Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorZebra82
    • CommentTimeMar 22nd 2013
     permalink
    że się podobają :bigsmile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorLexia
     permalink
    Mi się taka Stefa kojarzy z babcią kolegi :tongue:, w dodatku w śląskiej wersji "Sztefa" :crazy:. Wiadomo, to Wy decydujecie, no ale to imię do takiej nastoletniej dziewczyny średnio mi pasuje.
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ja miałam być Agatą - mama marzyła o tym imieniu, ale jak babcia się dowiedziała to stwiedziła, że jest po prostu okropne. Mama była w kropce i do ostatniej chwili nie wiedziała jak mnie nazwać- dopiero w szpitalu wymyśliła Izę. Wysłała babci telegram: "Jest dziewczynka- Izabela." Babcia stwierdziła, że jeśli jest jakieś brzydsze imię od Agaty to chyba tylko Izabela...:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Lexia: Mi się taka Stefa kojarzy z babcią kolegi :tongue:

hehehe, dobre :wink: bo to tak jest z tymi imionami, które są starsze, że nam się kojarzą z babciami i dziadkami :wink: A ja w ogóle nie brałam pod uwagę żadnego z takich imion, tylko chciałam jakieś nie bardzo popularne... A tu bach wpadła Stefa :wink:

Treść doklejona: 22.03.13 21:36
    Peppermill: Babcia stwierdziła, że jeśli jest jakieś brzydsze imię od Agaty to chyba tylko Izabela...:tongue:

Bo babcia pewnie miała swoją wizję, więc pozostałe imiona z założenia odpadały :wink:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorLexia
    • CommentTimeMar 22nd 2013 zmieniony
     permalink
    Peppermill: "Jest dziewczynka- Izabela." Babcia stwierdziła, że jeśli jest jakieś brzydsze imię od Agaty to chyba tylko Izabela...

Hahaha, szczerą masz babcię :smile: Mam koleżankę, która "Izabeli" nie znosi i zawsze prosi, by mówić do niej w wersji "Iza". Pepper, a lubisz swoje imię czy jednak wolałabyś Agatę? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    bąbelasek czasem pierwsza myśl najlepsza więc ja bym obstawiła tą Anastazję :smile:

z resztą to było jedno z imion w czołówce u nas, ale , że mi od czasów przedciążowych chodziła po głowie Nina - to tak postanowiłam, no i nazwisko mamy długaśne wiec nie chciałam dokładać Anastazją...
    --
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    W kwestii Agaty wyjatkowo zgodzę się z babcią... A swoje imię bardzo lubię- choć już od kilku lat używam tylko w formie "Iza"- bardziej mi się podoba i swietnie współgra z nazwiskiem.
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    eveke: czasem pierwsza myśl najlepsza więc ja bym obstawiła tą Anastazję :smile:

a powiem Wam, że do tej Stefy jest jeden istotny minus... Mamy nazwisko na S i mała miałaby inicjały SS (babcia męża, Stasia, też takie ma) :tongue: dlatego kombinowaliśmy że musi mieć drugie imię... Niewiele by to zmieniło, bo tak czy siak do inicjałów drugiego imienia się nie podaje :wink:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja bym zdecydowanie wybrała ANASTAZJĘ :wink:

Stefania to mi się od razu z Muchą kojarzy [jej córka ma tak na imię, chyba :tongue:]
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    ale jak babcia się dowiedziała to stwiedziła, że jest po prostu okropne.

:) no i dlatego my nikomu nie mówimy o naszych faworytach, bo jak już raz powiedziałam koleżance, że mi się Rozalka podoba, to się musiałam nasłuchać, że brzydkie i okropne.
    Wszyscy dowiedzą się po porodzie, zresztą my chyba też dopiero wtedy zdecydujemy.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    eveke: bąbelasek czasem pierwsza myśl najlepsza więc ja bym obstawiła tą Anastazję :smile:

z resztą to było jedno z imion w czołówce u nas,

Pozwolę sobie w tym miejscu przypomnieć, kto ci to imię zgłosił :cool: :tooth:

Oczywiście Anastazja niezmiennie jest u mnie w czołówce, ale o Stefanii jeszcze tu nie było, dlatego zaznaczyłam, że mi się podoba
    :bigsmile:
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ag możliwe, chociaż mnie się zdaje , że mi to M wynalazł jak go zmusiłam do czytania listy z imionami... nawet się trochę napalił na tą Anastazję :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Peppermill: Babcia stwierdziła, że jeśli jest jakieś brzydsze imię od Agaty to chyba tylko Izabela...

