wczoraj - pstrąg pieczony w folii w piekarniku z czosnkiem cyrtynką na maselku i z bialym winkiem, do tego ziemniaczki puree z maselkiem i smazona cebulka
dzisiaj - piersz kurczaka z curry papryka przyprawami i czosneczkiem, do tego ziemniaczki prazone na masełku mizeria i kapusta pekinska ze smietanka.
Vicky hehe, przeczytałam "kapusta pekińska ze śmietnika" :)) chyba za dużo przed kompem siedzę :))
u mnie przedwczoraj: polędwiczki wieprzowe, zamarynowane w przyprawach (najwięcej kminku), oliwie z czosnkiem, musztardą i miodem, a następnie upieczone, z buraczkami na ciepło i kluskami śląskimi :)
Wczoraj było wyjściowe żarełko
Pozdrawiam Wszystkie!
-- ad. "piosenka na dziś" - LISTA TU: http://wiki.28dni.pl/forumowa_piosenka_na_dzis_-_lista
Molinezjo są 2 szkoly kotleta sojowego. 1)mozna kupic wproszku i przepis jest wtedy na opakowaniu - polecam firme Sante - ma najmniej sztucznych dodatkow. opakowanie zwykle ok.4-6zl wystarcza na pare kotlecików. po prostu jajco ugotowane wczesniej obtacza sie w namoczonej masie sojowej i tworzy sie ladna kula i ja sie powoli smazy
2) mozna mase kotletowa zrobic samodzielnie, bardziej pracochlonne, jednoczesnie o niebo smaczniejsze i duzo bardziej sycące. masę robi się z ziaren soi które na ok.12h trzeba namoczyć w wodzie. potem ugotować i dodając pieprzu soli, podsmażonej cebulki i pieczarek drobno pokrojonych - zmielić całą masę w maszynce do mięsa. mozna dodać gotowanej marchwi, poprawia smak. utworzyć kotlety i smażyć:) można z tej masy zrobić także pasztet - po prostu włożyć zmieloną masę do brytfanki i piec az sie upiecze:)
a dziś robiłam naleśniki nadziewane pastą z soczewicy, pieczarek i cebulki.
kupuje sie paczke ok.400g zielonej soczewicy - ja wrzucam połowę do gotującej wody i gotuję aż do rozgotowania ok.30-45minut(nie trzeba mielić wtedy)\ potem dodać do tej masy posiekane i przysmażone pieczarki z cebulką pieprzem solą, wymieszać i masa gotowa. można do masy dolać troszkę wody żeby była płynna. w ogóle dobrze jest smazyc pieczarki i cebulkę bardziej na wodzie niz na tluszczu- są delikatniejsze i wilgotniejsze- takie bardziej duszenie.\ masy jest ok. 0,5kg wiec naprawde sporo.
zrobic nalesnikowe ciasto, usmazyc nalesniki i nadziewac pastą. ja np. wyrabiam wszystkie nalesniki, nadziewam pastą a jak cos nie jest zjedzone to wstawiam w pudełko do lodówki, a potem odsmażam takie gotowe zawijane nadziewane nalesniczki, az będą ciepłe i bedą miały chrupiącą skórkę. doskonale do odgrzania rowniez w mikrofali - w pracy:) danie uwazam za szybkie bardzo smaczne i bardzo odżywcze:)
Dzisiaj kotlet z piersi kurczaka, ryż i sos słodko-kwaśny :) To dla męża, ja wsunę kotleta z warzywami gotowanymi na parze. Przepyszna mrożonka jest w sklepach Lidl - mieszanka z malutkimi marchewkami (baby carrots), kukurydzą, groszkiem zielonym i fasolką szparagową. Świetna kompozycja do obiadu, albo jako przekąska warzywna. Polecam! ja się uzależniłam
ja wczoraj tez pierogi ruskie od mamy:) a dzisiaj zjem cos na miescie a raczej ad jeziorem tylko Pietruszce ugotuje ziemniaka z marchewką i żółtkiem z masełkiem
Dzisiaj to tak goraco, że tylko chłodnik z młodej botwinki (miałam zamrożone buraczki) z koperkiem na śmietance i tyle, więcen nie dali byśmy rady. Wczoraj micha fasolki grubej z masełkiem i bułka tartą!
A my dzisiaj na obiadek..heh nie wiem jak to nazwać "golonka" z indyka, marchewka i młode ziemniaczki i to wszystko z masełkiem upieczone w piekarniku w żaroodpornym...mniam..ale fakt upały wykańczają;(((
Josaris, można spokojnie robić na parze:)) ja robię u rodziców albo w parowarze (uwielbiam też takeigo łososia i pange) a u siebie bo nie mam parowaru w piętrowym garnku, albo na takim sitku:) jest pycha:))
Josaris: jak robisz to leczo z cukini? Uwielbiam cukinię.
1 duza cukinia (pokroic w slupki a nastepnie w plasterki) wydrazona lub 2-3mlodziutkie 5pomidorow sparzyc skorke i pokroic w kosteczke 2 duze cebule (kroje na cwiartki a pozniej w piorka) ok 0,5kg kielbasy (chudej) lub wiecej jesli lubi sie miesiwo (w kostke) jesli pomidory sa malo czerwone to dodaje 2 lyzki ketchupu lub lyzke koncentratu pomidorowego LOWICZ sol pieprz slodka papryka do smaku dusze ok 45min, woda nie podlewam bo cukinia sama sporo pusci
uwialbiam tego typu leczo ale ja koniecznie dodaję do niego paprykę, w ilości podobnej do pomidorów no i częściej robię z kabaczkiem niz z cukinią; aha! wersja z parówkami zamiast kiełbasy tez jest niezła
Dzięki, AniuM. Nadszedł czas na świeże polskie warzywa, więc korzystam. Często robię jakieś leczo w podobnym stylu, dziś w składzie: bakłażan, cukinia, papryka, pomidor, fasolka szparagowa, cebula. Mięsa niet, bo nie lubię .
Przed przed wczoraj robiłam kotlety mielone - mój mąż je uwielbia, przed wczoraj pierogi z mięsem, wczoraj, piątek - barszcz czerwony z buraczków + ziemniaki Dziś nic nie gotuję, obiad jedliśmy u teściowej - zupa warzywna czerwona.