Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoragat233
    • CommentTimeAug 14th 2016
     permalink
    Moya ja wiem co bylo przyczyna problemu. Teraz. Ale tez nie wiemy wszystkiego (no chyba ze sie jest samemu ginem) a ten lekarz jest jednym z lekarzy najbardziej polecanym u mnie w miescie, ktore jet miastem wojewodzkim wiec nie malym. Nie mialam powodu zeby watpic w jego umiejetnosci lekarskie. A gdybym robila te ktg ktore od 36tc zaleca wiekszosc lekarzy to moze omineloby mnie wiele nerwow i strachu o corke.
    --
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
    • CommentTimeAug 14th 2016 zmieniony
     permalink
    Dziękuję za słowa otuchy ;) u nas wygląda na to że wszystko dobrze, wczoraj czułam Młodą rano i później po 15, dziś podobnie. Widocznie ma teraz takie pory aktywności. W ciągu ostatniego tygodnia się jej pozmieniało.
    Prawda też jest taka, że faktycznie jak kołyszemy nasze dzieciaczki to one usypiają, a ja raczej pozostaje aktywna cały czas i gdzieś od 9,10 rano do 16czasem później jestem na nogach, to też mogę nie czuć ruchów. Poza tym to co mówicie, łożysko na przedniej ścianie i ostatnie tygodnie ciąży też pewnie robią swoje. Już mi przeszło i się tak nie stresuje, chociaż chyba jednak kupimy ten detektor tętna, tak żeby można było w każdej chwili sprawdzić co i jak.
    Zła tylko jestem na gin, że tak mnie nastraszyła... ale z drugiej strony lepsza taka jej reakcja niż bagatelizowanie sprawy.
    anairda1986 w tej przychodzi w której moja gin przyjmuje KTG kosztuje 50zł, ale chyba mam zniżkę z PZU, muszę się jeszcze dowiedzieć. Normalnie poszłabym tam po ostatniej wizycie, ale już było nieczynne. Szukałam w necie to w Salve podobno 30zł kosztuje, będę jeszcze dzwonić i dopytywać co i jak.
    Co do porodu to postanowiliśmy że jeśli poród zacznie się sam w terminie to pojedziemy do Pro Familii, jeśli jednak coś będzie nie tak, ale po terminie i trzeba będzie położyć się w szpitalu to wtedy pójdę do Rydygiera.
    sardynka85 pamiętasz może w jakiej cenie KTG robili?
    helva: Ale może akurat jestem jedyna taka. "Mam uczulenie.. :P

rozumiem "uczulenie", ja tak chyba mam ze szpitalami... to dla mnie ostateczność, jeśli tylko wiem że nie jest konieczne żebym w nim została, to bronię się rękami i nogami....
    -- [url=http://www.suwaczki.com/]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeAug 14th 2016
     permalink
    Daisy1991 ja płaciłam po 30 zł ale to był 2013 więc nie wiem jak obecnie ;)
    --
    • CommentAuthorskapula
    • CommentTimeAug 15th 2016
     permalink
    Yvoonne, mi się nie śpieszy, poczekam sobie spokojnie:)
    i chętnie posłucham Twoich relacji z porodu z naszą p. Iwoną:)

Ja też się zastanawiam nad tym, żeby zrobić sobie w przyszłym tygodniu ktg (prywatnie, bo w szpitalu to pół dnia trzeba spędzić, a bez skierowania to nawet nie wiem czy mnie przyjmą).

