Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeFeb 18th 2013
     permalink
    Fanta ja jestem bardziej ciekawa czy inny endo orzekł by to samo robiąc Ci usg.
    --
    •  
      CommentAuthormonii9797
    • CommentTimeFeb 19th 2013
     permalink
    u mnie stwierdzono Hashi po usg i ATPO <1000
    •  
      CommentAuthorfanta666
     permalink
    eveke pierwsza endo 2011r. - usg robione u niej w gabinecie - bez wahania stwierdza endo - chociaż przeciwciała wychodzą niskie. Dodam ze doktor bardzo ceniona w Trójmieście w zakresie leczenia pacjentek z hashimoto. Druga 2012 - powtórka USG tym razem robione w pracowni USG - opis zdjęcia : zmiany świadczą o hashimoto. Doktor jest jednak bardziej powsciagliwa - ze względu na przeciwciała - nie potwierdza ani nie wyklucza hashi. Jak pisałam, skupia sie głównie na leczeniu niedoczynnośći. Niepokoi ja jednak obraz usg tarczycy która po roku od poprzedniego badania niszczeje - doktor zwiększa dawkę euthyroxu. Dodatkowo zwraca uwagę i leczy pozostale objawy, znamienne dla hashi : niedobór żelaza, obfite misiaczki, zaburzenia krzepnięcia krwi, suchosc skóry, podwyższony cholesterol, tycie - przytylam ok 5kg w niecałe 4 miesiące, ciągle zmęczenie. dodatkowo choroby tarczycy mam w rodzinie : mama, babcia usuwane wole. Obecna endo uważa ze na dana chwilę należy bacznie obserwowac sytuację , ze hashi początkowo bywa utajone a tarczyca wydziela prawidłowa lub nadmierna ilość hormonów, ale po wielu miesiącach lub latach rozwija się niedoczynność trwałą.Sama szczerze już nie wiem co mam o tym myśleć. Odpowiedzi na pytanie czym jest wywołałana skoro brak przeciwcial nie otrzymałam. Na razie lekarza nie zmieniam więc nie wiem co by powiedział koleiny w tym zakresie.
    Byłam dziś na badaniach ale Pani krzyknęła mi taka cenę za przeciwciała ze muszę iść po raz kolejny po wizycie w ścianie płaczu /bankomat/ bo normalnie mi zabrakło... :-(

Treść doklejona: 19.02.13 08:00
    przy okazji znalazłam taki cytat na forum " Przeciwciała nie mają tutaj żadnego znaczenia. Wystarczy zbadać je tylko raz, zwłaszcza jeśli są powyżej normy. Taki wynik potwierdza zapalenie w wyniku procesu autoimmunologicznego i nic poza tym.Potem nie ma sensu ich badać, gdyż ich wysokość nie koreluje ze stopniem tzw. rzutu czy też jego braku. Można mieć Hasi i rzuty choroby z objawową nadczynnością bez przeciwciał powyżej normy, a diagnozę Hasi stawia się na podstawie specyficznego obrazu w biopsji tarczycy. Podobnie z reszta jest w celiakii. Może nie być przeciwciał, a badanie histopatologiczne wykazuje zanik kosmków oraz specyficzny wyłącznie dla celiakii naciek z limfocytów. Tak jest ze wszystkimi gruczołami dokrewnymi, w których następuje niedoczynność na tle autoimmunologicznym.Bywa, że przeciwciał nie ma, a biopsja potwierdza proces autoimmunologiczny"
    •  
      CommentAuthorFijka
     permalink
    Dziś dowiedziałam się, że jutro rano mam wizytę u endokrynologa. Pierwotnie byłam zarejestrowana dopiero na kwiecień, ale zwolniło się m-ce. Trochę słabo, bo nie zdążę zrobić żadnych dodatkowych badań, ale może przynajmniej czegoś ciekawego się dowiem :cool: Dam znać, jak już będę po wizycie.
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Nie wiedziałam, że niska wit. B12 ma jakiś związek z Hashimoto. Ja właśnie miałam silną anemię na tle niedoboru B12. Po suplementacji witamina jest przy górnej granicy normy.
