Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeSep 13th 2015
     permalink
    A moim zdanuem fanatycy religijni to jedno a inna sprawa to "normy" ktorymi kieruja sie ci cali imigranci caly czas o tym piszemy co dzieje sie w Austrii, Niemczech, we Wloszech (zbiorowe gwalty, morderstwa, wlamania) i ocena "moralna" takiego zachowania. Dla nich to wyznanie wiary, akt milosierdzia wobec pogan. U nas to po prostu przestepstwo. Ale tak, najbardziej nieudolna jest w tym UE, Niemcy, ktore narzucaly "polityke" imigracyjna. Smiechu warte! "Kwoty"! A teraz jeszcze szukaja przyslowiowego "jelenia" wsrod krajow bylego bloku komunistycznegi, zebysmy sie jutro nie obudzili z nowa "kwota" imigrantow w PL.
    --
    •  
      CommentAuthorLily
    • CommentTimeSep 13th 2015 zmieniony
     permalink
    Nie wiem czy któraś z Was czytała jak sytuacja wygląda w Szwecji
    klik
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Frances, zauważ że ja w żadnym moim poście imigrantów nie bronię. Absolutnie nie pochwalam takiego zachowania i oczywistym jest że to wywołuje lęk.
    Natomiast głośno będę powtarzać aby nie wrzucać do jednego wora wszystkich muzułmanów, nie zwalac wszystkiego na religię i nie rzucać epitetami.
    A prawdy merytorycznej zawsze bede bronic.
    Wiesz, mój mąż ani nikt z jego rodziny, nikt z tutejszych moich znajomych nie powiedziałby nigdy że moja czy twoja rodzina to niewierni , dzicz, czy co Wy tam jescze piszecie. I tak tez nie pozwole, aby ktokolwiek inny tak pisal o mojej czy nazywał ich terrorystami. Koniec kropka.
    Dobranoc
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Kacha, myslalam, ze z inna intencja wrzuciłas obrazek. Zgadzam sie z tym, co napisałaś pózniej, ze przeciez nie da sie na oko rozróżnić fanatyka od nie-fanatyka, wiec argument o tym, ze nie ma nad nimi kontroli(w kontekście selekcji) jest jak kula w płot.
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Dobry komentarz dziś znalazłam: "Nie jesteśmy przygotowani ale musimy działać natychmiast. Tak jak z deszczem, gdy zacznie padać. Nie ważne jest czy mamy parasol czy nie, musimy coś zrobić. Deszcz nie poczeka aż się namyślimy. "
    Tu cały tekst.
    • CommentAuthorigni
     permalink
    Janeira jako, że mnie wywolalas, to które państwo islamskie według ciebie ma broń atomową? Bo ja opróczPakistanu, zżadnego innego sobie nie przypominam, tym bardziej na Bliskim Wschodzie. I moje obawy zdecydowanie nie są powtarzaniem propagandy.

A propo umieszczania rodzin w innych wioskach to jjuż Judka napisala, nie będę się powtarzać.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeSep 14th 2015 zmieniony
     permalink
    Jahe, to ja w takim razie bez złośliwości zapytam - co proponujesz? Cokolwiek, co można zrobić oprócz "Chodźcie wszyscy, otwarliśmy dla was granice". Sądzisz, że to zda egzamin w perspektywie wielu lat? Chętnie usłyszę coś więcej niż tylko zarzuty o ksenofobię i nietolerancję. Naprawdę jestem ciekawa, jakie są twoje argumenty.

