Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    Wczoraj zrobiłam sałatkę którą wszyscy byli zachwyceni :
    1 zielony ogórek
    2 pomidory
    Duża puszka kukurydzy
    Kapusta pekińska - wkroiłam tylko połowę
    2 czerwone cebule
    Opakowanie Feta
    Zioła i przyprawy do smaku ( Ja dodałam bazylie, oregano, pieprz, sól i troszkę chili)
    1-2łyżki oliwy

    Nie jest skomplikowane ponieważ wszystko kroimy w kosteczkę, dodajemy zioła i przyprawy oraz oliwę, mieszamy, odstawiamy na 15 min do lodówki i gotowe :smile: Dodatkowo przysmażyłam (bez dodatku tłuszczu) na patelni kurczaka posypanego przyprawą do grila :smile: Ale sama sałatka jest też pyszna :crazy:
    Niby nic takiego ale wszyscy sie tym zajadali :bigsmile:
    -- ............
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeNov 18th 2011
     permalink
    truskaveczka21: 1 zielony ogórek2 pomidory

    O tej porze roku nie łączyłabym już tych warzyw ponieważ przez to połączenie tracona jest wit.C, teraz bardzo potrzebna do zachowania odporności
    --
  2.  permalink
    O tym akurat nie myślałam czy przez jeden ogórek i pomidor strace odporność :wink: Nie dajmy się zwariować :wink:
    -- ............
    •  
      CommentAuthorFrances
    • CommentTimeNov 18th 2011
     permalink
    Ja jem zawsze ogórek z pomidorem;) Nie wiem czemu, ale taka "mieszanka" najlepiej mi smakuje;) I "łopatą mnie nie dobiją";) Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jak pisze andżi występuje;)
    --
  3.  permalink
    Hanny ja również nie wiedziałam i nawet nie będę z tego rezygnować :wink: Mam ochotę to jem :bigsmile:
    -- ............
  4.  permalink
    uwielbiam polaczenie ogorka z pomidorem...i siegam po nie razem czesciej niz z osobna...wiec mysle ze bilans odporonosci i tak wychodzi na plus :D
    --
    •  
      CommentAuthorbahel
    • CommentTimeNov 20th 2011
     permalink
    Ha! A ja uważam tak jak Andżi, że pewnych rzeczy nie powinno się łączyć dla... zdrowia, dobrego wyglądu i w ogólnym rozrachunku - dla dobrego samopoczucia.
    Nie wszystkim, ale sporej liczbie osób może się to potem odbić na zdrowiu. Ale każdy robi jak uważa :)
    --
    •  
      CommentAuthorpsycho_patka
    • CommentTimeNov 20th 2011 zmieniony
     permalink
    :) mysle ze polaczenie pomidora z ogorkiem i tak jest lepsze niz wodki z red bullem, za ktorym przepadalam kilka dobrych lat temu :D ale jasne kazdy ma prawo zdrowo sie odzywiac :) mnie to niestety marnie wychodzi...dlaczemu wszystko co dobre jest i niezdrowe???
    --
    •  
      CommentAuthorChloé
    • CommentTimeNov 21st 2011
     permalink
    a ja nawet nie wiedzialam ze to niezdrowo laczyc te warzywa?wytlumaczcie mi dlaczego?
    sama lubie je jesc razem..szczegolnie na kanapce..:surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
    • CommentTimeNov 21st 2011
     permalink
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    O matko, a ja miałam z rana gościa, tzn moją szefową która przyjechała synka poznać, potem korepetycje z jednym uczniem i teraz zorientowałam się, że nie mam obiadu i nie mam nic na obiad w lodówce:confused: A mąż w pracy i wróci pewnie koło 17 dopiero. Banan na obiad? Kiepsko
    :angry:
    --
  5.  permalink
    pizza na telefon :)
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    To zaplanowane na wieczór jak przyjdą znajomi, bo nie chce mi się nic gotować dla 8 osób :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorkolonialka
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    Zrób naleśniki!
    -- [url
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    Mały ma skazę, nie mogę mleka :confused: Zjem kanapki a wieczorem coś się pomyśli... Pizza też w sumie nie dla mnie :angry:
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeNov 25th 2011
     permalink
    Dziewczyny podzielę się z Wami super przepisem na ciasto, świetnie będzie pasowało na święta :bigsmile: Przepis mam z jakiegoś programu kulinarnego i dzisiaj go wypróbowałam i jest pyszne!!!
    250g masła
    1 szklanka cukru
    4 jaja
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    po 2 łyżeczki pełne kakao i cynamonu
    4 pełne łyżeczki dżemu porzeczkowego lub innego

