Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

 

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

  1.  permalink
    Dziekuje dziewczyny zrobie i takie i takie hehe:wink:bede miala porownanie,ale kazdy przepis sie przyda:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    A ja dziś miałam makaron z tarta cukinią i boczkiem :smile:
    Mniami..

    A rosoł to tylko mój mąż potrafi robić bo mi zawsze bez smaku wychodzi :sad:
    Niby taka prosta zupa a tak ciężko zrobić idealny..
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    MrsHyde,

    ciekawy przepis, na pewno spróbuję. Mam tylko pytania. Czy pisząc o obgotowanym mięsie masz na myśli zagotowanie mięsa w wodzie (i tu: w jakiej ilości wody, czy wrzucasz do zagotowanej czy zimnej), doprowadzenie do wrzenia aż pojawią się szumowiny i tyle, czyli jakieś ze 20 min w zależności czy się wrzuci do gorącej czy zimnej wody? Czy oba rodzaje mięs obgotowujesz razem?
    A druga sprawa - bo skoro najpierw wrzucasz marchewki,a potem mięso, a biorąc pod uwagę, że mięso się "pyrkoli";) 3 godziny a marchewka i inne jarzyny ok. 30 min, to w takim razie je wyjmujesz jak się zagotują?
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 11th 2012 zmieniony
     permalink
    Chloe28, nasze ogólnodostępne kostki to jakaś MASAKRA!

    nie szukałam daleko, pierwsza strona w googlach - cafeteria.pl:

    Skład kostki bulionowej

    Podajemy za magazynem Świat Konsumenta, który zbadał skład kostek na potrzeby testu jakościowego marek Kucharek, Amino, Knorr, Winiary, Dobra, Warzywko:


    sól kuchenna ~50%,
    tłuszcze roślinne i zwierzęce ~10%,
    składniki mięsne 0.2 – 0.5%,
    aromaty i substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, rybonukleotydy: inozynian sodu i guanylan sodu),
    substancje smakowe (ekstrakty drożdżowe, naturalne przyprawy roślinne, suszone warzywa, cukier),
    maltodekstryny (enzymatyczne hydrolizaty skrobiowe),
    skrobia ziemniaczana,
    barwniki naturalne i identyczne z naturalnymi (karmel i kurkuma),
    regulatory kwasowości (np. kwas cytrynowy).

    Warto zwrócić uwagę, że:

    zaledwie 10% składu kostki stanowią produkty dostarczające organizmowi wartości odżywczych.
    Wartość odżywcza – kostka, a naturalny bulion

    Wady potraw z kostki

    niewielka wartość odżywcza,
    minimalna zawartość naturalnych składników,
    prawie 50% składu, to niepożądana w diecie sól,
    nawet do 40% zagęszczaczy, barwników, aromatów w tym glutaminianu sodu [1], składników sztucznych i niekorzystnych dla organizmu.
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    Aha, bym zapomniała po co tu weszłam :)

    Właśnie dostałam woka (chyba dobrze napisałam?).
    Jakie znacie sposoby na przyrządzanie w nim dań? Do czego się taki wok nadaje, jak można go wykorzystać? Najlepiej na jakieś szybkie, zdrowe dania :)
    Dodam, że nie lubię grzybów i papryki :tongue:
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    Agatella: Czy pisząc o obgotowanym mięsie masz na myśli zagotowanie mięsa w wodzie (i tu: w jakiej ilości wody, czy wrzucasz do zagotowanej czy zimnej), doprowadzenie do wrzenia aż pojawią się szumowiny i tyle, czyli jakieś ze 20 min w zależności czy się wrzuci do gorącej czy zimnej wody? Czy oba rodzaje mięs obgotowujesz razem?


    kazde z mies obgotowuje w osobynym garnku, odmaczam przez chwile wolowe z krwi a drob jedynie dobrze obmywam, potem zagotowuje wode i na chwile miecho wrzucam, zagotowuje do porzadnego zebrania paskudztwa, na gotujaca wode wrzucone scina sie w mig ale jak widze ze wolowina ciut bardziej przekrwiona to daje na goraca ale nie gotujaca i to doprowadzam do wrzenia zeby sie dobrze badziewie wybilo z miesa. odlewam szumowiny i dopiero do wlasciwego gara miecho wrzucam, robie identycznie z kazdym innym miesem czy kostka/zeberkiem na zupe.


