Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeJun 27th 2011 zmieniony
     permalink
    Tyle, że prawdziwych Katolików, żyjących zgodnie z Boską nauką to można ze świecą szukac. Już wcześniej wspominałam, znam takich co są za karą śmierci, znam też antyżydowskie nastawienie wielu. Nie mówiąc o antygejowskim itp itde. Dlatego nie uważam, żeby te słowa były jakoś szczególnie mocne. I też nie sądzę bym w tym zdaniu generalizowała. Napisałam, że To prawda (są katolicy i katolicy), ale do głosu dochodzą... itd. I naprawdę uważam, że częściej słychac tych co bym za nich złamanego grosza na ofiarę nie dała ;-).
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
    •  
      CommentAuthorDotia
    • CommentTimeJun 27th 2011
     permalink
    A skąd wiesz, że ksiądz nie zostaje "zwolniony"? Ja się tak w prawo kanoniczne nie wczytywałam to nie wiem. Z mojej parafii ksiądz alkoholik został przeniesiony na drugi koniec Polski i tam z dala od znajomych miał się leczyć. Czy to, że Kościół daje drugą szansę to błąd? W sumie może tak, bo potem ludzie patrzą tak jak Wy i oceniają ten grzeszny Kościół jak największe zło, a tak paru księży by poleciało ale ilu wiernych by zyskali!
    KKK tworzyli/tworzą wybrani biskupi z papieżem na czele. Tylko papież ma przywilej nieomylności w nauczaniu ex katedra, z którego to przywileju rzadko korzysta.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dotia: A skąd wiesz, że ksiądz nie zostaje "zwolniony"? Ja się tak w prawo kanoniczne nie wczytywałam to nie wiem. Z mojej parafii ksiądz alkoholik został przeniesiony na drugi koniec Polski i tam z dala od znajomych miał się leczyć.

Przeniesiony? Tzn. wydalony z parafii czy przeniesiony do innej?
    -- „Milcz - wydarła ze spienionych warg hrabina - jeśli nie chcesz, bym wyszła wobec ciebie ze złoconych ram mego dobrego wychowania! ”
  1.  permalink
    Kaonashi: Tyle, że prawdziwych Katolików, żyjących zgodnie z Boską nauką to można ze świecą szukac.

Wg mnie to akurat kwestia środowiska,w którym jesteśmy.Osobiście nie potrzebowałabym świeczki,aby znaleźć prawdziwych katolików:)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dotia: KKK tworzyli/tworzą wybrani biskupi z papieżem na czele. Tylko papież ma przywilej nieomylności w nauczaniu ex katedra, z którego to przywileju rzadko korzysta.

Czystości biskupów rozumiem można byc pewnym? Sorry, nie chcę tu nikogo obrażac. Zastanawiam się... i wątpię.
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Wg mnie podstawą do nazywania siebie katolikiem jest uznanie KKK. Jeśli ktoś stawia warunki niech sam rozezna czy jest tym katolikiem czy tylko boi się zrezygnować.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Agnieszka25: Wg mnie to akurat kwestia środowiska,w którym jesteśmy.Osobiście nie potrzebowałabym świeczki,aby znaleźć prawdziwych katolików:)

Byc może. Jednak sądząc po publicznych (często), ale nie tylko wystąpieniach, to macie wiele śliwek robaczywek.
  2.  permalink
    A i owszem....w każdym środowiski znajdują się owe "śliwki" i każda z tych "śliwek" odpowie sama za swoje czyny.
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Przeniesiony do innej parafii i oddalony od obowiązków kapłana.
    Jestem pewna nauczania papieża który jako głowa Kościoła zatwierdza jego naukę. Zresztą ta nauka zgadza się z moją wizją moralności której nauczał Chrystus.
    P.S. nie bez przyczyny Jezus wybrał na swojego zastępcę Piotra który wpierw się trzy razy Go wyparł. Czyżby Jezus chciał nam pokazać, że nasi papieże też będą błądzić?
    •  
      CommentAuthorLily
     permalink
    jak wszyscy - muzułmanie prawdziwie znający Koran też się od ekstremistów odcinają
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Za to Wy macie mało dorodnych owoców na które bym się skusiła :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Nie wiem czy na dobry KKK trafiłam, ale w moim mimo rozdziału "7 sakramentów..." omówione są 3 :-/.
    edit: A nie, pomyliłam się :)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dotia: Za to Wy macie mało dorodnych owoców na które bym się skusiła :wink:

