzika. Jak to się montuje? Po wylaniu posadzki czy przed? Spotkałam się z samym odpływem jak i płytą odpływową...co lepsze?
    http://www.radaway.pl/produkt.php?id=203
    http://www.radaway.pl/produkt.php?id=196
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    mimo ze mi sie szalenie podobaja kabiny bezbrodzikowe to ja sie nie zdecydowalam bo zwyczajnie się balam, ze moze pojsc cos nie tak w trakcie instalacji/montazu czy w czasie uzytkowania pozniej; poza tym te kabiny typu walk-in są pierunsko drogie :/
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    My bedziemy miec w gornej lazience taki prysznic + wanne, a w dolnej tylko prysznic z odplywem liniowym. Mamy miejsce zostawione na odplywy liniowe, posadzki juz od dawna wylane.

Treść doklejona: 18.07.12 22:33
    Mrs.Hyde - kabiny sa rzeczywiscie drogie, ale mozna spokojnie taka sciane z szyby zamowic u szklarza i wyjdzie o wiele taniej.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 18th 2012 zmieniony
     permalink
    madziauk: kabiny sa rzeczywiscie drogie, ale mozna spokojnie taka sciane z szyby zamowic u szklarza i wyjdzie o wiele taniej.

moja kuzynka miala taki plan ale jak jej pan zaspiewal za szklo 3,5tys to odpuscila :/

ale nic to, UWAGA UWAGA, dzisiaj sie dowiedzialam ze szczytem budowlanej porazki jest brak wbudowanych gniazdek glosnikowych a najlepiej samych glosnikow w lazience i na tarasie :wink:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MrsHyde - a to ciekawe ;)
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    no to Ja buduję jak za dawnych czasów :) nie uwzględniam ów nowości :)
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    madziauk- a to nie powinno być tak że spad obejmuje całą powierzchnię łazienki?
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeJul 18th 2012 zmieniony
     permalink
    Lily - wiesz co, dokladnie nie wiem jak to ma byc. Moj tesc jest w Polsce i tym sie zajmuje, wiem, ze spadek mamy zrobiony, ale nie na cala lazienke, tylko w okolicy prysznica. On ma doswiadczenie w budowlance od lat pracuje, wiec wie co robi a raczej robia inni, on nam tylko znajduje wykonawcow i jest tzw. kierownikiem budowy ;) :)

U nas teraz w ten weekend klada deske i panele :) ciekawe jak dom bedzie wygladal z nimi, narazie mamy kafle w kuchni, przedpokoju, holu i czesci salonu w okolicy schodow :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 19th 2012
     permalink
    Madzia budujesz sie zdalnie? Podziwiam zaufanie do tescia, ja to musze wszystkiego sama dopilnowac :)
    A kto wybiera wszystko do domu?
    •  
      CommentAuthorartystka80
    • CommentTimeJul 19th 2012 zmieniony
     permalink
    Ja mam taki odpływ pod prysznicem na dole. Sam prysznic jest wymiarów 2mx1m :) Regulacja wody jest w ścianie, deszczownia w suficie. Nigdy jeszcze nie kąpałam/liśmy się tak komfortowo jak u siebie w domu. Jeśli chodzi o spad to jest tylko pod prysznicem.

pregnancy
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MrsHyde - tak budujemy sie na odleglosc, wszystko wybieramy sami - jestesmy conajmiej 8 razy w roku w Polsce :) Duzo szukamy na necie. Czesto czytam opinie np. na muratorze i mojejbudowie i jakos leci. Wlasnie teraz ostatnio bylismy w czerwcu wybieralismy deske i panele. Narazie to tyle, jeszcze moze zamowimy marmur brecia na kominek (mamy z nie parapety wew i jest super). Zostaly nam lazienki do zrobienia, pomalowanie pokoi, kuchnia i drzwi wew. (to wiem, ze chce biale drewniane z szybami mlecznymi - stolarza mamy sprawdzonego , wiec nam je zrobi..tylko nie moge sie co do wzoru drzwi zdecydowac, wszystkie podobne - proste, nowoczesne, no ale sie roznia), od razu zrobi nam listwy przypodlogowe proste -biale tez drewniane :)
    Narazie czekamy, bo jeszcze tu conajmiej rok zostaniemy. Jak nie dwa ;)
    A! i jeszcze ostatnio podczas pobytu w PL zalatwilismy alarm , wiec nam beda zakladac niedlugo :)
    Trawa posiana, ogrodzenie zrobione na wzor wisniewskiego (meza wojek nam zrobil, za lepsza cena i wyglada super).
    Dom juz jest oddany do zamieszkania, papiery zostaly przyjete :) Narazie postoji sobie pusty i poczeka na nas ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    alarm dopeiro teraz robicie? to pewnie ten z tych reklamowanych zdalnych, my kladlismy instalacje alarmowa przed tynkami na etapie elektryki