O Szwecji dużo by mówić, są najlepszym przykładem na to, jak bardzo "multikulti" nie wyszło w praktyce.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    W liczba wyglada to tak, ze po 10 tys ludzi dziennie przybywa do Europy, wiec bez zamknięcia granic, po prostu sytuacja jest niedoopanowania.
    U nas juz jest chaos, bo nie ma pociągów do Niemiec, a mam blisko (60km) do granicy z Niemcami i duzo Niemców pracuje w Austrii i odwrotnie. Podobnie z kontrolami na granicy.
    Ciekawa jestem jaki krok podejmie teraz Austria, bo Uchodzcy nie sa chętni zeby w Austrii zostać, po drugie to za duze liczby.
    ----
    Moja z Twojej perspektywy Twoja wiara jest idealna i wszystko co pisze, to bzury. Nie, to sa fakty, ktore widzimy każdego dnia. Zupełnie inaczej traktują sie miedzy soba muzułmanie, maja dobre relacje w swoim kręgu, dlatego nie wiesz jak jest, bo obracasz sie wsrod ludzi z tego samego wyznania, ale gdy porozmawiasz z nimi na temat innej wiary, to według nich " jestes niewierząca"( Allah jest tylko jeden). I nie wmawiaj mi, ze tak nie jest, bo przytoczyłam przykłady juz dwa razy, ze mam sąsiadów, którzy sa w porządku, ale absolutnie nie możemy poruszać tematu wiary, podobnie z kolezanka. Nie jest to tolerancyjna religia.
    Bardzo uburzasz sie za słowo dzicz, to proszę zaproponuj inne słowo na te wszystkie sytuacje i filmiki, ktore widzimy w tv i internecie ? Tylko podaj trafione, zeby odzwierciedlało cała prawdę ich zachowania w grupie.
    A jeszcze chce zaznaczyć, ze sa muzułmanie niewierzący tak jak katolicy niewierzący, niepochodzący wszystkich swiat , nieschodzący do kościoła. Byc moze należysz do tej grupy i nie czcicisz Allaha, tak jak nakazuje to religia.
    Taka osobę tez znam, normalne małżeństwo Tureckie, rodzice Muzułmanie, ale podchodzą z olewka do wiary mozna z nimi spokojnie nawet o muzułmanach porozmawiać, ale Oni sa zeuropeizowani, mieszkają tu ponad 25 lat i nie utożsamiają sie tak mocno z Muzułmanami.
    Oczywiscie dyskusja dotyczy sie o muzułmanach z Państw ISlamskich, gdzie wiara w Allaha to przymus.
    ----
    A jeszcze Wam powiem, ze wczoraj rozmawiałam z kolezanka,której kolezanka wyszła za muzułmanina na Cyprze ( spotkali sie latem podczas pracy) i teraz mieszkają razem u niego w kraju, maja 5 letnia córeczkę. Specjalnie zapytałam, bo byłam ciekawa jak ta sytuacja sie potoczyła dalej, bo juz kiedyś mi to kolezanka opowiadała.
    Ta dziewczyna juz 4 razy próbowała uciekać, znalazł ja za każdym razem, następnym razem powiedział, ze ja zabije..... Ona jest przerażona, ale zeby sie dobrze ukryć w Europie potrzebuje pieniedzy, A pochodzi z biednej rodziny, uzależniona finansowo jest od niego.
    I co mam myślec, ze ta wiara jest idealna i ze szanuje kobiety skoro Polka chce marzy zeby uciec i żyje w strachu?
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Lily: Nie wiem czy któraś z Was czytała jak sytuacja wygląda w Szwecji
    klik