Ale co masz na myśli konkretnie?
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Przykład ateisty/kogoś z poza KK porywającego swoim życiem tak żeby chciało się wybrać taki styl życia.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Hmmm, możesz podac przykład?
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Ja już jestem taka śpiąca, że w ogóle przestałam już łapać o co biega teraz w tej dyskusji :-P
    Dobrej nocy dziewczyny :-)
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Kaonashi: Nie wiem czy na dobry KKK trafiłam, ale w moim mimo rozdziału "7 sakramentów..." omówione są 3 :-/.
    W trzech rozdziałach omówione jest 7 sakramentów :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Znalazłam to czego szukałam:
    "Wszyscy pełniący posługę święceń w Kościele łacińskim, z wyjątkiem stałych diakonów, są zazwyczaj wybierani spośród wierzących nie żonatych mężczyzn, którzy chcą zachować celibat "dla Królestwa niebieskiego" (Mt 19, 1618 12). Powołani do tego, by poświęcić się niepodzielnie Panu i "Jego sprawom" 72 , oddają się całkowicie Bogu i ludziom. Celibat jest znakiem nowego życia, do służby któremu jest konsekrowany szafarz Kościoła. Przyjęty radosnym sercem, zapowiada on bardzo jasno Królestwo Boże"
    "Sakrament święceń przyjmującego go upodabnia do Chrystusa dzięki specjalnej łasce Ducha Świętego, czyniąc go narzędziem Chrystusa dla Jego Kościoła. Święcenia uzdalniają go, by mógł działać jako przedstawiciel Chrystusa, Głowy Kościoła, w Jego potrójnej funkcji kapłana, proroka i króla."
    "Ponieważ przez pełniącego posługę święceń działa i zbawia sam Chrystus, niegodność kapłana nie jest przeszkodą dla działania Chrystusa "
    "Dla biskupa jest to przede wszystkim łaska mocy ("Duch, który czyni zwierzchników": Modlitwa przy konsekracji biskupa w obrządku łacińskim): łaska prowadzenia i bronienia z mocą i roztropnością Kościoła, jak ojciec i pasterz, z miłością bezinteresowną do wszystkich, ale szczególnie do ubogich, chorych i potrzebujących 80 . Łaska ta pobudza biskupa do głoszenia wszystkim Ewangelii, do tego, by był wzorem dla swojej trzody, by wyprzedzał ją na drodze uświęcenia, utożsamiając się w Eucharystii z Chrystusem, Kapłanem i Ofiarą, nie bojąc się oddać swego życia za owce:"
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dotia: W trzech rozdziałach omówione jest 7 sakramentów :wink:

już znalazłam :)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dobrej nocy Melodie :)
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Kaonashi: Hmmm, możesz podac przykład?
    Właśnie nie mogę bo nie znam :tongue:
    Mnie zachwycają takie osobowości jak Katarzyna ze Sieny, Edyta Stein, JP2, Faustyna Kowalska - czytam o nich, lub ich własne dzieła i chciałabym tak żyć! Patrząc bliżej, widzę mojego księdza proboszcza i jestem zachwycona organizacja parafii i zaangażowaniem tego faceta w sprawy jego parafian (np. wielkim szokiem było dla mnie, że ks. proboszcz załatwił, że autobus miejski, taki zwykły z zkm Gdynia, zajeżdża przed drzwi kościoła! Bo starsi ludzie nie mogli dojść bo kościół jest na górce!) Patrząc jeszcze bliżej - widzę mojego wujka zakonnika, salezjanina który dzień w dzień z własnej woli, mimo wielu obowiązków chodzi do szpitala odwiedza chorych i odprawia dla nich mszę św. Patrzę na mojego ojca który codziennie odmawia różaniec, zachwyca się żywotami świętych jednocześnie harując na dwa etaty żeby utrzymać gromadkę dzieci, którym poświęcał całe weekendy zapewniając niezapomniane dzieciństwo.
    Daj mi przykład osoby żyjącej wg Twojego stylu życia którą mogłabym się w ten sposób zachwycić.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A jaki wg Ciebie jest mój styl życia?
    Dla mnie przykłady wymienione przez Ciebie są świetne, ale nie dlatego, że są Katolikami. Są dobrymi ludźmi po prostu.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Pomstujący na Żydów i Masonów Rydzyk też nim jest. Zabierający ludziom dorobek życia (często) i dający w zamian jedynie fale radiowe.
    edit: Oczywiście "też nim jest" = jest Katolikiem, a nie dobrym człowiekiem.
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Te cytaty z KKK to jak dla mnie oczywistość. Nie wiem co chciałaś przez nie powiedzieć? Że księża grzeszą, czy że nie mają takiego prawa? ;-)
    Równie dobrze można przytoczyć tekst przysięgi małżeńskiej i podkreślić fragmenty tyczące się zdrady.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No jasne. Ja nie zdradzam. A Ty?
    A przytoczyłam je, bo napisałaś wcześniej, ze ksiądz to tylko wisienka na torcie.
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Rydzyka nie słucham więc się o nim nie wypowiem. Ty słuchasz, że wiesz o czym mówi? Czy opierasz się na plotkach?
    Twój styl życia? Trochę brak mi danych żeby go określić :wink: Używając tego sformułowania miałam na myśli kogoś spoza KK kto sam ustala swoją moralność.
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Dla mnie wisienka na torcie. Bo ja mam własna głowę i potrafię wygrzebać dokumenty KK - dojść do źródła i tam szukać odpowiedzi.
    Wracając do tematu - nie raz zdarzyło mi się usłyszeć w spowiedzi, że "zielone" nie są grzechem bo przecież nie stosujemy antykoncepcji. Powinnam się cieszyć i robić tak dalej? Mnie nie obchodzi stanowisko księdza z mojej parafii, albo księdza u którego akurat się spowiadam - obchodzi mnie stanowisko Kościoła a to jest inne w stosunku do "zielonych". Na tej zasadzie nie obchodzi mnie z iloma kobietami ksiądz sypia, obchodzi mnie stanowisko KK w tej kwestii, i nie ja będę księdza grzesznika osądzać. Ale siebie pozwalam temu grzesznikowi osądzać bo kiedy spotykam się z nim w konfesjonale widzę tam Jezusa i swoje błędy które On przebacza.
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Ciekawie się rozmawia, ale ja też wysiadam.
    Kolorowych snów :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ja nie słucham, ale odbieram przekaz z tzw drugiej ręki ;-). A czasem nawet słucham - przymuszona ;-).
    A co do reszty - to prawda - brak Ci danych. Nie biegam co niedzielę na mszę i nie składam się na budowę nowego kościoła. Jednak jeśli ktoś mojej pomocy potrzebuje bez mrugnięcia okiem jej udzielam czy jest to człowiek czy zwierzę i nie ważne czy prosi mnie o to ksiądz czy osoba świecka. Często bez długotrwałego rozważania czy nie ściemnia przypadkiem. Nie szerzę nienawiści do innowierców czy ludzi innej rasy. Nie przeklinam homoseksualistów. Dla rodziców jestem miła i wyrozumiała (staram się przynajmniej). Męża kocham i nie zdradzam. To o moim stylu życia, a nie broń Boże jako przykład.
    Mój niewierzący (zupełnie =ateista) dziadek był najwspanialszym człowiekiem jakiego znałam. Zaprowadzał mnie na religię i pomagał się przygotowac do "egzaminu" przed komunią. Nie przypominam sobie, żeby muchę skrzywdził. Był niejednokrotnie rozjemcą wszelkich rodzinnych sporów. Itd. Mogę jeszcze pisac o zaletach męża, teściów, rodzeństwa, rodziców itp itd. Niektórzy są katolikami, niektórzy nie. Dla mnie to czy ktoś jest Katolikiem czy nie, nie ma absolutnie żadnego znaczenia. Albo ktoś jest dobrym człowiekiem, albo nie... po prostu.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeJun 28th 2011
     permalink
    Dotia: Wracając do tematu - nie raz zdarzyło mi się usłyszeć w spowiedzi, że "zielone" nie są grzechem bo przecież nie stosujemy antykoncepcji. Powinnam się cieszyć i robić tak dalej? Mnie nie obchodzi stanowisko księdza z mojej parafii, albo księdza u którego akurat się spowiadam - obchodzi mnie stanowisko Kościoła a to jest inne w stosunku do "zielonych"