co do ogrodzenia to ja moim doslownie rzygam, kolejny dzien walcze z malowaniem lamelek bo ze wzgledu na oszczednosci kupilismy tylko impregnowane i nie dosc ze mi sie koszmarnie w glowie kreci to mam niezla cofke
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MrsHyde - nie, nie zdalny, mielismy juz wszystko rozprowadzone przed tynkami (tesciu pomyslal a elektryk zrobil), teraz tylko firma podlaczy sprzet ;) + bedzie nas kasowac miesiecznie za pilnowanie itd ;)

My mielismy ogrodzenie zrobione przez wlasnie wujka meza, pozniej oszlifowane i dalismy na samym koncu do malowania proszkowego - wyszlo nas conajmiej 7tys taniej, niz nam wycenili w wisniowskim ;) plus mamy dwie furtki (jedna bedzie do koszy na smieci - chcemy murek postawic od wew. strony podworka).
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    aaa, no my dosc szybko podlaczylismy instalacje zeby zaczac zwozic tam plytki, sprzet agd i rtv etc

ogrodzenie bralismy z firmy drewbet, cala polske do nas przejechalo ale polowe tego co u tutejszego stolarza kosztowalo, za pomalowanie ogrodzenia policzyli 2,5tys, takze zrezygnowalismy, kupienie lakierobejcy kosztowalo 100zl takze tego, troche pracy dorzucimy a kasa w kieszeni
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MrsHyde - no tak, przy budowie kazdy grosz sie liczy. My mielismy przez jakis czas plytki do holu i salonu w domu, na szczescie nikt nie byl nimi zainteresowany :) teraz trzymamy panele i deske w sklepie, w ktorym zamawialismy :) dostawa bedzie jak przyjda nam ukladac..bodajze w ten weekend :) w sierpniu bedziemy w PL - zobaczymy jak to wyszlo :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    my duzo kupowalismy online, a i troche obsuwy bylo miedzy zakupem a realizacja, wolalam nie kusic losu

na rownoleglej ulicy wlamali sie jak dojechaly instalacje hydrauliczne, wyniesli grzejniki, piec i wszystkie rurki :/ ja wolalam nie ryzykowac chociaz wszyscy zgodnie twierdza ze w tej okolicy wlamania sie nie zdarzaja
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    MrsHyde - no tak, lepiej nie ryzykowac :) U nas piec chyba z 4 chlopow na czyms tam zwozilo do piwnicy, wiec tego nie wyniosa jakby co ;) taki ciezki kloc ;)
    --
  1.  permalink
    Ja to błogosławię naszego 80-letniego sąsiada. ŻADEN system alarmowy nie może się z nim równać :cool:
    Rok temu mój tata potrzebował pożyczyć od nas cementu, podjechał na działkę (nie było jeszcze ogrodzenia nawet). Nie zdążył dobrze wysiąść z auta, jak już dziadek był przy nim i inwigilacja- kto, po co, dlaczego. Po 10min przesłuchania uspokoił się i pozwolił tacie wziąć cement :cool:
    A teraz jak wychodzę z maluchami na spacer, to nie zdążę furtki zamknąć, a już dziadek jest obok i proponuje wspólny spacer
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Madzia u niej noca wywiezli, olbrzymi z podajnikiem, nikt nie zauwazyl a jej tesciowa mieszka 2 domy dalej
    ja jednak twierdze ze to musial byc cynk od kogos z firmy ktora im wszystko sprzedawala, z tego co mowila ta laska to wyszlo ze tej nocy 3 czy 4 domy gdzie byla dostawa zostaly okradzione