A ja tem swoje imię bardzo lubię w każdej postaci i polecam, jako imię dla dziewczynki, bo fajnie się je "nosi":wink:

Treść doklejona: 22.03.13 22:19
    Eve, pod wykresem na pewno ja, a co tam u Was w domciu było na tapecie, to już nie wiem :wink:
    No chyba, że się mylę, ale tak mi w pamięć zapadło, zawsze można sprawdzić :wink:
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Nam wszyscy próbowali wybić Łucję z głowy, z moją mamą na czele. Mama to wręcz szantażować mnie próbowała, że nie będzie tak mówiła do swojej wnuczki i niemal się obraziła...Ale ja niewzruszenie powtarzałam, że ona swoją szansę na nadanie wymarzonego imienia już miała (a nawet trzy szanse) przy swoich dzieciach, a teraz my wybieramy i my decydujemy.
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    eveke: mi to M wynalazł jak go zmusiłam do czytania listy z imionami.

to podobnie jak u mnie, tylko mnie na początku Anastazja nie przekonała, a jak zapałałam do tego imienia gorącą miłością to mąż przerzucił się na Laurę i teraz ja musiałam go do tej Nastki przekonać :wink:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Peppermill: Mama to wręcz szantażować mnie próbowała,

No to już lekkie przegięcie. Ja bym pewnie tym bardziej tak dała w takiej sytuacji :wink:
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Akirk a i dobrze, to Wasze dziecko, chociaż ja w moim otoczeniu nie komentuję na zasadzie brzydkie/ ładne- bo to kwestia naprawde gustu...
    ja tam szanuję wybory innych...

U mojej mamy np też nie ma szału na Ninę- ale to bez znaczenia, nie truje mi , że lepiej może inne- akceptuje nasz wybór, później już nawet przebąkiwała , że jak się oswoiła to nawet ok, nie wspominając , że kocha to dziecko już ponad wszystko :bigsmile:

ale miałam ostatnio sytuacje w moim otoczeniu , że nie mówili o wyborze imienia dla córki, a po urodzeniu wiedziałam już dlaczego- bo wybrali sobie obcojęzyczne w sensie take amerykackie, które trochę ma się nijak , bo i przy nazwisku dość śmiesznie i mieszkają w Polsce wiec nie rozumiem takich cudów...
    jakby mało było ładnych imion...
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    W kwestii Agaty wyjatkowo zgodzę się z babcią..

Ja się też zgodzę z Twoją babcią :bigsmile: A mama miała dobry pomysł :wink:

Stefania mi się bardzo podoba :bigsmile:

Zaś "Nastka" dla np. 40-latki- średnio :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    azniee: Zaś "Nastka" dla np. 40-latki- średnio

A dlaczego? Przecież oficjalnie nikt tak nie będzie mówił. A w domu, ja bym nie miała nic przeciwko, żeby mąż mówił tak do mnie :wink:
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Przecież oficjalnie nikt tak nie będzie mówił

Co znaczy oficjalnie...? W pracy?- no ok :bigsmile: A rodzina/znajomi- "Anastazjo"? Wątpię :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    azniee: Co znaczy oficjalnie...?

