Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
jak usprawnimy motorykę to ruszy mowa
Z badań neurologopedycznych wynika że prawa półkula jest rozwinięta na okres ok 3lat a lewa poniżej 2 lat.
jada coraz bardziej roznorodnie. daje sobie przemycac warzywa i owoce, wiec nie panikuje.
może jak usprawnimy motorykę to ruszy mowa i ta mowa rzeczywiście ruszyła
chyba nigdy nie zacznie mowic "po naszemu"..
Ogolnie idzie ciezko, bo On nie jest zainteresowany i szybko sie nudzi.. chyba nigdy nie zacznie mowic "po naszemu"..
- jak ktos chce to owszem, ale jak widac niechce.... najlepiej mu idzie trening na moim telefonie, przesuwa ekran jak profesjonalista... Początki zawsze bywają trudne, a trening czyni mistrza :)
najlepiej mu idzie trening na moim telefonie, przesuwa ekran jak profesjonalista...
Ciesze się ze nie ma typowego autyzmu.
Opóźniona mowa, Ulotny kontakt wzrokowy,Brak koncentracji, Wszystko sama, nie musi się bawić z kimś, Nie zaprasza do zabawy i nie inicjuje jej z drugą osobą
Opóźniona mowa, - zdecydowanie
Ulotny kontakt wzrokowy, - no tak na chwile tylko spojrzy na mnie
Brak koncentracji, - w sumie zalezy na czym.. na telefonie na dlugo sie umie zawiesic, albo na lapku.. roznie bywa
Wszystko sama, nie musi się bawić z kimś, - no tez zalezy od sytuacji, z kuzynem sie bawi, biega, szaleja, ogolnie go "malpuje" itp (kuzyn lat 10)
Nie obchodzi ja druga osoba w zabawie, - no u nas czasem obchodzi, przez chwile i to glownie jak czegos nie umie sam to przychodzi bym pomogla
Nie patrzy na innych, jak nie chce się bawić to zbiera wszystko (nie patrzy czy ktoś się bawi inny), - a to zdecydowanie jest i u nas...
Robi "papa "ale nie patrzy na osobę tylko idzie sobie i nie odwraca się. - u nas patrzy, ale czasem ino chwile, a mnie papa nie robi wogole jak wychodze
Wybiórczo reaguje na polecenia - no u nas w sumie reaguje ale na takie co chce, bo czasem go moge prosic i ma to gleboko w d..
Słabo reaguje na pochwałę, - no u nas w tym temacie jest oki, nawet sam mi pokazuje bijac brawo, ze zrobil dobrze, a jak zrobi zle to mnie wrecz wola i pokazuje, ze cos nie teges (np ostatnio rozsypal sol u siostry mojej i nas zawolal do kuchni)
Schematycznie powtarza "ja","ta" - no u nas zero mowy
Uboga gestykulacja, - chodzi o pokazywanie palcem??
Niepewny chód, - tzn jaki??
U nas powiedziano że jest za mała na typowy autyzm, ponieważ za mało ma objawów, ale nie wyklucza się tego. Natomiast przy Aspergerze powinna już dawno mówić.
Wiecie może dziewczyny jak jest z wydaniem orzeczenia o wczesnym wspomaganiu rozwoju w państwowej poradnii psychologiczno pedagogicznej> czy te dokumenty wystarczą czy każą nam powtarzać badania psychologa, psychiatry i pedagoga?
U nas powiedziano że jest za mała na typowy autyzm, ponieważ za mało ma objawów, ale nie wyklucza się tego. Natomiast przy Aspergerze powinna już dawno mówić.
Nam dali już druk o WWR z PPP i mamy go dać do wypełnienia psychiatrze przy diagnozie.
To nie zmienia nic. PPP i tak zrobi swoja diagnozę i wtedy chyba musisz złozyć wniosek o WWR... Tak ja robiłam.
Jeżynko, zadzwoń do Scolar i zapytaj czy mogą Wam ten druk wypełnić. Chyba nie powinno być problemu.
Czyli pieniądze wydane na darmo bo wszystko trzeba zrobić od początku :( Nie rozumiem zatem po co PPP w Wołominie na swoojej stronie wskazuje że te badania można zrobić w Scolar - czyli tam gdzie zrobilismy: [url=http://www.ppp.wolomin.pl/index.php/oczecznictwo