Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
a ty od razu wyjezdzasz ze nic nie daje.... no soooooorry Else,
juz mi opowiada ze smiem twierdzic ze dzieci chowaja sie "obok" rodzicow
wchodza tu matki i się dziwią, że motoryka mała ma wpływ na rozwój mowy, bo przeciez wszędzie wisza te nieszczęsne plakaty z naciskiem na "gadanie"...
Bo nie należy popadać w paranoję,
Może wszystkie powinnyśmy na wszelki wypadek od urodzenia dziecka latać po wszystkich możliwych specjalistach??
Owszem, trzeba obserwować swoje dziecko, ale proszę nie mierz wszystkich swoją miarą.
przeciez plakat traktuje o wspieraniu MOWY wiec na tym sie skupia
przestań proszę porównywać swoje dziecko z dziećmi w normie.
mnie osobiście rozwala kiedy któraś z dziewczyn zastanawia się na forum nad zachowaniem swojego dziecko a Ty wpadasz z informacją jak się zachowywało w tym samym okresie Twoje...
a czepianie się plakacików jest zwyczajnie żenujące.
Dzieci bez jakichkolwiek zaburzeń mowę trzeba wspierać bez szczególnych, specjalnych ćwiczeń czyt
Mowa to szereg powiązanych ze sobą działań, w tym ruch.
Ćwiczenia motoryki małej nie jest niczym specjalnym, typowe zadania wykonywane w przedszkolu i domu.
Muszę Cie zmartwić, ale moje dziecko też jest w normie, a nawet powyżej normy ;)... Pokazac tu papiery????
Ze zdrowym dzieckiem nigdy nie porównuję....
Nie raz twoje czepianie jest jeszcze bardziej żenujące i do tego chamskie ;)....
muszę Ci zmartwić, ale ja doskonale wiem czym jest autyzm. niezależnie od papierów jakie macie.
aż się momentami zastanawiam kto się Twoim dzieckiem w tym czasie zajmuje?
miała raczej na myśli pracę wszystkich funkcji np zmysłów
dlatego między innymi nie mówią, krzyczą, nie patrzą w oczy, nie chća być dotykane, lub odwrotnie okaleczają się bo szukają wrażeń. więc w tym przypadku możemy mówić, że odbiegają od normy
sama pisałaś, że wybiórczo je,
zresztą każde dziecko autystyczne jest inne, nawet nadwrażliwość lub zbyt mała wrażliwość w obrębie jednego zmysłu może dawać inne objawy
Else, ale zrozum, że to chodzi o to, że nie ma jak dzieci z problemami porównywać do zdrowych,
kompletnie zdrowy nie jest Dawidek. Proste.
, a wspiera się ją nie tylko za pomocą tego co w plakaciku
że to nie jest terapia tylko również ćwiczenia wspomagające rozwój mowy takie same jak owe spiewanie, gadanie, zabawy przy lustrze
Else, ale o tym są książki,
plakat jest skierowany do WSZYSTKICH rodziców.
- bo kazdy uwaza, ze ma racje ;) po co walkowac to przez kolejne dwie strony?
chodzi o to bezsensowne uczepienie sie formy tego plakatu