Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorgingerka_
    • CommentTimeAug 23rd 2016
     permalink
    Ja w kazdej ciazy min. 3 badania przeciwciał, plus po kazdym porodzie zastrzyk.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Else, mamy z Małżem ARh+ i o ile w pierwszej ciąży nikt nie badał u mnie przeciwciał o tyle w tej na dzień dobry tak. ale podejrzewam, że 7 lat temu były inne standardy.

Agat, kciuki zaciśnięte!
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Karolyn: gingerka jestes mlodsza ode mnie o 3 lata i już trzecie w drodze:)

bo ja na corke tak poluje hehe :wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorYoasik08
     permalink
    Immunoglobulina w 28tc to nowe zalecenia w PL dla rh ujemnych mamusiek. Za granica to jest dłużej praktykowane.
    W PL póki co brak refundacji i taka przyjemność 400-500 zł kosztuje (w zależności od apteki). Receptę wypisuje gin.
    Mi proponowal gin zarówno w przychodni, jak i w medicover. W aptece przy medicover zapłaciłam 400 zł.
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Yoasik dobrze wiedziec. Ja wszystkie ciaze prowadzilam w medicover i jeszcze na przełomie 2014/2015 roku jak rodzilam Adaska to nikt mi tego nie proponował. Tym razem sama sie upomne i kupie zastrzyk. Tym bardziej, ze obaj moi synowie z grupa krwi ojca Rh+.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Mój m sprzedal córce Rh -, ja mam Rh + .
    Przeciwciała miałam badane na samym początku ciazy.
    .
    Agat trzymaj się!!
    .
    Gingerka podziwiam, wcześnie zaczelas produkcję ;) :wink:
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    Dziewczyny, zwalniam liste. Dzis o 19:30 urodzilam, porod ponoc bardzo szybki i co najwazniejsze, udal sie moj wymarzony vbac:))
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthoracia20
    • CommentTimeAug 23rd 2016 zmieniony
     permalink
    skapula gratuluje

1. olza21 - 01.09.2016 (chłopiec)
    2. tejsha - 11.09.2016 (chłopiec)
    3. monii9797 - 12.09.2016 (dziewczynka)
    4. Daisy1991 - 14.09.2016 (dziewczynka)
    5. jaisog - 15.09.2016 (dziewczynka)

6. Yoasik08 - 08.10.2016 (chłopiec)
    7. agat233 - 12.10.2016 (chłopiec) , desirablle - 12.10.2016 (3 dziewczynki )
    8. pani_dratewkowa - 21.10.2016 (dziewczynka)
    9. KaiinA - 22.10.2016
    10.anetaka - 7.11.2016(dziewczynka)
    11. acia20 - 18.11.2016 (dziewczynka) , szogunka - 18.11.2016 (chłopczyk)
    12. Justyna+ - 25.11.2016 (chłopczyk)
    13. żabkaa25 - 04.12.2016 (dziewczynka)
    14. elfika - 15.01.2017
    15. imagnolia - 25.01.2017 (chłopczyk)
    16. Elyanna - 03.02.2017
    17. kuleczka_69 - 07.02.2017
    18. Ally1381 - 10.02.2017
    19. Anecia84 - 04.03.2017r (niespodzianka)
    20. helva - 14.03.2017
    21. gingerka_ - 16.03.2017
    --
    •  
      CommentAuthoragat233
    • CommentTimeAug 24th 2016
     permalink
    Skapula Gratulacje!!!
    --
    • CommentAuthorolza21
     permalink
    Skapula, Gratuluję! W takim wypadku pozostaje sama na pozycji liderki, Całą ciążę byłam tylko biernym uczestnikiem wątku, ale obiecuję się oficjalnie odmeldować jak tylko moje dziecię postanowi przyjść na świat :)
    --
    •  
      CommentAuthorAgnieszka79r
    • CommentTimeAug 24th 2016 zmieniony
     permalink
    U nas konflikt ja 0rh- mąż 0rh+, w każdej ciąży po 3 badania , po każdej ciąży zastrzyk z immun [po (2 ciąża) poronieniu też dostałam]..córki mają krew po tacie :) na szczęście.
    .
    Karolyn 7 mm szczęścia :) gratki
    .
    Skalpula Gratulacje
    -- ❤️Martusia2004 Aniulka2011 Dorotka2013 Marcinek2017❤️
    •  
      CommentAuthorSzogunka
     permalink
    Skapula gratulacje :-)

Dziewczyny czy teraz zaraz po narodzeniu noworodkom robią grupę krwi ?
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Skapula gratulacje :wink:
    Ally1381: Gingerka podziwiam, wcześnie zaczelas produkcję ;)

