Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeSep 14th 2015
     permalink
    Lady wg mnie nauczycielka blednie przekombinowala
    na logike prosta Twoja córka zrobila to dobrze
    patrzymy ostatni rzad, mialo by byc styczen styczen luty?
    Wg mnie to sie kupy nie trzyma
    rzędy sa wykropkowane wiec nie wpadla bym by patrzec na miesiace z rzedu wyżej

Treść doklejona: 15.09.15 00:14
    No i jest napisane "dopisz w kazdym rzedzie" tu rozumuje ze mam sie skupic tylko na rzędzie
    gdybym mialo byc jak ta nauczycielka wykombinowala to polecenie by brzmialo "dopisz kolejne miesiace"
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    YPolly: kazdy dostaje prawie tyle, co Niemcy na socjalu i to rodzi zawisc.

U nas mówią o 300 E a zasiłek dla bezrobotnych wynosi 800 zł, więc to dużo więcej niż bezrobotny Polak. A już nie mówię o zasiłku pielęgnacyjnym dla opiekunów niepełnosprawnych dzieci (czyli de facto pracy na pełen etat 24h/dobę), który jest śmiesznie niski. Ja rozumiem, że to budzi zawiść, bo sama wiem ile muszę na takie 300 Euro pracować.
    • CommentAuthorEdyta_P
     permalink
    Też myślę, że to na czerwono jest dobrze, bo chodzi o "kolejne miesiące". Tak czy inaczej, zadanie bardzo podchwytliwe jak na 2 klasę.
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeSep 15th 2015 zmieniony
     permalink
    A moim zdaniem bardzo mało kreatywna nauczycielka,skoro dopuszcza jedna prawidłowa odpowiedz. Dwa rozwiązania sa logiczne i uważam, ze Twoja córka bardzo trafnie to zrobiła. Jak na druga klasę to zbyt nielogiczne wytłumaczenie, bo dla mnie rzędy to rzędy, czyli każdy traktuje osobno, a nie jako ciąg. To trochę jak trafianie w klucz na egzaminie, domyśl sie co autor miał na myśli. Ja jako nauczyciel uznałabym obie wersje za prawidłowe (jak na 2 klasę)
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeSep 15th 2015
     permalink
    Chyba bedziecie zmuszone zapytac sie nauczycielki o co chodzi:wink: polecenie jest jasne "dopisz w KAZDYM RZEDZIE nazwy KOLEJNYCH..." czyli Julka dobrze zrobila:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    Lady to zapytaj pani co miala na nysli przekreslajac odp Julki. to co ty na pomaranczowo proponujesz jest totalnie bez sensu.p rzeciez podanie miesiecy styczen, styczen czy lipiec, wrzesien to nie jest po kolei!!
    ewentualnie moglo chodzic o klucz ze podaje sie co drugi miesiac i np w drugien ktopce kogloby byc maj lipiec wrzesien ale to jako alternatywna odpowiedz
    •  
      CommentAuthormiekkabula
     permalink
    Zadanie hest błednie sformulowane. Jesli w KAZDYM RZEDZIE sugerujace, ze kazdy rzad jest kolejnym zadaniem - to dlaczego nastepne miesiace po dopisanym fabrycznie miesiacu a nie od kolejnego rzedu.
    Jednoczesnie NASTEPNE czyli nie poprzednie.
    Na upartego oba rozwiazania sa poprawne. Teoretycznie zadne tak nsprawde
    Ale jak bym byla Julka zrobilabym jak ona.

Treść doklejona: 15.09.15 08:02
    Chyba ze w druku im sie sypnelo i kazdy dopisany miesiac mial byc od nowego rzedu. Stad Pani ma takie rozwiazanie w swoich sciagach. Szkoda tylko wtedy ze sama nie mysli
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ladybird76: Jaka byłaby wasza Odpowiedż na to zadanie:

Każdy rząd trzeba traktować osobno - każdy zaczyna się od kropek, czyli to nowe zadanie.
    Twoja córka zadanie zrobiła poprawnie - nauczycielka nie ma racji.

