jejku dziewczyny jak Was czytam to normalnie do kazdej bym chetnie na obiad wpadla.... u mnie zdolnosci kulinarnych brak totalny..co wiaze sie i z checiami...a raczej ich brakiem...o totalnej dezorganizacji nie wspominajac...obiad z mrozonki zajmuje mi cale wieki....wiec podziwiam naprawde i czola chyle przed tymi wszystkimi, ktore w swoich domach serwuja np. pierogi z kasza w dniu lenia :)))
psycho patko dla mnie pierogi z kaszą to jakiś kosmos, śmieję się że jestem ekspertem w szybkich obiadach takich w pól godziny, zawsze mam w zamrażalniku rybę lub fileta z kurczaka, odmrażam wieczorem i albo rybka, albo coś włoskiego czyli jakiś sosik z pastą, do tego surówka kupna, bo nie chce mi się jej robić pozdrawiam
Mysza, ja robię z brokułami najczęściej - ugotowany makaron wrzucam do żaroodpornego naczynia, do tego obgotowane różyczki brokułów i sery - najlepiej jakieś resztki różnych, w tym obowiązkowo taki z niebieską pleśnią. Na to sos beszamelowy, jeszcze trochę sera na wierzch i do pieca. Jak się zrumieni, jest gotowe. Błyskawiczne i dobre :-)
Myszaasia, ja dodaję do makaronowej również inne warzywa np. marchewkę z groszkiem, kalafior... Teraz korzystam z mrożonek, taką marchewkę z groszkiem (lub marchew+groszek+kukurydza) podgotowuję na półmiękko, równocześnie gotuję makaron, potem wszystko mieszam lub układam warstwami w naczyniu żaroodpornym i do pieca (oczywiście wcześniej przyprawiam). Można zalać jajkiem rozbełtanym ze śmietaną i posypać tartym serem. Możesz dodawać do makaronu to, co lubisz Ty i Twoja rodzina: mięso, wędlinę, pieczarki, podduszoną cebulkę...w dowolnych konfiguracjach. Ja zawsze eksperymentuję z tego co mam akurat w domu. Teraz na pewno wypróbuję to co napisała hydrozagadka - brokuły i ser pleśniowy ;-)
dziękuje dziewczyny za super pomysły , już przeszukałam lodówkę i wyszperałam kilka składników:)) jeszcze drobne zakupy i dzisiaj na obiad zapiekanka :PP
u mnie dziś flądra ze szpinakiem i ryżem trójkolorowym:) już tak za mną szpinak chodził, że nie wytrzymałam:)
a zapaiekankę polecam: szpinkową:) z mięsem mielonym, pieczarkami, serem i 2 rodzajami sosów pomidorowym i serowo-śmietanowym. Najpierw kładziesz makaron (ja podgotowuję trochę), następnie miesko podsmażone z przyprawami wg uznania, zalewam to sosem pomidorowym na to pieczarki i szpinak , sos smietanowo-serowy a na końcu ser. Szpinak (najlepiej świeży) wsześniej lekko podsmażam z cebulką i cytryną a na końcu dodaję czosnek.
Dziewczyny a macie jakiś sprawdzony przepis na muffinki? Na blogu mojewypieki jest ich tak dużo, że trudno mi coś wybrać, poza tym szukam takiej wersji podstawowej ;-) tam są już raczej wariacje na temat.
dziewczyny a jak robic ten sos smietanowy do zapiekanki zeby smietana sie nie sciela...kurde juz tyle razy musialam obejsc sie smakiem...bo z sosu zrobily sie grudki...tak jak pisalam ja to antytalent kulinarny jestem...ale kto wie moze z Wasza pomoca i tego sie naumie :))
u mnie dzis kaszana z cebulka, mlode ziemniaki i surowka z kiszonej kapusty, marchewki i jablka...
sos beszamelowy: nie pamiętam proporcji bo robię na oko roztapiam pól kostki masła w rondelku i dodaję z dwie łyżki mąki robię białą zasmażkę, ie może się zrumienić bo sos ma być biały, odstawiam z ognia i dodaję po trochu mleka, mam takie fajne mieszadełko, takie jak do roztrzepywania białka i pomału mieszam aż się mleko połączy z tą zasmażką, na małym ogniu, gotuję jeszcze trochę aż zgęstnieje, dodaję sól, pieprz i świeżą gałkę muszkatołową, jak jest za rzadkie to trzeba dodać trochę mąki, a jak za gęste to mleka.
Sos ze śmietanki 30%: a masełku podsmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy taką śmietankę, zagotować, dodać sól pieprz, taki sos alfredo jest bazą i możesz dodać w zależności jaki chcesz sos np: obgotowane wcześnie różyczki brokułów, lub szpinak lub ser pleśniowy lub wcześniej zgrilowaną pierś z kurczaka (ja podsmażam na patelni filet pokrojony w kostkę). Można zrobić z tego sos różowy dodając zmiksowane pomidory w puszce i tyle, kombinacji jest milion pozdrawiam
[quote=Mónikha][/quote] do szpinaku sok z cytryny - dosłownie kilka kropel. Powoduje, że szpinak nigdy nie jest gorzki, nawet gdy dodacie czosnku:) poza tym jakoś tak podkręca jego smak :) znalazłam gdzieś taką poradę w necie i od tej pory mój szpinak jest na prawdę pyszny :) ehh już nie mogę się doczekać obiadku:) idę gotować
sushi zrobiłam przed chwilką te maffinki, z przepisu który podałaś, wyszły super, nie miałam maślaki, ani jogurtu ale dodałam kefir, nie miałam owoców to powkładałam do środka pokrojoną w kawałeczki kinder czekoladę i miałam dwa ostatnie ciasteczka oreo, które pokruszyłam następnym razem zrobię z mrożonymi jagodami, już mam wizję a oto zdjęcia
Iwona wiesz co mam takie foremki silikonowe, standardowe raczej, wyszło mi 9 sztuk, ale chyba mogłam mniej dawać tego ciasta, bo duże wyrosły i trochę mniejsze też by mogły być. Byłam w szoku, że tak się szybko robi, wszystko zmiksowałam, wlałam do foremek i po 25minutach było gotowe.
U mnie dziś kasza gryczana,sos ciemny z mięsem i buraczki ze słoika.A na deser ciasto na zimno bo idę dziś do szkoły na zabawę karnawalową i piekłam i liczę że coś mi się dostanie
wwlasnie zajadam sie zrobiona wczoraj wieczorem salatka ryzowa (wersja trio z owsem i pszenica) i musze powiedziec, ze na te upaly, prosto z lodowki jest super
To i tak szal w porównaniu z moim obiadem U mnie fasolka szparagowa z bułka tartą. Nic więcej nie chce mi się dziś gotować Tylko dziecko ma normalny obiad ;-)
No i u mnie w końcu były zawijane wraps`y z kurczakiem z przyprawami, sosem jogurtowym curry i warzywkami Ostatecznie pomogłam w przygotowaniach, co by nie wyjść na leniwca