    Agatella: A druga sprawa - bo skoro najpierw wrzucasz marchewki,a potem mięso, a biorąc pod uwagę, że mięso się "pyrkoli";) 3 godziny a marchewka i inne jarzyny ok. 30 min, to w takim razie je wyjmujesz jak się zagotują?

    no ja warzywa to po jakiejs godiznie wyciagam, marchewki pozeram reszte wyrzucam ;) cebuli nie wrzucam na wode, ja dopiero jak sie miecho juz troche podgotuje i staram sie wyciagnac jak zmieknie nim sie rozleci bo pozniej ciezko ja wybrac
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    Dzięki!
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 11th 2012
     permalink
    MrsHyde: kazde z mies obgotowuje w osobynym garnku, odmaczam przez chwile wolowe z krwi a drob jedynie dobrze obmywam, potem zagotowuje wode i na chwile miecho wrzucam, zagotowuje do porzadnego zebrania paskudztwa, na gotujaca wode wrzucone scina sie w mig ale jak widze ze wolowina ciut bardziej przekrwiona to daje na goraca ale nie gotujaca i to doprowadzam do wrzenia zeby sie dobrze badziewie wybilo z miesa. odlewam szumowiny i dopiero do wlasciwego gara miecho wrzucam, robie identycznie z kazdym innym miesem czy kostka/zeberkiem na zupe.


    hehe niezłe kombinacje ! :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    Agatella: Właśnie dostałam woka (chyba dobrze napisałam?).
    Jakie znacie sposoby na przyrządzanie w nim dań? Do czego się taki wok nadaje, jak można go wykorzystać? Najlepiej na jakieś szybkie, zdrowe dania :)


    hmmm ryż z krewetkami, wszelkie dania chińskie, japońskie, hinduskie, oj dużo tego jest :)
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    abotraW super, tylko właśnie chciałam jakieś konkretne przepisy :))
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    bez papryki i grzybów tak ?
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    tak:) nigdy nie miałam woka, chciałam się dowiedzieć na czym polega robienie w nim potraw. Jak zrobię z jedną dwie, to pewnie się obeznam :)
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    polecam tą stronkę http://slodkokwasny.com/dania-potrawy-z-woka/
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    Dzięki. poczytam sobie:)
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 12th 2012
     permalink
    ps wiem że w Anglii drogo ale też inaczej zarabiacie, nie można przeliczać, jak byłam 4 lata temu w podróży poślubnej w Londynie i Szkocji to za kanapkę w sturbucksie płaciłam 3,5Ł
    AbortaW dopiero teraz przeczytałam twoje pytanie o łososia
    robię go tak
    Dzwonko lub filet
    Na folię aluminiową kładę trochę masełka na to tego łososia, na to trochę soli, pieprzu, czosnek wyciśnięty,masełko, trochę koperku i zawijam tak aby były takie kopułki, żeby cyrkulacja powietrza była i do piekarnika na chyba 10 minut ale zawsze sprawdzam szybciej bo nie może się wysuszyć
    normalnie z tym czosnkiem niebo w gębie
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    dzisiejsze menu to zabnica pieczona z ziemniaczkami i pomidorami oraz smazone karczochy.
    licze na kulinarny sukces!
    :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    aguncia: zabnica pieczona


    w sensie, żaby ?! :shocked::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    TEORKA: w sensie, żaby ?!