    Masło ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku, następnie po trochu dodawać mąkę z sodą na przemian z mlekiem (łączyć na małych obrotach) Dalej dodać kakao, cynamon i dżem- wymieszać dokładnie. Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać łyżką w ciasto. Piec w 180 st. przez 1godz (ja piekłam 45 i była upieczona). Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne, upiekłam je w formie od babki. Można posypać cukrem pudrem albo polać polewą i posypać bakaliami, pycha:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeNov 26th 2011
     permalink
    brzmi bardzo apetycznie:) chyba upieke bo jutro goście przychodza:)
    --
  6.  permalink
    Chyba też upichce bo mam gości na wieczór zaproszonych :bigsmile:
    -- ............
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeNov 26th 2011
     permalink
    Fajnie ,to dajcie znać jak Wam smakowało:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeNov 26th 2011
     permalink
    po 2 łyżeczki pełne kakao i cynamonu

    Kakao rozumiem, że holenderskie... Tak? Tzn to gorzkie
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeNov 26th 2011
     permalink
    Tak, tak gorzkie
    --
  7.  permalink
    marta wszystkim smakowało ciasto :bigsmile: szwagierka od razu przepis wzieła :bigsmile:
    -- ............
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeNov 27th 2011
     permalink
    O to super, czyli nie tylko u mnie się zachwycali :bigsmile:
    --
  8.  permalink
    Ciasto jest genialne, łatwe w przygotowaniu i ze składnikami które zawsze mam w kuchni więc chyba będę je piekła często :bigsmile:
    -- ............
    •  
      CommentAuthorSabakuma
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    Ciasto wypas - po raz pierwszy w życiu upiekłam w ogóle ciasto i wyszło przepyszne . Marta chylę głowę :)
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    marta_885: 4 pełne łyżeczki dżemu porzeczkowego lub innego

    a co z tym dżemem? Do przełożenia?
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    Nie, dżem dodaje się do ciasta, razem z kakaem i cynamonem
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    kurde,ciasto byłoby pydzne, gdyby nie to że wyszedł mi mega zakalec
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    oj to szkoda, a w jakiej foremce robiłaś? mi najlepiej wychodzi właśnie w foremce na babkę
    --
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    w niskiej na babkę, ale problem jest z tym, że chyba za słabi ubiłam masło z cukrem
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeNov 28th 2011
     permalink
    Możliwe, ja staram się właśnie dodawać wszystko pomalutku i dość dużo miksować wtedy do ciasta wchodzi dużo pęcherzyków powietrza i ładnie wyrasta, no i od razu do mocno nagrzanego piekarnika aha i jeszcze wszystkie składniki wyciągam wcześniej,żeby się ogrzały
    --
    •  
      CommentAuthorkaty222
    • CommentTimeDec 11th 2011
     permalink
    a ja szukam przepisów na wigilię. coś bez grzybów, kapusty i smażenia. Jak się karmi cycem dziecia to menu jest znacznie okrojone...
    Macie jakieś?
    -- mama dwóch łobuziaków :)
    •  
      CommentAuthormyszerej
    • CommentTimeDec 11th 2011
     permalink
    ja póki co tylko tego łososia o którym pisałam już na "rozpakowanych", ale jak coś zdobędę to napiszę :wink:
    Sama jestem żywo zainteresowana tym tematem, hehe!
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeDec 12th 2011
     permalink
    marta_885: super przepisem na ciasto

