Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Monia, mnie ktoras tu z dziewczyn napisala kiedys - chcialabys zmusic ojca do widzen z dzieckiem? chcialabys zeby te kontakty odbywaly sie na sile?
A co to ten RODK, czy tam mogliby wpłynąć na (sorry) debilizm ojca dziecka i zachęcic go do uzdrowienia kontaktów z dzieckiem????
To są psycholodzy sądowi, którzy spotykają się z matką, ojcem i dzieckiem. Każde spotkanie jest oddzielne i żadne z osób nie słyszy treści rozmowy z pozostałymi osobami.
A co do kar, to ja nic takiego nie słyszałam, że jeśli ojciec nie bywał u dziecka to dostawał karę
A dlaczego chcesz zmienić nazwisko?
"bird: Wracając do moni, jeśli ojciec powie (a tak z reguły jest), ze przez te 1,5 roku matka utrudnia kontakt, a on owszem chciał, czynił starania, podpisywał zgody, płacił dobrowolnie na dziecko - to w mojej ocenie nie nadużył tej władzy."
Ja mam dowody na to, że tak nie było.
Mam sms, gdzie on mi napisał "Tylko od Ciebie zależy czy będę odwiedzał syna"
dlaczego w takim razie nie szukał kontaktów z synem droga prawną...????
I dodam, ze od niedawna jest tak, że ten kto sprawuje faktyczną opiekę nad dzieckiem 24h/dobę ma pełne prawa a druga strona, ta która nie mieszka z dzieckiem, ma te prawa ograniczone. Tak zostało odgórnie ustalone, takie przepisy. Także już z ograniczeniem sądownym nikt problemów mieć nie będzie.
Cierpliwości, siły i wytrwałości....
o co mu chodziło??? Bonie rozumiem za bardzo.
nie chciałabym w sytuacji gdy ja, czy narzeczony będziemy mieć jedno nazwisko i dziecko z naszym nazwiskiem, tłumaczyć dziecku dlaczego tak jest i wybrania od śmiechu innych dzieci ze jest porzucony czy coś wiadomo jak to dzieci.
Iwona sugeruje, żebym pozwała na świadka ojca dziecka. Czy tak można????
czy w takim wypadku mogę wnioskować do sądu bez zgody ojca synka o zmianę nazwiska na np. Moje.
moga, ma prawa ograniczone do wspoldecydowania najczesciej
Czy ja mu mogę zadawać pytania???? Jakie mam te pytania zadać????
--
Monia, warto wziąć dobrego adwokata, na prawdę. Tym bardziej, kiedy wasza Sędzina taka zawzięta.
bo to maloletni wystepuje czy nie?
polowe jakis tam kosztow pokrywa pozwany, a polowe powod, czyli maloletni, ale za maloletniego placi panstwo.
niestety nie. No chyba, ze weźmie z urzędu. Moja adwokat prowadziła mi 2 sprawy na raz. Zapłaciłam 1700zł. (z tego, co wiem, to i tak niewiele). Ale warto było!
Chciałam z urzędu, bo na adwokata mnie nie stac, ale ta iwona mówi, że nie dostała... Musiała bronić swoich racji sama...
Ale jestem załamana... Iwona mówi, że ta nasza sędzina nie beształa ojca lecz ją... Żadne argumenty do sędziny nie docierały. Iwona mówiła, że pisała, dzwoniła do niego, że przez rodziców próbowała... A sędzina na każdy jej argument kwitowała: za mało się pani starała, przez panią ojciec się nie interesował, trzeba było jechać, zmusić... Nie ugrała nic!!! Nawet alimenty ucięła jej o połowę... No jak mi tak utnie, to jestem w czarnej d...
Dziś chyba jeszcze zadzwonię do jego matki i powiem jej że ma mi zorganizować spotkanie z Dawidem. Chcę żeby rozmowa była przy nich.
dokladnie. Spidi ty oblatana jestes;-D nie raz korzystalam z twojego doswiadczenia;-D
Wyjaśniałam, jakie mam wydatki, że wynajmuje mieszkanie wiec i dodatkowe koszty, itp.
Monia - a nie możesz na TO spotkanie wziąć siostrę, przyjaciółkę (kogokolwiek ze swojej strony), tak na wszelki wypadek aby ten ktoś mógł stanąć przed sądem i zeznać PRAWDĘ
A pro po..Czy w sprawie o alimenty musiałyście okazywać rachunki, paragony?
Kuzynkę bym mogła.... Ale on jej nienawidzi ... Jak ją zobaczy to na bank wyjdzie, ucieknie (wybierz odpowiednie :P).
mam przyjaciółkę ale ona jest zbyt "prosta" (w sensie pochodzi z patologicznej rodziny i obawiam się, że na siłę by koloryzowała w sadzie).
ja kiedys chyba wklejalam. to jest super stronka
Monia, powiedza ci ze terapie masz na koszt panstwa, ze sa fundacje, bla bla. no zalezy jak tam sedzina podejdzie, ale z 1300 zl to jak on zyje? tyle ci placi? masakra