Ulcia, czy u Was po porodzie wyjaśniło się, co było przyczyną spadku tętna?
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Skapula jeżeli będziesz grzecznie czekała w swojej kolejce to na pewno tak będzie ;)
    --
  1.  permalink
    Dziewczynki, jestem w 15 tc, a od wczoraj ból po lewej od kości ogonowej, jakby w posladku, nie boli cały czas, ale czasem przy chodzeniu, przy zmianie pozycji i wtedy boli, jak jasna cholera, czy to RWA KULSZOWA????
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Rwa kulszowa. Współczuję :/
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    Ainaa... łączę się w bólu. Jestem w 16 tygodniu i od kilku tygodni mnie też łapie... ostatnio, tradycyjnie ni z gruszki ni z pietruszki, w sklepie tak mnie wygięło, że ludzie wokół nie wiedzieli co się dzieje.
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Ja jestem w 11 tygodniu, mam przepukline kręgosłupa w odcinku lędźwiowym i ostatni tydzień bolały mnie mocno plecy. Ale teraz już ciut lepiej. Ale czasami mam problem z łóżka się podnieść. A co będzie później to nie wiem. W dodatku praca za biurkiem też robi swoje. Ale narazie daje radę. Jak będzie naprawdę źle to będę niestety musiała zrezygnować z pracy a chciałabym popracować do końca drugiego trymestru czyli do końca listopada. Może akurat uda się wytrzymać te 3 miesiące. Chociaż najbardziej obawiam się bólu więzadeł bo w ostatniej ciąży to najbardziej mi dokuczało. Miałam problem z chodzeniem. A i żebym nie zapomniała to proszę mi do listy dopisać niespodziankę bo nie chce znać płci przed porodem. Mam już synka i córkę więc teraz naprawdę wszystko mi obojętne byle by zdrowe było.
    :bigsmile:
    -- ;;;;
  2.  permalink
    O kurczę :/ co z tym zrobić, jakieś ćwiczenia, neurolog, czy po prostu trzeba to polubić :/?
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Ja chodziłam do fizjoterapeuty. Ale takiego, który się zna na ciężarnych. Bardzo mi pomógł.
    --
    •  
      CommentAuthorimagnolia
     permalink
    A witaminki bierzesz? Mnie boli jak dluzej witamin nie biore Ainaa
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    Ja suplementuje witaminki od początku ciąży z uwagi na moją tarczyce.Do tego magnez z potasem biorę. I zauważyłam ze objawy się nasilają jak za mało pije. Chociaż ostatnio to ciągle mnie suszy więc wydaje mi się że pije tyle ile trzeba.
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthoranetaka
     permalink
    Słyszałam, że kinesiotaping jest bardzo dobry na takie dolegliwości i nie ma przeciwwskazań w ciąży.
    Też mnie męczyło coś jak rwa kulszowa (nie wiem czy to było rzeczywiście to), ale potrafiło mnie tak przeszyć bólem, że jak np schyliłam się do zmywarki to nie mogłam się przez dłuższą chwilę wyprostować.
    Przeszło mi po jakimś tygodniu, bez żadnej interwencji.
    --
  3.  permalink
    Witaminki biorę, pije dużo, wlasnie wróciłam ze spaceru...ledwo sie ruszam, siedzę z ciepłym okładem na plecach. Zastanawiam sie czy moze od zimna, bo taka pogoda teraz, ze człowiek z domu wychodzi lekko ubrany, a za chwile marznie, wczoraj nieco zmarzłam...wracając ze spaceru tez i ewidentne sie nasiliło.
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Yvoonne, ja grzecznie poczekam, nie wiem tylko czy córka będzie chciała, (oby, oby):)

Mnie też męczyła rwa kulszowa, pomogła wit. B12, najpierw w zastrzykach, później w kroplach (wyszedł mi jej spory niedobór przy anemii)
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    skapula: Ulcia, czy u Was po porodzie wyjaśniło się, co było przyczyną spadku tętna?

