Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    szczypta_chilli ależ pięknie! :wink:
    -- ............
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeApr 10th 2012 zmieniony
     permalink
    a jak smakowicie :wink:
    jedynie ten dzbanek soku pomarańczowego na tle sałatek i galaretki mi psuje cały klimat :devil:
    --
  2.  permalink
    A wiesz Teo- myslałam o kompocie z parówek, ale składników mi zabrakło :tooth:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeApr 11th 2012
     permalink
    haha ! :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorgoska22
    • CommentTimeApr 13th 2012
     permalink
    Jaaaaa... Ale pięknie nakryte do stołu... Aż się człowiek głodny robi... :wink::wink::wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Jestem zaproszona na grilla, ale nie mam w tym doświadczenia. Zasada jest taka, że przywozimy mały grill ogrodowy i każdy przywozi coś do przygotowania. Rok temu wzięłam mięso w małych kawałkach, ale nie upiekło się należycie mimo długiego pieczenia w folii.
    Co można wziąć w takim wypadku? Chleb? Grill jest mały.
    --
    •  
      CommentAuthorgoska22
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Możesz zrobić sałatkę i wziąć trochę kiełbaski. :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

    Udanego grilowania. :boogie::boogie::boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Dzięki. W grę wchodzi jeszcze dojazd 1 godz. bez lodówki.
    --
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Może karczek cieniutki? Doprawisz dobrze wedle smaku i wrzucisz na grilla :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Poprzednim razem małe kawałki nie upiekły się wystarczająco na tym samym sprzęcie.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Myślę, że faktycznie kiełbasa (albo jakaś dobra kaszanka, jak ktoś lubi) byłaby najpewniejsza. Ewentualnie możesz jakąś właśnie karkówkę wcześniej troszkę w domu przygotować (podpiec na przykład) i wtedy ona na grillu już tylko "dojdzie" i nie będzie ryzyka, że się nie dopiecze. A przetransportować możesz w torbie termicznej, albo niewielkiej lodówce turystycznej. Ostatecznie można też w jakiejś folii alu + coś z zamrażalnika - żeby trzymało zimno ;-)
    --
  3.  permalink
    amazonko- a dlaczego pieczesz mięso w folii?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Grill jest b. mały, a uczestników wielu. Jakoś musimy się pomieścić.
    Jaki mam wybór?
    --
  4.  permalink
    wg mnie mięso zawinięte w folię musi się piec bbb długo, co na grillach jednorazowych jest nierealne. Zresztą chyba nie jest najlepsze- z grilla powinno być odymione, podpieczone- a w folii uparuje się zbyt mocno
    Moze weź ze sobią pieczarki i na miejscu włóz do kapeluszy ser pleśniowy? Pyszne są
    Moze bułeczki z masłem czosnkowym i serem zółtym?
    moze cukinia?
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 1st 2012
     permalink
    Mam czas jeszcze na upieczenie własnych bułeczek. Dzięki. Może coś z tego będzie.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeMay 6th 2012 zmieniony
     permalink
    TO jak o pieczywie mówicie to muszę się pochwalić że dziś upiekłam swój pierwszy chleb razowy na zrobionym własnymi ręcami zakwasie

    jestem z siebie dumna a smakuje super
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 7th 2012
     permalink
    Jaki miał skład?
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeMay 7th 2012
     permalink
    Prosty chleb razowy
    400g zakwasu (uzywam zakwasu z maki żurkowej - kiedyś robiłam na razowej 2000, ale mi padł
    150ml wody - tu wody należy dodawać w zależności od konsystencji ma się dać mieszać łyżką, ale ma być gęste
    100g maki zytniej razowej
    300g maki pszennej chlebowej
    1 lyzka grubej soli
    1/2 lyzeczki demerary - ja nie miałam dałam pół łyż cukru
    (jesli zakwas jest mlody, mozna dodac 1 lyzeczke suchych drozdzy) - mój zakwas jest młody ma tydzień i bez drożdży pięknie chleb wyrósł
    Ilosc uzytej wody nalezy uzaleznic od gestosci zakwasu.

