Wczoraj zrobiłam sałatkę którą wszyscy byli zachwyceni : 1 zielony ogórek 2 pomidory Duża puszka kukurydzy Kapusta pekińska - wkroiłam tylko połowę 2 czerwone cebule Opakowanie Feta Zioła i przyprawy do smaku ( Ja dodałam bazylie, oregano, pieprz, sól i troszkę chili) 1-2łyżki oliwy
Nie jest skomplikowane ponieważ wszystko kroimy w kosteczkę, dodajemy zioła i przyprawy oraz oliwę, mieszamy, odstawiamy na 15 min do lodówki i gotowe Dodatkowo przysmażyłam (bez dodatku tłuszczu) na patelni kurczaka posypanego przyprawą do grila Ale sama sałatka jest też pyszna Niby nic takiego ale wszyscy sie tym zajadali
Ja jem zawsze ogórek z pomidorem;) Nie wiem czemu, ale taka "mieszanka" najlepiej mi smakuje;) I "łopatą mnie nie dobiją";) Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jak pisze andżi występuje;)
Ha! A ja uważam tak jak Andżi, że pewnych rzeczy nie powinno się łączyć dla... zdrowia, dobrego wyglądu i w ogólnym rozrachunku - dla dobrego samopoczucia. Nie wszystkim, ale sporej liczbie osób może się to potem odbić na zdrowiu. Ale każdy robi jak uważa :)
:) mysle ze polaczenie pomidora z ogorkiem i tak jest lepsze niz wodki z red bullem, za ktorym przepadalam kilka dobrych lat temu :D ale jasne kazdy ma prawo zdrowo sie odzywiac :) mnie to niestety marnie wychodzi...dlaczemu wszystko co dobre jest i niezdrowe???
O matko, a ja miałam z rana gościa, tzn moją szefową która przyjechała synka poznać, potem korepetycje z jednym uczniem i teraz zorientowałam się, że nie mam obiadu i nie mam nic na obiad w lodówce A mąż w pracy i wróci pewnie koło 17 dopiero. Banan na obiad? Kiepsko
Dziewczyny podzielę się z Wami super przepisem na ciasto, świetnie będzie pasowało na święta Przepis mam z jakiegoś programu kulinarnego i dzisiaj go wypróbowałam i jest pyszne!!! 250g masła 1 szklanka cukru 4 jaja 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 1/2 szklanki mleka po 2 łyżeczki pełne kakao i cynamonu 4 pełne łyżeczki dżemu porzeczkowego lub innego
Masło ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie po trochu dodawać mąkę z sodą na przemian z mlekiem (łączyć na małych obrotach) Dalej dodać kakao, cynamon i dżem- wymieszać dokładnie. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać łyżką w ciasto. Piec w 180 st. przez 1godz (ja piekłam 45 i była upieczona). Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne, upiekłam je w formie od babki. Można posypać cukrem pudrem albo polać polewą i posypać bakaliami, pycha
Możliwe, ja staram się właśnie dodawać wszystko pomalutku i dość dużo miksować wtedy do ciasta wchodzi dużo pęcherzyków powietrza i ładnie wyrasta, no i od razu do mocno nagrzanego piekarnika aha i jeszcze wszystkie składniki wyciągam wcześniej,żeby się ogrzały
ja póki co tylko tego łososia o którym pisałam już na "rozpakowanych", ale jak coś zdobędę to napiszę Sama jestem żywo zainteresowana tym tematem, hehe!
Przepis super łatwy, ale nie powiem, żeby ciasto było jakieś super Sorry, ale to zwykły murzynek wychodzi, na dodatek z dość sporą dawką cynamonu. Dżemu w ogóle nie czuć. Na moje oko, a właściwie smak - ciasto za suche. Warto dodać albo więcej masła (swoją drogą można zastąpić margaryną) albo mleka. Proszę nie psioczyć na mnie, piszę z myślą o kolejnych ewentualnych chętnych, by z przepisu skorzystać.
To nie chodzi o smak. Nie napisałam, że jest niesmaczne! A jedynie, że nie nazwałabym go super ciastem Zwyczajny murzynek, ot co. Myślę, że mój komentarz ma znaczenie dla innych, chętnych do skorzystania z Twojego przepisu ... Jestem zdania, że powinno się wiedzieć, czego oczekiwać. A wedle poprzednich wpisów można było wnioskować, że ciasto wychodzi jakieś mega-wypasione. A jest zwyczajne.