Niestety nie. Lekarze nie wiedzieli skąd się wzięly te spadki i wariacje tętna. Ani pępowina nie przyduszała, a ni nic nie "wygladało" na przyczynę....
    --
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeAug 16th 2016
     permalink
    Czy ucisk między nogami cały czas to jest czymś normalnym?
    Czasami nawet kroku nie mogę postawić. Jak leżę to ten ucisk się zmniejsza ale też występuje. Przeszkadza w zmianie pozycji na leżąco.
    --
    •  
      CommentAuthorKarolyn
    • CommentTimeAug 16th 2016 zmieniony
     permalink
    Witam się nieśmiało po raz drugi na wątku choć to dopiero początek ciązy potwierdzony testami. Jestem jednak dobrej myśli. Musi być dobrze :)
    Z listy na której byłam 4,5 roku temu widzę znajome 3 twarze;) kuleczke, Acie20 i Anecie :) Na listę wpiszę się jednak po USG z bijacym serduszkiem:)

I mam od razu pytanie:) kiedy poszłyscie na zwolnienie? generalnie na razie dobrze sie czuję ale jestem po dwóch poronieniach, ciąża z D. też od początku zagrożona :( a ja dostałam awans, więc wracam do zupełnie innych obowiązków, stresów. Do tego to nie jest łatwa praca, ciągle w biegu (praca w przedszkolu), podnoszenie dzieci itp, choroby.
    No i ma śmieszną sytuację. 31 sierpnia kończy mi się 1 umowa, drugą mialam podpisywać 1 września i sama nie wiem co w tej sytuacji robić
    :neutral: Podpisać nową, czy poprosić o przedłużenie starej (ktora i tak się autormatyczne przedluza do dnia porodu). Tyle, że ta stara jest na inne stanowisko ...no po prostu masakra...ale jakbym np. podpisała nową to co wtedy gdy musialabym iśc wczesniej niz miesiac na l4 , nie należałby mi się macierzynski? kurcze ja zawsze mam jakies komplikacje...niggdy nie moze byc normalnie;)
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Yvonne, ja za taki jeden spadek tętna do 90, trafiłam od razu na oddział. Widać dużo zależy od czujności lekarza. Miałam przez tydzień ktg podłączone całą dobę i tych spadków tętna było po parę na dobę. Przez chwilę oczywiście. Więc można chodzić i codziennie na ktg, a taki spadek może przypadek w ogóle nie wyjść. Po prostu trzeba być czujną, nawet " na zapas".
    Ja miałam mieć ktg od 36 tygodnia raz w tygodniu ze względu na cukrzycę ciążową. Szpitali kliniczny w dużym mieście. Ostatecznie ze względu na trudności z donoszeniem i te spadki tętna, po wyjściu ze szpitala w 32 tc miałam ktg dwa razy w tygodniu.

