mi się Łucja bardzo podoba :) jak wreszcie uda mi się zajść w ciążę i będzie dziewczynka to albo Iga albo Basia. Podoba mi się Alicja :) Amelka kiedyś bardzo mi się podobało, teraz wszędzie tylko słyszę i widzę Amelki. Ada bardzo ładne, Amanda... no cóż mi się nie podoba.
wiecie dlaczego jedne imiona jednym się podobają a innym nie - każdy ma inne skojarzenia. Ja imię Amanda kojarzę wyłącznie z postacią dziewczyny z zespołem Downa w serialu Dzień za dnien, bohaterka była dziewczyną Corkiego Thatchera - był taki serial na przełomie lat 80 i 90, część z Was już pewnie go nie pamięta. Postać w serialu budziła sympatię, ale jeżeli imię kojarzy mi się z jakąś chorobą, to raczej nie nazwałabym tak córeczki. Amelka jest bardzo popularna, po filmie Amelia zrobiło się bardzo dużo Amelii... Ada jest chyba najfajniejsze.
Julek to jest pełno począwszy od 2002 roku. Imię jest ładne,ale wysyp Julii niemiłosierny.z żeńskich imion ładne są ; Karolina,Emilia,Róża,Petronelia,Justyna,Dominika,Monika,Małgorzata (broń boże w formie Gośka)Magdalena,Milena,Aleksandra (Ola)Adrianna, ELiza. Większośc imion żęńskich jest okey. Z imionami zawsze jest problem bo nawet ładne się czasem kojarzą niezbyt przyjemnie i klapa. Mój syn ma na imię Szymon, mimo, iz w ciąży wcale to nie był mój ,, faworyt,, imienny. Miał być Aleksander. Podoba mi się Ksawery, he he zaraz polecą gromy ;PPPImię to kwestia bardzo indywidualna a czynników na wybór zbiera się zawsze wiele. Ważne by wybrac to, z którym dziecku nie będzie ciężko potem.
Azja, ja też pamiętam serial, ale za nic nie pamiętałam, że dziewczyna Corky'ego miała tak na imię Amanda i Amelia wydają mi się pretensjonalne, ale to prawda, co piszesz, o gustach ciężko dyskutować. DominiczkaA podała swoje propozycje nie licząc chyba na powszechny aplauz, bo to niewykonalne, każdy ma jakieś preferencje. Coś może być z tymi skojarzeniami, u nas na osiedlu jest od wiek wieków pizzeria Amanda
hejka:) kiedy zaszłam w I ciążę, nie brałam innej opcji, jak tej, że będzie chłopczyk, no i jest Olaf:) Czym sie kierowaliśmy? W sumie pytanie do łatwych nie należy, ale może postaram się odpowiedzieć. Przede wszystkim chcieliśmy, aby było oryginalne, niebanalne i jak to mówią "international" . W każdym kraju na świecie można spotkać Olafa:) Poza tym szalenie nam się podobało. Jak zaszłam w II ciążę, również chciałam synka no i też się urodził chłopaczysko - tym razem Bruno:) Powody te same, co wyżej. Poza tym, pasuje do Olafa:) Teraz w III ciąży, mysląc że może poczeszę sobie warkoczyki dla odmiany:) okazało się ( na razie w 70%), że też będzie chłopaczysko:) Ale typy co do dziewczyńskich imion były 2: Helena. Jednak cofnęliśmy się od tego zamiaru i postanowilismy, że jeśli będzie dziewczę, to damy jej na imię Berenika:) No, ale los okazał się przewrotny i prawdopodobnie będzie Kajtek:)
A co do imion, z amerykańska - mam bardzo indywidualny, specyficzny stosunek
Migotynka, bardzo ładne, pasujące do siebie imiona. Koleżanka ma starszego synka Franciszka, a drugiego Borysa i moim zdaniem kompletnie do siebie nie pasują ;) My mamy przerwę w myśleniu (a właściwie ja, bo mąż myśli o tym jak go poproszę) i liczę, że może mi też się przyśni;)
Z ciekawostek brat ma syna, którego nazwał bardzo oryginalnie, i wszyscy wtedy wydziwiali a teraz uwielbiają to imię. Chyba tylko w jednym kalendarzu był LUBOSZ. Obecnie chłopak ma 18 lat i chyba nigdy mu to imię przykrości nie sprawiło, wręcz przeciwnie. Polecam :)
Jak bylam w ciazy maz przylecial z pracy do domu < po drodze rozmawial z sasiadka ktora urodzila syna.... i mowi BOZE TY WIESZ JAK ONA NAZWALA SYNA - NATALIEN .... ja slucham, ze co? NO NATALIEN... i dopiero po paru tygodniach dowiedzialam sie ze dala synkowi na imie Nataniel :)
Migotynka wczoraj dowiedziałam się, że na 99% będziemy mieć 2 synka :) I dzięki naszej rozmowie przekonałam się do Bruna :) Dziękuję:) Tak więc u nas będzie Hubert i Bruno :)
-- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
Bruno tak miała mieć na imię moja Łucja- ale jak kiedyś będziemy mieć syna to już innego szukać bedziemu mój P się uparł na Ottona na początku w żartach a potem się ' nakrecil' na to imię;)