Dziewczyny, żeby nie było i ja się boję. Tak po ludzku, jak to napisała Hydro. Staram się jednak merytorycznie podchodzić do sprawy i unikać wyrabiania poglądów na podstawie screenshotów, wycinków filmów i innych medialnych 'trików'. Chciałam tylko o tych gwałtach... Tosik, może na początek ten artykuł http://slwstr.net/pk3/2015/9/gwaty-nie-tylko-w-szwecji
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 14th 2015
     permalink
    ja jestem zdania ze pomagac owszem ale najpierw kobietom i dzieciom a chloptasie z komorami niech sie nie pchaja. gdzies trzeba znalezc rozwiazanie bo za chwile caly budzet bedzie szedl na socjal dla uchodzcow. Pomaga trzeba, to bez dwoch zdan, ale przy takieh skali zjawiska trzeba jakas forme tej pomocy obrac. Polakom w stanie wojennym tez azyl dawali i nie chodzi o to zeby sie wypiac ale ... no wlasnie... jest to ale...
    podobnie jak wiele osob obawiam sie nadmiernej liczby uchodzcow, zwlaszcza ze jest opcja ze w moim miasteczku mogli by wyladowac na dluzej bo swego czasu mielismy tutaj spory osrodek dla uchodzcow. byl moment ze mieszkalo w samym osrodku ponad 600czeczencow co przy niewielkim miescie dawalo sie odczuc. .. bardzo sie wtedy ruch nacjonalistyczny rozkrecil. Czeczency potrafili po ulicy z bronia i nozami chodzic wiec zdarzaly sie" ustawki"Byly okolice w ktorych strach bylo sie wieczorem pojawic. Z tego co pamietam to byly porwania ale tylko te ich kulturowe czyli Czeczen porywal Czeczenke ze to jego wybranka.
    Teraz nie ma juz osrodka ale kilkanascie rodzin dalej tu mieszka i powiem wam z jest bardzo roznie jesli o ich zachowanie idzie. dosc z bliska sie temu przygladalam bo mialam u siebie w bloku kilka rodzin czeczenskich (nawet sympatyczni) ale i w szkole gdzie pracowalam byly dzieci z osrodka bo to byl ich rejon. oj fajnie nie bylo, zwlaszcza chlopcy wyjatkowo butni i bitni.
    teraz tez jeszcze kilku i mnie w szkole jest ale ci ktorzy mieszkaha dluzej sie jednak socjalizuja.najgorzej jest z nowoprzybylymi. Dziewczynom w szkole nie dokuczaja ale na ulicy bywa roznie. m.in.dlatego moja corka nie wraca sama po zmroku bo paru niewydarzonych chloptasi mieszka w okolicy
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Emza, w Szwecji to jest dużo bardziej skomplikowany problem niż wspomniane gwałty. To chodzi o coś więcej, o sytuację, w której w pędzie do tolerancji okazuje się, że najbardziej dyskryminowaną grupą są sami Szwedzi. Czytałam kiedyś świetny reportaż o nauczycielce szwedzkiego, która... nie znała szwedzkiego, a dzieci w pierwszej klasie, które miała uczyć czytania, musiały podpowiadać jej wyrazy na kolejno poznawane litery. Gdy rodzice (i inni nauczyciele z tej szkoły) zbuntowali się, zostali oskarżeni o dyskryminację. Jak to możliwe, że taka osoba w ogóle skończyła studia i uzyskała prawo do wykonywania zawodu? Ano tak, że strach przed byciem oskarżonym o dyskryminację i rasizm był na tyle silny, że jej wykładowcy woleli przymknąć oko na egzaminie i mieć problem z głowy. Nie mam teraz linka, ale artykuł ukazał się parę lat temu w Gazecie Wyborczej - tej samej, która teraz w temacie uchodźców przoduje w propagandowej papce, a do tego blokuje możliwość jej komentowania :devil:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    a i zeby nie bylo - wsrod uczniow mialam wyjatkkwa dwojke. wlasciwie moich ulubiencow.
    chlopaka ktory chcial zostac w PL na zawsze i tu studiowac, mega zdolna bestie, finaliste konkursu z ang i super dzieciaka ktory w weekendy pracowal na budowie zeby moc sobie kupic komputer, mial glucha mame bo na wojnie slych jen uszkodzilo,8 rodzenstwa i ojca ktroy pracowal po 15h dziennie
    i dziewczyne. piekna i madra Aishe, ktora plakala jak rodzice zdecydowali ze wyjezdzaja i... ktora sie tak zawziela z siostra ze wrocili do PL do mojej dziury wlasnie z Austrii. Normalnie nawet na spotkania swiateczne przyhodzila bo chciala sie o naszej kulturze jak najwiecej nauczyc. Jej mama robila ciacho takie ich narodowe na kazda szkolna impreze (kawiarenki, wigilia itp) a A. spiewala na apelach z wlasnej woli sie zglaszajac bo glos miala cudny.
    obydwie te rodziny nie mialy postawy roszczeniowej. szanowaly nasza religie. nie bylo tekstow o zdjeciu lrzyza w salach itp. ale wiem z doswaidczenia ze to rzadkosc
    srednio przewija sie rocznie przez szkole ok 10-15uczniow. niewielu z nich wiaze przyszlosc z Polska i jestesmy tylko krajem tranzytowym, niektorzy przed samym wyjazdem potrafia niezle narozrabiac a sa i tacy ktorzy niszcza mieszkania wynajmowane i wyjezdzaja zostawiajac nieuregulowane rachunki za swiaylo wode i czynsz..
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    judka25: A jeszcze Wam powiem, ze wczoraj rozmawiałam z kolezanka,której kolezanka wyszła za muzułmanina na Cyprze ( spotkali sie latem podczas pracy) i teraz mieszkają razem u niego w kraju, maja 5 letnia córeczkę. Specjalnie zapytałam, bo byłam ciekawa jak ta sytuacja sie potoczyła dalej, bo juz kiedyś mi to kolezanka opowiadała.
    Ta dziewczyna juz 4 razy próbowała uciekać, znalazł ja za każdym razem, następnym razem powiedział, ze ja zabije..... Ona jest przerażona, ale zeby sie dobrze ukryć w Europie potrzebuje pieniedzy, A pochodzi z biednej rodziny, uzależniona finansowo jest od niego.
    I co mam myślec, ze ta wiara jest idealna i ze szanuje kobiety skoro Polka chce marzy zeby uciec i żyje w strachu?

takich przypadkow niestety jest cale mnostwo, powstalo nawet kilka filmow na faktach, czytalam kilka ksiazek.
    sama do islamu nic nie mam, mi sie same zalozenia religii podobaja, w niemczech akurat trzymalam sie blisko z muzułmanami, głównie z Maroka, doobra, calych grup nie poznalam, ale ci, ktorych poznalam byli bardzo w porzadku. dobrzy, ciepli ludzie, skorzy do bezinteresownej pomocy.
    No ale tez jestem przeciwna DAWANIU obcym, kiedy to nasi zyja czesto na granicy ubostwa. Tyle, ze ja akurat nie spotkalam sie ze imigranci w niemczech biora i zyja z zasilkow. Moze Turcy, ale wiekszosc obcych, ktorych poznalam pracuja bardzo ciezko, nierzadko po 14-16 godzin swiatek-piatek. Ucza sie jezykow. Szanuja prace i swoje szanse. No ale to moje doswiadczenia.
    -- ;
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    MrsHyde: Pomaga trzeba, to bez dwoch zdan, ale przy takieh skali zjawiska trzeba jakas forme tej pomocy obrac.