Rząd pierwszy: luty, ..........., ............. (po nim są marzec, kwiecień)
    Rząd drugi: .........., ..............., wrzesień - nie można kontynuować 'wyliczania' z poprzedniego rzędu (czyli maj i czerwiec), tylko trzeba wpisać dwa miesiące poprzedzające wrzesień - są to lipiec i sierpień, a nie maj i czerwiec.
    Rząd trzeci: OK
    Rząd czwarty: trzeba wpisać co poprzedza styczeń i jaki miesiąc wypada po styczniu.

Jest wyraźne polecenie: Dopisz w KAŻDYM rzędzie nazwy kolejnych miesięcy. Nauczycielka nie czyta ze zrozumieniem. Dziecko wykonało zadanie bardzo dobrze.

Jeżeli pójdziemy tokiem myślenia nauczycielki (czyli że nazwy mają być ułożone w kolejności występowania miesięcy), to wyjdzie nam kolejność: luty, marzec, kwiecień, maj, czerwiec, wrzesień, październik, listopad, grudzień, styczeń, styczeń, luty. A to jest bzdura - brakuje lipca i sierpnia, i dwa razy jest styczeń.
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    wspolczuje glupiej nauczycielki.
    -- ;
    •  
      CommentAuthortuskaa82
     permalink
    Również uważam, że nauczycielka źle podeszła do zadania. Poza tym zadania dla "pierwszaków" są tak skonstruowane, aby dzieciaczkom łatwiej było je rozszyfrować. I często się zdarza, że dorosły się głowi i szuka rozwiązania a dziecko od razu je widzi :)
    Ladybird, gratuluję zdolnej córci :)
  1.  permalink
    MOja córka zrobiła to zadanie dokłanie tak jak Julka.
    Dla mnie polecenie jest zrozumiałe, kazdy rząd jest osobnym zadaniem i nie ma do niego 2 rozwiązań
  2.  permalink
    Ja też uważam, że Julka zadanie zrobiła dobrze. A jestem w miarę na bieżąco, bo często ciocia się ze mną konsultuje w sprawie zadań (teraz już) 3-klasistki.
    ...
    Mam pytanie... Dzwoniła dziś koleżanka, której kilka razy w ostatnim czasie pilnowałam dzieci. Okazało się, że u córki znalazła jakiegoś robaka w kale. Czeka na analizę z sanepidu. Czy jest "szansa" że ja to od niej załapałam? Dodam, że 2,5letniej córce koleżanki pomagałam podcierać się. Oczywiście z zachowaniem wszelkich zasad higieny, ale jestem przewrażliwiona na tym punkcie.
    Co robić? Iść po jakąś receptę, czy są jakieś domowe sposoby na zapobieganie lub ewentualnie zwalczenie tego cholerstwa...
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    Dziękuję za pomoc. Z moim mężem i nie tylko zgłupielismy:( Podobno inne diecie tez tak miały i Pani to przekreslala i zaniżala ocenę. Idę do szkoły dzisisj, niech wytłumaczy o co jej chodziło. Wychowanyni Julki to bardzo dziwna osoba i rodzice mają jej dość....
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Ladybird76: niech wytłumaczy o co jej chodziło

Ale to nie ważne o co JEJ chodziło. Polecenie było jakie było - ona wykonała je źle. Dzieci zadanie wykonały dobrze. Koniec kropka.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Lady, napisz jak po rozmowie, sama ciekawa jestem...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Caffe_latte: Czy jest "szansa" że ja to od niej załapałam?

To zależy od tego, co to za pasożyt konkretnie. Bo owsiki owszem, bardzo łatwo złapać bezpośrednio, za to np. żeby glistą się zarazić, trzeba spożyć jaja, które przeleżały w glebie, więc to już nie tak prosto. Chociaż u nas pediatra w każdym przypadku robali u dzieci przepisuje od razu leki dla dorosłych.
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Wrocławianki/osoby dobrze znające miasto, HELP! 24.10 i 25.10 mam kurs we Wrocławiu, dokładnie na Mińskiej. Szukam jakiegoś niedrogiego hostelu- może być nawet parszywy i beznadziejny, przez jedną noc nie umrę, byleby był w miarę blisko tej Mińskiej... Z tego, co widzę, to wszystkie hostele są w samym centrum, a do dyspozycji będę miała tylko komunikację miejską (do samego Wrocławia jadę pociągiem) i boję się, że utknę w korkach, szczególnie rano :confused:
    Ktoś, coś?
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Lexia: może być nawet parszywy i beznadziejny, przez jedną noc nie umrę

W takim hiper turbo parszywym, to bym się obiawiała jakiegoś grzyba złapać.

