Witam :) Zalogowałam się tutaj, aby badać objawy płodności i niepłodności. Troche to jeszcze trudne, więc w wolnej chwili proszę o pomoc z interpretacją moich zapisków.
Jakiego e-booka? Narazie pożyczyłam od koleżanki "Sztukę naturalnego planowania rodziny" Kippley'ów. Próbuję coś zapisywać, ale jak np. piszę "lepki", to nie wiem, czy jest on wystarczająco "lepki", by być "lepki", czy mi się tylko wydaje. (jeszcze nie wiem, czy będzie "lepniejszy" ).
Jak to jest z tym miesiącem gratis? Osoba, którą tam wpisałam już wie, że założyłam konto i czeka na wplatę, czy będzie miała niespodziankę? Będzie wiedziała, od kogo dostała miesiąc gratis?
Przestudiuj książkę - to najlepszy początek z dobrym podręcznikiem, ona Ci pomoże. Z czasem zauważysz zmianę swoich odczuć i objawów płodności. Wszystkiego się nauczysz. Jeśli masz wątpliwości, możesz zadać pytanie ekspertom. Tu rozmawiamy o metodzie Kippleyów: http://forum.28dni.pl/discussion/298/metoda-kippleyow/
czas na przedstawienie - cieszę sie, że trafiłam na to forum i na stronkę, szukałam w internecie właśnie pomocy przy obserwowaniu własnych cykli, już jakoś obrzydła mi kartka w zeszycie itd itp...a można przecież kolorowo i jeszcze przy wsparciu np eksperta:) No ale do sedna - mam na imię Agnieszka, 26 lat, od dwóch lat mężatka - i od roku staramy się o dzidzię - przechodziłam już przez różne etapy, ciążę biochemiczną,,,ach - ale nadzieję jeszcze mam:)więc wciąż czekam! No i w <,kupie>. zawsze raźniej:)WITAM WAS WSZYTSKIE i liczę na Wasze wsparcie:)
Witam wszystkich! Zerknijcie na mój wykresik. Staram się od 3 miesięcy, temp. mierzę od 2 cykli. Podczas owu zawsze bolał mnie dół brzucha, potem lekkie plamienie. Tylko ze śluzem był problem. Bardzo małe ilości. Odkąd zaczęłam łykać wiesiołka, śluż się pojawił, tyle że zaniknęły objawy owu. Temp. też mam dość niską. Nie wiem jak mam interpretować ten cykl. Co się dzieje?
chcialabym sie dowiedziec czy komus pomogl ten lek (clostibegyt)) bo ja chce isc do gina i poprosic go zeby mi go przepisal..i co ile trzeba robic montoring....pozdrawiam kasia ...
cześć, mam na imię Ania. Już od jakiegoś czasu zaglądam na 28dni jakiś czas temu zainteresowałam się npr, zaczęłam mierzyć tempkę, obserwować śluz (o ile taki w ogóle się pojawi...) - póki co tak orientacyjnie, żeby troszkę się poznać a poza tym dowiedzieć się co jest ze mną nie tak, bo moje cykle za nic nie przypominają niczego co cyklem nazwać można już sporo się dowiedziałam z tego forum, jest super!!! pozdrawiam wszystkie forumowiczki!
wczoraj umówiłam się na wizytę, ale ta będzie dopiero w połowie lipca bo dr idzie na urlop. ale zanim go odwiedzę postanowiłam dowiedzieć się troszkę o sobie, żeby móc odpowiedzieć na jego pytania
jego pytania??? zapyta Ci jedynie o regularnosc cykli i date ostatniej miesiaczki i wszystko - a powiem Ci ze nie wszyscy gin podchodza pozytywnie do wykresow
Witam serdecznie, Nazywam się Asia, od jakiegoś czasu niepewnie zaglądam do serwisu 28 dni. Uważam to za fantastyczne przedsięwzięcie, no i atmosferka jaka tu panuje fiu, fiu. Mam nadzieję, że weźmiecie mnie "pod swoje skrzydełka"...