Wg mnie skala jest już za duża. Sama Merkel przyznała, że zrobiła błąd...

Jasne, pomagać trzeba - ale tym, którzy pomoc docenią.
    Mamy w kraju i w Europie wiele obcych nacji - cześć przybyła z powodów wojen, inni zarobkowo. Dlaczego nie ma z nimi problemów? Dlaczego oni potrafią normalnie współżyć w społeczeństwie, nie powodują burd i zamieszek, nie gwałcą zbiorowo, nie wysadzają się w powietrze?
    U nas w kraju problem nie jest znany, ale ludzie którzy mieszkają w Niemczech, Francji, Wielkiej Brytanii, Skandynawii wiedzą czym to pachnie. I że tylko będzie gorzej. Tyle z Was mieszkających za granicą pisze o strachu. Polakom zarzuca się, że się boją, ale nie wiadomo czego, skoro u nas tego problemu nie ma. Ale skoro ktoś inny pisze, jak się sytuacja ma na zachodzie, to nie chce tego samego u siebie.
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    W Polsce jest jeszcze taka kwestia, jak zobowiązania wobec naszych rodaków, którzy żyją w Kazachstanie. Od lat nie potrafimy im pomóc w powrocie do kraju, a to im należy się pierwszeństwo.
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    _hydro_: W Polsce jest jeszcze taka kwestia, jak zobowiązania wobec naszych rodaków, którzy żyją w Kazachstanie. Od lat nie potrafimy im pomóc w powrocie do kraju, a to im należy się pierwszeństwo.

No i Polska im nie pomoże - bo nie ma dla nich mieszkań, bo nie ma pracy itp. I to jest tylko problem nasz - naszego kraju. A tu, że UE kazała, to nagle wszystko jest od ręki :confused:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    W bardzo niewielkiej skali, ale jednak pomagamy im - w moim mieście mieszka kilka rodzin z Kazachstanu. Ale to wciąż kropla w morzu potrzeb.

Ale pamiętam, jak mieli przyjechać, to i wtedy na lokalnych stronach internetowych pojawiały się wrogie komentarze - o odbieraniu pracy, mieszkań itp. Niewiele, ale jednak. Po prostu istnieje taka część społeczeństwa, która będzie zawsze niezadowolona, niezależnie o jaką sprawę chodzi. Więc daleka jestem od stwierdzenia, że to konkretnie muzułmanie są traktowani z wrogością w naszym kraju.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Judka wybacz, ale Ty albo nie czytasz uważnie tej dyskusji, albo czytasz i widzisz tylko to co chcesz widzieć.
    -" Moja z Twojej perspektywy Twoja wiara jest
    idealna i wszystko co pisze, to bzury"
    Wyraźnie napisałam że nie jestem muzulmanka. Jestem katoliczka, umknęło Ci to?
    - "Zupełnie inaczej traktują sie miedzy soba muzułmanie, maja dobre relacje w swoim kręgu, dlatego nie wiesz jak jest, bo obracasz sie wsrod ludzi z tego samego wyznania..." " Nie jest to tolerancyjna religia. "
    Czy ty myślisz że tu gdzie mieszkam nie ma obcokrajowców? mam tutaj 6 kolezanek Polek, jest pełno Francuzów i Hiszpanów. są Chińczycy,Niemcy, Amerykanie. Może cię zaskocze, ale są też kościoły, w moim mieście jest ich kilka, są nawet raz w miesiącu msze po polsku. Na święta Bożego Narodzenia można kupić choinkę, ozdoby, w marketach i centrach handlowych stoją ustrojone choinki. W carrefour czy innych marketach można kupić szynkę i wyroby ze świni. .. Alkohol też możesz sobie kupić :))
    Piszesz o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia.

- " Bardzo uburzasz sie za słowo dzicz"
    Znowu jakbyś uważnie czytała to byś wiedziała że chodzi o użycie tego słowa w stosunku do wszystkich muzulmanow, tylko dlatego że jest muzulmaninem.

-" Byc moze należysz do tej grupy i nie
    czcicisz Allaha, tak jak nakazuje to religia."
    i znowu kulą w płot. Judka czytaj co się do Ciebie pisze, bo później piszesz kompletne bzdury.