Z Wrocławia nie jestem, ale luknęłam na Google Maps i w pobliżu Mińskiej znalazłam "Willę Hiszpańską" (cennik). Wygląda OK i cenowo spoko.
    Rano może byś taxi zamówiła i by było najszybciej. Wyjdzie jakieś 10 minut. Piechotą 20-30 min.
    http://28dni.pl/pictures/2513943.jpg
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    marion, dzięki wielkie! :bigsmile:
    Jednak z szukaniem mi nie idzie za dobrze :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Są inne hotele w okolicy - ale jak masz na zbyciu 150 zł i więcej za dobę.
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Nie, nie, bez przesady. Tak na prawdę kurs pewnie będzie trwał od rana do wieczora, więc nocleg potrzebny mi jest tylko, żeby się wykąpać i przespać. Stąd też nie mam za wielkich wymagań kwaterowych, to nie wakacje.
    --
    •  
      CommentAuthormarion
     permalink
    Jasne.
    Dzwoń i rezerwuj już teraz - niby miesiąc czasu, ale może być różnie. Daj znać czy się wbiłaś.
    Aha, negocjuj cenę :-) Nie mają "jedynek", tylko 2-osobowe pokoje. Może w cenie śniadanie Ci dorzucą, jeśli śniadania mają.
  3.  permalink
    Dziękuję hydro za odpowiedź. Jeszcze nie wiem co to jest. Koleżanka była tak przejęta, że od razu do pojemnika i przebadania (może gdyby zrobiła zdjęcie to dałoby się to zidentyfikować, ale teraz już za późno). Będę wiedziała jutro co to jest.
    Mama mówi, żebym jadła kiszoną kapustę, że to niby pomaga. Ale czy wierzyć w takie rzeczy...
    Jak się przebadam, to chyba też nie zawsze wychodzi, jeśli coś jest? Kurcze, już nie powiem co mnie z wrażenia swędzi :shamed:
    Chyba się jednak przejdę w przyszłym tygodniu po receptę... Takie leki na pasożyty mogą zaszkodzić?
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Właśnie Ladybird, miałam pytać czy to ta sama nauczycielka, o której ostatnio pisałaś. I czy tamto jakoś się rozwiązało. Moim zdaniem Julka dobrze rozwiązała zadanie, a baba nie umie czytać ze zrozumieniem. Chyba powinna wybrać inny zawód.
    --
    • CommentAuthorGabcia_I
     permalink
    Dziecko dobrze rozwiązalo zadanie, Pani odpowiedzi sa nielogiczne i niespójne. To nie jest ciąg ponieważ każda linia kończy sie kropka, a nie przecinkiem. Odpowiedzi stanowią trzy odrębne podpunkty. Pani chyba nie zrozumiała sama - gdzie sens w kolejności wymaganej w zadaniu jeśli ktoś pisze "styczeń, styczeń, luty" albo " maj, czerwiec, wrzesień". W ostateczności Pani ma zawsze nad sobą doświadczonego pedagoga w osobie dyrektora placówki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorLadybird76
     permalink
    [quote=elfika][/quote]

Elfika tak to ta sama... właśnie dzisiaj nie udało się z nią porozmawiać. Jutro idę Ja, nie mój mąż. Jak ona nie odpowie sensownie to dyrektor a potem to zadanie zostaje wysłane do kratówka z odpowiednim pismem w celu wyjaśnienia i sprostowania.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
     permalink
    czy ktoras z was sie orientuje czy yerba mate moga pic osoby po zawale cierpiace na nadcisnienie?
    w necie sa tak sprzeczne informacje ze nie mam pojecia czy moge kupic zestaw z YM na prezent
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    Yerba generalnie działa jak kawa, energy drink, także dla nadciśnieniowca chyba nie bardzo...
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Caffe_latte: Chyba się jednak przejdę w przyszłym tygodniu po receptę... Takie leki na pasożyty mogą zaszkodzić?