Może bardziej chodziło, że przy takim prostym przepisie i szybkim wychodzi takie fajne, wiadomo, że im bardziej ciasto wymaga czasu i pracy tym lepsze np. fale dunaju czy pychotka którą podałaś, ale nie każdy ma tak czas w tygodniu. Swoją drogą tą Pychtkę właśnie planowałam na Święta
marta_885: tą Pychtkę właśnie planowałam na Święta
Ze swej strony powiem, że mi wyszło za bardzo migdałowe. Robiłam ściśle wedle przepisu i zgodnie z domownikami stwierdziliśmy, że akcent migdałowy jest zbyt mocny.
Amazonka, może buraczki z papryką? Miałam przepis, ale nie mogę znaleźć.... zresztą w internecie jest kilka przepisów, chyba, że ktoś kto tu zagląda może się podzielić???
Zgodnie z prośbą wrzucam i tutaj :) Wedle życzenia przepisy na pierniczki PIERNICZKI Składniki: 1/4 szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła 1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem) 1 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej) opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki. Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę. Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić. Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski – jagody, pomarańczowy – sok z marchewki, itp. By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).
PIERNICZKI (PRZEPIS II) Składniki na około 100 sztuk: 55 dag mąki (+ więcej do podsypywania) 30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym) 10 dag cukru pudru 12 dag masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawa do piernika – około 60 g (można dać mniej) kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki) Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze – grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki. Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy – pomysł – wykałaczką, kręcąc nią). Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu. Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne – smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp. Piec około 8 – 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 – 12 minut w temperaturze 150º. Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
PIERNICZKI KATARZYNKI Składniki: 20 dag miodu 1 łyżeczka przypraw korzennych kilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę kakao) 10 dag cukru pudru 1 jajko 40 dag mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5 mm – 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC. jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany
PIERNIK TORUŃSKI Przepis wg Pierre Hermé: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej (nie razowej) 250 g miodu 150 g masła 150 g cukru (w oryginale 200 g) 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka 100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki śliwek 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Do miski wsypać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i odstawić. Miód włożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika, podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż się miód zarumieni. Masło włożyć do miski i utrzeć z cukrem. Ucierajac, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę i pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto włożyć do przygotowanej formy o wymiarach 30 × 11 cm, piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w ściereczkę. Przed podaniem można udekorować czekoladą (niekoniecznie). Smacznego :) własna przyprawa do pierników: na 1 kg mąki – 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki ziela ang., 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta soli (oczywiscie wszystko zmielone), ponadto po 1 łyżeczce suszonej skórki cytrynowej i pomarańczowej
PARKIN – PIERNIK Z YORKSHIRE Składniki: 225 g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 170 g golden syrupu 100 g melasy 85 g jasnego cukru muscovado 100 g średnio zmielonych płatków owsianych* 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W niedużym garnuszku umieścić masło, golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać, do rozpuszczenia się i połączenia składników, mieszając. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka może pozostać ciepła). Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami owsianymi. Do suchych składników dodać lekko przestudzone masło z syropem i melasą, następnie jajko i mleko. Zmiksować, do połączenia się składników. Formę kwadratową o boku 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę piernikową. Piec w temperaturze 150ºC przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto powinno mieć sprężystą, wypieczoną skórkę. Wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni. Smacznego :)
Amazonko - może to kwestia tego miodu i przypraw? Ja robię w pewnym sensie podobnie - czyli ścieram na tarce ugotowane buraki i smażę na odrobinie oleju + masło z zasmażką, ale z przypraw dodaję tylko sól, ciut pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), ewentualnie szczypta czosnku (jeśli tolerujesz) i żadnego dosładzania - buraki same w sobie przecież już są dość słodkie.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/buraczki_z_papryka_wg_aleex Miałam coś podobnego, ale polecam, przynajmniej mi taka sałatka bardzo zawsze smakowała
katy222: a ja szukam przepisów na wigilię. coś bez grzybów, kapusty i smażenia. Jak się karmi cycem dziecia to menu jest znacznie okrojone... Macie jakieś?