Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Nie wiem czy któraś z Was czytała jak sytuacja wygląda w Szwecji
klik
A jeszcze Wam powiem, ze wczoraj rozmawiałam z kolezanka,której kolezanka wyszła za muzułmanina na Cyprze ( spotkali sie latem podczas pracy) i teraz mieszkają razem u niego w kraju, maja 5 letnia córeczkę. Specjalnie zapytałam, bo byłam ciekawa jak ta sytuacja sie potoczyła dalej, bo juz kiedyś mi to kolezanka opowiadała.
Ta dziewczyna juz 4 razy próbowała uciekać, znalazł ja za każdym razem, następnym razem powiedział, ze ja zabije..... Ona jest przerażona, ale zeby sie dobrze ukryć w Europie potrzebuje pieniedzy, A pochodzi z biednej rodziny, uzależniona finansowo jest od niego.
I co mam myślec, ze ta wiara jest idealna i ze szanuje kobiety skoro Polka chce marzy zeby uciec i żyje w strachu?
Pomaga trzeba, to bez dwoch zdan, ale przy takieh skali zjawiska trzeba jakas forme tej pomocy obrac.
W Polsce jest jeszcze taka kwestia, jak zobowiązania wobec naszych rodaków, którzy żyją w Kazachstanie. Od lat nie potrafimy im pomóc w powrocie do kraju, a to im należy się pierwszeństwo.
mam tutaj 6 kolezanek Polek, jest pełno Francuzów i Hiszpanów. są Chińczycy,Niemcy, Amerykanie. Może cię zaskocze, ale są też kościoły, w moim mieście jest ich kilka, są nawet raz w miesiącu msze po polsku. Na święta Bożego Narodzenia można kupić choinkę, ozdoby, w marketach i centrach handlowych stoją ustrojone choinki. W carrefour czy innych marketach można kupić szynkę i wyroby ze świni. .. Alkohol też możesz sobie kupić :))
Dla ścisłości należałoby jednak dodać, że nie każdy muzułmański kraj wygląda tak, jak ten w którym mieszkasz.