    Wszystkie skladniki mieszamy, ręcznie łyżką, ciasto jest lepkie i luzne. Zostawiamy do wyrosniecia w misce ma podwoić swoją objętość
    Znow mieszamy, krotko, przekladamy do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrebami lub platkami zytnimi, smarujemy wierzch ciasta chlebowego oliwa, zakrywamy naoliwiona folia i zostawiamy do ponownego wyrosniecia (ma rosnac powoli, kilka godzin). Uwazamy zeby nie przeroslo!
    Przed pieczeniem posypujemy makiem, otrebami, nasionami kolendry, platkami zytnimi. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperature na 200C i pieczemy godzine. Gdy piekarnik dobrze sie nagrzeje - spryskac woda (i chleb i piekarnik ).
    Mozna rowniez po godzinie dopiekac bez formy.
    mój chlebek lekko przerósł, bo poszłam z córką na basen i dlatego jest bardziej kwaśny niż lubię ale i tak jest pyszny
    ponoć tego przepisu nie można sknocić i to prawda jestem dobrym przykładem, a do pieczenia mam dwie lewe ręce
    --
    •  
      CommentAuthornikola_
    • CommentTimeMay 7th 2012
     permalink
    Chlebek wygląda bardzo smakowicie. Może też spróbuję taki zrobić :)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeMay 8th 2012
     permalink
    Pszenno-żytni, to i urósł.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
    • CommentTimeMay 13th 2012
     permalink
    RATUNKU
    Za tydzień Komunia a dziś się dowiedziałam że będzie wegetarianka - co polecacie proponujecie na drugie danie dla takowego osobnika w sensie by ona zjadła i ewentualnie inni?? Mi brak pomysłu
    --
  5.  permalink
    Dziewczyny czy mozecie mi podac przepis na mase lukrowa plastyczna...?
    Robie tort w ksztalcie ciezarowki i potrzebuje przepisu na lukier:wink:
    I chcialam zapytac czy mase marcepanowa mozna kupic w sklepie?i czy podobnie sie ja wyrabia jak lukier?
    --
  6.  permalink
    masa lukrowa
    Składniki

    800 g cukru pudru (możliwe, że będzie mniej, stopniowo dodawać i polecam uwagi niżej ;-))
    3 łyżeczki glukozy
    3 łyżeczki żelatyny
    50 ml gorącej wody

    dopisek: bez glukozy nie wychodzi :) glukoza jest potrzebna, inaczej masa się kruszy i wcale nie jest plastyczna – przynajmniej mi tak wyszło :) Glukozę można kupić w każdym sklepie, zazwyczaj jest w opakowaniu jak galaretka i stoi niedaleko cukru.

    dopisek2: możecie dodawać do masy odrobinę masła jeśli jest za sucha, trzeba wtedy zagnieść ponownie

    Krok 1.

    Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody.
    Krok 2.

    Do gorącej wody dodaję żelatynę i dokładnie mieszam aż się rozpuści. Następnie dodaję glukozę i też mieszam.
    Krok 3.

    Na stolnicę wysypuję trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewam powoli żelatynę. Mieszam, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynam zagniatać. Gniotę dosypując puder
    Krok 4.

    Masa bez problemu wchłonie cały przygotowany cukier puder (a przynajmniej powinna, dlatego cukier należy dodawać partiami). Gotową masę możecie barwić barwnikami spożywczymi.

    Masę wałkuje się najlepiej na blacie posmarowanym lekko olejem. Drugi sposób to wałkowanie na blacie omączonym np. mąką ziemniaczaną, ale moim zdaniem lepszy jest sposób z olejem.

    Niewykorzystaną masę możecie trzymać w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym w lodówce i wykorzystać przy kolejnej okazji (po prostu trzeba ją ogrzać w dłoniach przed ponownym użyciem (dopisek: to jak z plasteliną/modeliną, trzeba lukier ugrzać i wyrobić na nowo, by był plastyczny)).

    Uwagi na temat lukru plastycznego

    1. Bez glukozy nie wyjdzie. Glukoza jest potrzebna, inaczej masa się kruszy i wcale nie jest plastyczna – przynajmniej mi tak wyszło :) Glukozę można kupić w każdym sklepie, zazwyczaj jest w opakowaniu jak galaretka i stoi niedaleko cukru.

    2. Masa szybko wysycha, nieużywany kawałek najlepiej zawinąć w przezroczystą folię lub wilgotną szmatkę.

    3. Cukier puder dodajemy stopniowo!!! nigdy cały naraz, stopniowo. Może się okazać, że wystarczy go mniej troszkę lub więcej

    4. Lukier plastyczny najlepiej wałkować na blacie posmarowanym np. olejem, nie zostawia smug i nie przyczepia się. Można też smarować na blacie posypanym mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem, ale szczególnie przy kolorowych lukrach to odradzam, bo potem trzeba strzepywać ewentualne plamki i w ogóle ;)

    5. Ja lukier po wałkowaniu ostrożnie przenoszę, najlepiej wsunąć całe ręce nie tylko dłonie i na nich przenieść lukier na tort.

