Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Jak przychodzą pensje, w pierwszej kolejności opłacamy rachunki wszelkie ew. raty.
Następnie małżonek jedzie do np. Selgrosa i robi tam zakupy gabarytowe z zapasem, np. woda, mleko, masło, płatki itp.
Przy okazji wypłaca z bankomatu, np. 1500 zł ( w zależności od zasobności portfela), ja dzielę tę kasę na 4 lub 5 równych kupek ( zależy od ilości tygodni w miesiącu) i wkładam sobie w datowane na kolejne tygodnie koperty. W każdą niedzielę, podejmuję kasę z koperty i żądzę się nią tak, aby nam starczyło. Na początku było ciężko, bo my też z tych "niegotówkowych" ale teraz jest git. Wiadomo, są nieplanowane wydatki, ale tez staram się w tej kasie, którą wypłacam na cały msc, uwzględnić je. My dzięki tej metodzie odkładamy naprawdę fajne sumki co msc. Czasem trzeba podjąć coś dodatkowo, ale to zawsze zapisuję i NIE KORZYSTAMY Z KARTY:)
Kolekcjonuje jeszcze dodatkowo paragony i na koniec msca sumuję i patrzę na co idzie najwięcej kasy.
Nam też kasa przepływała miedzy paluchami i nie wiadomo było, na co idzie. Naprawdę polecam ten sposób, u nas sie sprawdza:)

Mam nadzieję, że nie będę ich musiała nadszarpnąć, a jeśli już to tylko dlatego, że media wyjdą więcej niż założyłam.
Także zobaczymy, co z tego wyjdzie, ale Wasze pozytywne komentarze zachęcają 
Dziewczyny, moze zadam Wam niedyskretne pytanie, ale ile idzie Wam miesiecznie pieniedzy wlasnie na zycie, oprocz rachunkow, rat kredytu itp?
;
;
chemia jest masakrycznie droga, wiadomo, ze to sie co miesiac nie kupuje, ale juz raz na kwartal trzeba zrobic wieksze zakupy - srodki do czyszczenia, mycia podlog, jakies pianki do lazienki, pianki do kibla, do kuchni, chusteczki do scierania kurzy, jakies pronta,
;
a że jesteśmy na jednej pensji obecnie, to musimy ciąć tam gdzie się da. Szukaj i załóż sobie realne cele. Dla jednych optimum będzie 200 zł tygodniowo, inna rodzina za to nie wyżyje i będzie potrzebować 400.
;

[/url
[/url]
Ale podnioslyscie mnie na duchy,ze mozna, wiec i ja musze wrocic do pilnowania kazdej zlotowki. Moze ńie tak jak kiedys, ale zeby za te 2000 na wydatki przezyc.