Witam wszystkich!! jestem tu nowa-ale kiedys trzeba do Was dołaczyc. Mam 24 lata i bardzo bym chciala miec juz bejbika:) jednak wogole niewiem jak obliczas te wspaniale dni wiec musze jeszcze sporo sie tu naczytac zeby do tego dojsc:) Pozdrawiam wszystkich i przesylam moc usciskow.
Wykres zakładasz w 1. dzień cyklu = 1. dzień okresu. Temperaturę mierzysz zawsze o tej samej porze, zawsze przed wstaniem z łóżka, zawsze w tym samym miejscu (odbyt, pochwa lub usta) i tym samym, dokładnym (0,05°C) termometrem.
witajcie dziewczyny, właśnie się tu zalogowałam, popróbuje teraz tutaj z wykresikami, może coś się uda, planujemy fasolkę juz ok 2 lata i nic...raz po dawkach leków, zastrzyków w lutym udało mi się zajść ale zaraz ciąża poszła jako naturalne poronienie, od lutego była przerwa teraz w czerwcu znów brałam i niestety czuje że nic z tego nie wyjdzie, mam dziś 28dc i plamienia brazowe od kilku dni..moze tutaj z wykresikami nastepny miesiac bedzie owocny?..pozdrawiam
Cześć wszytkim!!! To tak króciutko o sobie: Nazywam się Marta, jestem szcześliwą mężatką od roku i stosuję metodę grupy roboczej NFP (niemiecka, z Kolonii) Narazie odkładamy z mężem poczęcie dzisdziusia Leczę się stale u ginekologa-endokrynologa więc tabsy u mnie odpadają, a to prezerwatyw od zawsze czułam niechęć (nawet do zapachowych). Jestem katoliczką, i to jest mój sposób na życie, więc i prędzej czy później przyszła kolej na NPR
-- "kicham na to, czy mój sąsiad czyta o moich cyklach" ngl
Cześć dziewczyny Ja z moim mężem, mieliśmy malutka wpadke pare dni temu...: a jestem akorat po okresie czy te dni płodne wypadajaą akórat po okresie? czy w tym czasie po.. można łatwiej zajść?!
Witaj Kasiu, to, kiedy masz dni płodne zależy, w duuuużym uproszczeniu, od długości Twoich cykli. Z Twojej wypowiedzi wnoszę, że nie stosujesz żadnej z metod NPRu. Dni płodne są mniej więcej na dwa tygodnie PRZED spodziewaną kolejną miesiączką (zasada dla dziewczyn o zegarkowo regularnych cyklach, niechorujących, niepodróżujących itp.).
Chcesz zajść w ciążę czy odkładasz? Wpadka brzmi jak "odkładam", uśmieszek jak "ale nie tak stanowczo" ;)
Zacznij może się obserwować, załóż wykres na 28dni, a my pomożemy Ci go zinterpretować.
Zaczełąm nie dawno obserwowac moje cykle, jakieś pół roku. mój cykl wynosi 29dni, za bardzo się na tym nie znam więc prosze o jakąś podpowiedz w tej sprawie. Słyszałam, że największe prawdopodobieństwo zajścia w ciąże jest pięc dni przed okresem i pięć dni po. Także nie wiem co jest prawda. dałam uśmieszek bo można tak powiedzieć, że była to nie planowana wpadka. Mój mąż przejął sprawy w swoje rączki. Same wiecie jacy są faceci. Ja sama nie wiem kiedy podjąć tą ważna decyzje o maleństwie, może boje się jak to będzie ale napewno będę się bardzo cieszyć. A najbardziej będzie się cieszyć tatus
Kasiu, to nieprawda z tym pięć dni przed i po okresie. Obserwacja polega nie tylko na spisywaniu długości cykli, ale na pomiarze podstawowej temperatury ciała i obserwacji zmian śluzu i/lub szyjki macicy. Jeśli zarejestrujesz się na 28dni.pl (30 dni okresu próbnego), będziesz mogła pobrać e-booka o podstawach rozpoznawania płodności, powinien rozwiać większość Twoich wątpliwości.