Treść doklejona: 19.07.12 22:05
    cerisecerise: A teraz jak wychodzę z maluchami na spacer, to nie zdążę furtki zamknąć, a już dziadek jest obok i proponuje wspólny spacer

ale Ci sie amant trafil :cool:
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Cerisecerise - sasiad super, my tez mielismy takie sasiada, niestety zmarl w zeszlym roku :( zawsze zdawal relacje co kto, jaka ekipa jak pracowala..obijala sie itd.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    to ja tak z pilnowaniem ekip mialam z wujkiem przez plot mieszkajacym
    tyle ze noca to nawet nie slyszal jak alarm u nas wyl i sasiadka nas w srodku nocy sciagala :/
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    No tak to jest niestety w budynkiem niezamieszkalym. Dlatego u nas poloza co maja polozyc i nic tam nie bedziemy trzymac. Lazienki i kuchnie bedziemy robic jak wrocimy, to samo z zakupem sprzetu agd itd. Nawet kaloryferow nie mamy jeszcze, tylko podlogowka grzeje..w sumie juz 2ga zime.. i tempka okolo 7-10 stopnii utrzymywala sie w domu, tylko tesc musial raz na tydzien podjechac i dorzucic do pieca. Mamy piec defro duo i palimy ekogroszkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    u nas defro akm uni i palimy peletem
  2.  permalink
    a my kiedyś pojechaliśmy do moich rodziców, 7km od nas. Wracamy, dzwoni telefon "Dzień dobry, pani Justyna...?, W państwa domu włączył się alarm, proszę się nie denerwować, już jedzie nasza ekipa". Dojeżdżamy, śladu włamu nie widać. Ja z dzieciakami zostaję w aucie, dzielny mąż idzie nakryć włamywacza na gorącym uczynku... Wychodzi po 5min głośno się śmiejąc- w salonie przed czujką latał se w prawo i lewo samiec komara- mutant, wielkości dłoni :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 23rd 2012 zmieniony
     permalink
    Czy możecie mi podpowiedzieć na jakiej wysokości powinny być obsadzane okna aby dobrze komponowały się z meblami kuchennymi tzn aby nie były przypadkiem za nisko?

( podczytuję sobie muratora i widzę, że w tym temacie też może być problem i to nie mały)

Poza tym czym się kierować przy wyborze ogrzewania? na co patrzeć i co brać pod uwagę?

Kolejne moje pytanie to jakie macie - o ile pamiętacie - systemy kominowe postawiane? z czego?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 24th 2012
     permalink
    Ladybird76: Czy możecie mi podpowiedzieć na jakiej wysokości powinny być obsadzane okna aby dobrze komponowały się z meblami kuchennymi tzn aby nie były przypadkiem za nisko?

u mnie na gotowo z podłogami wyszło na 86cm (blat robi za parapet) ale z tego co czytałam to większość osób ma tak 90-95cm, dla mnie byłoby to za wysoko; sprawdź jakiej wysokości masz teraz blat roboczy, oceń czy Ci wygodnie i tym się najlepiej kieruj

Ladybird76: Kolejne moje pytanie to jakie macie - o ile pamiętacie - systemy kominowe postawiane? z czego?

my mamy systemy kominowe PRESTO, myśleliśmy wcześniej o Schiedel ale cena przy 2szt zrobiła różnice
  3.  permalink
    MrsHyde: u mnie na gotowo z podłogami wyszło na 86cm (blat robi za parapet) ale z tego co czytałam to większość osób ma tak 90-95cm

To my w kuchni mamy parapety na wysokości 115cm (licząc od podłogi)
    U nas okna komponują się ok, tzn jedno okno jest na krótszej ścianie gdzie i tak nie ma mebli, pod drugim oknem jest zlew i jest ok, jedynie parapet musieliśmy dać węższy, bo mamy wysoką baterię
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 24th 2012 zmieniony
     permalink
    Ceri ale masz regularna wielkosc okna 150x150 czy bardziej prostokatne? POkazesz fote jak to wyglada z tym zlewem bo jakos sobie nie moge wyobrazic
    a pozostale okna tez tak wysoko na 115 macie?
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    Te dwa kuchenne mamy właśnie bardziej prostokątne.

