Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Na początek zapytam, czy dobrze zrozumiałam żylińskiego , że dziecko do 2,3 roku życia najlepiej wychowywać jednak autorytarnie i powoli wprowadzać tłumaczenie , rozmowy itp ?
Bo tak małe dziecko niewiele rozumie, a granice są mu potrzebne dla dalszego, prawidłowego rozwoju. Czyli jednak zakazy i nakazy a potem tłumaczenie.
i jasno pokazuje co jest czarne, a co białe. Co należy robić, a co nie.
mówisz stanowczo nie wolno lub Kasia stój
Ale potem warto zawsze dodać, że boisz się, że samochód najedzie jej na nóżkę i będzie ją bardzo bolało, a Ty nie chcesz żeby ją bolała nóżka i żeby płakała.
Wydaje mi się, że dla dzieci do pewnego wieku samo słowo nie wolno jest zaproszeniem do sprawdzenia co się stanie jeśli jednak spróbuje
to znaczy że przestaje robić to czego akurat nie chcę żeby robiła.
dzisiaj dal mi bilet do popilnowania. wsadzilam do kieszeni i mi musial wypasc. szukam szukam - nie ma. przeprosilam piotrka za to, ze go zgubilam. a on mi na to: mamo, nic sie nie stalo. wiem ze to bylo niechcacy.
Ja chwalona nie byłam a ile razy chciałam być pochwalona. I starałam się, a cokolwiek bym nie zrobiła to nie byłam chwalona. Moje ciocie chwaliły swoje dzieci a moja mama mnie nigdy - czułam się gorsza. I to nie jest dobre. Dlatego chwalę i będę chwalić. Jakbym mój syn się czuł, gdyby przybiegł do mnie z rysunkiem krzycząc "mama patrz narysowałem, ładnie?" To co powiem - obojętne to dla mnie synu? Nie to jest ważne?
I nawet wypróbowałam dzisiaj z krótkim "o, super to zrobiłeś" i zaciesz jest identyczny jak z tym, kiedy mówię pochwałę "rozszerzoną"... Także szczerze mówię - ja różnicy nie widzę, przynajmniej nie przy tym.
Ale nie zgadzam się z resztą założeń RB. Tzn. bez wchodzenia w szczegóły, bo ich nie znam,
stało by się naprawdę tyle złego w głowie dziecka, gdyby w tym momencie mama/tata/ktokolwiek powiedział też, że obrazek po prostu jest bardzo ładny?
Czytalyscie "Diaog zamiast kar"? Co o niej myślicie?