Naprawdę z racji sąsiadów muzułmanów uważasz się za taką znawczynie tej religii, ze podczas mnie co"oni" myślą, robią idt. Ja mam doczynienia z tą religią na codzień od lat 10, wiec napiszę tylko jedno : no comment.
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    moya212: mam tutaj 6 kolezanek Polek, jest pełno Francuzów i Hiszpanów. są Chińczycy,Niemcy, Amerykanie. Może cię zaskocze, ale są też kościoły, w moim mieście jest ich kilka, są nawet raz w miesiącu msze po polsku. Na święta Bożego Narodzenia można kupić choinkę, ozdoby, w marketach i centrach handlowych stoją ustrojone choinki. W carrefour czy innych marketach można kupić szynkę i wyroby ze świni. .. Alkohol też możesz sobie kupić :))

Dla ścisłości należałoby jednak dodać, że nie każdy muzułmański kraj wygląda tak, jak ten w którym mieszkasz.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Hydro to może dla ścisłości wypadałoby dodać, że nie wszyscy muzułmanie są tacy jak piszecie. ...Czyli to o czym pisze od samego początku i to o czym jest mowa w artykule który zalinkowalas :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Mnie tego nie musisz tłumaczyć :wink:
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    _hydro_: Dla ścisłości należałoby jednak dodać, że nie każdy muzułmański kraj wygląda tak, jak ten w którym mieszkasz.

Wydaje mi się, że Maroko, Tunezja, Egipt czy Turcja, mimo iż są muzułmańskie, poprzez turystykę, czyli większe 'obcowanie' z kultura europejską, są mniej ortodoksyjne. Natomiast Syria, Irak, Iran, Afganistan, to jest hardcore wyznaniowy - i tam nie ma wyjątków i przymykania oczu.

I żeby nie było - nie piszę tego z własnego doświadczenia, tylko z obserwacji. W wymienionych powyżej krajach nigdy nie byłam i nawet jakbym miała możliwość wypadu wakacyjnego, nawet za darmo, to nie dziękuję. Wszędzie, ale nie do krajów, gdzie dominuje islam.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Marion, zgadza się. Ale tu nie chodzi jako tako o turystykę, ale też o odłam islamu. Jak wiecie islam nie jest jednorodny, jego interpretację są mniej lub bardziej restrykcyjne. Ja np nie pojechalabym nigdy do Afganistanu, bo tam to tak jak Marion pisze, jest to odłam absolutnie ortodoksyjny.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    I serio Moya gduby zwalilo sie teraz do Was 200 tys europeiczykow o zachowywali sie u Was tak jak imigranci zachowuja sie wlasie u nas (morderstwa, gwalty na kobietach o dzieciach, wlamania do domow i burdy) to serio dalej bawilabys sie w poprawnosc polityczna? A nie przrpraszam, u Was tak nigfy sie nie stanie, bo gfyby europeiczyk zgwalcil arabke tp zostal by ukamienowany, albo obcieto by mu glowe. A my mamy mileczec, bo "taka (przyjazna) religia". Sorry, tez jestes matka tym bardziej powinnas rozumiev judke czy Ypolly, ktore najzwyczajniej w swiecie boja sie o dzieci i siebie.
    A ze islam to okrutna religia...moze i jest to etykieta. Takie przykleja sie wiekszosci narodow/spolecznosci na podstawie ich zachowania w glownie na obcym terenie. Tego nie unikniesz. Mialam przyjemnosc poznac Twojego meza (bo jak rozumiem jest muzulmaninem) i podpisuje sie. Spoko, normalny gosc, nie gwalci, nie terroryzuje, nie bije:wink: ale nie pomyslalas, ze moze byc tez to przyczyna tego, ze jednak jest to czlowiek wyksztalcony, ulonczyl studia w Europie? Tp troszke inaczej jednak. A poza tym, sama odczulas przeciez, ze spoleczenstwo arabskie troszke inaczej Cie traktuje bo ta wspomniana arabka nie jestes.:sad:
    Poza tym praktycznie kazda z nas zna kogos, kto (glownie kobiety) byl, jeat zle traktowany przez muzulmanow, wiec to nie sa pojedyncze przypadki tylko wlasnue "taka religia", ktora zezwala gwalcic "poganki" i "poganskie dzieci".
    Ale tak, uwazam z najwiekszy blad zrobila ue. Bez zadnego pomyslu wpuscila cale to.....i jeszcze pokazalo to nam, ze w unii nie ma rownowagi, nie ma solidarnosci i pomocy. Sa Niemcy, Merkel narzuca swoja polityke i tak ma byc. A z drugiej strony siedzi Putin i tylko sie smieje, bo unia sama sobie strzelila w kolano. Juz wczoraj pies wyczul materialy wybuchowe na dworcu w Monahium. Welcome mili przybysze:wink:

Treść doklejona: 14.09.15 10:20
    Nawet Monachium juz tak bardziej po"arabsku" napisalam:wink: sorki za bkedy z tel jak zwykle nadaje.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Dokładnie Marion jest tak jak napisalas, troche inaczej wyglada to w krajach turystycznych.