    :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    to taka ryba morska... wyglada jak ropucha, ale ja kupilam oczywiscie bez pyska wiec nie taka straszna zabnica jak ja maluja :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    o matko !!!!!!
    to już chyba te żaby lepsze :cool::cool:
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    U mnie dziś zupa-krem z pora i racuchy z jabłkami na życzenie moich chłopaków:bigsmile::bigsmile:
    --
  3.  permalink
    U nas piatkowo - nalesniki ze szpinakiem i feta :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorFiufiu
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    Ja sobie zrobiłam 14 pierogów ruskich i opchałam się jak bąk.
    --
    •  
      CommentAuthorAgatella
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    A ja mam fasolkę po bretońsku, szkoda tylko bo fasolce brakuje tak z kwadrans gotowania, ale i tak jest ok :)
    •  
      CommentAuthorAmazonka
    • CommentTimeJan 13th 2012
     permalink
    Myślę teraz o naleśnikach na domowym zakwasie.
    --
    •  
      CommentAuthorAga19782
    • CommentTimeJan 16th 2012
     permalink
    Agatella
    Na przyszłość- jeśli zdaje Ci się że fasolka jakby niedogotowana jest zagotuj ją mocno przykryj przykrywką i nie ruszaj przez godzinę.Powinna"dojść" sama:)
    A tak wgóle najlepszym dla mnie sposobem na ugotowanie fasolki która jest mięciutka jest zalania ją dużą ilością wrzątku w przeddzień gotowania.Raz że gotuje się expresem a dwa że brakuje jej miękkości.Tylko wody musi być zetrzy razy tyle co fasolki:)
    --
  4.  permalink
    Łosoś teriyaki z ryżem :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJan 16th 2012
     permalink
    Prosto- ogórkowa + krokiety z kapustą i barszcz czerwony na obiadokolacje.:)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJan 23rd 2012
     permalink
    Barszcz biały( z jajkiem i kiełbaską) z kartofelkami + podwieczorek - placuszki z jabłkami:)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorYvonnka
    • CommentTimeJan 23rd 2012
     permalink
    Dziś zupa ogórkowa, oraz sałatka z tuńczykiem i ryżem:)
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    a u mnie dziś był ryż po kantońsku pycha normalnie obiad w pół godziny :)
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    Kachaw wrzucilabys na mniam-mniam przepis?

    niedziela - smazony makaron z warzywami
    poniedzialek - barszcz czerwony i roladki schabowe
    wtorek - spaghetti carbonara
    •  
      CommentAuthorjeżynka
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    A ja dziś :schabowy, ziemniaczki i bigosik :p- i ledwo chodzę :/.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 24th 2012 zmieniony
     permalink
    ja własnie skończyłam gotować na jutro [musze wieczorami bo przy dziecku nie mam jak :P]

    zupa - krem z porów z marchewką i curry

    drugie - spaghetti bolognese

    a teraz jeszcze rozmrażam ciasto francuskie i se zaraz zrobię [mimo, że prawie 22 ale matce karmiącej wolno :cool:] takie a'la tarty z chutneyem brzoskwiniowym, szpinakiem i jakąś szyneczką
    dałabym jeszcze sera fety ale nie mogę :cry::cry::cry:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    Teo ja też dziś zrobiłam na jutro ale u mnie ze względu na pracę :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    abortaW: Teo ja też dziś zrobiłam na jutro ale u mnie ze względu na pracę :)


    no ja nie lubię takich odgrzewanych na drugi dzień ale co zrobić....
    skoro nie mam jak przy Nince gotować :/ :P
    --
  5.  permalink
    Teo, ja sosu bolońskiego zawsze robię więcej i dwie-trzy porcje mrożę. Potem do spaghetti, lasagny czy nawet mięsnej zapiekanki jak znalazł :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    CERI ja też tak czasami robię natomiast nawet po rozmrożeniu i podgrzaniu to już nie to samo co świeże... :wink:
    no ale co zrobić...

    hmmm chciałam sobie właśnie rozwałkować ciasto i nie mam w domu wałka się okazuje :shocked:
    może słoik się nada ?
    pomyślalam o butelce ale mam żywca i akurat one takie kwadratowe jakieś :devil:
    --
  6.  permalink
    A u nas dzisiaj była grillowana pierś kurczaka z oscypkiem, pieczarki i opiekane ziemniaczki. Na deser odwrócony placek ananasowy.
    --
  7.  permalink
    TEORKA: może słoik się nada ?