Monia, to ja podczas porodu miałam ktg podpięte cały czas. Nawet na siku nie pozwolili wyjść. A na takiej kozetce spędziłam godzinę na ip leżąc na jednym boku z bólami krzyżowymi ;) Wspomnienia również mam wyjątkowe ;) Ale jak trzeba to trzeba.
  4.  permalink
    Karolyn...nie wiem jak teraz z przepisami, ale jeszcze niedawno, przy umówię ba czas określony, jesli ciąża nie przekroczyła 10, cz 12 tygodnia, pracodawca nie musiał przedłużać umowy. Gdyby nadal tak było przekoczowalabym w pracy do końca miesiąca. Jesli jednak jest jak piszesz, ze umowa bez względu ba wiek ciąży automatycznie sie przedłuża, to od razu bym poszła na l4, bo teraz Ty i dzidziuś jesteście najważniejsi, tym bardziej, ze masz za sobą straty ciąży.
    Życzę powodzenia!
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Isia ja podczas tego spadku leżalam na plecach i pewnie dlatego był spadek. Ktg nam teraz co dwa, trzy dni i więcej się nie powtorzylo. Już dwa razy miałam robione bardzo dokładne usg, przeplywy i wszystko jest ok. Ruchy czuję normalnie, mały nie jest ani wyjątkowo nerwowy ani wyciszony.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    Yvonne, u mnie nikt się nie zastanawiał czy leżałam tak czy inaczej. Spadek trwał ze 2-3 sekundy, przyszła położna, lekarka i od razu dostałam komunikat, że jadę na oddział. Bardzo jestem wdzięczna lekarce za czujność. Gdyby mnie puściła do domu, pewnie bym przedwcześnie urodziła, bo spadkom tętna towarzyszyły skurcze (ujawniły się na oddziale). Ale nie neguję w żaden sposób decyzji lekarza, który wysłał Cię do domu. Po prostu nie można pisać, że skoro mój lekarz zrobił tak i tak, to w identycznym przypadku u innej osoby ktoś musi postąpić tak samo. Więc nie ma się co dziwić, że w fizjologicznej, zdrowej ciąży nie robi się ktg co tydzień ;)
  5.  permalink
    Witaj Karolyn :) ja na L4 poszlam po pobycie w szpitalu. Byl to 12 tydzien. Trafilam w 11 na patologie z krwawieniem ( dopiero co urlop zaczelam), urlop przerwalam i poszlam na zwolnienie. Gdyby wszystko bylo dobrze, zalozylam sobie, ze popracuje do wrzesnia i dopiero pojde, lecz wyszlo jak wyszlo i od polowy lipca koczuje na L4. Ja mam umowe na czas okreslony, konczy mi sie 2 miesiace po porodzie i tez nie wiem jak to bedzie, pewnie mi nie przedluza.
    --
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
     permalink
    Hej Karolyn :) a tą umowę od 1.09 masz dostać na jaki czas? Bo jeśli ma być na korzystniejszych warunkach to spróbowałabym przeczekać te dwa tygodnie, zawsze to inaczej jak wiesz że z dniem porodu umowa Ci się kończy i zostaje tylko zasiłek macierzyński, a inaczej jak masz w perspektywie urlop macierzyński, wychowawczy itd. Większy komfort psychiczny.
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    my dziś mamy wizytę, także zobaczymy co tam sie kluje ... :wink: dzisiaj sie w końcu ruszyłąm tak konkretniej od 4 tyg. posprzątałyśmy z teściową mieszkanie, poprałam, ona umyła mi okna ... także juz zwarci i gotowi jesteśmy :)
    --
    •  
      CommentAuthoragat233
     permalink
    A ja mam straszne "niechciejstwo" :((( Jeszcze w zasadzie nie mam nic dla maluszka (oprucz rzeczy po corce jak wozek i troche innych wiekszych rzeczy) Ale tym razem ma byc synek wiec sporo rzeczy musze dokupic a i te co mam przepatrzyc i wyprac:(.
    --
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Ja dziś dokupilam ostatnie rzeczy i wieczorem się pakuje.
    Jutro wizyta, ciekawe co tam słychać :)
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    A ja po ktg. Dziś mały wyjątkowo senny. Ale wszystko ok. Zresztą i ją wypilam kawę bo zasypiam na stojąco. Skurczy totalny brak.
    --
    •  
      CommentAuthormonii9797
     permalink
    Ja dzis wozek zlozylam kola napompowane wyscielone młoda może zaskakiwac kiedy chce hehe
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Ja po wizycie. Na razie żadnych objawów zbliżającego się porodu nie ma, szyjka długa, zamknięta:)
    Mała waży prawie 3 kg...niech sobie jeszcze maluszek posiedzi..

Za 2dni pełnia, ciekawe, czy któraś z nas się rozpakuje.

Dziewczyny, czy magez trzeba odstawić jakiś czas przed porodem?
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    skapula: Dziewczyny, czy magez trzeba odstawić jakiś czas przed porodem?

Mi lekarka kazała odstawić jak skończyłam 38 tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
    • CommentTimeAug 16th 2016 zmieniony
     permalink
    Karolyn, a więc jednak się udało! :) trzymam kciuki, żeby było ok!

