Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
ja sie strasznie ciesze. Moi chlopacy przez takie rrozwiaaznie beda w grupie razem. 11 czterolatkow, 10 trzylatkow. Ponoc dzieci wlasnie najlepiej rozwijaja sie w grupach mieszanych (patrzz montessori). No i dla moich to plus dodatkowy, zezawsze beda mieli siebie nawzajem w chwilach slabosci

nie no blagam...wierszyki, piosenki. U nas rodzice byli zadowoleni i jaa tez o Kubesie nie martwie. Wrecz przeciwnie. Lcze, ze troche empatii "liznie" w stosunku do maluchow, a jak bedzie mial maluchow dosc to wieksza czesc to jednak czterolatki, wiec jakiegos kolege zawsze znajdziie

sa zrobione w formie ksiazeczek, alle. To tylko po to, by wydawnictwa miaaly zysk. Rownie dobrze mozna ta podstawe programowa realizowac bez tych ksiazeczek, co u nas panie robily. Czasem cos kserowaly, czasem same wymyslaly, ale nie mialy czterolatki podrecznikow zadnych. I wolalabym by tak pozostalo. Dziecko w przedszkolu ma sie bawic, w grupie, czy to samemu ale bawic...w ten sposob uczy sie najwieecej, poznaje swiat. Mnie denerwuje w przedszkkolach podejscie typu. Tu siedzimy i malujemy "w liniach", a w blocie tarzac sie dzieci nie moga bo sie pobrudza
raz ze to wieksza frajda dla takich, z reguly zyliolowych maluchow, a dwa zze tez sie ucza, strukture dotykaja, cos tam tworza, w grupie wspolpracuja.

no przeciez rozwoj kazdego dziecka idzie swoim torem i w swoim czasie. Dziecku nalezy tylko stworzyc odpowiednie warunki. Najodpowiedniejsze sa warunki zblizone do tych w rodzinie, wiec w czym problem? Na serio, takie male dzieci nie trzeba nic na sile "uczyc", wystaarczy pozwalac im.na samodzielnosc i odkrywanie swiata. Moi takie zabawy wymyslaja, ze szok. Niektore nawet pani w przedszkolu od nich wziela
bo zapomnialam o najwazniejszym. Moje dziecko, po powrocie z wakacji (tam mielismy taki klubik dla dzieci do ktorego chetnie razem chodzili) samo podjeelo decyzje o chodzeniu do przedszkkola i chodzi chetnie
ja jest przeszczesliwa i po raz kolejny twierdze, ze jesli jest mozliwosc to nic na sile, dziecko sammo dojrzeje
wiec wrzucam jako podsumowanie http://dziecisawazne.pl/przedszkolne-i-szkolne-grupy-mieszane-wiekowo-dlaczego-to-dziala/
szkoda, ze Damazy nad takimi niedociagnieciami nie pracuje

;

;

w zasadzie podpisuje tylko stroj sportowy i ewentualne ciuchy na zmiane. Reszty nie, ale oni nie maja spania, wiec sila rzeczy nie rozbieraja sie w przedszkkolu. Nie dajje im tez do przedszkola.jakis drogich ciuchow, wiec nawet jak cos by zginelo to trudno