    Przepis super łatwy, ale nie powiem, żeby ciasto było jakieś super :tongue: Sorry, ale to zwykły murzynek wychodzi, na dodatek z dość sporą dawką cynamonu. Dżemu w ogóle nie czuć. Na moje oko, a właściwie smak - ciasto za suche. Warto dodać albo więcej masła (swoją drogą można zastąpić margaryną) albo mleka.
    Proszę nie psioczyć na mnie, piszę z myślą o kolejnych ewentualnych chętnych, by z przepisu skorzystać.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeDec 13th 2011
     permalink
    Dżem dodaje się, żeby ciasto było wilgotniejsze i mi takie wyszło, a "psioczyć" nie zamierzam-każdemu może smakować coś innego
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeDec 13th 2011
     permalink
    To nie chodzi o smak. Nie napisałam, że jest niesmaczne! A jedynie, że nie nazwałabym go super ciastem:tongue:
    Zwyczajny murzynek, ot co. Myślę, że mój komentarz ma znaczenie dla innych, chętnych do skorzystania z Twojego przepisu ... Jestem zdania, że powinno się wiedzieć, czego oczekiwać. A wedle poprzednich wpisów można było wnioskować, że ciasto wychodzi jakieś mega-wypasione. A jest zwyczajne.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeDec 13th 2011 zmieniony
     permalink
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeDec 13th 2011
     permalink
    Może bardziej chodziło, że przy takim prostym przepisie i szybkim wychodzi takie fajne, wiadomo, że im bardziej ciasto wymaga czasu i pracy tym lepsze np. fale dunaju czy pychotka którą podałaś, ale nie każdy ma tak czas w tygodniu. Swoją drogą tą Pychtkę właśnie planowałam na Święta
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeDec 13th 2011
     permalink
    marta_885: tą Pychtkę właśnie planowałam na Święta

    Ze swej strony powiem, że mi wyszło za bardzo migdałowe. Robiłam ściśle wedle przepisu i zgodnie z domownikami stwierdziliśmy, że akcent migdałowy jest zbyt mocny.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeDec 13th 2011
     permalink
    To może w takim razie nie dodawać do masy tego olejku? albo olejek zamiast tego cukru migdałowego?
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
    • CommentTimeDec 13th 2011
     permalink
    :smile: tak, myślę, że albo zrezygnować z jednego, albo z drugiego.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Jakie są sprawdzone przepisy na buraczki na ciepło bez śmietany?
    Próbowałam tego, ale wychodzą niedobre.
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Amazonka, może buraczki z papryką? Miałam przepis, ale nie mogę znaleźć.... zresztą w internecie jest kilka przepisów, chyba, że ktoś kto tu zagląda może się podzielić???
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Nie znam takiego, dodaj.
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Zgodnie z prośbą wrzucam i tutaj :)
    Wedle życzenia przepisy na pierniczki
    PIERNICZKI
    Składniki:
    1/4 szklanki miodu
    5 łyżek miękkiego masła
    1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
    1 jajko
    2 i 1/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody
    3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
    opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
    Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką (podsypałam sporo, by się ciasto nie kleiło), na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
    Witrażyki: w pierniczku wyciąć otworek, pokruszyć (wałkiem, w woreczku) landrynki, napakować do otworków (z górką). Przy pomocy słomki lub wykałaczki można wyciąć otworek na wstążkę.
    Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy. Po upieczeniu wystudzić i ozdobić.
    Lukier: jedno białko roztrzepane mikserem z taką ilością cukru pudru (dość dużo), by tworzyło gęstą, nierozlewającą się masę. Lukier można zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski – jagody, pomarańczowy – sok z marchewki, itp.
    By pierniczki ładnie się błyszczały i miały ciemną skórkę, można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją, by znów zrobić się miękkie chłonąc wilgoć z powietrza. Przechowywać w szczelnym pojemniku (długo się przechowują).

    PIERNICZKI (PRZEPIS II)
    Składniki na około 100 sztuk:
    55 dag mąki (+ więcej do podsypywania)
    30 dag miodu (z miodem sztucznym pierniczki szybciej będą miękkie, niż z prawdziwym)
    10 dag cukru pudru
    12 dag masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    przyprawa do piernika – około 60 g (można dać mniej)
    kakao (opcjonalnie, tym razem dałam 2 łyżeczki)
    Miód podgrzać (wg autorki przepisu) i wymieszać z pozostałymi składnikami, wyrobić, aż ciasto będzie jednolite w przekroju (ja miodu nie podgrzewałam, rozpuściłam za to masło = świetnie się wałkowało). Wałkować podsypując mąką (ja na grubość około 2-3 mm, ale można grubsze – grubsze są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki.
    Jeśli chcemy pierniczki z otworkiem do przewlekania, otworek robimy przed pieczeniem (słomką, lub lepszy – pomysł – wykałaczką, kręcąc nią).
    Jeśli chcemy witrażyki, również przed upieczeniem, w dużym pierniczku wykrawamy mniejszy otworek, nasypujemy do niego pokrusznych landrynek (z górką) i pieczemy na papierze do pieczenia, ściągając po ostygnięciu.
    Jeśli chcemy pierniczki dekoracyjne – smarujemy przed pieczeniem powierzchnię pierniczka roztrzepanym jajkiem, naklejamy cukrowe perełki, orzechy itp.
    Piec około 8 – 10 minut (piekłam 7 minut) w temperaturze 180ºC, jeśli z witrażykami 11 – 12 minut w temperaturze 150º.
    Lukrujemy lub polewamy czekoladą po upieczeniu.
    Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.

