Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
- orzeczenie o niepełnosprawności (jeśli dziecko posiada)
- wyniki badań psychologicznych, pedagogicznych, lekarskich
[/url]
Pasują chyba nawet te dwa. O niepełnosprsawności nie jest orzeczenie tylko zaświadczenie dla zespołu orzekającego o niepełnosprawności.
szczepiony,ale z całych si l staramy się odłożyć mmr...y
Do zespołu orzekającego oprócz diagnozy medycznej potrzebna jest jeszcze diagnoza psychologiczna, pedagogiczna i logopedyczna, jeśli nie masz takich diagnoz na piśmie ppp sobie uzupełni. Ale najważniejsze już masz diagnozę medyczną, bez tego nic nie zdziałasz w ppp.
[/url]
[/url]
jeżynko zabierz tą diagnozę autyzmu do ppp i wypełnij wniosek
Tak naprawdę autyzm może zdiagnozować lekarz (najczęściej psychiatra, może też neurolog)
żeby to było takie proste... Ja przeszłam przez całą procedurę diagnozowania dawidka i żadna poradnia nie respektowała badań innej poradni ;) I a piać od nowa ;(.
[/url]
Dawidek mowi ale niczemu to nie sluzy?? Nie pyta o jedzenie, nie prosi o to czy o tamto, nie zglasza potrzeb zadnych, nie informuje o niczym? Ja tak rozumuem to pojecie.
Mało tego jak złamie zakaz, zrobi sobie krzywdę, za 5 minut robi to samo (brak instynktu samozachowawczego typowy w autyzmie)...
Rozumiem ze nas tym wszystkim pracujecie wlasnie w terapii ? W sensie zeby nauczyl sie mowic ze chce jesc I co itd itp
np metoda obrazkowa ?
[/url]

[/url]

[/url]
Wiem, że musze być silna dla Hani
wogole widze, ze jest "inny" niz dzieci kolezanek..
Natomiast Madzik nikt nie postawil Wam jeszcze zadnej diagnozy wiec spokojnie. Jest szansa ze nadgonie tyle ile sie da.- ale to nie musi byc koniecznie autyzm, ale wiele innych "opoznien" tez wystepuje... A to nie jest opoznienie w stylu ze ma 14 miesiecy i jeszcze nie chodzi, ogolnie wiele czynnikow sprawia, ze widze ze odstaje od rowiesnikow i narazie nie nadgania, psycholog sama stwierdzila ze tak conajmniej pol roku jest do tylu (nie mowiac o mowie).
Nie wiem czy czytalyscie na forum nowy watek, historie chorej na raka 4 letniej dziewczynki, corevczki jednej z d\iewczyn na forum. Ile ta kobieta ma sily ! Ja jestem w szoku. Podziwiam ja za to.- czytalam i bardzo wspolczuje i 3mam kciuki za leczenie, ale moze to bedzie plytkie, ale dla mnie najwazniejsze jest i zawsze bedzie moje dziecko i to o jego przyszlosc bede sie martwic najbardziej....

ale dla mnie najwazniejsze jest i zawsze bedzie moje dziecko i to o jego przyszlosc bede sie martwic najbardziej....
jak slysze ile to te ine dzieci fajnych rzeczy robia a moj to wogole.
;

;

Czasem tez mysle, ze powinnam isc do jakiegos specjalisty bo nie umiem jakos radosci z siebie wywalic i czesto jestem zdenerwowana,
[/url]

[/url]

[/url]
;
I teraz myślę, by iść zagadać z dyrektorką, bo kuźwa trochę dziwne mi się to wydaje a wiem, że im szybciej z ćwiczeniami, tym lepiej.
;
Jeszcze na dodatek podejrzenie padaczki mamy.:(
Jak Wy sobie z tym radzicie.?
Gdzies jak mial 22 miesiace to dopiero zaczal pokazywac gdzie jest oko, ucho itp, papa swiadomie robi jakies 4 miesiace.
Palcem zaczal wskazywac na rozne rzeczy majac 21 miesiecy, wczesniej wogole.
nie potrafi pokazac ze jest glodny, jak chce mu sie pic to mi da pusta butelke.
O odpieluchowaniu nawet nie pisze, bo On nawet nie kuma ze narobil i moglby tak chodzic z kupa az mu sie tylek odparzy bo wtedy chyba wogole by poczul.
jest jeszcze za mała i mam zapisać dziecko na wizytę, jak skończy 3 lata
a ja sie wam pochwale. I nie intersuje mnie, ze inne dzieci mlodsze robia to lepiej. Ja sie ciesze z sukcesow mojego dziecka.
;
[/url]
spinania się.- a co to??

Isiula, podejrzenie padaczki mamy ze względu na te zawieszki i spinania się.
;