No to chyba dość oczywiste jest :wink: Taka sama różnica jak między Aleksandrą a Olcią - kwestia spoufalenia, sytuacji, czy zwracamy się prywatnie, czy ta osoba tak lubi itd :wink:
    •  
      CommentAuthorPeppermill
     permalink
    Ale azniee (jak mniemam) właśnie o to chodzi, że skoro rodzina/znajomi nie będą się zwracać per "Anastazjo" to pozostaje im do wyboru Nastka, a czterdziestoletnia Nastka to rzeczywiście brzmi troszkę dziwnie.
    Np. moja babcia( coś się nie mogę od tej babci odczepić dzisiaj) ma koleżankę o imieniu Leokadia, na którą wszyscy znajomi mówią Lalka. Tylko, że Lalka ma teraz coś koło osiemdziesiątki, a nazywać jej z racji wieku nikt inaczej nie zaczął...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    a jeszcze w ogóle co do imion... mi się nieziemsko podobało Larysa :cool:

ale tak jakoś... nie byłam na tyle odważna
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    My, gdy szukaliśmy imienia dla córki kilka było na tapecie Natalia, Łucja i Olga. Ale w trakcie kolejno były odrzucane i w pewnym momencie wypłynęło imię Nina i wtedy z mężem nas olśniło, to się stało takie oczywiste, jakie piękne imię - wiem rzecz gustu :bigsmile:
    Gdy powiedzieliśmy rodzinie o wyborze to było szok. Nina?? co to za imię, moja mama, teściowa były wręcz zdegustowane, a ja ponieważ jestem "jędza co sprzedaje w monopolowym" - jak śpiewał pewien artysta (mój ulubiony) to byłam coraz bardziej zawzięta i zdecydowana co do trafności wyboru imienia
    I powiem szczerze, że jak pytają się mojej córki " Jak masz na imię" i odpowiada Nina to widzę uśmiech na ich ustach i potem mówią Nina?? jakie ładne imię
    No chyba że mówią tak przez grzeczność
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeMar 23rd 2013
     permalink
    to u nas nikt problemu z Niną nie miał :wink:
    jedynie co to już kilka razy mi się zdarzyło usłyszeć pytanie "Ale Nina Nina czy Antonina/Janina?"
    nawet ostatnio w szpitalu pani dwa razy pytała co ma wpisać w kartę bo była pewną ,że ja jej jakiś skrót podaje :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    TEORKA: nawet ostatnio w szpitalu pani dwa razy pytała co ma wpisać w kartę bo była pewną ,że ja jej jakiś skrót podaje
    --

ręce opadają, jasne no mamuśka w papiery podawałaby zdrobienie heheheh

Ola Ty wiesz , że ja w rodzinie tak miałam, że dopiero po kilku latach i jak byłam kumata dowiedziałam sie jak moja kuzynka naprawde ma na imię "w dowodzie"?
    tak ja dzidziusie właśnie przechrzcili a rodzice nie reagowali no i było jak było...
    pierwszy raz chyba jakaś koleżanka ze szkoły zawołała ją prawdziwym imieniem a ja miałam szoken co ona do niej gada :shocked:

O wlaśnie co do Niny obawiam się jedynie tej "Janiny"
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    to mi się nigdy nie zdarzyło aby ktoś pytał czy to Janina czy Antonina, moja mama ma na imię Janina, dla mnie to dwa tak różne imiona że nawet nikomu przez myśl nie przeszło aby do mojej mamy powiedzieć Nina, Jasia tak ale Nina ??
    a co do zdrobnień, to zmienia się prawo i można będzie nadawać dzieciom zdrobnienia imion i wpisywać je w metrykę np Tosia jako całkiem odrębne imię, nie związane z Antoniną
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    kacha, serio? A od kiedy? Bo ja bym chętnie Olę jako Ola, a nie Aleksandra nazwała :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Nie wiem Kinga, tak słyszałam w jakimś wydaniu informacji czy faktów znalazłam w necie pierwszy lepszy link do artykułu
    zmiany w prawie
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja chciałam, żeby córka miała na imię Alicja (od tej w Krainie Czarów ;)), ale szlag mnie trafia, bo co poznam jakąś Alicję to mówią na nią Ala. A to już mi nie gra zupełnie :(
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    The_Fragile: szlag mnie trafia, bo co poznam jakąś Alicję to mówią na nią Ala.