Wiadomo, że każdy lek ma skutki uboczne. Co do profilaktycznego odrobaczania zdania są podzielone - jedni uważają, że warto regularnie mimo braku objawów, inni wręcz przeciwnie. Trzeba rozważyć samemu.
    • CommentAuthorEdyta_P
     permalink
    Znalazłam informację o tym, że yerba obniża ciśnienie. Trochę to dziwne, biorąc pod uwagę zawartość kofeiny.
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeSep 16th 2015
     permalink
    no wiec wlasnie, oopinie dot. yerba mate sa bardzo rozne chociaz w wiekszosci na forach pisza ze cisnienie i cholesterol swietnie uregilowali, jako ze w nocy byla gigantyczna burza i spac nie moglam to przeczytalam forum dla siorbaczy no i dzisiaj maz pytal pracownika i ten twierdzi ze pije wlasnie ym zeby nie przejsc na leki od nadcisnienia i jak na razie od ponad roku u niego to dziala
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Ladybird wyjaśniło się z tym zadaniem? Sorki, że dopytuję, ale strasznie ciekawa jestem co ta baba na to.
    --
    •  
      CommentAuthormadzinka83
     permalink
    Czasami to mi wstyd za niektórych nauczycieli... :shamed:
    -- [url=http://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeSep 17th 2015
     permalink
    Dziewczyny, może głupie pytanie. Chcę kupić kurtkę zimową dziecku przez neta, w sklepie on-line są kategorie puchowa, pikowana, narciarska. W opisach nie ma info czy to jesienna/przejściowa czy zimowa. I bądź człowieku mądry. Najbardziej to te puchowe podchodzą mi pod zimowe, mam rację???
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    MyAngel - narciarska też zimowa wg mnie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Narciarskie są lżejsZe, żeby się nie pocic zjezdzajac.
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
     permalink
    Wiem, że narciarska to też na zimę, ale nie potrzebuję do jazdy na nartach tylko do szkoły, na podwórko☺
    --
    •  
      CommentAuthorEwasmerf
     permalink
    narciarskie sa fajne, bo sa cienkie, lekkie a cieple
    -- ;
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    My mieliśmy w zeszłym roku narciarską z Lidla i teraz tylko czekam aż będą, bo zamierzam kupić. Była ciepła, dłuższy tył i rzeczywiście lekka.
    --
    •  
      CommentAuthorMyAngel
    • CommentTimeSep 17th 2015 zmieniony
     permalink
    To mówisz, że dopiero będą?
    Rzeczywiście, sprawdziłam stare gazetki w necie, to gdzieś w połowie października były.
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeSep 17th 2015 zmieniony
     permalink
    Polecam przeczytać Interesujący, dość merytoryczny wywiad, długi, na poczatku troche nudny,ale warto przeczytać do końca.
    Polecam tym,którzy kilka dni temu byli ciekawi czym charakteryzuje sie islam i jako podsumowanie- KAZDY muzułmanin niesie idee niszczenia, zabijania "niewiernych", nie tylko muzułmanie- psychopaci, bo na tych polega ta religia. I artykuł potwierdza obecna sytuacje we Francji( to co napisałam kilka stron wcześniej,ze FRancja jest stracona ), mimo, ze jest z 2006 roku i juz wtedy była mowa o zagrożeniu jakie islam wywoła w Europie.
    Link:
    http://www.fronda.pl/a/jean-alcader-islam-nie-jest-nowa-religia,5029.html
    ---
    Zeby nie było, ze zanudzam tematem islamu i uchodźców. Po prostu było grono Was zaintersowanych, wiec podrzucam ciekawy link. Kto bedzie chciał, to przeczyta.
    • CommentAuthorcestmoi89
    • CommentTimeSep 18th 2015
     permalink
    Jakbym miała mało problemów, dziś chciałam sobie ugotować ryżu z jabłuszkiem na drugie śniadanie. Otwarłam torebeczkę i znalazłam kilku małych, białych lokatorów. Sądzę, że przyniosłam ze sklepu dziadostwo. Czeka mnie sprzątanie szafek dziś :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Wiecie co, nie mam tv ani czasu na czytanie w necie ostatnio i po przeczytaniu Waszej dyskusji naprawde zaczynam sie
    bac i jest mi smutno a taka byłam szczesliwa ze mam dzieciaki,,,,chyba beztroska częsc zycia sie skonczyła no nie?