    6. Lukier plastyczny najlepiej położyć na tort posmarowany kremem, można i bezpośrednio na biszkopt, ale nie zespoli się z resztą i brzydko będzie podczas krojenia, dlatego cały tort trzeba posmarować kremem równo i na to dopiero lukier.

    7. Do lukru możecie dodać odrobinę masła lub margaryny, wtedy lukier jest odrobinę bardziej plastyczny, polecam to szczególnie jeśli lukier Wam lekko podeschnie.

    8. Jeśli lukier się zaczął kruszyć (a na pewno daliście glukozę) to wtedy najlepiej dodać troszkę masła lub troszkę oleju i wilgotnymi dłońmi zagnieść lukier. Czasem wystarczy samymi wilgotnymi łapkami, ale dodatek tłuszczu sprawi, że dłużej będzie plastyczny ten lukier.

    9. Tę masę plastyczną można trzymać w szafce, przed kolejnym razem trzeba ją mocno rozgrzać w dłoniach i jest to dość trudne ;-) Dlatego do lodówki polecam chować tylko gotowe ozdoby a lukier robić przed wykorzystaniem. Jeśli chcecie dłużej przechowywać to lepszy będzie masa z pianek.

    10. Tak masa jest jadalna :) jest słodka, bo to w 90% cukier puder, jak komuś nie posmakuje to może odłożyć na talerzyku, daje jednak świetne efekty wizualne :)

    11. Najlepiej używać kremu na bazie masła lub masła z budyniem (uwaga! z komentarzy wynika, że przy cieńszym rozwałkowaniu lukru budyń potrafi lekko rozpuścić masę, więc lepiej zrobić krem na bazie masła).

    12. Bita śmietana rozpuszcza lukier, staje się on miękki, nie płynie, ale już po dobie mógłby wyglądać nieciekawie. Najlepsze są kremy na bazie masła..

    Polecam też filmik z przygotowanie tortu ślubnego, tam starałam się ładnie wszystko pokazać :)

    13.Do babeczek, cupcake, muffin najlepszy jest inny lukier, również rewelacyjny, wiem, że na 100% Wam się spodoba, to lukier maślany.

    14. Wiele osób uważa, że prostsza jest masa z pianek, moim zdaniem na pewno mniej obsycha podczas wyrabiania.

    15. Lukier można barwić zarówno przed zrobienie dodając barwnik do żelatyny, jak i do gotowego lukru (wystarczy kropelka wody w przypadku tych w proszku), poczytajcie o barwnikach.

    16. Ozdoby, figurki, wzorki najłatwiej przykleić na lukier z białek lub jedną roztopioną piankę jojo, która jest świetnym klejem.

    Treść doklejona: 24.05.12 10:43
    Mam nadzieje,że trochę pomogę:)
    -- ,
  7.  permalink
    leneczka, dziekuje kochana!:kissing:
    --
  8.  permalink
    Hejka dajcie jakieś pomysły co dziś robicie sobie na kolacyjke bo mam na coś ochotę i nie wiem na co może wy mi podsuniecie pomysł :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeMay 30th 2012
     permalink
    ostatnio mialam faze na caprese i jadalam na zmiane z pomidorem+jogurt naturalny+cebula cukrowa
    a jak zimno i pochmurnie to tost z pomidorem polany oliwa czosnkowa :)

    Treść doklejona: 03.06.12 19:07
    potrzebuje pomyslu na jakies dietetyczne danie obiadowe, dla osoby ktora ma problemy z trzustka i jest na scislej diecie, musze ja ugoscic w przyszla niedziele obiadowo-deserowo i szukam inspiracji co by zrobic zeby mogla sie poczestowac i najesc i pozniej nie cierpiec
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    salatka ryzowa (agunci)
    nie podaje ilosci poszczegolnych skladnikow, bo ja zawsze robie na oko, zreszta kazdy moze sobie dodac mniej lub wiecej danych skladnikow wedlug wlasnych, smakowych upodoban :wink:
    ja do mojej dalam:
    • ryz - owies - pszenica (u nas sa takie gotowe mieszanki, ale kazdy moze tam sobie wrzucic ziarna wg uznania - ja np. uwielbiam tez z orkiszem czy jeczmieniem)
    • jaja ugotowane na twardo
    • papryka czerwona
    • papryka zolta
    • ser ementaler
    • suszone pomidory (ja dalam te bez oleju, ale jak ktos nie ma to Z tez bedzie ok)
    • parowki (ja do dan na surowo uzywam tych wieprzowych)
    • kapary (w occie winnym)
    • zielone oliwki
    • majonez
    • zielona pietruszka, tymianek (duzo! :wink:) - ja daje swieze
    • sol, pieprz