Ja pracuje nadal i zamierzam do końca listopada (termin mam na przełom stycznia/lutego), ponad godzine w 1 strone musze do pracy dojezdzac i nie chce już z giga brzuchem sie cisnąć za kółkiem zimą. W 1szej ciąży było podobnie, praca do konca 7 m-ca. Mam stały etat, więc też to inaczej... Niemniej, ja z tych, co chcą pracować jak najdłużej, rok bez pracy zawodowej, z dzieckiem w domu, przy garach to i tak dla mnie dużo :fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
     permalink
    skapula: Dziewczyny, czy magez trzeba odstawić jakiś czas przed porodem?

moja gin kazała odstawić od piątku, czyli jak według OM zacznę 37tc
    tejsha fajnie że już macie wszystko gotowe, ja miałam czekać ze sprzątaniem do 37tc, ale już nie mogę wytrzymać :P nosi mnie, zabieram się za sprawę jutro, na początek chociaż garderobę ogarnę i w szafkach posprzątam, a męża do mycia okien w przyszłym tygodniu przycisnę :)
    Mam pytanie do dziewczyn które już rodziły - jak to u Was było z czopem śluzowym? Dane było Wam go ujrzeć? Kiedy odszedł? Na długo przed porodem czy chwilę przed? W całości czy wychodził etapami? I w ogóle jak to jest czy po tym jak odejdzie czop można jeszcze serduchować? :bigsmile:
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Daisy1991: Mam pytanie do dziewczyn które już rodziły - jak to u Was było z czopem śluzowym?

Zarówno za pierwszym razem jak i teraz odchodzi po kawałku. Taki gęsty, czasami bardziej rozciągliwy, czasami bardziej klejący śluz. Ja w całości nigdy nie widziałam.
    Generalnie po podejściu czopa nie powinno się kąpać w wannie, chodzić na basen i uprawiać seksu bo można złapać infekcje. Ja bym się wstrzymała ;)
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    no to widzę, ze dziś dzień wizyt był .
    my po wizycie , no i jutro mam się zgłosić do Kliniki Patologii Ciąży jeszcze raz na kontrolę nerek maluszka … dziś doktorowi wyszło poszerzenie miedniczek w prawej dochodzące do 15 mm. w lewej do 12. czyli granica, która staje się niebezpieczna.
    mam tylko nadzieję, ze juro dostanę się do lekarza bo tam terminy masakryczne są i trzeba czekać … jedziemy raniutko żeby być przed 8 bo od tej otwarta rejestracja jest,
    W zależności od tego co tam jutro wyjdzie jakie będzie to poszerzenie, jeśli sie potwierdzi mam sie zgłosić do doktora mały dostanie sterydy na płucka i po niedzieli ciąża będzie rozwiązana… jeżeli sie okaże że jednak można czekać następną wizytę mam 30 września. jeżeli będzie ok 5 września termin cc/

Daisy1991
    u mnie mocno sie rozwinął syndrom wicia gniazda ... wprost nie mogłam sie doczekać tego całego szykowania, prania sprzatania :shocked: wariatka , hehe :wink:
    dziś po wizycie dokupiłam resztę rzeczy , tak więc torby spakowane,.
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Ainaa to nie musi być od razy rwa kulszowa tylko jakiś chwilowy ucisk. Ja tak teraz miałam około 19 tc, trwało około tydzień i przeszło bez niczego. A bolało mnie masakrycznie, że chodzić nie mogłam.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
     permalink
    Yvoonne: Generalnie po podejściu czopa nie powinno się kąpać w wannie, chodzić na basen i uprawiać seksu bo można złapać infekcje. Ja bym się wstrzymała ;)

w takim razie trzeba korzystać zanim zacznie odchodzić :D dzięki :D
    •  
      CommentAuthor_MIA_
     permalink
    Ja nie widzialam u siebie czopa, ani w pierwszej ciąży, ani teraz.
    Ja mam coraz większe przekonanie, że urodze w przyszłym tygodniu...
    nie wiem, jakieś takie przeczucie.
    A torby dalej nie spakowalam...
    --
    •  
      CommentAuthorYvoonne
    • CommentTimeAug 17th 2016
     permalink
    moya212: A torby dalej nie spakowalam...