    •  
      CommentAuthorFijka
    • CommentTimeFeb 20th 2013
     permalink
    Jestem po wizycie u endokrynologa. Stwierdził niedoczynność tarczycy i w rozpoznaniu wpisał także hiperprolaktynemię. Mam brać Euthyrox N50 na przemian jednego dnia jedną tabletkę a następnego 1/2 tab. Za 4 tygodnie mam zbadać TSH, aTG, aTPO, PRL w teście z Metokroplamidanem i USG tarczycy. Nie kazał badać FT4, chyba że zaszłabym w ciążę. Żałuję, że nie spytałam czemu, bo z tego co piszecie i co czytałam w sieci to się bada. Co myślicie?
    I dobra wiadomość, nie zabronił starań „bo to przecież bardzo przyjemne” :cool:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeFeb 21st 2013
     permalink
    witajcie,
    jestem w 8tc. odebralam dzisiaj wyniki badania krwi. z racji tego, ze choruje na gravesa-basedowa, oprocz badan rutynowych, ktore wykonuje sie w ciazy, zrobilam takze te na hormony tarczycy. wyniki sa nastepujace: FT3 i FT4 w normie, TSH 0,010mcUI/mL (norma od 0,300 do 4,300).
    jutro ide na kontrole do endokrynologa, w miedzyczasie chcialam sie dowiedziec, czy ktoras z was spotkala sie z taka sytuacja, gdzie tylko TSH odbiega od normy podczas gdy FT3 i FT4 sa ok?
    --
    •  
      CommentAuthorPajacynka
     permalink
    Tak, ja tak miałam. Było to związane z wpływem hormonu beta hcg. Około 20tc działanie tego hormonu jest coraz słabsze i tsh wróciło mi do normy :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeFeb 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Pajacynka: Było to związane z wpływem hormonu beta hcg

czyli mozna by to okreslic jako pozytywne zjawisko? :wink:
    dziekuje za odpowiedz.
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Aguncia, ale ogólnie nadczynność masz zaleczoną tak?
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    _K_i_n_g_a_: Aguncia, ale G-B masz zaleczonego, tak?

ostatni raz robilam badania jeszcze w poprzedniej ciazy (rodzilam rok temu) i od samego poczatku nie mialam zadnych problemow z G-B (leczylam sie z pozytywnym skutkiem) 2-3 lata wczesniej.
    po porodzie nie robilam juz zadnych badan, dopiero teraz gdy dowiedzialam sie, ze znow jestem w cazy.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Aguncia, u mnie zawsze ft3, ft4 w normie, a TSH wyskoczyło 2 razy poza. Ja mam niedoczynność i początki Hashi.
    Dziewczyny chciałam zapytać właśnie o TSH w ciąży. Czy Wam też stale rosło? Ja zaczynałam ciążę od dawki 62,5 a teraz już mam 112,5, bo TSH stale rośnie (nie spada poniżej 2,5 raz było ponad normę, w ostatnim badaniu 3,16).
    Jak wygląda sytuacja po ciąży? TSH spada i czy już się zostaje na tej dawce leku bądź zwiększa?
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Ja zakończyłam leczenie rok temu. Teraz wychodzi na to, że przekształciło mi się dziadostwo w Hashimoto, ale nie mam niedoczynności tylko p/ciała bardzo wysokie.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeFeb 22nd 2013
     permalink
    A u mnie jest taka sytuacja, że obraz usg wskazuje na początki Hashimoto. Było tam coś także o większym ukrwieniu narządu i jeszcze na tym etapie o powiększeniu. Pojawił się też guzek. Hormonalnie - mam nadczynność. Ponoć jest tak, że Hashimoto zaczyna się od nadczynności, która z czasem przechodzi w niedoczynność. Przeciwciał jeszcze nie badałam. Hashi ma moja mama, która właśnie taką drogę przeszła. Ma sporo guzków, ich ilość się zwiększa, tarczyca cały czas maleje. Wspomniałyście także o witaminie 12. Moja mama ma z tego powodu niedokrwistość, jej organizm nie wytwarza tej witaminy. Niedokrwistość i Hashi zdiagnozowano u niej w tym samym czasie.
