Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Mieszkałam rok z teściami, mieszkam obecnie z mama i wiem, że się da...
oooo raju,przedział między 350-400tys na stronie z500.pl w wiekszosci projektow masz podane koszty budowy
jestesmy 6 miesięcy po remoncie generalnym. wyremontowane to może nawet z 20 tys więcej
Dziewczyny czy możecie mi napisać ile wyniosła Was budowa domu?
wiem ze to niemiarodajne,dlatego pytam tak w przyblizeniu-stan,metraż i kwotę,bez działki
z umeblowania wliczam tylko kuchnie, lazienke i giga szafe do sypialni.
Kiedyś ktoś mądry wyliczył, że 1 m2 domu to koszt ok 2500-3000 zł (metr garażu wychodzi relatywnie ok 500 zł taniej) - jest to cena metra domu w stanie deweloperskim - oczywiście wiele zależy od regionu, w jakim budujesz, bo są miejsca, gdzie ekipy są tańsze i materiały trochę też ale jak tak sobie policzyłam, to niestety się zgadza.
Nie da się porównać budowy nawet dwóch takich samych domów - jeden będzie ocieplony tak sobie, inny dobrze -jeden będzie miał piec kondensacyjny na gaz, inny na pelet, jeszcze inny będzie miał pompę. Duże koszty to rotety, klima, rekuperacja, monitoring, oświetlenie - różnice są ogromne, a przecież można żyć i bez tego.
no to ja nic z tych duzych kosztow nie mam jakby ktos pytal :P
my sie nawet domofonu jeszcze nie dorobilismy bo zwykly domofon jest za slaby na kable swiatlowodowe ktore nam polozyli przeswiadczeni ze wideodomofon zamontujemy; w ten sposob nie zamykamy furtki na klucz i wlasciwie kazdy moze wejsc (zamykamy tylko jak wyjezdzamy) a dzwonek mamy z lidla za cale 20zl doczepiony przy drzwiac
a to nie jest tak,że zamiast wkładu własnego można zastawić inną nieruchomość którą się zadeklruje pod sprzedaż po zakonczeniu budowy? z kazdym rokiem ten % ma wzrastac o chyba 5% wiec za dwa lata biorac kredyt to bedzie juz koniecznosc 20% wkladu
czyli biorac 500tys kredytu musisz wylozyc 100tys sama
Hyde dobrze mowi, Ceri ma parterowke. jesli dobrze pamietam cos kolo 200m2. Ceri, popraw mnie jesli mam diure w glowie
ja bym chciała parter+poddasze raczej jak juz bymsie decydowała.mam dużą rodzinę-3 dzieci
Nie zakladalam żadnych 25-30% więcej. ... liczyłam każdy detal, śrubę, etc....
ale ja nie musze od razu miec wszystkiego na tip top.
a jak Wam wyszły domki pod kątem charakterystyki energetycznej?
wiesz, ja tam jestem minimalistka i nie lubie duzo kasy wydawac. wiec bankowo nie uswiadczysz u mnie zyrandola za np 1,5 tysiaca. oswietlenie do kuchni juz sobie wylukalam za cale 99zl + ewentualnie te podszafkowe. itp.
czy Wam tez sie milion razy koncepcja podlogi (i wielu innych rzeczy) zmieniala? bo ja to juz szalu dostaje... a chce sobie wszystko teraz powybierac bo potem nie bede miala na to czasu..
Orientujecie sie jak fachowo nazywa sie to co naklada sie n sciane bez drzwi? Przy drzwiach to oscieznica (u mnie jeszcze funkcjonuje framuga) tylko za cholere nie wiem jak to sie nazywa kiedy nie ma drzwi.A drzwi nie bedzie w kuchni i nie bedzie w sieni..
A inspira je to mi sie zbieraja odkad znalazlam ten projekt. A to juz kilka lat...
nie miałam nic tak szczegółowo rozpisane jak Ty jeśli chodzi o kosztorys, nie korzystałam nawet z kosztorysu zrobionego pod projekt w biurze projektowym
Dodam jeszcze, że np podbitka to koszt materiału bo robocizna to rozliczenie z wykonawcą moim za podesłanie zlecenia budowy domu, do elewacji miałam znajomego, do elektrycznego osprzętu znajomy... u niego miałam naprawdę za darmo :) skład budowlany największy w mojej okolicy i jego właściciel to znajomy... okna - kolezanka, beton-znajomy, geodeta - bliski znajomy, kominek kolega, meble na zamówienie koleżanka...
22 lata zajmuje się finansami w domu i tylko Ja.... do tego od 20 lat w jakim stopniu jestem odpowiedzialna za wydatki od mamy tj opłaty, oszczedzanie... Może nie na darmo z ekonomii miałam z praktyki 6:)Lubie kalkulacje wydatków i zysków :)
Podloga antyposlizgowa grafitowa ze stargresu. Choc przez chwile chcialam czarne 60x60, ale zem leniwa a na grafitowych niewiele widac to wygraly. Choc malzu cos jeczal, ze mu bedzie dziwnie gola stopa
ale za to mam doswietlony blat roboczy taka specjalna listwa z 3 jupiterami-tubami (srednica ok 15-17cm)przy suficie i bardzo sobie chwale (okno od strony polnocnej wiec swiatla malo)
Zakupiliśmy właśnie stół jadalniany. Chyba skuszę się już teraz na zakup kilku krzeseł i zobaczę czy dokupimy w innym kolorze czy białe.
Na to co wklejałam na początku poszukiwań - stół lite drewno + krzesła dsw. Nic innego mi nie wpadło w oko.
--