Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

Wydaje mi się, że już po urodzeniu dziecka ludzie nie są tacy wyrywni do wygłaszania swoich negatywnych opinii.
--

ze kto co - Hugo, nie ma kogo czego Hugona, nie Huga

Wydaje mi się, że już po urodzeniu dziecka ludzie nie są tacy wyrywni do wygłaszania swoich negatywnych opinii.

"

ostatnio mamie koleżanka (o imieniu Dominika) powiedziała, że skrzywdzilam dziecko

].Założę się, że nikt Ci nie powiedział, iż skrzywdziliście synka i że przez Ciebie [Was] będzie miał całe życie pod górkę - ze względu na imię właśnie.
A ja takie rzeczy nie raz usłyszałam i pewnie to dopiero początek
Poryczałam się
Ale nie odpuściłam.ciekawa jestem czy moja mama się w końcu przełamie i powie do wnuka per Hugo, a nie "to dziecko"
Teraz może to nie jakieś niespotykane, ale 15 lat temu nie znałam żadnej innej.
I powiem Wam, że nie było w szkole kogoś, kto by jej nie kojarzył [pomijam, że w dodatku była prześliczna ].
Krzywdzace sa imiona, ktore powszechnie uzywane sa jako obrazliwe - np. Pelagia (Pelaska wiadomo kto to) czy Alfons.
Nad każdym imieniem, które wydaje się nam dziwne, trzeba się zastanowić, odsunąć na bok skojarzenia, pomyśleć nad zdrobnieniami i najlepiej wypowiedzieć kilka razy na głos - często okazuje sie, że wcale nie jest takie straszne 
) itd. A już w połaczeniu z polskimi nazwiskami typu Ogórek, Kiełbasa czy Gąbka, to juzż wyszydzanie w szkole murowane.Ale wezcie teraz taka pania dyrektor w banku czy tam gdzie, ktora zalatwia powazne sprawy i sie przedstawia "Pszczółka Maja"
"Pszczółka Maja" ( bo od nazwiska zawsze powazniej brzmi)...
erio imię Maja, Lena czy Blanka jest infantylne? Bardzo dziwne podejście do sprawy..
to o czym piszesz to straszna małostkowość.

ah te problemy pierwszego świata..
I tak oto ich corka byla Maja Pszczółka.
Znam dziewczynkę, która nazywa się Wita Lis.
;
co sądzicie o zestawieniach typu Andrzej Adrzejewski, Kajetan Kajetanowicz, Jan Jankowski itp.? Albo Mariusz Janusz, Krzysztof Roman, Jerzy Jurek
Synowi dał na imię Marek.
)
.
Marcin Jurek nie jest wg mnie juz tak razacy jak Jerzy Jurek czy Marcin Marcinczyk itp itd

imię już wybrane i zaakceptowane, może nie szczególnie oryginalne, ale babcia się popłakała, że jej prawnusia będzie miała po niej imię

O wiele bardziej za krzywdzące uważam Wanessę Baran czy Pankracego Żur
A ja się Wam wkleję, choć zdjęcie może bardziej na brzuszki, ale imię już wybrane i zaakceptowane, może nie szczególnie oryginalne, ale babcia się popłakała, że jej prawnusia będzie miała po niej imię
w klasie byla Aurora Słomka, cos w stylu Wenessy Baran

mi chodzilo raczej o "spasowanie" imienia i nazwiska - jak piesc do oka

poza tym aurora mi sie kojarzy najbardziej z okretem/krazownikiem a slomka, coz zgrabna i powabna ;)
;
Raczej te połączenia przypadkowe nie są i nie do końca to ze strony rodziców "fajne",
Która przy okazji też może kogoś natchnie