    Fanta, guzków żadnych nie masz?
    •  
      CommentAuthorfanta666
    • CommentTimeFeb 25th 2013
     permalink
    Cześć Isia,
    nie u mnie na razie żadnych guzków nie wykryto. Z tym że tarczyca właśnie maleje.... no i przedłużający się problem z anemią. Moja endo też tłumaczyła mi że hashi zaczyna się od nadczynności - ale na tym etapie często przebiega bezobjawowo dlatego chore nie wiedzą, ze to już to.
    Dziewczyny będę szczera, dla mnie ta przypadłość jest na prawdę skomplikowana i jak na razie mało o niej wiem a tym bardziej za dużo nie mówi mi sam endo.
    Wyregulowałam hormony, leczę anemię, badam co rok tarczyce (USG) oraz poziom przeciwciał.
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    To u mnie nadczynność daje objawy. Jestem wieczna zmęczona, głodna, wkurzona i zawsze mi gorąco. Tak bym to podsumowała. Ale to właśnie nie Hashimoto daje objawy. A to powiększenie tarczycy to ja mam od okresu dojrzewania. Teraz się chyba struktura zmienia.
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    No i ja niestety dołączam do tego wątku. Mam świeżo stwierdzoną chorobę Hashimoto. Wszystko zaczęło się od tego że miałam zawroty głowy i myślałam że to anemia lub przemęczenie. Dostałam skierowanie na badania morfologie, elektrolity, cukier i TSH. Wszystko poza TSH wyszło w normie. mój wynik TSH to 26,8 uIU/ml. Od ogólnego lekarza dostałam euthyrox N25 oraz skierowanie do endokrynologa. Na wizycie u endokrynologa i obraz tarczycy na USG mam jak w przewlekłym autoimmunizacyjnym zapaleniu tarczycy. Zrobiłam też badanie FT4 i anty - TPO. A moje wyniki są następujące:
    FT4 - 0,84 ng/dl (czyli w normie)
    anty-TPO - > 1000 IU/ml
    Docelowo będę miała zwiększaną dawkę euthoryxu i za 4 tygodnie kontrolne tsh.
    No i muszę zmienić plany bo chciałam od sierpnia zacząć starania o drugą dzidzie ale najpierw muszę ustabilizować prace mojej tarczycy. Mam pytanie czy z hashimoto ciężej zajść w ciąże?? Kurde bo o Ludwiczka 7 lat się staraliśmy, a nie chce dużej różnicy wieku pomiędzy maluchami, jeżeli w ogóle się doczekam drugiego malucha :sad:
    -- ;;;;
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 26th 2013
     permalink
    Witam.
    Prosze by wypowiedziały się dziewczyny z niedoczynnośćią tarczycy na temat zażywanych leków ewentualnej diety i wzrastającej wagi ciała.
    Czy leki w połączeniu z odżywianiem pomogły pozbyć sie nadprogramowych kilogramów?
    Czy można się z tego całkowicie wyleczyć??
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    --
  1.  permalink
    Aga ja nic nie straciłam niestety z kg jak zaczęłam brać leki, ale zauważyłam że jak trzymam się diety i ćwiczę kg idą w dół także, coś w tym jest ale w moim przypadku ciężko jest się zebrać do systematyczności.
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
    • CommentTimeFeb 26th 2013
     permalink
    Anecia, ja mam Hashimoto tylko nie wiem od kiedy, ponieważ u mnie zaczęło się dwa lata temu od zdiagnozowania Gravesa-Basedowa, po roku zakończyłam leczenie, a teraz okazuje się, że mam Hashi. Z zajściem w ciążę raczej nie wiadomo jak wielkiego problemu nie miałam (małżeństwo na odległość więc trudno określić czas starań, gdy już się przeprowadziłam do męża to udało się w 2 cyklu), problem może być z donoszeniem, rok temu straciłam ciążę w 5 tygodniu, aktualnie jestem pod koniec 8 tygodnia i póki co wszystko jest ok, mam nadzieję, że będzie tak dalej choć każdego dnia drżę o to czy p/ciała nie namieszają.... Mimo prawidlowego poziomu TSH i ft4 przyjmuję Euthyrox25.
