Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Monia, no proszę Cię - dziecko z ZA do przedszkola specjalnego?? A po co?
Ma rozwijane swoje mocne strony (dodam, że jest w normie intelektualnej), ale ma tez terapie niezbędne do swojej jednostki zaburzeń.
ZA to wcale nie jest coś lepszego niż autyzm
Monia, wiesz dlaczego ZA jest spychane do placowek specjalnych?
bo tak jest latwiej.
ze tak wybiorczo zapytam. dlaczego Dawid ma wzmacniane tylko moce strony?-t
Monia, ale mam wrażenie, że jednak trochę za bardzo generalizujesz i mierzysz wszystko miarą Dawidka.
A przecież tyle "rodzajów" ZA, ile dzieci z tym zaburzeniem i do każdego potrzebny inny kluczyk.
Miki bardzo dobrze odnalazł się w masówce, nie siedzi tam 9 godzin, poza przedszkolem ma terapię i nie czuję, żebym mu tym zabierała życie rodzinne, bo terapię też bardzo lubi.
czepcie sie plota.
No tak, ale są dzieci, które te 9h siedzą...
Monia, nadal uważam, że generalizujesz.
Przecież też mam przykład na "własnym podwórku", nie wymyślam.
No wiem, ale ja tez nic nie mówię... Ja z kolei też pisałam tylko o tym, żeby rodzic dobrze dobrał placówkę... No czyli chyba miałyśmy podobny cel????
Dlatego napisałam, że są różne sytuacje i różne dzieci. Tyle.
Elfika, sorry ale jaki Ty masz doświadczenie z aspergerem???
Każda chce najlepiej dla swojego dziecka - to chyba wspólny ce
a co to za pytanie?
tylko że to przedszkole specjalne to wyrok w moim mieście, stamtąd dzieci zawsze idą do szkoły specjalnej,
Dlatego jestem za tym żeby jednak dzieci z mniejszymi zaburzeniami nie wsadzać od razu do specjalnych placówek, terapię można zapewnić również poza przedszkolem i da się to pogodzić naprawdę.
jestem za tym żeby jednak dzieci z mniejszymi zaburzeniami nie wsadzać od razu do specjalnych placówek, terapię można zapewnić również poza przedszkolem i da się to pogodzić naprawdę.
co się nazywa "przedszkolem specjalnym" raz wygląda tak, raz zupełnie inaczej.
kwestia tego jak wygląda dana placówka specjalna to w dużej mierze ambicje dyrektora placówki
najgorsze jest to, że ten wiek 2-4 lata to taki bardzo istotny,
Ale byłam w kilku i zdecydowanie dziecko z ZA nie miałoby tam czego szukać...
Miki na kryteria ZA łapie się minimalnie (
Sama integracja nie wyprowadzi Ci dziecka na tyle z zaburzeń by sobie poradziło w przyszłości...
Nie wiem czy gdziekolwiek napisałam, że na to liczę
W dwa miesiące się udało.
Ja tam na razie mojego Syna nie widzę.
max 8h miesięcznie z tego, co zrozumiałam)
Dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego w grupach integracyjnych
gdyby coś nie daj Boże
Moni możesz napisać co dokładnie i w jakim wymiarze godzin ma Dawid?
Uwaga siem chwalem :P (syna znaczy się oraz naszą ciężką pracę, która przyniosła skutki)...
- u nas 3 tygodnie leci.. mlody czasem pojdzie sam, czasem ze mna, ale majtki ma przewaznie zleksza mokre bo popuszcza i ni w zab mu z tym zle nie jest. Jedynie do przodu jest to, ze nie leje juz pod siebie, jak to bylo na samym poczatku... Niechce go zrazic na nocnik wiec go pytam i przypominam, ale na sile nie ciagne... Dodatkowo nie moge sobie poradzic z moczeniem - probujemy odpieluchowac od stycznia a mlody leje w majtki jak trzeba, wola jak juz popusci, czasem wcale. Jakby tego nie czul. Czasem przybiegnie jak tylko kropelka na majtkach a czasem zlany chodzi i ma gdzies. Nie wiem czy to czynnosciowe czy psychika, czy moze gdzies po drodze popelnilismy blad. Z kupa problemow raczej nie ma. Za to ciagle przebieranie od kilku miesiecy mocno mnie wydrenowalo :( Jak u Waszych dzieciakow poszlo z odpieluchowaniem?
- tak mam w rozpoznaniu Obecnie nazwa prawidłowa to autyzm dziecięcy...
- tak mam w rozpoznaniu
u nas bardzo dużo dało przedszkole - Miki zaczął jeść rzeczy, jakich w domu by nawet nie spróbował. No i zaczął jeść sam, bo nie miał wyjścia.