    Albo wysoka szklanka :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    Teo najlepiej szklana butelka, wodki czy wina nie masz?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 24th 2012 zmieniony
     permalink
    już się piecze mniaaaaaaaaam :smile:
    o wódce nie pomyślałam ale dałam radę b. wysokim kuflem :wink:

    i robię to w halogenie Ania - nawet francuskie w nim super wychodzi :smile:


    cerisecerise: Na deser odwrócony placek ananasowy.


    własnej roboty ? :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    Teo, a dałabyś przepis na to francuskie coś z brzoskwiniami i szpinakiem?
    --
    •  
      CommentAuthorcerisecerise
    • CommentTimeJan 24th 2012 zmieniony
     permalink
    TEORKA: własnej roboty ? :smile:

    Robię z tego przepisu
    Fajne szybkie ciasto, w tygodniu nie mam za bardzo czasu szaleć :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorPuzzle
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    TEORKA: no ja nie lubię takich odgrzewanych na drugi dzień ale co zrobić....
    skoro nie mam jak przy Nince gotować :/ :P



    Dlatego ja robię dania które mogą być odgrzane :) Dziś zamarynowałam mięso a jak M. wstanie po nocce to tylko wrzuci do piekarnika razem z pieczonymi ziemniaczkami :) i jak się wykąpie a ja wrócę z pracy będzie gotowe :)
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 24th 2012 zmieniony
     permalink
    The_fragile: Teo, a dałabyś przepis na to francuskie coś z brzoskwiniami i szpinakiem?


    francuskie ciasto kupuję gotowe z Frosty
    w kawałkach :P
    gdzie by mi się chciało robić ! [nawet jak bym umiała ! :D]

    delikatnie wałkuję i nakładam na to brzoskwiniowy chutney [od Teściowej :D], na to szynka [albo podsmażone kawałki kurczaka albo innego mięska - tylko koniecznie już podsmażone bo francuskie za szybko dochodzi żeby się farsz mięsny zdążył zrobić] , na to szpinak wcześniej podsmażony z czosnkiem, solą i pieprzem [i odsączony żeby za mokre to nie było] i na to normalnie daję ser feta ale jako, że nie mogę to nie dałam
    całość posypuję bazylią i oregano [suszonymi ]
    i na 15 minut do temperatury 200-210
    i już ;-)



    cerisecerise: Robię z tego przepisu
    Fajne szybkie ciasto,


    faktycznie szybkie ! :smile:
    ciekawe czy da się z czymś innym niż ananasy bo ja nie przepadam raczej...
    --
    •  
      CommentAuthorMrsHyde
    • CommentTimeJan 24th 2012
     permalink
    laski ale wrzucajcie te przepisy na mniammniamie, tutaj czlowiek zapomni ze sa a tam beda w jednym miejscu. Teo no nie daj sie prosic i przekopiuj.

    ps.
    co do tej chutney?
    •  
      CommentAuthorTEORKA
    • CommentTimeJan 24th 2012 zmieniony
     permalink
    ok już kopiuję, sorki :smile:

    chutney to takie coś a'la dżem
    ale używane do mięs, wędlin, serów itp
    bo to się robi z cebuli i różnych owoców
    moja teściowa preferuje brzoskwiniowy [wg mnie najsmaczniejszy] ale można też z gruszek, jabłek itp
    ja to uwielbiam i zawsze jem do wędliny [na kanapkach], do mięs i na takie właśnie różne tarty i takie tam
    wielu osobom to zupełnie nie podchodzi bo to takie słodko - kwaśne jest

    tu znalazłam przepis

    CHUTNEY

    z tym, że moja teściowa robi bez papryki i rodzynek :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorEmi_787
    • CommentTimeJan 24th 2012 zmieniony
     permalink
    U mnie na obiadek dziś była pierś z kurczaka pieczona w chipsach na gotowanych warzywach.Kupiłam do tego chipsy Lays paprykowe (2 małe paczki na 1 pojedynczą pierś), akurat robiłam obiad tylko dla siebie. I było pysznie :)
    Przepis tutaj :)
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJan 25th 2012
     permalink
    O mniam, Teorka, dziękuję! Brzmi smakowicie!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
    • CommentTimeJan 25th 2012
     permalink
    dobra wrzucam przepis ryżu po kantońsku na mniam, mniam
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.