Ja znam Alicję i nikt do niej Ala nie mówi, ale fakt, zdrobnienie jest używane. Choć mnie się zarówno Alicja, jak i Ala bardzo podobają :wink:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Ja już mam swojego faworyta na dziewczynkę, ale męża muszę przekonać... Bo jemu się nie bardzo podoba, a mnie żadne inne już nie podejdzie...
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Mi Anastazja się bardzo podoba. Bardzo. Ale Nastka już średnio. Nina - też było u mnie na czele, ale mąż kategorycznie powiedział, że nie.
    A jak już się dowiedzieliśmy, że będzie synek i powiedzieliśmy, że Maks, to tylko koleżanki powiedziały, że bardzo fajnie, a rodzina, koleżanki moje z pracy, że brzydko. I wiecie co jest najgorsze? Że jakim prawem ktoś nie zapytany o zdanie się w ten sposób wypowiada? Przecież ja ich się nie radziłam, ja im zakomunikowałam. I nawet jak coś się komuś nie podoba, to powinien to zachować dla siebie. A tak to na prawdę można zranić. I teraz sytuacja jest taka, że jakoś boję się przy mojej mamie mówić o moim dziecku Maks, żeby czegoś nie usłyszeć. A teks, że ona będzie inaczej do niego mówić, to się kwalifikuje na obrażenie na nią.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Że jakim prawem ktoś nie zapytany o zdanie się w ten sposób wypowiada?

Dżasti - też właśnie tego nie pojmuję.. Ludzie pytają jakie imię i czują się w obowiązku powiedzieć swoje odczucia. No bez sensu..
    --
    •  
      CommentAuthormagda_a
    • CommentTimeMar 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    Frag - zawsze możecie poprawiać, że ma na imię Alicja a nie Ala ;) Mam koleżankę, która ma syna Aleksandra i gdy ktokolwiek powie do niego Oluś, to grzecznie zwraca uwagę ;)
    Ja natomiast nie lubię, gdy do Zuzi mówią Zuzanna albo Zuzanka :devil: Wiem, że ma tak na imię, ale nie pasuje mi mówienie do małego dziecka Zuzanna :P Tak twardo to brzmi i bardzo poważnie...
    -- , [url=https://lilypie.com][/url
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Ja się czegoś nauczyłam jeszcze przed ciąża. Dawniej pytałam o imię i zawsze odpowiadałam że "ładnie " albo "fajnie" bo głupio było tak zamilknąć nagle jeśli np mi się nie podobało, więc przestałam pytać ciężarne o imię dzidziusia. Jak już dzidziuś jest na świecie to łatwiej zmienić temat np Jak ma na imię Twója córeczka odp Ania. Śliczna jesteś Aniu lub cokolwiek innego nie komentując imienia itp itd:devil:
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    ja też nigdy nie komentuję czy ładnie czy brzydko bo gust jak dupa, każdy ma swój i nie nam oceniać to, co komuś się podoba :wink:

kachaw: to mi się nigdy nie zdarzyło aby ktoś pytał czy to Janina czy Antonina

no co Ty gadasz ??!! :smile:
    to ja już nawet nie zliczę ile razy padało pytanie [kiedy mówiłam, że Nina] "czy to jest imię docelowe ? :devil:"

FRAAAAAAAAAAG a napisz jakie masz wybrane, plis, plis, plis :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    dżasti: Przecież ja ich się nie radziłam, ja im zakomunikowałam. I nawet jak coś się komuś nie podoba, to powinien to zachować dla siebie. A tak to na prawdę można zranić.

Racja. A zauważyłyście, że ludzie tak tylko komentują jak kobieta jest w ciąży i dziecko w drodze? A jak się już urodzi i imię nadane to ja się jeszcze nie spotkałam z negatywnym komentarzem - tak jakby było głupio, bo i tak już po ptakach ;))) Dlatego czasem się nie dziwię, że koleżanki do dnia urodzenia dziecka nie chcą nic powiedzieć.