Moya przecież ja pisałam dokładnie 4 razy w całej tej dyskusji, ze wsrod muzułmanów, uchodźców sa normalni ludzie, którzy zasługują na pomoc, ale .... Ze wsrod nich sa muzułmani fanatycy kochający tylko Allaha i druga grupa-fanatycy terroryści. Czy to Ci umknęło ?
    I uwierz mi, ze w moim miescie jest duzo muzułmanów. Pisząc o sąsiadach i koleżance chce podkreślić, ze jako do pojedynczych osób abolutnie nie mam nic do tych ludzi, mam do nich dobre nastawienie i dobry kontakt. Tego nie doczytałas ? Ale sa muzułmani fanatycy, ba, nawet Ci normlani ludzie, których lubię nie chca tematu religi poruszać, bo to ich obraza. Nie uważam sie za znawczynie, ale podobnie jak Ty żyje wsrod tych ludzi i nie sa mi obcy i widze jak sie zachowują jako pojedyncze rodziny i jak sie zachowują w grupie ( czyt. Uchodźcy). Powtórzę po raz 20-ty, w grupie pokazują tylko dzicz.
    I pisałam to tyle razy w swoich wypowiedziach, a ty wyrywasz moje zdania z kontekstu, pisząc ze wrzucam ich do jednego wora. Czy chcesz mi powiedzieć , ze jestem niedowidząca i to co widziałam w pociągu mi sie przewidziało ? Czy to co oglądałam, te burdy, wyzwiska, krzyki to mi sie przewidziało ?
    ---
    Z Twoich wyprowadzi zrozumiałam, ze jestes żona Marokańczyka, ze mieszkasz w Maroku i byc moze zrozumiałam, ze jestes muzułmanka. Byc moze nieuważnie przeczytałam, przyznaje - moj błąd.
    ------------------
    Dzis przyjdzie do Austrii 80 tys uchodźców ..... Austriackie media to podały przed chwila. A Polska miałaby 12 tys przyjąć. Dlatego Polska w zadnych wypadku nie odczuwa tego problemu jaki sie dzieje w Europie.
    Według telefonicznej ankiety 97% Niemców zadeklarowało, ze chca zamknięcia granic.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    No ja :)))

Treść doklejona: 14.09.15 10:38
    Frances, my się chyba kompletnie nie rozumiemy. Ja nigdzie w swoich postach o uchodzcach nie pisałam. Oburzam się tylko za najezdżenie na całą religię w kontekście uchodźców.
    Skąd ty bierzesz te wspaniałe informacje o dozwolonych gwałtach na kobietach i dzieciach? :shocked: Bo chyba nie na zasadzie ktoś coś powiedział, ja usłyszałam. ...
    Druga sprawa. Nie bądź ironiczna z tym kamieniowanoem czy cięciem głowy. Tak tak, w tym "dzikim kraju" istnieje coś takiego jak prawo i kodeks karny, dziwne nie? !
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Za Wikipedią:

Struktura religijna Syrii w 2010 roku (według Pew Research Center):
    - islam – 92,8% (w tym: sunnici, alawici, druzowie, imamici i ismailici)
    - chrześcijaństwo – 5,2% (prawosławie – 2,9%, katolicyzm – 2,1%, protestantyzm – 0,2%)

Te ponad 5 % chrześcijan na 22 mln ludności (stan na 2014) to ok. 1,1 mln ludzi. Ich można by było w Europie rozlokować. Czemu reszta nie szuka schronienia w innych państwach, w których wyznaje się islam? Gdybym ja uciekała przed wojną, to raczej nie udałabym się do kraju, w którym jest totalnie inna kultura i religia.
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Ja juz się outuje z tej dyskusji.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Moya z tym cięciem głowy, to mysle, ze chodziło o sytuacje we Francji, gdzie muzułmanin obciął głowę dyrektorowi, bo ten był "niewierny".
    Po prostu różnica według mnie jest ogromna ( nie generalizując, bo i wsrod chrześcijan sa psychopaci), bo to wlasnie Muzułmanie wysadzają sie w powietrze, obcinają głowy itd. No po prostu fanatyzm religijny. To wszystko ma miejsce, wiec nie udawajmy, ze nie istnieje.
    •  
      CommentAuthorCaffe_latte
     permalink
    Dziewczyny, żeby się już nie wcinać w dyskusję zmieniam mój poprzedni wpis. Bardzo dziękuję za wypełnienie wcześniej zalinkowanej ankiety!! Forum+siła facebooka+ankiety zdobyte wcześniej przeze mnie osobiście dały mi wystarczający obraz. Teraz biorę się za analizę :)
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Moya, uważam, że Twój głos jest ważny w tej dyskusji.
    I jeszcze coś wrzucę. Może warto przyjrzeć się sprawie również z tej strony: http://wo.blox.pl/2015/09/Zwyczajni-ludzie-z-dragami.html
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Judka kurcze znowu mam wrażenie że nie czytasz uważnie. O fanaryzmie była mowa wyżej :wink:
    Ja. się wyklocam o Bogu ducha winnych ludzi, którym się dostaje za zachowanie jakiś imigrantów.
    No i jeśli mój przypadek Wam nie wystarcza za dowód, to już nie wiem co by mogło Was przekonać.
    Dlatego się outuje.
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Moya, a ja wlasnie pisze o imigrantach-muzulmanach i syt w ktorej znalazla sie Europa. Tylko tyle. Rowniez uwazam, ze Twoj glos jest wazny, ale tez sprobuj zrozumiec nas, a moze nawet bardzuej dziewczyny z Zachodniej Europy.
    Rowniez to co Hydro pisala to tej nauczycielce pokazuje wiele o tym problemie. Kazdy tylko przymyka oczy, wysyla ich dalej, kupuje bilety, odsyla dalej ten problem, bo gdy ktos probuje okazac zrozumienie obaw to sie dostaje, ze rasista wlasnie. I dlatego ta sytuacja jest nie do opanowania.

