Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Moje Słodkie Mamusie - a czy w trakcie trwania cukrzycy jadłyście może kinowy popcorn? I jak potem cukier?
Cobraczku ja tutaj wrzucałam takie skany od siebie z poradni, na których były też przykładowe dania na każdą porę dnia, ale to i tak każdy musi dostosować do siebie, bo innym cukier skacze po jednych produktach a innym nie....poszukaj w tym wątku
i dopasuje cos do siebie napewno
Cobraczku nie jest tak źle, ja nie chodzę głodna (odkąd w końcu dobrałam sobie chleb) i nie jest tak, że odmawiam sobie wszystkiego. Owszem, są produkty zakazane zupełnie, ale tak jak pisze _kasiek_ każdy musi metodą prób i błędów dostosować tę dietę do siebie. Pociesz się, że to zazwyczaj trwa tylko do porodu, że dzięki temu dzidziuś będzie zdrowy
Od 8 tygodnia ciazy na antybiotyku jade zeby je chronic a tu im ciaza wieksza tym wieksze problemy
Mam nadzieje,ze szczesliwie jakos przebrne przez ta cukrzyce i toksoplazmoze i malemu nic sie nie stanie
to też pewnie różnie bywa - mi w pierwszej ciąży wrócił od razu do normy, od razu odstawiłam insulinę, ale i tak diabetolodzy zalecają, żeby jeszcze przez min 2-3 tygodnie starać się trzymać diety żeby organizm po mału się przyzwyczaił
Powiedz Kasiu a Ty mialas bardzo mocno wysoki cukier,ze bralas insuline?
dostałam insulinę jak jeszcze pracowałam i tam ciężko mi było utrzymać jakieś sensowne pory i ilości posiłków i trzymać cukier w normie - generalnie na początku miałam do obiadu i podwieczorku, które właśnie jadłam w pracy - cukier był wtedy w granicach 120-150 maksymalnie. Gdy przestałam pracować została mi tylko insulina do obiadu bo już jej nie wycofywałam, ale i tak jakoś miesiąc temu musiałam zacząć podwyższać dawki insuliny, no i mniej więcej też od tego czasu (no może 1,5 miesiąca temu) wprowadziłam insulinę do śniadania i kolacji. Z insuliną jest taka zasada, że jeśli cukier jest w granicach 120-130 to dodajesz jedną dawkę do tego co już bierzesz, a jeśli powyżej 130 to dodajesz od razu dwie. Następnego dnia bierzesz do tego samego posiłku już tą zwiększoną dawkę i sprawdzasz czy wystarcza. Jeśli nie to daje zwiększasz, jeśli tak to zostawiasz aż do momentu aż cukier znowu zacznie być za wysoki.
dalej biorę insulinę dostałam insulinę jak jeszcze pracowałam i tam ciężko mi było utrzymać jakieś sensowne pory i ilości posiłków i trzymać cukier w normie - generalnie na początku miałam do obiadu i podwieczorku, które właśnie jadłam w pracy - cukier był wtedy w granicach 120-150 maksymalnie. Gdy przestałam pracować została mi tylko insulina do obiadu bo już jej nie wycofywałam, ale i tak jakoś miesiąc temu musiałam zacząć podwyższać dawki insuliny, no i mniej więcej też od tego czasu (no może 1,5 miesiąca temu) wprowadziłam insulinę do śniadania i kolacji. Z insuliną jest taka zasada, że jeśli cukier jest w granicach 120-130 to dodajesz jedną dawkę do tego co już bierzesz, a jeśli powyżej 130 to dodajesz od razu dwie. Następnego dnia bierzesz do tego samego posiłku już tą zwiększoną dawkę i sprawdzasz czy wystarcza. Jeśli nie to daje zwiększasz, jeśli tak to zostawiasz aż do momentu aż cukier znowu zacznie być za wysoki.
A pijecie teraz koktajl z truskawek, oczywiście bez cukru?

Byłam 2 dni temu u diabetologa i na razie sama dieta u mnie wystarczy, chociaż rzeczywiście po pieczywie (nawet tym razowym, co wcześniej było dobre) cukry szalały. I po makaronie też :( Bałam się, że dostanę insulinę, ale na razie nie ma takiej potrzeby.

) to się dowiem co mam robić.....boję się odstawiać żeby nie skakał cukier do góry.....boję się też zmniejszać dawki.....A tak liczyłam na to, że urodzę zanim będzie termin tej ostatniej wizyty
Kochane podpowiedzcie jak to było z jedzeniem nabiału? Pamiętam, że owoce do 15.00, a nabiał chyba po południu prawda? Wczoraj na kolację jadłam twaróg półtłusty i cukier po 1h był ok a dziś na śniadanie miseczka mleka 1,5% z płatkami fitness (zwykłe bez dodatków) i cukier 140. :|
Mi przejscie z 2 kawalkow pieczywa na jedna pomogla:) Po 2 kawalkach cukier mialam w granicach 125-130, a po jednym ok. 85-100 w zaleznosci od dodatkow ;)