Nie, migotynko, akurat Bruno bardzo mi się podoba Raczej chodzi o wszystkie Dobrosławy, Bożydarów i innych tego typów... Chociaż nie podobają mi się też Krystyna, Elżbieta, Jerzy, Zenon, Zbigniew itp. Co do tego ostatniego to Luby się odgraża, że jak będe upierdliwa w ciąży to w urzędzie uskuteczni wersję Zbigniew Bożydar
A u nas drugie dzieciatko to miała być Klara ...okazało się ze chłopiec więc myśleliśmy o Wiktorze, Eryku lub Leonie a na kilka dni przed cc został Maximilian ( pisane przez x nie po to żeby było trendy i jazzy ale tylko dlatego ze mieszkamy zagranica a tutaj nie mogą pojąć jak można pisać Maksymilian)
A u nas ostatnio typy padły na Marie lub Marianne lub Filipa, Michała. :) PO dziadkach i pradziadkach ( jestesmy tradycyjni:))) )
te nasze chlopiece imiona sa w rankingu dosc popularne bo 6 i 9 miejsce! Podoba mi sie jeszcze Jurek :) Mikołaj, Krzysztof Dziewczece Maria 9, a Marianna 56
mam sąsiadkę Marianne ma obecnie 6 misięcy w początkowej wersji miała być Felicja ale pomysł spadł... mają jeszcze suna i córkę, oboje mają nadane po 2 imiona a przy Mani odpuścili bo już ma tak jakby dwa:) na początku mi się średnio podobało, ale przyzwyczaiłam się, poza tym to nie mi ma się podobać..;)
Dorit mi się podoba Marianna. Też Marysia, ale bardziej oryginalnie. Z chłopięcych Filip super :) Nasza dzidzia nadal bezimienna... Będziemy wybierać spośród imiona: Laura, Emilia, Milena lub Urszula. Mój już zapowiedział, że jak następny będzie synek, to chce Feliksa :)
Dorit: A u nas ostatnio typy padły na Marie lub Marianne lub Filipa, Michała
wszystkie absolutnie przepiękne! też po cichu zastanawiam się nad Marianną i Filipem (miałam prababcię Mariannę) :) ale to jak poznamy płeć będziemy dopiero omawiać wspólnie :)
Kilkoro dzieci w grupie przeważnie nosi to samo, bardzo popularne imię, a jedno czy dwoje - imię dziwaczne, zagraniczne, wyróżniające się. Ze skrajności w skrajność - oto sposób, w jaki sposób polscy rodzice dobierają imiona swoim dzieciom. Zuzia albo Noemi, Kuba albo Brajan. Tymczasem wybór jest naprawdę ogromny, wystarczy tylko zapomnieć o modzie, a pomyśleć o przyszłości dziecka - wszak imię towarzyszyć mu będzie przez całe życie... podzielmy się swoimi upodobanymi imionami ,propozycjami ... Od paru dni zaczynam powoli zastanawiac się jakie nadać imię i pomyslalam,ze nie ma wątku o takiej tematyce ...tutaj akurat każda kobieta może podzielić się swoim upodobaniem ,sentymentem do któregos z imion ,to tylko moja propozycja ,a czy wątek się utrzyma,zależy przede wszystkim od nas a zatem co myslicie o tym wątku ??
podkresle tylko ,że to propozycja ,ale nie zdziwie się wcale jak wyczytam,że jestem tu raptem od 65 dni i już planuje jakieś zmiany wprowadzać
Co myslicie kochane o imionach -Noemi , Nadia ,Zuza i Lila ?? -fakt ,dopiero co zaczelam sobie powolutku rozmyslac bo przeciez spoooooro czasu jeszcze ale ,ze wzgledu na imiona Julia i Gabrysia moich corek gdzie mialy byc najmniej popularne a okazalo sie zupelnie inaczej ...wole glebiej sie zastanowic niz na hura bura
obecnie jestem zauroczona imieniem Noemi ,Zuza i Tosia ale niestety dwie ostatnie gwiazdy sa juz w mojej rodzinie -to coreczki dwoch moich kuzynek od strony siostry mojej mamy a nazwisko podam aaaaa co tam Tomaszewska
Nera, do twojego nazwiska, według mnie pasują polskie imiona. Antonina Tomaszewska, Zuzanna Tomaszewska - super. Natomiast Noemi Tomaszewska - no nie wiem..
Nera, ja mam Liliannę, ale z tego, co widzę, to chyba będzie dość popularne imię I jeszcze Łucja mi się marzy, albo Lucek Zobacz sobie w wyszukiwarce najpopularniejsze imiona żeńskie 2012 i wybierz coś spoza
Mi sie baaardzo podoba Blanka i z checia dalabym tak na imie drugiej corce, ale mezowi cos nie podchodzi to imie. Ale zanim bedziemy sie starac o druga dzidzie to minie z 4-5 lat, az skoncze studia, to do tego czasu moze uda mi sie go przekonac Dla dziewczynki myslelismy tez o Lunie, a dla chlopca Oskar, Nestor lub Ignacy.
Nera86 moja mama pracuje z niemowlętami i ostatnio w gąszczu Julek, Majek i Zoś wyłapała 3 perełki - Janeczka, Jadzia i Helenka :) Według mnie bardzo ładne i oryginalne imiona :)
Zuzki to spoko babki , wiem coś o tym. Janina i Jadwiga też super brzmią. Aż żal, że my już mamy tę Elżbietę wybraną, a i tak najpewniej będzie chłopak...