Treść doklejona: 14.09.15 11:21
    Moya, po raz kolejny pisze ZGADZA SIE UOGOLNIAMY, ale to zupelnie normalne. Tak samo uogolnia sie zachowania Polakow w UK, Polek we Wloszech, czy turystow w krajach arabskich. Jest to krzywdzace, zgadza sie, ale nie o to chodzi. Chyba nie uwazasz, ze jesesmy tak glupie ze twierfzimy, ze kazdy jeden muzulmanin idzie nam obcuac glowe. No przeciez to jest oczywiste, ze nie. Rozmawiamy o sytuacji w ktorej znalazla sie Europa, a eteykiete wystawili sobie sami imigranci:sad:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Moya, tez uwazam, ze Twoj glos w dyskusji jest wazny.

Ja nie generalizuje, dla mnie to sa ludzie, tak jak my i trzeba im pomoc. Tak samo jak nie lubie, jak Polakow wrzuca sie do jednego worka.

Wydaje mi sie, ze Niemcy, gdyby konsekwentnie realizowali temat, ze kazdy trzyma sie konstytucji, nie mieliby zarowno problemu z islamistami (ktorzy probuja wprowadzac u nas prawo szariatu) jak i z neonazistami. Ale na ten moment nie widze pomyslu rzadu, raczej bezradne miotanie sie "przyjmujemy wszystkich, witamy!" a za tydzien zamykanie granic. I tak to nie pomoze, bo kto juz przebrnal te cala droge, to go tych paru niemieckich policjantow raczej nie zrazi.

Bardziej boje sie tego, ze w tej chwili jest wlasnie OGROM ludzi, ktorzy przybyli i brak kontroli, kogo przyjmujemy.

I tez wlasnie nie chodzilo mi o to ze sie gapia, bo gapia sie tez Niemcy, ale wlasnie taki oglad grupki mlodych mezczyzn typowo rozbierajacy wzrokiem i to jeszcze bylam sama, tak ze naprawde, poczulam sie niepewnie. Wiem jednak, ze oni nie sa przyzwyczajeni do takich widokow. Moze przez zime, gdy juz sie czlowiek cieplej ubiera to sie przyzwyczaje ja i oni tez. Ale jak tu sprowadza kolejne 600 osob, to nie wiem, czy wsrod nich nie bedzie jakichs potencjalnych frustratow. No nie wiem.

Nie mowie juz o faktach typu, ze co miesiac nasza gmina ma na utrzymaniu juz 1000 uchodzcow, kazdy dostaje prawie tyle, co Niemcy na socjalu i to rodzi zawisc. Nie mowie juz o tym, ze sa tez biedne niemieckie dzieci, bo w takiej "biedzie", jak jest tutaj, to ja bym chciala sie wychowywac, jak bylam mala.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    http://www.fronda.pl/a/oto-prawdziwa-twarz-islamu-w-europie,56846.html
    Proponuję obejrzeć ten 7 min wywiad z Isamistą. To odzwierciedla jaka jest ta religia.... to nie Szwecja daje im pieniądze na utrzymanie, to Allah. Allah jest miłosierny... Allah chce żeby ta religia się rozprzestrzeniła itd.
    Wywiad prowadzi były już Muzułmanin.

Jeszcze dorzucę filmik jak są traktowane kobiety:
    http://www.fronda.pl/a/jak-muzulmanie-traktuja-swoje-zony-koniecznie-zobacz,56678.html
    Ten 5 min film trochę mną wstrząsnął ...
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ja zasad islamu nie znam (może MOYA by to wytłumaczyła), ale co to za religia, która każe prowadzić święte wojny i zabijać innowierców. Żadna inna religia na świecie nie nakazuje w ten sposób postępować.
    Były w prawdzie wieki temu różne wojny i wyprawy krzyżowe, ale w obecnych czasach tylko ortodoksyjni muzułmanie prowadza takie akcje.

