Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Ja już dawno widziałam, ze stopy jej do środka lecą ale każdy mówił, że w tym wieku to jeszcze mogą.
u nas na osiedlu jest jedna dziwczynka w wieku pitera i ma tak koslawe kolana ze masakra
W życiu bym nie powiedziała, że to o czymś świadczyć może, no ale panie zasugerowały żeby i to sprawdzić no to sprawdzimy.
nie niepokoi cie, ze ma slabsza motoryke duza niz inne dzieci?
może- np o niższym napięciu
jak i np umiejętność wchodzenia po schodach, dziecko powinno nabyć do 2,5-3lat
Ale wg mnie to bardziej ze strachu wynika bo ona na maksa jest ostrożna, od małego
No, ale teraz by to wyszło dopiero ?
Nie każdy musi lubić jazdę na rowerze, rolkach, bieganie, skakanie etc
Ale wg mnie to bardziej ze strachu wynika bo ona na maksa jest ostrożna, od małego
z drugiej strony plulalabym sobie w twarz, gdybym dziecku nie pomogla wyciagnac maksimum mozliwosci.
nie kazdy musi lubic jezdzic na lyzwach, rowerze, itd, ale mysle, ze warto wspierac rowniez rozwoj ruchowy.
- raczki ma zawsze na wierzchu, a w pokoju po 23 mam 19 stopni wiec sie nie zgrzeje mam nadzieje.... Mam nadzieje, ze to zeby a nie jakies chorobstwo:/ ale nie przykrywaj dziecka po same uszy przy goraczce.
ale mysle, ze warto wspierac rowniez rozwoj ruchowy
ALE z drugiej strony byc moze moi rodzice powinni mnie tez byli wyrehabilitowac
żeby chociażby nie mieć problemów z WFem w przyszłości albo żeby nie była "niezdarna" jak to napisałaś ;)))
--
że jest b. duża różnica między zamiłowaniem do ruchu/ niechęcią do ruchu, a niemożnością wykonania czegoś, co jest normą
Nie potrafiła nawet powiedzieć czyja to głowa, a czyje nogi, nie wspominając o tym, żeby wpadła na to, żeby dopasować jednym słowem: porażka.
Dlatego ja jestem zdania [i go raczej szybko nie zmienię], że wszystko w swoim czasie i dziecku trzeba dać spokój święty.
i problemy ze złapaniem lecącej w jego stronę piłki...
Ty ją widzisz na co dzień, masz lepszy obraz,
E to Nina takie rzeczy jak złapanie piłki dawno umie. Więc nie wiem czy to problem z koordynacją czy co.
No dokładnie i właśnie na tej podstawie czuję, uważam i sądzę, że z nią wszystko jest w porządku tylko po prostu jest typem myśliciela a nie żywczyka.
nasze dziecko nie będzie miało jakiś problemów chociażby w szkole - czy to z rówieśnikami
ale uwazam ze zbyt beztroskie masz podejscie
który nadal porusza sie biegając, skacząc i ogólnie jest jak piłeczka kauczukowa, za to długo nie gadał
ze nie ma czegos takiego jak leniwy niemowlak. tylko stoja za tym problemy
Nie, absolutnie.
Bo ja byłam taka sama od dziecka. Mało ruchawa i niezdarna.
duże poleWpisz treść
Nigdy nie lubiłam WFu,
jakimi nerwami we mnie rzuca czasem
warto wspierac rowniez rozwoj ruchowy.
jestes na 100% pewna? dzieci to urodzeni ryzykanci ogolnie,
jestes na 100% pewna? dzieci to urodzeni ryzykanci ogolnie, wiec czy na pewno wynika to ze strachu a nie czegos innego?
nie chce ci nic narzucac, ale wiem po moim malym, ze duzo rzeczy u nas akurat wynika z ONM, i to nie ze on by nie chcial tylko ma ogranoczenia. ktore ja sie staram pokonywac wraz z nim.
Ale dzieci, które mają jakieś zaburzenia (przykładowo, bo nic nie diagnozuje tutaj) mogą sie obawaiać, że np. spadną, gdyż nie czują się pewnie na pewnych płaszczyznach. Taka zbytnia ostrożność też może byc czegos objawem ;)
--
Poszłabym sprawdzić jak Ninka stawia stopy
A czy na bilansie dwulatka Ninka miała sprawdzane stopy, jak stawia nogi ?
Ty nerwami? eeeeeeeee
No, ale serio uważasz że nie lubienie Wfu i nie chodzenie nań to powód to problemów z rówieśnikami ?
nie chodi o ILOSC ruchu tylko o jego JAKOSC. ze sie tak wymadruje tutaj;-P
Pewnie jakieś ćwiczenia zalecą i chodzenie przyspieszą tylko moje pytanie brzmi "w jakim celu?"
--
FRAG no widzisz a dla mnie zabieranie Gugisia do orto jest bezsensem totalnym.
Ma dopiero 13 mscy i jeszcze w choinkę czasu na cokolwiek.
Do 18-go miesiąca przecież chodzić nie musi i się puszczać także.
No to po co go ciągać ?
Pewnie jakieś ćwiczenia zalecą i chodzenie przyspieszą tylko moje pytanie brzmi "w jakim celu?"
w takim zeby pomoc dziecku?
Z tego co pamiętam to podskok obunoz dziecko powinno wykonac w okolicach drugiego roku życia. To jest bardzo ważny element ruchowy. Jego brak może wskazywac na problemy z koordynacja lub propiocepcja, czyli czuciem głębokim. Powiem wam, że problemy z propriocepcja ( czuciem pozycji wlasnego ciała w przestrzeni tak oglednke mówiąc) ciągną sie pozniej cale życie. Np. Osoby ze slabsza pp czesciej sie przewracaja, skrecaja nogi, maja problemyz nauka nowych aktywnosci ruchowych, maja oslabione miesnie glebokie czyli np. szybciej moze dojść do skrzywienia kręgosłupa. Duzo tego jest.
Bo założę się, że wizyta u orto nie skończy się tylko wizytą a jakimiś zaleceniami albo skierowaniami.
I to już jest przyspieszanir
Bo założę się, że wizyta u orto nie skończy się tylko wizytą a jakimiś zaleceniami albo skierowaniami.
I to już jest przyspieszanie i pliz nie przekonasz mnie Frag choćbyś nie wiem co napisała
do tego skolioza się zrobila .