No, ale czy stanowisko KK nie jest ustalane przez księży?
    Z drugiej strony to kiszka wg mnie, że nie można opieki nad swą duszą powierzyc kapłanowi...Chyba do tego jest powołany?
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    tak czytam tą dyskusję i dochodzę do wniosku, że osoby, które twierdzą, że są Katolikami bardzo łatwo z jednej strony "rozgrzeszają" księży, a z drugiej mówią innym, że katolikami nie są, bo nie zgadzają się ze wszystkimi nakazami/zasadami kościoła (choćby antykoncepcja, inne czynności seksualne itp)... jakoś mocno mi się to kłóci... bo jeśli najpierw usłyszałam, że skoro nie zgadzam się z tym, że każdy seks powinien się kończyć złożeniem nasienia w pochwie, to tak naprawdę nie jestem katoliczką, bo nie przestrzegam zasad ustanowionych przez Boga/kościół, to zupełnie nie rozumiem tego "przyzwolenia" na grzeszenie księży (i tłumaczenie, że są tylko ludźmi, więc mają prawo zbłądzić itp. np. nie zachowując celibatu)...
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Ponieważ wszyscy odpadli - to ja też ;-). Spokojnej nocy.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
    • CommentTimeJun 28th 2011 zmieniony
     permalink
    Dotia: widzę mojego księdza proboszcza i jestem zachwycona organizacja parafii i zaangażowaniem tego faceta w sprawy jego parafian (np. wielkim szokiem było dla mnie, że ks. proboszcz załatwił, że autobus miejski, taki zwykły z ztm Gdynia, zajeżdża przed drzwi kościoła! Bo starsi ludzie nie mogli dojść bo kościół jest na górce!

Wiesz co? Gdybyś napisała, że Twój ksiądz proboszcz nakarmił bezdomnych albo pozwolił im zimą nocowac na plebanii to zrobiłoby to na mnie dużo większe wrażenie. Z tym podsumowaniem o "dobrych ludziach" to przeoczyłam akurat podjeżdżanie pod bramę kościoła jako "wyczyn".
    A może dba też o to by tymi starszymi osobami ktoś się opiekował? Dostarczał im leki z apteki np? Albo zakupy? Czy ważniejsza jest strawa duchowa? I obecnośc w kościele?
  3.  permalink
    Dotia: Mnie nie obchodzi stanowisko księdza z mojej parafii, albo księdza u którego akurat się spowiadam
    Dotia: Mnie nie obchodzi stanowisko księdza z mojej parafii, albo księdza u którego akurat się spowiadam

