Hej laseczki. W końcu trafilam na jakies fajne forum. Uwielbiam dziergac na drutach, robić na szydełku i od jakiegos czasu tez szyję. Dla siebie, rodzinki i jak sie trafi na zamowienie. Z checia naucze sie czegoś nowego. A moze i cos podpowiem :-)
Dostałam fajne zlecenie- zrobić Dartha Vadera i Leię :) Wzoru mi pasującego nie znalazłam więc tworzę od podstaw, rysunek itp. Fajnie tak, ale odrobinkę prucia też zaliczam :P Pomysł z Vaderem się spodobał, mam zrobić drugiego :P
dziecko wyrasta ze spioszkow i ma pamiatke na cale zycie :) MEMORY BEARS w prawdzie igla i nitka to dla mnie czarna magia ale moze ktorejs z was pomysl sie spodoba
A ja sobie umyśliłam ze będę zostawiać co fajniejsze, lub jakieś ulubione ciuszki/ bodziakow mam pare w tym pierwszy założony. I na 18 sprezentuje Amelce zrobiony z nich ples! Tzn jedna strona będzie pozszywana z nich - taki patchwork, a spod to co akurat będzie modne. Ciekawe czy mi sie uda... Jeszcze tylko 17 lat zostało
Margaretka szyję dla córki, w zasadzie to uczę się. Jestem samoukiem. Na pewno kiedyś będę chciała szyć na zamówienie. Czasem coś zrobię na prezent.. A co Ci się spodobało?
Bonimku, to ja ci rade dam na przyszlosc - jak sie bedziesz uczyc wykrojow. Bluzki lepiej wygladaja i lepiej sie ukladaja jak maja osobno wszyte rekawy, a spodnie jak sa osobne nogawki (w kroku jest szew). Ja kiedys kupilam spodnie dresowe szyte tak jak ty szyjesz (przod w jednym kawalku) i wg mnie to uklada sie brzydko. Bo pomysly masz fajne.
Ewa ja wiem. Ale podobają mi się takie i łatwiej się szyję. A że czasu mało to tak mi wygodniej. Jak pójdę na jakiś kurs to może będę szyła osobno. Niby te z misiem są osobno. I synowi tez użyłam spodnie normalne a nie z 2 kawałków. Ale na męczył am się strasznie
Bonim jak tylko dla siebie to rzeczywiście naprodukowałaś mnóstwo.... ja na razie nie szyję bluz bo mam problemy z własnie wszywaniem rękawów jakoś mi sie nie układają dobrze. U siebie szukałam kursu, ale nie ma - a teściowa jakoś nie ma czasu na dokładne tłumaczenie....
Margaretka dziękuję za zainteresowanie. Produkcja nadal twa co do rękawów , to w ten sposób szyte tez są fajne. Szybki szycie i wcale tak źle się nie układają. Zresztą miałam kiedyś takie sklepowe , wiec nie tylko ja tak szyję. Przy rękawie osobnym niestety dłużej schodzi. A przy 2 dzieci różnie bywa z czasem. A , że niedługo majowe wczasy nad morzem to musze mieć wygodna garderobę dla małej
Dziewczyny, kupiłam kolejną część tego poradnika Burdy - "Szycie jest łatwe". Polecam gorąco. Rewelacja. Bardzo szczegółowe instrukcje - jak dopasowywać wykrój do swojej sylwetki, jak wszywać podszewkę, wykańczać brzegi, wszywać zamki. Kopalnia wiedzy. Czekam na kolejne.
Dziewczyny, pomocy, Wy macie fajne pomysły - jak zrobić strój ślimaka? Potrzebuję dla Krasnala, chciałabym zrobić sama, ale nie mam maszyny, krawiec ze mnie kiepski, ale jakoś sobie poradzę mają igłę z nitką, natomiast pomysłów nie mam żadnych :(((
Fragile, rozumiem :) ja kupiłam maszynę z nastawieniem, że jako mama chciałabym szyć Mirze ubrania na przedszkolne przedstawienia. Ale kiepsko mi idzie to szycie ;)
To ja się pochwalę, że zdobyłam się na mały romans z szydełkiem. Młodsze dziecię mi jojczało od dłuższego czasu już o kucyka My Little Pony. Których to osobiście nie znoszę ze względu na ich wysoki poziom kiczu :P Ale czego się nie robi dla dziecięcia? ;) I oto jest, pierwszy i mam nadzieję, że ostatni, bo użeranie się z szyciem tych wszystkich części z całą pewnością nie jest dla mnie. Ale młoda szczęśliwa, to się liczy ;)
Hydro nie do końca rozumiem jak zrobić szyję. Mogłabyś trochę łopatologicznie wyjaśnić jak ją zrobić, bo nie do końca rozumiem jak polecieć od 4 rzedu. Zrobiłam juz głowę i tułów i młoda tak patrzy na to i mówi do mnie :" no ale chyba to zszyjesz co?"
Bo po trzech pierwszych okrążeniach robisz skrócone rzędy. W czwartym robisz wg opisu 16 półsłupków, 1 oczko ścisłe i zamiast dojechać do końca okrążenia, odwracasz i robisz rząd 5 itd. od 7 znowu są okrążenia zamiast rzędów.