    PIERNICZKI KATARZYNKI
    Składniki:
    20 dag miodu
    1 łyżeczka przypraw korzennych
    kilka łyżek karmelu (zamiast dodałam 1 łyżkę kakao)
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    40 dag mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5 mm – 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.
    jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany

    PIERNIK TORUŃSKI
    Przepis wg Pierre Hermé:
    250 g mąki pszennej
    250 g mąki żytniej (nie razowej)
    250 g miodu
    150 g masła
    150 g cukru (w oryginale 200 g)
    5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
    100 g suszonych, pokrojonych na kawałeczki śliwek
    20 g przyprawy do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    Do miski wsypać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać i odstawić. Miód włożyć do rondelka, dodać przyprawę do piernika, podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż się miód zarumieni. Masło włożyć do miski i utrzeć z cukrem. Ucierajac, stopniowo dodawać po 1 żółtku, a następnie miód. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy miodowej dodać śliwki i dokładnie wymieszać, następnie dodawać na przemian mąkę i pianę, delikatnie wymieszać.
    Ciasto włożyć do przygotowanej formy o wymiarach 30 × 11 cm, piec przez godzinę w temperaturze 180ºC. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczony (patyczek powinien być czysty i suchy). Wystudzić na kratce. Przechowywać zawinięty w ściereczkę. Przed podaniem można udekorować czekoladą (niekoniecznie).
    Smacznego :)
    własna przyprawa do pierników: na 1 kg mąki – 1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka kardamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki goździków, pół łyżeczki ziela ang., 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta soli (oczywiscie wszystko zmielone), ponadto po 1 łyżeczce suszonej skórki cytrynowej i pomarańczowej

    PARKIN – PIERNIK Z YORKSHIRE
    Składniki:
    225 g masła
    1 jajko
    3 łyżki mleka
    170 g golden syrupu
    100 g melasy
    85 g jasnego cukru muscovado
    100 g średnio zmielonych płatków owsianych*
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki zmielonego imbiru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    W niedużym garnuszku umieścić masło, golden syrup, melasę, cukier i podgrzewać, do rozpuszczenia się i połączenia składników, mieszając. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka może pozostać ciepła).
    Mąkę, imbir i sodę przesiać, wymieszać z płatkami owsianymi.
    Do suchych składników dodać lekko przestudzone masło z syropem i melasą, następnie jajko i mleko. Zmiksować, do połączenia się składników.
    Formę kwadratową o boku 22 – 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę piernikową.
    Piec w temperaturze 150ºC przez 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto powinno mieć sprężystą, wypieczoną skórkę. Wystudzić.
    Przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.
    Smacznego :)
    •  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeDec 14th 2011
     permalink
    Amazonko - może to kwestia tego miodu i przypraw? Ja robię w pewnym sensie podobnie - czyli ścieram na tarce ugotowane buraki i smażę na odrobinie oleju + masło z zasmażką, ale z przypraw dodaję tylko sól, ciut pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego), ewentualnie szczypta czosnku (jeśli tolerujesz) i żadnego dosładzania - buraki same w sobie przecież już są dość słodkie.
    --
    •  
      CommentAuthormarta_885
    • CommentTimeDec 15th 2011
     permalink
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przetwory/buraczki_z_papryka_wg_aleex Miałam coś podobnego, ale polecam, przynajmniej mi taka sałatka bardzo zawsze smakowała
    --
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeDec 15th 2011
     permalink
    Zrobiłam 2. raz wg tego samego przepisu, ale wszystkich przypraw jest więcej.
    Dzięki.
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeDec 15th 2011
     permalink
    katy222: a ja szukam przepisów na wigilię. coś bez grzybów, kapusty i smażenia. Jak się karmi cycem dziecia to menu jest znacznie okrojone...
    Macie jakieś?
    PODBIJAM ZAPYTANIE! Macie coś?
    --
    •  
      CommentAuthorMartucha84
    • CommentTimeDec 15th 2011
     permalink
    A ja odnośnie sałatek?:smile: znacie przepis na coś pysznego na świąteczny stół? Szukam inspiracji:wink:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.