    --
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeFeb 27th 2013
     permalink
    akirka: Jak wygląda sytuacja po ciąży? TSH spada i czy już się zostaje na tej dawce leku bądź zwiększa?

Akirka, właśnie dzisiaj odebrałam wyniki - tsh=0,19, ft3 i ft4 pięknie w samym środku normy, także do maja odstawiam hormony. Przy czym ja mam delikatną niedoczynność wynikającą z usunięcia operacyjnego 2/3 mojej tarczycy.
    Aga19782: Prosze by wypowiedziały się dziewczyny z niedoczynnośćią tarczycy na temat zażywanych leków ewentualnej diety i wzrastającej wagi ciała.
    Czy leki w połączeniu z odżywianiem pomogły pozbyć sie nadprogramowych kilogramów?

Moim zdaniem odpowiednio dobrana dawka hormonów spokojnie pomoże Tobie w walce z kilogramami. Wspomoże metabolizm, a stąd już prosta droga do zrzucenia zbędnych kg:)
    Oczywiście w połączeniu z dietą i ruchem, od samych hormonów nic się raczej nie wydarzy:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 27th 2013
     permalink
    Dietę mam,ćwiczę 6 r w tyg po 45min.Hormony od jutra.Jestem dobrej myśli.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
    • CommentTimeFeb 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja czuję sie lepiej z niższym Tsh i też tak mnie endo prowadzi. Jak tsh idzie do góry to ida też kg, zwiększam wtedy euthyrox.
    Przed ciąża brałam 75 w trakcie ciąży wzrosło do 150, teraz biorę 100 i jutro mam robić badania.
    Ogólnie endo bazowała na ft4 i od niego uzależniała dawkę euthyroksu, tsh rzadko sprawdzałam.
    Teraz mam inny problem bo u Kacpra jest podejrzenie niedoczynności tarczycy...:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeFeb 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Umnie ft3 i ft4 są prawidłowe.Tylko tsh mam podwyższoną.
    Ale znalazła 3 guzki,jeden do biopsji prawdopodobnie,po lekach będzie widać czy na pewno.
    Bari są jakieś objawy u takiego maluszka ??
    --
    •  
      CommentAuthorjakmalina
    • CommentTimeMar 3rd 2013
     permalink
    Cześć dziewczyny. Biorę euthyrox i jutro ide na kontrolne badanie TSH i już chyba zdurniałam, bo nie wiem czy przed badaniem mam brać euthyrox czy nie??? :neutral:
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    jakmalina
    nie mozna brac leku przed badaniem.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    ok, tak myslałam...dzięki :bigsmile:
    •  
      CommentAuthoremza
    • CommentTimeMar 4th 2013
     permalink
    Swojego czasu uradziłyśmy na wątku, że można, ale po wzięciu trzeba odczekać kilka godzin.
    --
    •  
      CommentAuthorFijka
     permalink
    Mi lekarz powiedział, że mam nie brać :)
    --
    •  
      CommentAuthorjakmalina
     permalink
    Badania zrobione, lek miałam łyknąć po i zapomniałam...z głodu :confused:
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeMar 5th 2013
     permalink
    Mam pytanie do mam biorących Euthyrox - czy zauważyłyście u siebie problemy z laktacją? Przeczytałam niedawno, że przy niedoczynności mogą się zdarzyć i wówczas lepiej zaopatrzyć się w laktator do pobudzania laktacji. No i właśnie zastanawiam się czy kupić jeszcze przed porodem, czy czekać czy rzeczywiście problem się pojawi.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    akirka
    ja mam niedoczynnosc i biore eurytox 75mg,mala jest na cycu caly czas :tongue:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthoremza
     permalink
    Ja byłam przez 6 tygodni na euthyroxie 25 i również nie miałam problemów z laktacją. Laktator się przydaje, ale wówczas gdy muszę na dłużej wybyć z domu:)
    --
    •  
      CommentAuthorfanta666
    • CommentTimeMar 12th 2013
     permalink
    Dziewczyny co do problemu - brak / niskie przeciwciała a Hashimoto - choć dalej nie jest to dla mnie zrozumiałe jak może być zapalenie z niską wartością przeciwciał - moja endo na ostatniej wizycie próbowała mi to wyjaśnić ale szczerze mówiąc mało to było wszystko jasne.
