Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
A gaz może osłabiać skurcze?- u mnie chyba nie, bo dostalam pod koniec, juz po oksy. I oczywiscie nic nie pomoglo (w sensie, ze przeciwbolowo), tylko w sumie na oddychaniu sie skupilam wtedy. Lozysko urodzilam chyba po 10-15 minutach wiec gaz nie zablokowal. Ciesze sie, ze nie mialam skurczy krzyzowych..:/

u mnie z łożyskiem podobnie, przychodzili naciskali na brzuch, co bolałoz chyba gorzej niż skurcze. I tak nie urodziłam go, bo było przyrosniete i usuwali pod narkozą
przy pierwszym porodzie "urodzić łożysko" to był dla mnie pikuś :/).
Dobrze, że wszystko skończyło sie dobrze. A propos to gdzie są "wymiary" Agatki, bo ja ich nie widzę 

czas trwania porodu liczy się albo od odejścia wód, albo jeśli te nie odeszły wcześniej niż skurcze od pierwszych regularnych i długich skurczów

A powiedz mi - czy [a jeśli tak to ile razy i w jakich momentach] lekarze sprawdzali stan Twojej blizny po cc ?
co to za czary-mary zrobiła ta położna z kością krzyżową?

To mi się naprawdę często nie zdarza, nawet na tym wątku.
Może zależy na kogo się trafi, bo do parcia miałam inną położną - zmiana dyżuru. Taką "z 35-letnim doświadczeniem", więc z innym podejściem do porodu, niż większość młodych- niestety. Gdyby ona w nocy była, to też nie wiem jak by to wyglądało.