Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Mamy z ppp orzeczenie o ks i wwr. A orzeczenie o niepełnosprawności to jeszcze jakaś inna jednostka wydaje i jeszcze jakaś inna komisja?
Mam nadzieje, ze młody jakoś się odnajdzie
W sumie jeśli nie sprawdzisz, nie przekonasz się.
Co do zmuszania autysty do "jakiejś" diety, to już na dzień dobry mają minusa. Chyba personel jest świadomy, iż większość tych dzieci je wybiórczo???? Owszem, można z tą wybiórczośćią walczyć, ale to jest osobna terapia i specjalista. Jeśli takiego nie mają, nie wolno im na siłę zmuszać by dziecko jadło co oni chcą. Zmuszanie to nie terapia i na pewno nie pomoże w walce z wybiórczością.
Coś tu nie gra, skoro w specjalistycznym przedszkolu nie radzą sobie z problemami autysty.
zostaw sobie furtkę w postaci możliwości powrotu tu gdzie obecnie jesteście.
A ciebie Marion podziwiam że znajdujesz na to wszystko siłę, bo czasu masz bardzo mało na siebie czy też rodzinę.
Aby terapia była skuteczna, nawet trudna dla dziecka, musi byc dobra współpraca terapeuty z rodzicami, a co za tym idzie wspólny front... Czyli, jeśli do czegoś nie jesteś przekonana, a wręcz przeciwna, efektów nie będzie, gdyż kontynuacji w domu nie będzie. Właśnie po to jest taka umowa...
Trzeba też wiedzieć i uświadomić dyrektorowi, że nie ma jednej idealnej terapii, oraz jednego, jedynego podejścia skutecznej dla każdego przypadku. Sukcesem placówki powinno byc indywidualne podejście do dziecka oraz pomoc conajmniej 99% dzieciom, a nie pozbywanie sie tych trudnych przypadków...
a czemu chcesz fryca dac do innej placowki, skoro mu w tej dobrze ui wszystko przemawia za ta placowka?
A z opisu tej "nowej" wyłania mi się katownia.
Bardziej obawiam się braku dialogu z personelem, który wydał mi się (ale może się mylę) zdystansowany na sugestie rodziców. Podczas rozmowy organizacyjnej odebrałam dyrektorki mówiące o zasadach, terapiach itp. jako zamknięte na nowości oraz niechętne do negocjacji z rodzicami (np. w kwestii tej diety - była, jest i będzie bezglutenowa). Wysłuchały moich pytań i listę oczekiwań, ale odpowiadały tonem takim, że wymagania to ja sobie mogę mieć, ale albo godzimy się na warunku przez nich stawiane (zapisane w umowie), albo rezygnujemy.
jakie to terapie w ogole w tej nowej placowce by byly?
Bartek ma autyzm dziecięcy
Autyzm dziecięcy F84.0. Na komisję dostarczyłam...
na jak długo przyznali Fryckowi orzeczenie o niepełnosprawności? Bartek ma na dwa lata i od tego też chcę się odwołać.
Bartek chodzi do masowego przedszkola.
zwalanie na to braku mowy jest chyba na wyrost
Obe a jakie porady dostaliście na przebodźcowanie? Młody zlobkowy to pewnie trudniej. Bo wiadomo ze brak tv, spokojne wieczory i wyciszanie. A ciekawa jestem co jeszcze.
Grymaszenie-przy-jedzeniu-moze-byc-pierwszym-objawem-autyzmu