TEORKA: FRAAAAAAAAAAG a napisz jakie masz wybrane, plis, plis, plis :wink:

No ja kiedyś chyba nawet tutaj powiedziałam, że przez (albo dzięki) Twojej Nince nie biorę innego pod uwagę. Musi być Ninka, tak mówię do brzucha i mąż podejrzewam też się pozytywnie w końcu nastawi ;)))

No i Nina pasuje do naszych kryteriów - krótkie, pasuje do nazwiska, wypowie się bez problemu poza Polską, pasuje do malucha, do nastolatki i do dorosłej osoby. Mąż chciałby Kamilę albo Matyldę, ale o ile drugie mi się podoba to czuję, że to tylko dla dzieciaka fajne, a dla dorosłej osoby już nie bardzo.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    o jaaaaaaaaaaaaaaa to w takim razie tym bardziej życzę córci ! [bo i tak życzyłam, coby było do pary :tooth:]
    świetny wybór - bo wszystkie Niny to fajne dziewczyny :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Haha, Teo, wiem - znam jedną i jest zarąbiaszcza, a Twoja tylko potwierdziła ;)))) Dzięki :) Jak dla mnie może być i synek, wsio mi jedno :D
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeMar 25th 2013
     permalink
    dżasti: Że jakim prawem ktoś nie zapytany o zdanie się w ten sposób wypowiada? Przecież ja ich się nie radziłam, ja im zakomunikowałam. I nawet jak coś się komuś nie podoba, to powinien to zachować dla siebie. A tak to na prawdę można zranić. I teraz sytuacja jest taka, że jakoś boję się przy mojej mamie mówić o moim dziecku Maks, żeby czegoś nie usłyszeć. A tekst, że ona będzie inaczej do niego mówić, to się kwalifikuje na obrażenie na nią.

Święte słowa..
    U mnie to samo, choć ostatnio już zluzowali z niechęcią i chyba się przyzwyczaili...
    Ja to odnoszę do wielu rzeczy, nie tylko do imienia. Powinno się szanować czyjeś wybory, przecież jesteśmy odrębnymi bytami, mamy swój gust i tyle. Poza tym zdanie można wyrazić w sposób kulturalny, nie raniąc drugiej osoby - np "imię mi nie podoba ale to Wasza decyzja, ja ją szanuję i akceptuję".
    Nawet tu na forum można odczuć, ze niektóre osoby czują się w powołaniu do tego by koniecznie dać jakąś "złotą radę" nieproszone. Ale to już inny temat.
    --
    •  
      CommentAuthorShese
    • CommentTimeMar 25th 2013 zmieniony
     permalink
    "*Nawet tu na forum można odczuć, ze niektóre osoby czują się w powołaniu do tego by koniecznie dać jakąś "złotą radę" nieproszone. Ale to już inny temat*"
    --------------
    Święte słowa :) Nic dodać nic ująć :)
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Manga, a u Ciebie będzie Milenka?? Ja to imię przez jakieś 2 tyg. miałam na tapecie :) Ale potem się okazało, że koleżanka ma Milenkę, więc już nie chciałam dublować.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U mnie będzie Mila. :D Część się krzywi, ale dla mnie to takie samo imię jak Nina, Iga, Pola itd. Po prostu krótkie, a my lubimy krótkie imiona. ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
     permalink
    Manga, jak Mila Jovovich :smile:
    Jak dla mnie imię ładne. Choć pewnie jako dziewczynka nie uniknie przezwisk związanych z miarą długości :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorShese
     permalink
    Mila... prześliczne imię :)
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Manga, jak jeszcze byłam w liceum, to jak myślałam o tym, że będę mieć córkę, to będzie miała na imię Milena. Właśnie, żebym mogła na nią mówić Mila:) Strasznie mi się to podobało. U nas chyba jednak Kornelka będzie, ale nie na 100%.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeMar 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Agatella: Manga, jak Mila Jovovich :smile:

Jovovich jest Milla ;)))

A zresztą... Edytowałam bo to już moje prywatne motywacje. ;)

Akirko Milena tez śliczne, bardzo mi się podoba, ale ze względu na to, że chcieliśmy krótkie to jest Mila.
    Mój Mąż chciał Matyldę, non-stop mi wiercił dziurę w brzuchu o to, ale dla mnie już za długie.
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mangaa: U mnie będzie Mila. :D

super !
    nawet nie wiedziałam, że jest takie imię w polskim kalendarzu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Frag! ale nam się Ninek namnoży :crazy:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.