    wykonanie tej salatki jest bardzo proste, kazdy wie, ze taka jest glowna zaleta salatki :bigsmile:
    gotuje na twardo jaja, w drugim garnku ryz/owies /pszenice (i to sa jedyne gotowane skladniki). w miedzyczasie kroje na kawaleczki: papryke, ser, pomidory, parowki, oliwki, potem ugotowane jajka.
    odcedzam ryz/owies/ pszenice, wrzucam do miski - niech stygnie. siekam kapary i pietruszke. gdy ryz jest zimny, wrzucam wszystko do srodka, daje soli, pieprzu, tymianku. mieszam, probuje czy jest ok i wstawiam do lodowki.
    moim zdaniem najlepsza jest nastepnego dnia, jak sobie przelezy kilka(nascie) godzin w lodowce i ryz/ owies/ pszenica przejdzie pozostalymi skladnikami.
    zamiast parowki mozna dac tunczyka, dopuszcza sie tez opcje zmiany/ dodania skladnikow wedlug wlasnego (czy innych) gustu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    a z jakiej firmy sa te mieszanki? moglabys podrzucic jakis link? u mnie nigdy tego jewszcze nie widzialam
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJul 6th 2012 zmieniony
     permalink
    ok, ta sa te (ryz/ owies/ pszenica) i te (ryz/ orkisz/ jezczmien).
    nie wiem, czy w polsce mozna cos podobnego znalezc, ja je uwielbiam. firma nazywa sie GALLO.

    Treść doklejona: 06.07.12 13:13
    aha! uzywam tez tych trio do risotto zamiast ryzu. pychota! :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 6th 2012
     permalink
    dzieki, nie wiedzialam ze nie mieszkasz w PL, wtedy bylabym mniej zdziwiona taka mieszanka :)
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Macie może jakieś wypróbowane przepisy na pieczenie? (obojętnie: szynka, polędwica, wołek, wieprzyk, cielak..)
    A dokładniej chodzi mi o pieczeń, która mogła by zastąpić wędlinę :)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Agatella przepisy byly kilka stron temu, musisz poszukac
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    Przejrzę, ale jak ktoś nie zamieścił wcześniej, to poproszę..

    Treść doklejona: 09.07.12 22:02
    Przejrzałam, znalazłam dwa przepisy dla mnie (ogółem przepisów jest ok 5 tylko)
    Więc ponawiam pytanko. Może ktoś potrafi upiec wołowinę, żeby nie była jak podeszwa, albo z drugiej strony, żeby nie wyciekała z niej krew ;)
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 9th 2012
     permalink
    ja z wolowiny to glownie tatara i zrazy robie wiec nie pomoge
    na kanapki polecam pieczony udziec z indyka
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    A zamieszczałaś już przepis na ten udziec? Bo się nie natknęłam..
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 10th 2012
     permalink
    bo ja udziec robie bez przepisu, myje udziec, sciagam skore (ze skora dla mnie za tluste), mozna wyciac kosc ale wygodniej wyjmowac calosc, szykuje marynate na zasadzie jakie ziola i przyprawy wpadna mi w rece, czasami dodaje troche maggi, czasami miod, czasami musztarde, zalezy od weny tworczej ;) po nocy w marynacie pieke w przykrytym naczyniu zaroodpornym do miekkosci (sprawdzam widelcem)
    •  
      CommentAuthorMagdalena
    • CommentTimeJul 14th 2012 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie o mielenie mięsa. Polecacie jakąs maszynkę?
    Bo wydaje mi się, że kiedyś słysząłam, że takim blenderem można mięso mielić, ale na stronie producenta nie ma o tym słowa.
    Pomożecie? :whorship:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    Można :smile: W tej przystawce z wirującym ostrzem (w sumie to siekane mięso, a nie mielone, ale bez różnicy). Polecam, mało mycia, w przeciwieństwie do maszynki do mięsa.
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJul 14th 2012 zmieniony
     permalink
    ja mam blender podobny do tego co pokazalas (braun), ale nie wiem czy jest w stanie zmielic mieso. na stronie jest napisane, ze mieso "sieka", nie "mieli"... ja nie probowalam. w kazdym razie jest to super przydatne urzadzenie i pozwala zaoszczedzic czas w kuchni (jesli jestes osoba, ktora duzo gotuje) :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    Czy ktoś zaprawiał cukinie? Ja tylko mroziłam ale skończyło się miejsce w zamrażarce więc co mam zrobić? Mam jeszcze jej sporo i tak zastanawiam się czy jakbym ją poddusiła trochę i włożyła do słoików i później pasteryzowała to wytrzyma do zimy??? Pomóżcie! :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    a ja poproszę o szybki, łatwy i przede wszystkim sprawdzony przepis na ciasto do pizzy
    plis plis plis :wink:


    [pewnie już gdzieś tu był ale nie chce mi się szukać:shamed:]
    --
    •  
      CommentAuthorAnetusia
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    Mój ulubiony: 15g drożdży, 200ml letniej wody, szczypta cukru, 300g mąki pszennej, 3 łyżki oliwy.