Treść doklejona: 24.07.12 09:00
    sprawdziłam w projekcie- te standardowe okna mamy 147x145, a te kuchenne 147x115
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    aaa dobra, juz rozumiem
    nie moglam zalapac co ma parapet do kranu, nie pomyslalam ze on tyle nad meblami :)
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
     permalink
    To łatwiej Ci będzie myć okna niż mnie :wink:
    Bosz, jak patrzę na Twoją kuchnię, to myślę, że czas kończyć poranny sok i iść sprzątać :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    U mnie tak tylko jest rano i poznym wieczorem bo w ciagu dnia moje dzieci skutecznie ja zagracaja ;)

Treść doklejona: 24.07.12 09:13
    Ceri a pozostale okna tez masz tak wysoko?
  4.  permalink
    Nie, pozostałe okna są te 30cm niżej - no bo są wyższe niż te kuchenne. Mamy tak, że górna linia okien jest na jednym poziomie, a te kuchenne są po prostu węższe, czyli wyżej się kończą. Więc reszta jest na ok 85cm od podłogi, tak jak u Ciebie
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    u mnie też wypadnie zmywarka pod oknem bo nie rezygnuję ze spiżarki :) ma być do sprzętu "ciężkiego" :)
    Ania masz piekarnik obok lodówki?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    tak, wysokie zabudowa jest w jednym ciagu, piekarnik jest kolo lodowki ale oddzielony grubsza plyta niz taka standardowa
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Za niedługo pochwalę się moją kuchnią;)

A tak przy okazji mam pytanie- czy znacie sposób na wyczyszczenie pożółkłych plastikowych okien?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    sprobuj CIFem ale tym z bialej butelki
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 25th 2012 zmieniony
     permalink
    JAHEIRA a Ja polecam środek o nazwie MEGLIO zawsze po zimie nim czyszczę okna. Mieszkam na śląsku tak więc niestety tutaj klimat ich nie oszczędza :(

Treść doklejona: 25.07.12 07:43
    Jaki jest standardowy wymiar okien tarasowych 240 czy 220 ? ( to chyba podawany dokładnie jest wymiar otworu okiennego )
    Na forum podczytuję sobie ale nikt nigdzie do tej pory nie podał wymiaru a widzę, że ludzie różne wstawiają nawet 250 i już nie wiem sama :(

Treść doklejona: 25.07.12 11:12
    proszę was o pomoc o ile pamiętacie taki detal w projektowaniu Waszych domów a mianowicie:
    - czy wymiary otworów drzwiowych miałyście np. 90/210 czy też miałyście wymiary otworów drzwiowych podanych w świetle stolarki tzn. 90 otwór a drzwi 80-tki ? oraz jaki musi pozostać margines ścianki do obsadzenia maskownicy futryny jak otwór 90cm to boczki po ile?

Treść doklejona: 26.07.12 08:40
    widzę cisza tutaj :(
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 26th 2012 zmieniony
     permalink
    Ladybird76: Jaki jest standardowy wymiar okien tarasowych 240 czy 220 ? ( to chyba podawany dokładnie jest wymiar otworu okiennego )
    Na forum podczytuję sobie ale nikt nigdzie do tej pory nie podał wymiaru a widzę, że ludzie różne wstawiają nawet 250 i już nie wiem sama :(

my w projekcie okna tarasowe mielismy wpisane 235cm, ostatecznie sa wstawiane po niecałe 230cm, na wieksze producent by nie dal nam gwarancji, okna mamy dosc masywne/ciezkie i przy duzym skrzydle moglyby sie wypaczac, mysle ze przy rozsuwanych moze z gwarancja nie byloby problemu wiec stad ludzie wstawiaja wysokie

Ladybird76: proszę was o pomoc o ile pamiętacie taki detal w projektowaniu Waszych domów a mianowicie:
    - czy wymiary otworów drzwiowych miałyście np. 90/210 czy też miałyście wymiary otworów drzwiowych podanych w świetle stolarki tzn. 90 otwór a drzwi 80-tki ? oraz jaki musi pozostać margines ścianki do obsadzenia maskownicy futryny jak otwór 90cm to boczki po ile?