MOYA- czy w koranie jest wprost napisane, żeby zabijać, czy to jest zwyczajnie zła jego interpretacja przez psycholi.
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    Ja też wzywam Moye by wyjaśniła co w jej kraju oznacza Islam.
    Przestrzegają Koranu, to wiemy. Wiemy, że wyznawcy Allaha muszą prowadzić zimną wojnę i likwidować niewiernych.
    Czy według Ciebie Moya Islam polega na czymś innym, nie wyznaje powyższych zasad ?
    Bo jak pisałam zwykli ludzie, muzułmanie bardzo nie lubią tematu religii, to ich obraża, tzn. inna wiara. Wiem, że tak jest, bo przecież znam tych ludzi, więc nawet zwykli ludzie (nie- terroryści, nie -fanatycy)są nastawieni negatywnie do innych religii.
    ----
    A jeszcze chcę dodać, że po obejrzeniu jak Muzułmanie traktują kobiety, to w żadnym wypadku nie dam się przekonać, że oni tacy nie są... Po prostu płakać się chce, widząc jaką krzywdę wyrządzają kobietom... Czy Moya oni w Państwie Islamskim traktują inaczej kobiety niż to jest pokazane? Oczywiście to pytanie retoryczne.
    Piszę celowo o tym, bo podkreślałaś kilka razy, że wrzucamy ich do jednego wora, że nie znamy tej religii, że nie robią nikomu krzywdy, w kraju gdzie ty żyjesz. Może to się stało taką normą społeczną, że tam sie o tym nie mówi. Żadna normalna religia nie dopuszcza takiego okrucieństwa.
    --
    W związku tym na prawdę mamy prawo się bać...
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    To chyba chodzi o interpretację Koranu. Gdyby pismo św. czytać wprost, za popełniony grzech moglibyśmy oberwać kamieniem.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, wcinam się w dyskusję, ale potrzebuję informacji czy w necie są takie strony, dzięki którym można przeprowadzić analizę ankiet? Tzn. czy jak stworzę kwestionariusz ankiety, to później samo mi policzy procenty, zrobi wykresy? czy aż takich bajerów nie ma?
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Akirka, na ankietka.pl pozlicza Ci dane i będziesz mogła zrobić tabele korelacji. Jeśli być chciała zobaczyć, jak to wygląda w praktyce, to mogę Ci wysłać wyniki zbiorcze z mojego badania.
    --
  1.  permalink
    .
  2.  permalink
    A za co to eee, Obe? Za to,że wszyscy musimy zapracowac na pomoc innym? :)
    •  
      CommentAuthorjudka25
     permalink
    A ja myślę, że to jest trafione. W konsekwencji i tak my wszyscy zapłacimy za to, pewnie przez podniesienie podatków. W jakiś sposób trzeba te pieniądze zdobyć, więc to oczywiste, że od obywateli, przecież żaden polityk nie wyjmie z kieszeni.
    Nie oceniam tego, jeśli pomoc jest potrzebna ludziom z obszarów wojennych, a nie tym, którzy podszywają się pod Syrejczyków, bo u nich w kraju jest trudna sytuacja gospodarcza.
    80 % uchodźców we Francji nie pracuje i pobiera zasiłki, wszystko mają dosłownie za darmo, więc zrzutę na to robią Francuzi.
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Szczypta, to mniej więcej ten sam poziom żartu co niemiecki dowcip - Jedź do Polski, twoje auto już tam jest.
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    http://interia360.pl/ciekawostki/artykul/iracki-ksiadz-opisuje-ludobojstwo-dokonywane-na-chrzescijanach,74444#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.wykop.pl
    --
    •  
      CommentAuthor_azja_
     permalink
    Szczypta - w tym dowcipie brakuje Polaka. Najwiekszą grupą żyjącą z zasiłków w UK są ... Polacy, za nią dopiero Pakistańczycy i Somalijczycy.
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    potrzebują Waszej pomocy w dość prostym zadaniu dla 2 klasisty. Niby proste ale moja córa zrobiła je sama idea dało się, że źle. Pomarańczowe napisy są moje, a co Wy byście napisały?

Jaka byłaby wasza Odpowiedż na to zadanie:
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    moim zdaniem tak jak było napisane ołówkiem.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady, Julka miala racje :P
    zobacz, to nie jest uzupelnienie kalendarza a kazda "wyliczanka" jest od nowej kropki

Treść doklejona: 14.09.15 23:11
    prosta zasada - dziecko ma znac miesiace na wyrywki jaki po ktorym miesiacu wystepuje a nie ze wyklepie z pamieci
    na ang stosjje sie od dawna taka zasade i z miesiacami i z liczebnikami
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Chodzi o to, że Julka dobrze zna miesiące ale tutaj pisze kolejnych miesięcy.... i szczerze to z głupiałam.

Jeśli pierwszy rząd zaczyna: LUTY to kolejne to marzec, kwiecien,
    Drugi rząd patrząc na kwiecień to mamy: maj, czerwiec, WRZESIEŃ jako kolejny nowy po przecinku etc...

Julka za to zadanie dostała 3 , a te przekreśla są zrobione przez nauczycielkę i nie wiemy o co chodzi. Dlaczego źle skoro Julka zrobiła dobrze? Jak powinno zatem wyglądać to zadanie bo chyba za tepa jestem :devil:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.