*DOTIA* to po co się spowiadasz? ten sam ksiądz, którego stanowisko Cię nic nie obchodzi,ma nCi dać rozgrzeszenie,więc? wogóle zastanawiam się, po co nam telefon do Pana Boga w postaci smiertelników księży? przecież Bóg jest wszędzie, jest duchem,światłością, mądrością i słyszy mnie bez przechodzenia przez ucho księdza. Skoro mogę się do niego modlić, żalić, dziękować, to mogę wyrazić skruchę przed Nim samym i nie potrzebuje do tego człowieka, który potem będzie przytaczał cytaty ze spowiedzi wiernych na "ploteczkach przy kartach" . Kiedys owszem, spowiedź była dla mnie ważna, ale wystarczyło jedno zetknięcie z posłańcem w sutannie i dyskusja przy konfesjonale, oraz nakaz żałowania za coś, czego nie żałowałam,bo nie uważałam tego za grzech, dotyczyło to współżycia (piszę aby zobrazować problem) i tak odeszłam bez rozgrzeszenia. Że było to przed świętami wielkanocnymi poszlam o konfesjonał dalej licząc że inny "wszechwiedzący" będzie starał się mi wytłumaczyć, przekonać, zobrazować cokolwiek. Chciałam nawet na ten temat porozmawiać, bo zaistniał konflikt interesów,ale w momencie kiedy powiedziałam szczerze że przed chwilą inny nie dał mi rozgrzeszenia usłyszałam "ja ci dam, bo kolejka jest długa dzisiaj". I wówczas to podupadło we mnie wszelkie wierzenie i sens spowiedzi. I nie dlatego że nie chciano mi dac rozgrzeszenia, ale dlatego, że potraktowano mnie jak w kolejce po hamburgera;wez i spadaj a przy okazji nażryj się. Może warto by się nad tym zastanowić, zanim zaczniemy peplać takiemu samemu grzesznikowi co nam na sercu leży. Anglikanie też chrześciajnie a wyzewnętrznianie w formie spowiedzi osobistej nie jest im potrzebne do bycia odbrymi ludźmi. Bo takowych znam.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    W ogóle denerwuje mnie tłumaczenie w stylu: jesteśmy tylko ludźmi. Uważam, że bycie człowiekiem wymaga trochę innego podejścia. Pozwalanie sobie i/czy innym na robienie świństw nie prowadzi do niczego dobrego.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Po nocnych przemyśleniach czuję się zobowiązana doprecyzowac o co mi chodzi.
    Oceniamy ludzi i ich życiowe postawy powierzchownie, po tym co na zewnątrz widac.I chyba trudno byłoby inaczej. Jeśli źle się odżywiam i z tego powodu tyję lub co gorsza choruję i idę do dietetyka, który ustala mi jadłospis i udziela rad, a potem tego dietetyka widzę raz po raz w McDonald's, to budzi to moją wątpliwośc, czy na pewno trafiłam do dobrego specjalisty.
    Analogicznie moje wątpliwości budzi nieuczciwy ksiądz lub Katolik obnoszący się ze swoją wiarą (nie potrafię tego inaczej ując, ale wierzę, że wiecie o co mi chodzi) i np pomstujący na sąsiadów.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    A. No i każdy oczywiście zasługuje na drugą szansę. Tylko wg mnie tych drugich szans nie może byc nieskończenie wiele.
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Dotia: Przykład ateisty/kogoś z poza KK porywającego swoim życiem tak żeby chciało się wybrać taki styl życia.