a drziw zewn w projekcie byly 100x210 czyli w rzeczywistosci 90x200, powiększyliśmy je jednak troche na wypadek wnoszenia czegokolwiek do domu (skrzydlo ma bodajze 95cm). Z projektu mielismy miec wszystkie drzwi wewn 90x210 czyli wymiar skrzydel 80x200 ale ostatecznie wszystkie poza garderobianymi i spizarnia wybralismy 90tki dla zwyklej wygody uzytkowania (faktycznie skrzydlo ma po ok 86cm); aha w projekcie mielismy taka oddzielna kartke DRZWI i tam byly podawane 2 rozmiary - jeden "wymiary zewn oscieznicy" i drugi "wymiary skrzydel". Na projekcie (rzuty parter i poddasze) mielismy zapisane wymiary skrzydel.
    a ten margines ("wagarek"??) to nie pamietam jaki dokladnie byl ale cos mi sie kojarzy ze pol pustaka (ok 12cm)
    •  
      CommentAuthorLadybird76
    • CommentTimeJul 26th 2012
     permalink
    Ania no właśnie około 12cm ale na jedną ściankę czy na obie strony łącznie 12cm?

W projekcie będę miała zapisane wymiary stolarki drzwiowej a nie otworów co będzie zapisane oddzielnie!

Okno balkonowe na górze mam na 220 napisane ale te dolne na 240 stąd też moje pytanie.

Treść doklejona: 26.07.12 09:45
    co do drzwi garderobianych tych w Sypialni Naszej to ciągle się zastanawiam jakie tutaj pójdą... Wstępnie jest ich sztuk dwie ale Olek upiera się przy jednych... może i ma rację nie wiem sama. Dodatkowo będzie ona nie jak typowa szafa z przesuwnymi drzwiami ale będzie murowana ściana a do tego kolejne drzwi garderobiane z holu!
    Do spiżarni myślałam 70-tki - powinny wystarczyć!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Ladybird76: W projekcie będę miała zapisane wymiary stolarki drzwiowej a nie otworów co będzie zapisane oddzielnie!

no wiec napisalam ci ze ja tez tak mialam zrobione bo to chyba nawet nie norma a wymog

Ladybird76: Ania no właśnie około 12cm ale na jedną ściankę czy na obie strony łącznie 12cm?

hmmm nie bardzo rozumiem to pytanie czy jeden czy oba, jedna to byla zawsze normalna sciana a po drugiej stronie tylko wagarek wyprowadzany; w przypadku 1 drzwi nie szlo tego zrobic wiec mamy futryne doklejana i tez jest ok.
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Aniu dobra zapomniałam, że po jednej stronie najczęściej jest normalnie... :devil: a druga koliduje wrrr i to 12cm dot. jednej strony...
    U mnie w przejściu z wiatrołapu do holu będzie jeden problem muszę się zorientować w temacie .... poza tym wszystkie drzwi to 80-tki a tylko wiatrołapowe 90 i te wejściowe główne i kotłownia większe!
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    do kotlowni trzeba dac wieksze bo sie pieca nie wstawi jak beda za waskie. Chociaz u was chyba do kotlowni beda drzwi zewn to ja bym tych z domu duzych nie robila, pamietaj tez ze drzwi z kotlowni musza byc przeciwpozarowe z opoznionym czasem spalania wiec na bank beda sie wizualnie roznily od calej reszty drzwi w domu
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    tak Ania wiem, że kotłownia na inne wymogi a do tego będę miała zwenętrznie narażone na czynniki zew. tj na słońce w letnie dni! Do kotłowni będą 90-tki a te w mieszkaniu będą 80-tki
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    to mam nadzieje ze za rozsadna cene znajdziesz jakies przeciwpozarowki ktore beda wizualnie pasowaly do reszty
    powiem ci ze odwaznie z ta kotlownia w domu, my z domu nie mamy dojscia do kotlowni tylko trzeba przejsc przez garaz, mimo ze palimy peletem - jednym z najczystszych paliw stalych - a i tak w garazu czuc zapach spalania drewna a jak sie czysci piec to pyl i widac i czuc
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Ania Ja idę w gaz - wygoda przemawia :) na teraz a szczególnie na potem... nie widzę obawy nawet jeśli paliwo stałe weszłoby w życie ( komin dodatkowy stanie )... akurat co roku mam styczność z kwaterą prywatną gdzie kotłownia jest połączona z kuchnią i pali się różnego rodzaju opałem i z niczym to nie koliduje... poza tym zobacz ile projektów biura z500 ma tak usytuowaną kotłownię jak Nasza ( bazowaliśmy na projekcie właśnie biura z500).