Miało byc wczesniej ale starania o pierworodnego troche trwaly :wink:
    -- [/url]
  1.  permalink
    gingerka_: Ally1381: Gingerka podziwiam, wcześnie zaczelas produkcję ;)
    najlepszy wiek dla kobiety ostatnio czytałam
    .
    Szogunka: Dziewczyny czy teraz zaraz po narodzeniu noworodkom robią grupę krwi ?
    zawsze robili zaraz po urodzeniu, powinno się po jakimś czasie powtórzyć żeby potwierdzić,ale nigdy tego nie robiłam ,a któraś z Was?
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Tosi nie zrobili grupy krwi.
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    w Warszawie na Zelaznej moim chlopcom robili ze wzgledu na to ze ja mam Rh-. Gdy kolezanka z pokoju z Rh+ zapytala o grupe krwi swojego dziecka lekarka odpowiedziała, ze nie ma takiej potrzeby skoro ona ma dodatnia grupe krwi.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoragat233
     permalink
    Robi sie grupe krwi chyba tylko noworodkom matek Rh-

Agnieszka79r. tylko u mnie przeciwciala powstaly juz w pierwszej ciazy z corka w 3trymestrze. Po porodzie dostalam immunoglobuline (niepotrzebnie zreszta) bo jesli przeciwciala juz powstana to one juz zostaja. Teraz w drugiej ciazy monitorowalam poziom przeciwcial co miesiac i teraz wyskoczyly bo w 3 trymestrze jest najwieksze ryzyko przeciekow z lozyska. Takze ja polecam kupic ta immunoglobuline w 28tc bo moze to zapobiec wielu powiklaniom w nasrepnych ciazach. Mnie niestety w pierwszej ciazy nikt nie poinformowal o tej mozliwosci.
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Szogunka: Dziewczyny czy teraz zaraz po narodzeniu noworodkom robią grupę krwi ?

w zasadzie we własnym zakresie. pamiętajcie też, że do 5 r.ż. grupa krwi może ulec zmianie.
    Bianka do dziś nie ma określonej grupy. ale w jej przypadku to albo A albo 0 Rh + bo oboje z Małżem mamy ARh+.
    •  
      CommentAuthorDaisy1991
     permalink
    U nas gin pomimo ze jestem B+, a mąż AB+ kazała robić 3razy (w każdym trymestrze) badanie na przeciwciała. Pytałam o co chodzi to powiedziała, że są jakieś nowe badania, które mówią że konflikt może wystąpić również przy dodatniej matce. Nie sprzeczałam się i grzecznie badania zrobiłam, ale nie zagłębiałam się w temacie.
    Skapula Gratulacje! Wrześniowe terminy poszły w ruch - aż strach się bać :D
    madziik1983: Uwierz mi, ze jak to bedzie "to" to bedziesz wiedziec, ze to "to" :)

tak właśnie wszyscy mówią i wierze, ale bardziej chodzi mi o to żeby nastawić się psychicznie :wink: jak wiem czego się spodziewać to łatwiej znoszę sytuację
    -- [url=http://www.suwaczki.com/]
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeAug 24th 2016 zmieniony
     permalink
    Mojemu dziecku zrobili grupę krwi. Ja mam 0, mój mąż A, oboje dodatni. Ponieważ to zestawienie konfliktowe, Adaśko po urodzeniu miał tę grupę oznaczoną. I ma wpisaną grupę krwi do książeczki zdrowia. Ale rok później powtarzaliśmy badanie grupy krwi na życzenie innego szpitala, przed planowanym zabiegiem. Ja rodziłam na Karowej.
    W ciąży miałam badane przeciwciała raz, na początku ciąży.
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Skapula, o to pojechałaś ... gratulacje :wink::bigsmile:
    mojemu synowi grupy krwi nie robili..
    --
  2.  permalink
    Mojemy synkowi zrobili, w ksiazeczce ma wpisana pepowinowa 0 rh +, ja mam A rh-, maz A rh+, takze my konfliktowi bardzo jestesmy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    czyli można założyć, że grupę krwi robią w przypadku konfliktu serologicznego.
    albo to zależy od szpitala ;)
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Gingerka no szok! Ja długo nie myślałam o dziecku..
    Agnieszka to córki będą miały spokój 😃 moja będzie musiała niestety uważać.
    U nas zbadali dziecku grupę krwi, mimo że ja Rh + ( Warszawa).
    --
    • CommentAuthorskapula
     permalink
    U nas wlasnie konflikt grup glownych, ja Orh+, maz ABrh+ i dziecku tym razem tez kazali oznaczyc grupe krwi, bo znowu walczymy z zoltaczka patologiczna:(
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorŚroda
     permalink
    elfika, a Ty już wiesz kogo nosisz pod przeponą? :wink:

Treść doklejona: 24.08.16 14:32
    skapula, gratulacje! Super, że się udało VBAC, wszystkim życzę wymarzonych porodów, szczególnie tych SN po CC :kiss:
    --
  3.  permalink
    Środa piękne imiona mają Twoje córeczki :)
    •  
      CommentAuthoracia20
     permalink
    Czy używacie lub uzywalyscie może witaminek dla kobiet w ciąży FEMINOVIT + DHA. Myślę czy na nie nie zmienić aktualnych witaminek, i od razu potem na kp ich nie zostawić.
    I czy uzywalyscie. Magnez nowej generacji CHELA-MAG B6 magnez + witamina b6.
    --
    •  
      CommentAuthoragat233
     permalink
    My dodatkowo tez mamy konflikt w grupach glownych bo ja 0 a maz A. Takze caly pakiet:/. Corka tez walczyla z zoltaczka patologiczna. Teraz pewnie znowu nas to czeka:/ Zeby tylko teraz bylo wszystko dobrze. Jutro mam sie dowiedziec co i jak bo ma byc zwolane konsylium w mojej sprawie. Dowiem sie czy mam jechac do Warszawy czy co. Na szczescie maluszek na razie ma sie dobrze i nie wyglada zeby te przeciwciala na niego jakos wplywaly.

Skapula trzymam mocno zacisniete kciuki dla Waszego kp.!!!!!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorjaisog
     permalink
    Ja też jestem biernym forumowiczem ale wskoczyć na 5 miejsce to już jest wyczyn. Z racji na swój wiek nie wypowiada łam się bo ciągle był strach . Dam znać jak urodze. Pozdrawiam wszystkie mamuśki brzuchate
    --
  4.  permalink
    Daisy - nie da sie przegapic, po prostu lapia skurcze i czujesz ze boli i coraz mocniej, ostatniecznie moga wody odejsc przed skurczami.
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    agat233: dodatkowo tez mamy konflikt w grupach glownych bo ja 0 a maz A

U nas podobnie. ja Arh- a narzeczony Brh+ takze tym razem na pewno zainwestujew zastrzyk w czasie ciazy.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    Środa: elfika, a Ty już wiesz kogo nosisz pod przeponą?

no właśnie, kurczę, nie. na ostatnim usg wystawiło do oglądania dupkę i kręgosłup :tongue: podobnie jak starsza siostra.
    za tydzień mamy połówkowe i mam nadzieję, że wtedy się odsłoni bo już mnie ciekawość zżera :wink:
    póki co rozpycha się koncertowo, 3 razy dziennie. i podobno nie zabrało mi urody.:cool: bo jakby się kto pytał to mamy nadzieję, że będzie chłopak:wink:
  5.  permalink
    Elfika, ja Ci tak na marginesie powiem, ze mi Mati urode zabral :P obsyfilo mi twarz masakrycznie :P teraz mam tak samo :P
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Kurcze mnie to fascynuje ze dzieciaki tak potrafia sie zaslonic na usg. Moi dwaj w okolicach polowy ciazy swiecili jajkami az milo:wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    kuleczka_69: Elfika, ja Ci tak na marginesie powiem, ze mi Mati urode zabral :P obsyfilo mi twarz masakrycznie :P teraz mam tak samo :P

syf na syfie, syfem poganiany to i teraz mam. aczkolwiek nie wiem czy to nie wina euthyroxsu tym razem bo mam pełno takich grudek na twarzy, szyi, plecach,dekolcie.. a mnie często wywala po lekach...
    ale wiesz, tu nie o syfy chodzi.
    faktycznie dziewczyna odbiera urodę. teraz dwie kumpele noszą dziewczyny i kurczę jest różnica:wink:

Treść doklejona: 24.08.16 17:00
    Gingerka, Bianka się chowała do 27t5d... także ten:wink:
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    Wlasnie czesciej te chowajace sie egzemplarze to dziewczynki, tak z obserwacji wsrod znajomych :wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoranetaka
     permalink
    A ja z dziewczynką i wszyscy mówią, że urody mi nie odebrała ;)
    --
  6.  permalink
    elfika: faktycznie dziewczyna odbiera urodę. teraz dwie kumpele noszą dziewczyny i kurczę jest różnica

mowisz? :) ja juz tony pudru na buzie daje, bo sie nie moge ogladac :P
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    kuleczka_69: mowisz? :) ja juz tony pudru na buzie daje, bo sie nie moge ogladac :P

ja tam się nie oglądam :wink: a makijaż robię sporadycznie.