Szykuja sie b cięzkie czasy na to wygląda, zaczynam doceniac teraz bardziej każdy dzień.
    Rety jak sie ma dzieci inaczej sie patrzy na wszystko- zaczynam teraz to rozumiec, i ząbki, kupki oraz humory córci nie maja juz znaczenia
    Wazne ze są całe i zdrowe.
    Niedawno myslalam o tym jak ludzie zyli w wojne w czasie Powstania warszawskiego i jak wielkie szczescie mam, ze urodziłam się pozniej....oby.

BTW Pisałam niedawno o odżwianiu, juz wiecej jem, planuje posiłki, choc waga stoi w miejscu.:)
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    cest moi no niestety, musisz się pozbyć lokatorów.
    Rozloz w szafkach liście laurowe.Ja rozlozylam po ogoloceniu szafek i od tamtej pory niczego nowego nie znalazłam. Albo to przypadek, albo działa.
    --
    •  
      CommentAuthormonia2704
    • CommentTimeSep 19th 2015
     permalink
    Dorit mam ostatnio dokładnie takie same przemyślenia:( na prawdę jestem przerażona tą sytuacją. Trzeba zacząć myśleć nad jakimś planem B ale nie wiem nawet gdzie wyjeżdżać, uciekać? Wkurza mnie to, że w ogóle muszę o czymś takim myśleć...:cry:
    •  
      CommentAuthormooniia
    • CommentTimeSep 20th 2015
     permalink
    patrząc na radykalnośc to chyba do Rosji choć tam tez wesoło nie jest :/
    -- mama piątki :)
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeSep 20th 2015
     permalink
    No Putin siedzi i zaciesza. Europa prezy przed nim muskuly, a nie potrafi sobie poradzic z nieuzbrojonymi (jeszcze) .........:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeSep 22nd 2015
     permalink
    •  
      CommentAuthormarion
    • CommentTimeSep 22nd 2015 zmieniony
     permalink
    _hydro_: A co myślicie o tym?

Wystarczy poczytać komentarze na forach - zwykli, prości ludzie widzą więcej i dalej, niż politycy. Europę w niedługim czasie czeka upadek, a UE rozłam - taka jest prawda. Pozostaje wszystko sprzedać i uciekać na Alaskę czy Syberię, bo tam chyba najpóźniej dotrze islam :confused:
    W kraju mamy wielu przybyszów z innych krajów. Mieszkają tu od lat, znają język, pracują itp. Ale są i np. Czeczeńcy, którzy się nie asymilują. Podobnie będzie z tymi, którzy teraz napływają. Wyznawcy islamu po prostu nie tyle nie muszą, co wręcz nie mogą stosować się do zasad ustalonych przez "niewiernych". Mają gdzieś polityków, sądy, policję. Dlatego będzie z nimi problem.
    Ja, gdybym uciekała przed wojną, to by mi było obojętne, gdzie trafię - byle był wokół mnie spokój. A oni nie chcą ani na Węgry, ani do Słowenii, Chorwacji, Polski itp. tylko do bogatych Niemiec. To nie są uchodźcy - to imigranci ekonomiczni, którzy chcą łatwego życia na czyjś koszt. I do tego ta ich dzietność - za 20-30 lat będzie ich o wiele więcej. Cywilizację europejską czeka zagłada - za pół wieku będzie w Europie więcej wyznawców islamu niż pozostałych religii. Będą kraje, w których lokalnie będą rządzić muzułmanie.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.