No to do roboty ;)
    --
  6.  permalink
    [quote=zabkaa25][/quote] no wlasnie ponoc poluzniły sie wiezadła, co w ciązy jest normą i to raczej kręgosłup gdzies uciska, niby nie rwa.

A jaka hemoglobine macie dziewczyny w ciązy?
    Ja zaczynałam od 14 (2 miesiąc), w 3 miesiącu spadła do 12, a w czwartym do 11,2 pomimo brania żelaza. Od dzis sok z buraka :/
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
     permalink
    moya212 to do dzieła :wink: bo jak mąż spakuje może być różnie :D sąsiadka opowiadała że zabrakło jej ubranek dla córki na wyjście ze szpitala i mąż przywiózł nie wiadomo skąd (chyba po starszej córce) krótkie spodenki i bluzeczkę na 2latka :bigsmile:
    Ainaa: A jaka hemoglobine macie dziewczyny w ciązy?

u mnie zaczynało się od 14,2 teraz mam 13,5. A jaki suplement łykasz? my omegamed optima forte i tam już jest żelazo, podobno dobry jest też femibion natal 2.
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Daisy1991: Ainaa: A jaka hemoglobine macie dziewczyny w ciązy?

Ja całą ciążę w okolicy 12. Jak na mnie rewelacja bo zazwyczaj byłam poniżej normy :)
    --
    •  
      CommentAuthorWyczekanaMama
    • CommentTimeAug 17th 2016 zmieniony
     permalink
    Łykam OmegaMedOptimaForte od ponad miesiąca i mimo tego taki spadek... :/
    A jecie duzo miesa w ciąży?
    Bo ja, jak do tej pory wielki mięsożerca, w ciazy na mieso parzec nie moge... pewnie dlatego taki wynik :(
  7.  permalink
    Ja mialam wynik hemoglobiny 13. Biore femibion 2, wcinam mnostwo owocow. Ainaa moze sprobuj oprocz tych witamin wlaczyc owoce, warzywka i wtedy skontroluj. Czasami naturalne sposoby sa lepsze od tabletek ;)
    --
    •  
      CommentAuthorSzogunka
     permalink
    U mnie z 12 spadła do 11 brałam żelazo a mimo to spadła do 10. Zrobiłam wynik na żelazo i okazało się że mam go w surowicy bardzo dużo a hemoglobina 10. Zobiłam wynik na B12 i okazało się że mam bardzo mało i to powodowało to że żelazo nie podnosiło hemoglobiny. Teraz biorę b12 i mniejszą dawkę żelaza i zobaczymy za 2tyg jak będzie.
    --
  8.  permalink
    Wcinam sporo owoców i warzyw, miód, ale ponoc żelazo z nich jest raczej kiepsko przyswajalne. Wiem, ze natka pietruszki ma dużo - wprowadze ja do codziennego jadłospisu. Tylko pozazdrościć Wam takiej hemoglobiny!

Treść doklejona: 17.08.16 12:04
    Szogunko, tez słyszałam o tej B12... no i ponoc mam zrobić własnie poziom żelaza teraz.
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Ja mięsa jem mało. W pierwszej ciąży hmg miałam lichą, brałam zastrzyki z b12, żelazo na receptę a i tak dupa. Teraz poza zwykłymi witaminami nic a nie spada.
    Chociaż ostatnio jamy też więcej szpinaku i jarmuzu. Może to pomogło....
    --
  9.  permalink
    O! Szpinak! Też o nim ostatnio zapomniałam :( a uwielbiam :)
    •  
      CommentAuthorYvoonne
     permalink
    Ainaa tylko najlepiej na surowo. U nas przemycsny z jarmużem do koktaili. Praktycznie nie zmienia smaku a widać działa ;)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.