Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 8th 2020 zmieniony
     permalink
    No ja na pierwszy ogień badanie Wit D bym wzięła.

    Co do ogórków to nie wiem czemu, ale mi nie wychodzą. No, ale mój partner robi idealne. Mi z kolei wychodzą wszelkie korniszony... Buraki kiszone też super robię.

    A pro po niedoborów. Mój partner ostatnio tragicznie się czuł. Zmusiłam go do badań. Wyszedł niedobór wit. D, B12... Cukier ponad normę i kwas moczowy ponad normę. Ponadto crp 18 (do 5 norma), monocyty wysoko i płytki krwi obniżone. I on też miał ostatnimi czasy problem z poceniem. Do tego stopnia, że w nocy się budził o 2x kołdrę wymieniał. Wczoraj dostał zastrzyk z b12 plus. Już suplementuje od 5 dni Wit d i dziś pierwszy raz przespala nic bez potrzeby przebierania pościeli i siebie.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Else, bo dużo niestety zależy od ogórków i to nie tylko od tego czy są nawożone czy nie, ale od pogody i warunków w jakich wzrastają. Jak jest za mokre lato to źle jak za suche to tym bardziej niedobrze. Najgorzej, że ogórki moga wyglądać ok jak się je zbiera/kupuje a potem okazuje się, że nie wychodzą. Albo połowa jest ok, a połowa nie (tutaj już mogą mieć znaczenie warunki przechowywania, nakrętki itp.). Sól też ma znaczenie.
    Kiedyś na FB taka pani pisała, że ogórki po jakimś czasie jej zniknęły w słoikach, dosłownie się rozpuściły, pokazywała zdjęcia, a ogórki miała ze swojego ogródka na bank niczym nie nawożone.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    My mamy swoje ogórki. I ja zawsze coś spieprzę, Andrzejowi wychodzą. A to te same ogórki.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Kapusta wcale nie jest taka prosta. Moja mama robi co roku (ale też w plastiku trzyma bo robi duże ilości) i np w tym roku dopiero ta kupiona od 6 osoby nadawala się na zimę (inne smierdzialy, woda robiła się jak kisiel itp)
    Jedyny sluszny chrupiący gatunek to tzw kamienna głowa a i tak ciężko trafić.

    Z ogórkami podobnie. Jak nie masz swoich to może Ci gnojowka wyjśc a nie ogórki.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    No ja mam babkę co swoją kapustę ma to kupię od niej główki. Ona kisi tę kapustę i wychodzi. Więc spróbuję. Tylko 9na też w beczce plastikowej.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Od września podaję Michasi wit d3 po 4000 jednostek z tym, że podaje jej d-vitum i nie wiem, czy to się dobrze wchłania. Ale zrobię badanie d3. Mamy już umowioną wizytę u endokrynologa na 1 lutego.
    Powiedzcie mi proszę, co mogę na wizytę jej już zrobić z krwi? TSH, ft3, ft4, anty tpo, d3 i co jeszcze?
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Katka mojej młodej dorzuciła ostatnio ferrytynę.
    •  
      CommentAuthorelfika
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    anty tg, usg tarczycy, homocysteinę, b9 i 12, żelazo i ferrytynę, glukoza i insulina.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Ooo i cholesterol plus frakcje też miała
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Przed badaniami odstaw suple.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Kapustę można samemu pokroić też. A kupić główkę. No mnie jeszcze nigdy się tak nie zdarzyło żeby nie wyszła. Raz faktycznie kupiłam i śmierdziała starą piwnicą, ale jej nie zaczęłam robić w ogóle tylko zawiozłam oddać na targ.
    Ja wsadzam 20 kg do wanny, sypie solą, jak puści sok to ugniatam do słoików litrowych. Słoiki wsadzam do dużych misek, po 5-7 dniach wynoszę do piwnicy całe miski. Potem jak przestaną pracować to przekładam na półki.
    U mnie kapusta to jeden dzień roboty, potem tylko wynoszę.
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    Ja chcę właśnie podobnie zrobić.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 8th 2020
     permalink
    To u nas robi się inaczej
    Mama ma specjalna drewniana szatkownice. Robi ok 25-30 główek, przesyouje każda warstwę solą i ugniata się to drewnianym tłuczkiem (wysokości z 2.5m, specjalnie do tego zrobiony). Kilka dni stoi w beczce w domu a jak już się ukisi to radia do specjalnych wiaderek i na balkon.
    Te które w tym roku kupowała na próbę po kilku dniach były do wyrzucenia. Jedna byla dobra w smaku ale strasznie szmatowata, zero chrupkosci więc też odpadła. Ta któr@ ostatecznie mama zrobiła na zimę skryzpi w zębach jak się je taka chrupiąca.
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJan 9th 2020
     permalink
    Jasne, można w beczce jak się ją ma. W tym roku robiłam i tak i tak. Ale można od razu do słoików i też wychodzi.
  1.  permalink
    Ogórki małosolne robię zawsze latem na bieżąco, raz mi nie wyszły.
    .
    Kapuchy jeszcze nie robiłam.
    .
    U nas jest na wsi taka spółdzielnia robiąca przetwory i u nich wszystko w słoikach zajeb.... a małosolne w plastikonie:( i wg mnie nie są takie smaczne jak moje.
    Ja to w ogóle lubię takie ledwo ledwo, twarde zielone :)))))
    -- ❤️Martusia2004 Aniulka2011 Dorotka2013 Marcinek2017❤️
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 9th 2020
     permalink
    Też takie lubię najbardziej. U nas malosolne też robione. W takim naczyniu kamionkowym.
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 9th 2020
     permalink
    Alfa a tak zapytam, wykladasz czymś wannę do tego kieszenią? No bo za cholerę sobie tego wyobrazić nie mogę
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeJan 9th 2020
     permalink
    Też próbuję sobie te wanne wyobrazić :P Pamietam ze u mojej przyjaciolki kapustę sie solilo w takich miskach zeliwnych duzych :PJa jeszcze pomysłu nie mam jak i gdzie, ale do sezonu cos wymyslę :P.
    --
    •  
      CommentAuthoralfaromeo
    • CommentTimeJan 9th 2020
     permalink
    Nie. Tylko myję i spłukuje dokładnie octem wannę wcześniej. Potem zatykam korek i wkładam kapustę.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.