gingerka_: Wlasnie czesciej te chowajace sie egzemplarze to dziewczynki, tak z obserwacji wsrod znajomych

myślę, że nie ma reguły, obie moje wiedziały dość wcześnie. jedna właśnie się rozsypała, druga ma termin 16 dni po mnie i już wie, że dziołcha. :tongue:

nam generalnie nie robi różnicy, byle by było zdrowe ale chciałabym już wiedzieć żeby móc się na spokojnie zająć kartonami z ubrankami. a że przez 6 lat troszkę się ich uzbierało to będę miała co robić :wink:
  7.  permalink
    elfika: a tam się nie oglądam a makijaż robię sporadycznie.

ja bez makijazu nie wyjde :) noł łej :P

elfika: nam generalnie nie robi różnicy, byle by było zdrowe ale chciałabym już wiedzieć żeby móc się na spokojnie zająć kartonami z ubrankami

Haha, tez mnie to czeka :) tylko ja bardziej unisex bede wybierala :D
    --
    •  
      CommentAuthorelfika
     permalink
    kuleczka_69: ja bez makijazu nie wyjde :) noł łej :P

a ja owszem. mam wyjebawszy na to :tongue:

kuleczka_69: Haha, tez mnie to czeka :) tylko ja bardziej unisex bede wybierala :D

nie, no część jest unisex, ale jest też sporo róziu:wink:
    jak usiądę do tych kartonów to pierwszy i ostatni raz.
  8.  permalink
    elfika: jak usiądę do tych kartonów to pierwszy i ostatni raz.

Ja to moglabym w nieskonczonosc ogladac te male ciuszki :) tylko u mnie po drugim dzidziusiu prokreacja pewnie zakonczona bedzie.
    --
    •  
      CommentAuthorgingerka_
     permalink
    elfika chodziło mi o to, ze jesli juz sie dzidziok chowa przed pokazaniem płci na usg to raczej jest to dziewczynka, a nie ze dziewczynki ogolnie niechetne do ujawniania sie :-) ale to tylko takie luzne przemyslenia :wink:
    Tez chcialabym znac juz płec a to jeszcze ze dwa miesiace jak nie lepiej :sad:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Dziewczyny, jak często badacie tarczycę w ciąży? Chodzi mi o sytuację, gdzie pierwsze badanie, w pierwszym trymestrze wychodzi ok, nie bierzecie leków.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 24.08.16 21:28</span>
    I jeszcze jedno, co to za badanie na konflikt serologiczny, odczyn Coombsa tak?
    Czy jak badałam w pierwszej ciąży i było ok to będę teraz powtarzać??
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
    •  
      CommentAuthoragat233
     permalink
    Tak. Odczyn Coombsa albo inaczej alloprzeciwciala. Z tamtej ciazy sie nie liczy. Powinnas zbadac na poczatku tej.
    --
    •  
      CommentAuthorzabkaa25
     permalink
    Dzięki. Na początku nie badałam właśnie, teraz też jeszcze mi nie zlecił gin (wydaje mi się, że bazuje na tym, że mam rh+ po prostu), więc zbadam sobie jutro dla świętego spokoju.
    -- Aniołek Antoś 18tc [*] Kochamy Cię :* (ur. 22.05.2014).
  9.  permalink
    Moje 3 dziewczyny mi urody nie zabrały :))) nawet lepiej wyglądałam:))))
    .
    agat233 kciukasy
    • CommentAuthorAnecia84
    • CommentTimeAug 25th 2016
     permalink
    A my się witamy w drugim trymestrze. Jutro mam badania prenatalne więc trochę się stresuje, ale od wczoraj wieczora ciut mniej bo udało mi się detektorem złapać tętno maluszka. Mam nadzieje że mdłości niedługo minął bo od początku ciąży nie mam wcale przyjemności z jedzenia a wręcz się zmuszam bo nic mi nie smakuje. Jest tylko jeden plus tego jak na razie nic nie przybrałam na wadze, a w pasie +3 cm :bigsmile:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorŚroda
    • CommentTimeAug 25th 2016
     permalink
    elfika, no to jak takie wstydliwe, to może jednak druga córa? Oczywiście życzę Wam, żeby się sprawdziło Wasze zapotrzebowanie na płeć, ale ja teraz, gdybym miała mieć trzecie, to jak bum tarara celowałabym w córkę, bez wiedzy męża, bo on to by koszykarza chciał :wink: :devil:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.