Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
;

jest nie do przyjęcia 
tylko niech się za stanowi czy chciałby by jego dziecko kierowało się w życiu strachem przed karą czy przekonaniem o tym, że to co robi jest po prostu właściwe.
Winni ale skoro nie uznajesz kar ( wyraźnie podkreśliłaś, ze kara to kara i nie ważne czy krzesełko czy zakaz oglądania bajek), to jak według Ciebie ma działać grupa przedszkolna bez sytemu nagród ( naklejka, uśmiechnięta buzka, pochwała itd)-/dla sprostosowania: o tym nic nie napisałaś/ i kar (np. karny jezyk, brak możliwości uczestniczenia w konkretnej zabawie ), w grupie 25 osobowej np. 3-łatki, gdzie jest 1-2 opiekunów ) ?
Poziom agresji nie jest większy niż w innych placówkach. To wszystko da się zrobić, tylko trzeba chcieć. Bo kara jest bardzo prostym rozwiązaniem, i ta prostota jest chyba jej jedyną zaletą, bo nikt się nie musi zastanawiać, dlaczego dziecko się tak zachowuje, nikt sie nie musi dokształcać, szukać innych rozwiązań.
gdy mamy problem, to mowie, tłumacze, ze nie podoba mi sie kiedy to czy tamto, ze mnie to boli, tak raczej na opisywaniu uczuć to polega.
Tak sobie myslę, że łatwiej mu będzie ogarnąć temat od małego będąc uczonym ponoszenia konsekwencji niż gdy spadnie coś na niego nagle...
Niestety kiedyś te nasze słodkie maluszki urosną i różnie być może. Może wpadną w złe towarzystwo, może popełni błąd i wówczas nagle ktoś im wyznaczy karę... I tu szok, bo skończy się tłumaczenie, skończy się wyjaśnianie, że kogoś bolało, że ktoś był smutny... lecz od razu poważniejsze konsekwencje, do których dzieciak nie jest przyzwyczajony...

nie????
to czemu z karami mam tak robić??
). Ustalimy sobie wtedy jak sobie z tym radzić psychicznie i tyle