To się rozejrzyj wkoło. Ja znam kilka takich osób. Będę nieskromna pewnie, ale podam przykłam moich dziadków, nie dość że jedno prawosławne, drugie niewierzące:) kogiel mogiel mogłoby się wydawać. Dziadkowie zmarli ok 20 lat temu, a do dziś obcy ludzie wspominają ich dobroć, uczynność, bezinteresowaność. Głodny znalazł u nich zawsze coś do zjedzenia, sponiewierany życiem - oparcie. Tolerancji od nich możemy się uczyć, umiejętności wybaczania też. Nie oceniali ludzie, nie szafowali wyrokami. Piątkę dzieci w trudnych powojennych czasach wychowali na pożądnych ludzi. Do dziś 1.11 przy ich grobie spotyka się masę ludzi. Kilka pololeń. A to byli zwykli ludzie. Świat o nich nie słyszał, ba nawet w innym województwie pewnie o nich nikt nie słyszał, ale wierz mi niejeden człowiek (w tym i ja) postępuje tak jak Oni. A rady babci co do mężczyzn i postępowania w małżeństwie - bezcenne:)))
    Tak, byli dorodnymi owocami :)
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Tak się zastanawiam... Jak to jest,że czytam wypowiedzi osób, które tak zaciekle bronią księży, dając im prawo do popełniania błędów, do słabości... Tę słabość tłumaczy się tym,że księża są sami, nie mają żon itp... Z drugiej strony te same osoby nie bronią z taką samą stanowczością "zwykłych" świeckich osób, które też błądzą... Ile tu już było dyskusji w podobnym tonie.
    Z tą obroną księży to mam wrażenie,że jest tak,że robi się to,bo jeśli tego się robić nie będzie to załamie się postrzeganie KK? Tak jakby tu była Gwardia Obrony KK. A wszystko za wszelką cenę.
    Przepraszam,ale nie uwierzę,że księża nie mają potrzeb seksualnych. To zwykła ludzka sprawa. Trudno mi też uwierzyć,że księża "nie radzą" sobie z popędem seksualnym. Modlitwa, choćby nie wiem jak gorliwa nie zaspokoi tych potrzeb.
    --
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Ci święci czy błogosławieni których wymieniłam nie raz mówili że ich krzyż jest za ciężki, nie raz wątpili w istnienie Boga
    Wątpić / czuć ciężar wiary a jawnie i świadomie grzeszyć to duża różnica.
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Kaonashi: No, ale czy stanowisko KK nie jest ustalane przez księży?
    Z drugiej strony to kiszka wg mnie, że nie można opieki nad swą duszą powierzyc kapłanowi...Chyba do tego jest powołany?
    Jest ale nie przez byle jakich księży. I opiekę nad swą duszą, jak piszesz, można powierzyć księdzu ale też radziłabym wybierać ostrożnie.
    anne76: tak czytam tą dyskusję i dochodzę do wniosku, że osoby, które twierdzą, że są Katolikami bardzo łatwo z jednej strony "rozgrzeszają" księży, a z drugiej mówią innym, że katolikami nie są, bo nie zgadzają się ze wszystkimi nakazami/zasadami kościoła (choćby antykoncepcja, inne czynności seksualne itp)... jakoś mocno mi się to kłóci... bo jeśli najpierw usłyszałam, że skoro nie zgadzam się z tym, że każdy seks powinien się kończyć złożeniem nasienia w pochwie, to tak naprawdę nie jestem katoliczką, bo nie przestrzegam zasad ustanowionych przez Boga/kościół, to zupełnie nie rozumiem tego "przyzwolenia" na grzeszenie księży (i tłumaczenie, że są tylko ludźmi, więc mają prawo zbłądzić itp. np. nie zachowując celibatu)...
    Nigdzie nie powiedziałam kto ma lub nie ma prawa nazywać się katolikiem, napisałam, żeby ktoś kto nie akceptuje KK sam przemyślał czy jest katolikiem czy nie. I nigdzie też nie wyraziłam akceptacji na grzechy księży. Mówię, że nie powinno się tych grzechów rozciągać na wszystkich księży i po tym oceniać kościoła.
    Kaonashi: Wiesz co? Gdybyś napisała, że Twój ksiądz proboszcz nakarmił bezdomnych albo pozwolił im zimą nocowac na plebanii to zrobiłoby to na mnie dużo większe wrażenie. Z tym podsumowaniem o "dobrych ludziach" to przeoczyłam akurat podjeżdżanie pod bramę kościoła jako "wyczyn".
    To wydawało mi się zbyt oczywiste. Księża z mojej parafii prowadzą stowarzyszenie miłosierdzia w którym mają pod swoją opieką kilka biednych rodzin, codziennie w parafii są obiady dla biednych itd. Odwiedzanie chorych to chyba w każdej parafii standard.
    Rozkosznico nie interesuje mnie dyskusja na temat celowości spowiedzi w kościele katolickim, dla mnie spowiedź jest ok.
    Co do Waszych przykładów bardzo pięknie jak cenicie swoje rodziny, ja o swoich bliskich też mogę mnożyć pochwały. Raczej chodziło mi o to stwierdzenie Kaonashi o śliwkach robaczywkach, bo fakt, że są ale drugi fakt to taki, że KK ma takie autorytety jakie ciężko znaleźć poza nim. Nasi dziadkowie, rodzice, itd. owszem dla nas to właśnie najbliższe autorytety ale raczej nie na skalę światową.
    Jeszcze raz podkreślę, że ja nie bronię księży bo np. mi się obraz kościoła załamie :cool: , albo jakoś ślepo. Mówię wprost - pedofilii wrzucam do więzienia, zboczeńców na leczenie. Ale uważam, że błędem jest generalizowanie i mówienie, że księża to zboczeńcy i pedofile. Błędem jest ocenianie KK po kilku przypadkach gorszących. Można to robić usprawiedliwiając tym swoje bycie po za KK, ale nie jest to w porządku i nie jest prawdą.
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Agunia "Czepiłaś sie grzechu - po to jest spowiedź i jeśli dostaje rozgrzeszenie jest obmyty z tego grzechu
    Ps i nie wiesz czy on nie wątpi"