    Drożdże wymieszać z wodą i cukrem. Gdy urosną wlać do mąki. Dodać 2 łyżki oliwy oraz sól. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. kiedy podwoi objętość uformować je w kulę. Rozwałkować na okrągły placek. Na to przecier pomidorowy i cała reszta która lubisz. Piec 15 min w 220 stopniach.
    Smacznego:bigsmile:

    kopiowane ze strony 17
  9.  permalink
    Magdalena: Polecacie jakąs maszynkę?

    My mamy taką starą maszynkę ręczną i sprawdza się znakomicie :smile:
    Magdalena: kiedyś słysząłam, że takim blenderem można mięso mielić, ale na stronie producenta nie ma o tym słowa.

    Posieka, ale nie zmieli. My mamy identyczny, tyle że Brauna. Jak mam mało mięcha, a męża nie ma pod ręką, to używam. Sieka na papkę, a nie mieli. No i czasem zostawia takie większe kawałki nietknięte.

    TEORKA: a ja poproszę o szybki, łatwy i przede wszystkim sprawdzony przepis na ciasto do pizzy
    plis plis plis :wink:


    160ml wody
    2 łyżki oliwy z oliwek
    40gr drożdży
    łyżeczka cukru
    300gr mąki
    1 łyżeczki soli
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 14th 2012 zmieniony
     permalink
    łe rety ale ja nie mam wagi to ile to będzie to 15 g [albo 40] drożdży ? :sad:

    a w szklankach tej wody i mąki to ile ?
    wiem, że głupie pytanie ale ja nigdy nie wiem ile to jest np 300 g :shamed::shamed::shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    Teo sprawdz ile ma kostka i podziel ja na kawalki :)
    PRZELICZNIK KULINARNY wag, w prawdzie do bloga kulinarnego ale z tego co sprwadzalam do innych przepisow tez sie tyczy

    Treść doklejona: 14.07.12 20:37
    Anetusia: Czy ktoś zaprawiał cukinie? Ja tylko mroziłam ale skończyło się miejsce w zamrażarce więc co mam zrobić? Mam jeszcze jej sporo i tak zastanawiam się czy jakbym ją poddusiła trochę i włożyła do słoików i później pasteryzowała to wytrzyma do zimy??? Pomóżcie!


    moja mama wekowala cos a'la leczo z cukinii i nestety nie przetrwalo do zimy (probnie 2 sloiczki), za to cukinia marynowana w zalewie octowej spokojnie wytrzymala ale nie bylo na nia chetnych bo nam nie smakowala ;) ja bym zuzyla na biezaco na placki a'la ziemniaczane, cukinie grillowana czy wlasnie leczo
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    o mamo liczenie zaś :devil:
    moja pięta achillesowa hahahaha

    bo wiesz zalezy kto ma jakie szklanki na przyklad nie ? :updown:
    --
  10.  permalink
    Teo- szklanka wody ma 250ml, więc 160 to tak 3/4. Kostka drożdży ma 100g więc dajesz mniejsze pół :wink: No a 300gr mąki to tak szklanka i ciut.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    o i o to mi chodziło :kissing:

    a mieszam to tak jak koleżanka Anetusia napisała czy Twoje jakoś inaczej ?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJul 14th 2012
     permalink
    zawsze zamiast szklanka mozesz odmierzyc butelka :))
  11.  permalink
    Ja robię tak- wsypuję do miski mąkę, robię jedną dziurkę na sól, drugą dziurkę na drożdże i cukier. Drożdze kruszę. Wlewam oliwę, ciepłą wodą zalewam drożdże z cukrem i mieszam. No i wyrabiam ciasto, jak długo się nie chce wyrobić to podsypuję troszkę mąką. I zawsze wychodzi. Jedynie na początku trzeba uważać, żeby soli nie sypnąć na drożdże, bo ciasto nie wyrośnie.
    No i kulkę wstawiam na 20min do piekarnika na 30-40st, żeby wyrosło, potem wałkuję na cieniutko i piekę.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.