Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
- orzeczenie o niepełnosprawności (jeśli dziecko posiada)
- wyniki badań psychologicznych, pedagogicznych, lekarskich
Pasują chyba nawet te dwa. O niepełnosprsawności nie jest orzeczenie tylko zaświadczenie dla zespołu orzekającego o niepełnosprawności.
szczepiony,ale z całych si l staramy się odłożyć mmr...y
Do zespołu orzekającego oprócz diagnozy medycznej potrzebna jest jeszcze diagnoza psychologiczna, pedagogiczna i logopedyczna, jeśli nie masz takich diagnoz na piśmie ppp sobie uzupełni. Ale najważniejsze już masz diagnozę medyczną, bez tego nic nie zdziałasz w ppp.
jeżynko zabierz tą diagnozę autyzmu do ppp i wypełnij wniosek
Tak naprawdę autyzm może zdiagnozować lekarz (najczęściej psychiatra, może też neurolog)
żeby to było takie proste... Ja przeszłam przez całą procedurę diagnozowania dawidka i żadna poradnia nie respektowała badań innej poradni ;) I a piać od nowa ;(.
Dawidek mowi ale niczemu to nie sluzy?? Nie pyta o jedzenie, nie prosi o to czy o tamto, nie zglasza potrzeb zadnych, nie informuje o niczym? Ja tak rozumuem to pojecie.
Mało tego jak złamie zakaz, zrobi sobie krzywdę, za 5 minut robi to samo (brak instynktu samozachowawczego typowy w autyzmie)...
Rozumiem ze nas tym wszystkim pracujecie wlasnie w terapii ? W sensie zeby nauczyl sie mowic ze chce jesc I co itd itp
np metoda obrazkowa ?
Wiem, że musze być silna dla Hani
wogole widze, ze jest "inny" niz dzieci kolezanek..
- ale to nie musi byc koniecznie autyzm, ale wiele innych "opoznien" tez wystepuje... A to nie jest opoznienie w stylu ze ma 14 miesiecy i jeszcze nie chodzi, ogolnie wiele czynnikow sprawia, ze widze ze odstaje od rowiesnikow i narazie nie nadgania, psycholog sama stwierdzila ze tak conajmniej pol roku jest do tylu (nie mowiac o mowie). Natomiast Madzik nikt nie postawil Wam jeszcze zadnej diagnozy wiec spokojnie. Jest szansa ze nadgonie tyle ile sie da.
- czytalam i bardzo wspolczuje i 3mam kciuki za leczenie, ale moze to bedzie plytkie, ale dla mnie najwazniejsze jest i zawsze bedzie moje dziecko i to o jego przyszlosc bede sie martwic najbardziej.... Nie wiem czy czytalyscie na forum nowy watek, historie chorej na raka 4 letniej dziewczynki, corevczki jednej z d\iewczyn na forum. Ile ta kobieta ma sily ! Ja jestem w szoku. Podziwiam ja za to.
ale dla mnie najwazniejsze jest i zawsze bedzie moje dziecko i to o jego przyszlosc bede sie martwic najbardziej....
jak slysze ile to te ine dzieci fajnych rzeczy robia a moj to wogole.
Czasem tez mysle, ze powinnam isc do jakiegos specjalisty bo nie umiem jakos radosci z siebie wywalic i czesto jestem zdenerwowana,
Jeszcze na dodatek podejrzenie padaczki mamy.:(
Jak Wy sobie z tym radzicie.?
Gdzies jak mial 22 miesiace to dopiero zaczal pokazywac gdzie jest oko, ucho itp, papa swiadomie robi jakies 4 miesiace.
Palcem zaczal wskazywac na rozne rzeczy majac 21 miesiecy, wczesniej wogole.
nie potrafi pokazac ze jest glodny, jak chce mu sie pic to mi da pusta butelke.
O odpieluchowaniu nawet nie pisze, bo On nawet nie kuma ze narobil i moglby tak chodzic z kupa az mu sie tylek odparzy bo wtedy chyba wogole by poczul.
jest jeszcze za mała i mam zapisać dziecko na wizytę, jak skończy 3 lata
a ja sie wam pochwale. I nie intersuje mnie, ze inne dzieci mlodsze robia to lepiej. Ja sie ciesze z sukcesow mojego dziecka.
- a co to?? spinania się.
Isiula, podejrzenie padaczki mamy ze względu na te zawieszki i spinania się.