    Natknęłam się jednak przy okazji na ciekawy artykuł o Hashi, który po części porusza tą kwestię
    Jakby któraś miała ochotę :
    hashimoto
    •  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeMar 12th 2013
     permalink
    akirka masz rację też o tym słyszałam... to chyba wynika z tego powiązania TSH- prolaktyna...
    moja znajoma akurat miała problem z laktacją , ale była po cc i na euthyroxie....
    ja biorę E50 , ale nie kupuję laktatora przed porodem, jeśli będzie coś nie tak to M w auto... 15 min i mam laktator :)
    --
    •  
      CommentAuthorFijka
    • CommentTimeMar 13th 2013
     permalink
    Dziewczyny mam pytanie :wink:
    Czy na wynik aTG i aTPO ma wpływ brany przede mnie Euthyrox? Chodzi o to, że lekarz zalecił zrobić wszystkie badania 4 tyg. od rozpoczęcia zażywania leku. Minęły dopiero 3 tyg. i okazało się, że jestem w ciąży :smile:
    Mam umówioną wizytę do endo na przyszłą środę i chciałabym iść do niego już z wynikami i zastanawiam się, czy aTG i aTPO mogę zrobić wcześniej, bo wyniki nie są od reki.
    A poradźcie mi jeszcze, czy TSH warto powtórzyć w tym samym laboratorium, w którym robiłam pierwsze badania czy to nie ma znaczenia? (znalazłam tańsze lab. :cool:)
    Będę wdzięczna za wszelką pomoc :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeMar 13th 2013 zmieniony
     permalink
    ja biorę E50 , ale nie kupuję laktatora przed porodem, jeśli będzie coś nie tak to M w auto... 15 min i mam laktator :)

Ja już mam E112,5, a pewnie od czwartku znów więcej. A przy zajściu miałam dawkę 62,5. Tobie utrzymuje się TSH na stałym poziomie?
    Co do laktatora, to też mam już wybrany i mąż kupi jak będzie potrzeba, tylko szkoda mi, bo czasem są promocje a nie wiadomo czy akurat wtedy się trafi;) No, ale jest też opcja, że w ogóle nie będzie potrzebny.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 13.03.13 23:39</span>
    Pytałam doradcę laktacyjnego na SR o tą niedoczynność i potwierdziła, że wszelkie problemy endokrynologiczne mogą, ale nie muszą wpływać na laktację.
    --
    •  
      CommentAuthor_Isia_
    • CommentTimeMar 20th 2013
     permalink
    Dziewczyny, a u mnie jednak nie Hashimoto ale choroba Gravesa-Basedova. I czerwone światło na starania na co najmniej pół roku, może nawet i rok :cry: Czy ktoś się jeszcze tutaj boryka z tym paskudztwem?
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    O co dokładnie chodzi w tej chorobie?
    •  
      CommentAuthor_Isia_
     permalink
    To choroba na bazie nadczynności tarczycy. Do tego dochodzi powiększająca się tarczyca i wole oraz problemy z oczami (GB prowadzi nawet do wytrzeszczu który trzeba leczyć operacyjnie, ale to skrajne przypadki). Zakaz starań dostałam ze względu na sporą dawkę leku, która dla dziecka może być szkodliwa.
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    akirka dopiero przeczytałam....

ja mam od początku ciąży stałą dawkę N50 , TSH nie jest na stałym poziomie, ale utrzymuje mi się w normach (dla ciężarówek of course)
    więc gin mi dawki nigdy nie modyfikował... no i zawsze pyta czy się dobrze czuję i czy np nie ma kołatań serca...
    ostatnio nie robiłam wyników, ale teraz przed kolejną wizytą już robię (na 28.03) także też jestem ciekawa jak to tam teraz wygląda...

