a nie jest to standardem teraz? tak pytam bo ja mam tego łucznika z biedry i jest regulacja nacisku stopki (bez tego to wg mnie ani rusz, bo trzeba moc regulowac predkosc szycia, co nie?) oraz obszywanie dziurki, przyszywanie guzikow chyba czy cos w ten desen, i wszywanie zamka. ale na razie to dla mnie jakis kosmos.
no właśnie Ewa, ja niestety się nacięłam na zachwalanego Silvercresta, bo mam regulację dwustopniową, ale jakaś lichota z tym i ciekawa jestem czy teraz te Silvercresty są inne.
5 kg w sensie, ze faceci powinni to do domu targac;-P
Treść doklejona: 21.12.15 13:45 ja z racji ciazy inaczej postrzegam kg i 5 kg to bylo dla mnie nie do przejscia nawet jesli chodzi o wypakowanie i postawienie na stole;-P
eveke, no to zajebiscie jak samo przewleka. ja musialam wlozyc duza szpule i mala szpule i nacisnac pedal, zeby nawinelo na mala szpule. potem mala szpule wlozyc na dol, duza na gore, nitke z duzej przewlec tu i owdzie, na koniec przez oczko, potem pokrecic korbka, zeby chwycilo dolna nitke, ustawic nitki i gotowe. ale samo nic sie nie zrobilo.
Ewa mam starego łucznik a po babci. Stał 10 czy 15 lat w garażu. Poprosiłam ciotka aby mi go dala i nauczę się szyc. I nagle okazało się ze umiem . Z czego się bardzo cieszę.
Treść doklejona: 21.12.15 20:32
Treść doklejona: 21.12.15 20:33
Treść doklejona: 21.12.15 20:36 Dzis i wczoraj uszylam spódniczkę w renifery do mojego kompletu. Młodej spodnice pantere. I tunike kolor kości słoniowej plus z resztek spodnie z kieszenią i sercem minky
Bonim a skad mas stanie fajne materiały w renifery na przykład? Ja kurczę sie ostatnio nadzialam. Kupiłam w Kraftotece dresowke z kotami. Po jednym praniu i dwoch wizytach w pdkolu sie paskudnie powycierał print.
Ja kupuje na dresowka pl Eveke siadaj i szyj. Zaraz poszukam pierwsze rzeczy które uszylam. Juz kiedyś wrzucałem. Usiadłam pierwszy raz w życiu do maszyny i uszylam. To nie takie trudne Pierwsza czapka. Oczywiście za mała wiec dla misia. I pierwsze gacie
Ja mam wrażenie że nie będę potrafila wykroju zrobić ;)
Niestety aktualnie sponiewierani angina i swieta w tle gdzie przygotowania w lesie a w drugi dzien swiat mam 9 osob u siebie... maszyna chyba doczeka sie odpalenia po nowym roku
Tylko mi jeszcze wymiencie najpotrzebniejsze akcesoria jakiś sklep internetowy?
Właśnie ja bym chciala dla Niny jakies portki poczynic itp
eveke: Ja mam wrażenie że nie będę potrafila wykroju zrobić ;)
Eee tam, dasz radę. Ja polecam naprawdę gorąco Burdę, akurat teraz jest w kioskach Szycie krok po kroku - tam są prostsze modele z bardziej dokładnymi instrukcjami z obrazkami, idealna na początek.
Ja wykrojniki robie od innych ciuchów. A buda to dla mnie czarna magia. Koleżanka kupiła i mi pokazala. I jak widzę tyle li to nie wiem o co chodzi . Laik jestem. Albo leń bo nawet nie próbuje odczytać tych "wzorow" w sumie to moja koleżanka tez. Wszystko robimy z innych ubran.
ja na jakims blogu czytalam jak sie to robi z tej burdy. nie jest takie trudne, ale jakies takie czasochlonne i pracochlonne i no nie wiem, dla takich osob skrupulatnych;-P ja tam tez bede odrysowywala ze starych portek, jak juz bede tak daleko z szyciem...
ja też jestem świeżą posiadaczką maszyny z lidla. jaram się jak nie wiem co! wczoraj do północy nawlekałam te nici i udalo się :D mam fioletową, postawiłam sobie przy biurku, żeby ją ciągle widzieć a już myślałam, że nie kupię, wybrałam się przed 8 na samo otwarcie lidla i po drodze akumulator mi padł w aucie. ale po południu jeszcze były i to nawet sporo :)
Bonim, i Ty szyjesz te dresówki na takiej zwykłej maszynie bez problemu? Czy podklejasz jakoś flizeliną żeby się nie ciągnęło przy szyciu? Jeszcze nigdy nie szyłam dzianin, jakoś się boję - że się napalę, a mi nie wyjdzie
Jak odpaliłam tego silvercresta, to dopiero do mnie dotarło, jak bardzo moja stara maszyna się zdezelowała. Teraz to znowu czysta przyjemność :) Na razie popełniłam spódnicę dla starszej córki (przeróbka z mojej, w której od dawna już nie chodziłam) i - a jakże - spódnicę i bluzkę dla barbie ;)
Ewasmerf: ja tam tez bede odrysowywala ze starych portek, jak juz bede tak daleko z szyciem...
Ty już jestes daleko z szyciem, skoro uszyłaś już tyle rzeczy do łóżeczka. A powiem Ci z własnego doświadczenie, ze szycie np.spodni dresowych lub takich baggy jest MEGA proste, tylko wydaje sie jedynie tak skomplikowane...
Dziewcxyny a ja mam glupie pyt. Co oznacza to 80x 35cm czy to wielkosc platu jaki sie otrzyma ?
http://dresowka.pl/pl/p/80x35cm-MELANZ-CIEMNOSZARY-gruba-dresowka-drapana-340g-PREMIUM-/5241 Albo tu te 44cm http://dresowka.pl/pl/p/44cm-STRZALKI-wzor-wielokolorowy-ciemno-szara-gruba-dresowka-petelkowa-z-elastanem-E300/5265
A ja się pochwalę ze brałam udział w X wyzwaniu szyciowym i wygrałam bon na zakupy na 120 zł w sklepie internetowym z tkaninami i innymi akcesoriami. Krawiecki mi