Przepraszam, że dopiero dziś, ale wczoraj przeoczyłam, a to chyba do mnie.
    Spowiedź owszem obmywa z grzechu, ale o ile dobrze pamiętam jej warunkiem jest POSTANOWIENIE POPRAWY. Jeśli tak jak Ty lub któraś z Was pisała "ksiądz miał kobietę" zakładam, że to były jakieś szersze czasowe ramy i w takim przypadku nie widzę, by ten warunek został spełniony.
    __
    A tak jeszcze odnośnie powierzchownego oceniania, to chyba tak głęboko utkwiła Wam opinia, że jestem "na nie", że nie zauważyłyście jednego zdania z KKK, które wśród innych zacytowałam i, które wg mnie wszystkim teoretyzującym niekatolikom zamyka usta n/t czy grzech księdza jest przeszkodą w pełnieniu jego funkcji. Powtórzę więc:
    "Ponieważ przez pełniącego posługę święceń działa i zbawia sam Chrystus, niegodność kapłana nie jest przeszkodą dla działania Chrystusa "
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    No to nas zakasowałaś Kaonashi :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Kaonashi: To wydawało mi się zbyt oczywiste. Księża z mojej parafii prowadzą stowarzyszenie miłosierdzia w którym mają pod swoją opieką kilka biednych rodzin, codziennie w parafii są obiady dla biednych itd. Odwiedzanie chorych to chyba w każdej parafii standard.

A widzisz, dla mnie to nie standard. Ale to ładnie ze strony stowarzyszenia. A chorych odwiedzają bez wyjątku czy tylko katolików?

Dotia: Co do Waszych przykładów bardzo pięknie jak cenicie swoje rodziny, ja o swoich bliskich też mogę mnożyć pochwały. Raczej chodziło mi o to stwierdzenie Kaonashi o śliwkach robaczywkach, bo fakt, że są ale drugi fakt to taki, że KK ma takie autorytety jakie ciężko znaleźć poza nim. Nasi dziadkowie, rodzice, itd. owszem dla nas to właśnie najbliższe autorytety ale raczej nie na skalę światową.
    Jeszcze raz podkreślę, że ja nie bronię księży bo np. mi się obraz kościoła załamie :cool: , albo jakoś ślepo. Mówię wprost - pedofilii wrzucam do więzienia, zboczeńców na leczenie. Ale uważam, że błędem jest generalizowanie i mówienie, że księża to zboczeńcy i pedofile. Błędem jest ocenianie KK po kilku przypadkach gorszących. Można to robić usprawiedliwiając tym swoje bycie po za KK, ale nie jest to w porządku i nie jest prawdą.

Zgodzę się. Trudno konkurowac ze świętymi. No, ale jest wiele świeckich osób, nie na aż takim piedestale, które robią wiele dobrego dla bliźnich (Owsiak? :))
    Napisałam gdzieś, że wszyscy księża to pedofile i zboczeńcy? albo, że wszyscy Katolicy są śliwkami robaczywkami? No jednak częściej takie postawy widac, co nie wynika wcale stąd, że jest ich więcej.
    •  
      CommentAuthorMelodie
     permalink
    Kaonashi, ale Owsiak jest dla wielu katolików, tych "prawdziwych" bardzo bee ;-)
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Wiem :)
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    Z zewnątrz może takie postawy częściej widać, ja będąc w KK jeszcze nie spotkałam.
    Kaonashi: A widzisz, dla mnie to nie standard. Ale to ładnie ze strony stowarzyszenia. A chorych odwiedzają bez wyjątku czy tylko katolików?
    Zapytam proboszcza przy kolejnej okazji :wink:
    •  
      CommentAuthorDotia
     permalink
    No, właśnie miałam napisać, że o Owsiaku, jak o Rydzyku - następny wątek trzeba by zacząć :wink:
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    No myślę, że porównanie jednego do drugiego jest mocno nietrafione :).
    •  
      CommentAuthorLa_Liszka
     permalink
    Dotia: No to nas zakasowałaś Kaonashi :wink:

Domyślam się Dotiu, że to drwina ;-). Wiem przecież, że to dla Ciebie oczywistośc. Ale przyznam, że pomyślałam, że nie zauważyłaś tego zdania, bo potem napisałaś:

Dotia: Te cytaty z KKK to jak dla mnie oczywistość. Nie wiem co chciałaś przez nie powiedzieć? Że księża grzeszą, czy że nie mają takiego prawa? ;-)

a wychodzi na to, że prawo mają...
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.