Akirka a Ty przed ciążą jakie miałaś wyniki?
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Jak poszłam do endo w zeszłym roku, to miałam w normie ok.2,5, ale na usg już wyszło Hashimoto, więc kazała obserwować no i po 2 miesiącach już wyskoczyło poza normę i było ok.5,5. Wtedy już dostałam Euthyrox i właściwie do samego sierpnia dawka podnoszona co wizytę, bo endo wiedziała, że się staramy i chciała zbić do ok.1, a u mnie cały czas 2,5 i więcej. Dopiero jak w sierpniu zeszłam do 1,32 to się udało, ale TSH zaczęło rosnąć i z wizyty na wizytę mam ok. 2,8 ; 3,3, raz prawie 5, a dawka podnoszona co 3 tyg. Za to tydzień temu miałam 0,78, więc się jakieś zawirowania robią. Teraz mam zbadać po świętach i zobaczymy co będzie.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    eveke, jak czesto badasz tsh w ciazy?
    Mi na razie ginka mowi ze nie trzeba, jestem na eutyroksie 50 mg
    i TSH 2 miechy temu 1,5...chyba zbadam prywatnie
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dorit ja badałam na każdą wizytę (czyli raz w miesiącu)
    ostatnio ginek mi odpuścił kłucie, bo badania mi ciągle wychodzą ok i akurat nic nie musiałam robić tym razem wiec bez sensu było leciec na sami TSH (aczkolwiek ja wszystko robię prywatnie- także tu się może nie sugeruj jeśli Twoja ginka daje Ci skierowania to być może i ma na to jakiś limit ;/)

Akirka ja przed ciążą pojawiłam się u ginka z TSH 2,5-2,8 (i moje wieczne złe, senne samopoczucie)
    Zbiliśmy TSH jakoś do 1,5 (matko nawet tak bardzo dokładnie nie pamiętam)
    później zaszłam w ciąże, dostałam dawkę N50 i kontrolowałam TSH co 4 tyg.... raz tylko spadło mi do wyniku 0,065 (ale dla ciężarnych był w normach)
    później raz miałam nawet wynik 2,1 (ale chyba z własnej winy, bo dość często zapominało mi się o tabletce )
    teraz mocno się pilnuję i sama jestem ciekawa jak tam wyjdzie tym razem...
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ja w ciąży robiłam co miesiąc badania i miałam delikatnie zwiększaną dawkę (bo jak mówiła endo- macica rośnie, dziecko rośnie itd.) Wyniki były idealne.
    Dziś odebrałam wyniki, TSH spadło w ciągu miesiąca z >8 na >1 :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    Isia ja się borykałam :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorEfiaa
     permalink
    Hej, orientujecie się może w wartościach Ca 125? Dziś odebrałam wynik i mam 68, a norma to 35. Dodam, że robiłam badanie w 4 dc. Czy mam się bać?...
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeMar 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Efiaa, najpewniej będziesz miała usg, bo podwyższone Ca125 może świadczyć, że coś się rozwija na jajnikach czy w macicy (np. torbiel, endometrioza). Nie musi to świadczyć o nowotworze złośliwym. Ja się sporo naczytałam o tym jakiś czas temu, bo sama jestem w grupie ryzyka raka jajnika i badałam ten marker.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Dzieki za odpowiedz, bede musiala zrobic badanie z wlasnej inicjatywy jednak dla spokoju
    ja we wrzesniu miałam TSH 6, potem w grudniu juz 2 po eutyroksie i za 3 tygodnie w ciazy juz 1,5, mam zwiekszona dawke eotyroksu
    i mam nadzieje ze nadal TSH w normie.
    --
    • CommentAuthorAnecia84
     permalink
    No ja dzisiaj zrobiłam kontrolne TSH bo 5 tygodniowym braniu euthoryxu no i z 27 spadło mi do 6,330. Jeszcze jest poza normą więc pewnie dawka leku będzie zwiększona. Dodatkowo schudłam 3 kg:). zostało jeszcze jakieś 15kg:(
    -- ;;;;
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.