O odwadze to w wielu kwestiach dot. budowy domu można pisać :) dla mnie odwagą jest garaż w bryle budynku gdzie spaliny choćby w małych ilościach przedostają się do domu... W Niemczech od dawna odstępują od tej opcji ze względu na właśnie przenikliwość w ściany spalin ( Kuzyn budował ok 5 lat temu i na to uwagę zwracał i garaż posadził obok domu )a kolejne jakie miał wytłumaczenie to utrata ciepła przez bramę garażową...

Ania pisałaś o mstkach termicznych i wykluczeniach okien w poddaszu - dlaczego nie zostawiłaś np u dzieci w obu pokojach ( masz chyba u Gabi tylko) a nie zlikwidowałaś w garderobie czym się kierowałaś w tym wyborze?

Treść doklejona: 26.07.12 11:16
    Ania a co do okien to miałaś jakoś podany współczynnik U poszczególnych okien? oraz współczynnik oddawania ciepła przez okna?

Jeszcze jedno ocieplenie poddasza: wełnę masz układaną między i pod krokwiami?
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    No to jesli ma byc gaz to zmienia postac rzeczy. W tym przypadku nie widze potrzeby robienia wejscia z podworka. Do mnie nie przemawia to ze w projektach jest wejscie z domu do kotlowni jesli to jest taka na paliwo stale. U mojej ciotki pali sie weglem i drewnem i jak dla mnie opcja nie do przyjecia ale ja nie tylko jestem bojaca ale tez nadwrazliwa na zapachy.
    A garaz w bryle budynku tez mozna oddzielic drzwiami stalowymi i przeciez nie wchodzisz bezposrednio do kuchni czy salonu a w wiekoszsci projektow do wiatrolapu. Poza tym jest to tez swoista oszczednosc bo za garaz wolnostojacy jest dodatkowy, dosc wysoki, podatek naliczany. A z utrata ciepla to owszem jak kupi sie tania brame to takie obawy sie pojawiaja, my dolozylismy i mamy brame garazowa ocieplona, nasi znajomi zdecydowali sie na brame ktora ma wspolczynnik porownywalny z normalnymi drzwiami. wystarczy poszukac specyfikacji. A w ogole to ja np w garazu zdecydowalam sie na dodatkowy grzejnik, tak zeby nie bylo ze z cieplego domu wchodze do pomieszczenia +kilka stopni

Okna dachowe mam tylko w garderobie i w gornej lazience. W garderobie mamy okno zamiast wylazu na dach tak zeby kominiarz mial jak sie dostac do komina. Zgodnie z projektem w garderobie mial byc wylaz ale udalo nam sie przekombinowac i wstawic jednak okno. Wylaz jest z marnych materialow, pojedyncza szybka lub blacha i kawalek drewienka co daje mega mostek termiczny do tego stopnia ze szyba potrafi zamarzac a lod wchodzi na sciany. Mniejszym zlem bylo okno dachowe o dobrych parametrach z opcja zdjecia tej ruchomej czesci tak zeby na dach bez problemu wyjsc niz pozostawienie wlazu przez ktory bedzie wialo i wilgoc sie z czasem dostanie
    Aha i okno polaciowe to nie tylko utrata ciepla ale tez nadmierne cieplo latem.

Ladybird76: co do okien to miałaś jakoś podany współczynnik U poszczególnych okien? oraz współczynnik oddawania ciepła przez okna?

tak, mialam U dla poszczegolnych okien, to dosc wazne bo wielu producentow podaje sam wspolczynnik szyby co nijak sie ma do calego okna

Ladybird76: Jeszcze jedno ocieplenie poddasza: wełnę masz układaną między i pod krokwiami?

tam mamy isover supermata najpierw 15cm miedzy krokwie, 10cm na stelaz
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.