Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
2 herbatniki petitki
szczególnie tą strasznie restrykcyjną dietą (czy to naprawdę robi aż taką różnicę ile listków sałaty się zje?) rozumiem, że można stosować zamienniki, no ale..
a jak radzicie sobie z mierzeniem cukru w pracy? tego trochę się boję - u mnie ciężko stwierdzić, czy będę dała rady jeść super regularnie, bo ciągle jakieś spotkania, szkolenia - każde o innej godzinie.. no i sam ten glukometr - przy pracy łątwo się zatracić i zapomnieć, że to już trzeba zmierzyć, szczególnie dla kogoś, kto nigdy w życiu się tym nie przejmował.
a jak radzicie sobie z mierzeniem cukru w pracy?
Czasami trzeba sobie odpuścić i spełnić zachciankę, nie ma co się nawet stresować jak cukier wyjdzie wysoki po takim wybryku, bo jednorazowo krzywdy ani sobie ani dziecku nie zrobimy. Wiemy, że mamy cukrzycę, jesteśmy na diecie i jednak jej się trzymamy, dzięki temu wszystko jest OK. Teraz wyobraźcie sobie sytuacje kiedy nie ma badania obciążenie glukozą. Ja wiele słodkiego i tak nie jadam ale wiem, że wtedy po każdym posiłku cukier byłby w kosmos, katastrofa gotowa
Ja miałam ten luksus, że jak wyszła mi cukrzyca byłam już na L4. Prawda jest taka, że w mojej pracy nie miałabym szans na regularne posiłki i na mierzenie cukru po godzinie, pewnie u mnie w pracy szybko ktoś by się wkurzyć, że "kombinuję" i się obijam byle nie pracować
a można zapytać jaką masz pracę ??
Kasiek, prawo prawem a życie życiem. W prywatnych firmach to często trzeba robić swoje bo nikt za ciebie nic nie zrobi. Ludzi mało a roboty masa.
Jest poniżej normy, więc OK wyszło 114. To chyba ok?
kolejna różnica pomiędzy zaleceniami dietetyków pierwszy raz słyszę o III śniadaniu. Ja po II śniadaniu mam już obiad. III śniadanie,
Happytka my tu często dziwiłyśmy się dużym różnicom w naszych dietach i zaleceniach ale Twoja to mi się już bardzo inna wydaje.
Bo chyba brokuł to nie podwyższy cukru, prawda? W takim razie teraz będzie metoda prób i błędów...
Przepraszam, że tak męczę, ale nie ogarniam jeszcze tego wszystkiego :(
bo głowie cały czas mam listę powikłań przeczytaną niepotrzebnie w pierwszej ciąży
Dzisiaj na obiad był dziki ryż (50g suchego) i sałatka z sałaty lodowej z ogórkiem, pomidorem, szczypiorkiem i jogurtem naturalnym. Wynik: 122. Ojj długa droga przede mną :(
że brakuje w niej mięsa
ale w tym obiedzie nie było nic po czym cukier powinnaś mieć wysoki
a jogurt i warzywa no też nie wiadomo dokładnie ile tego było ale zakładam, że minimum 1WW się jednak nazbierał
a z tym się akurat nie zgodzę bo wszystkie te warzywa są na liście, według której u mnie nie trzeba ich w ogóle ważyć i liczyć tylko można je jeść w dowolnych ilościach i podjadać między posiłkami również. Jedynie jogurt bym policzyła
Ja na obiad mam wypisane 2WW warzywnego, 2WW mącznego, 1WW mięsno - nabiałowego i 3WW tłuszczowego = 8WW więc nawet jakby w tym obiedzie było 5WW to i tak cukier nie powinien być ponad normę.....choć wiele przekroczony nie był.
2 kawałkami papryki. Ale zdziwił mnie ten wynik, bo jak wczoraj na kolację jadłam podobne kanapki, z tym że na jednej był ogórek zamiast papryka i wynik był 108.
chociaż jakoś nigdy na obiad nie wcisnęłam 8WW, nawet 5 WW na raz, ale jak pisałam ja nawet oddzieliłam zupę na oddzielny posiłek byle ilość WW nie kumulowała mi się z drugim daniem. I udało po jakimś prawie miesiącu obserwacji udało mi się opanować skoki, i uniknęłam insuliny.
jeśli to była papryka czerwona to ona może podwyższać cukier - dlatego lepiej jeść zieloną lub żółtą
Poza tym diabetolog zlecila mi badanie HbA1C -hemoglobina glikowana (DCCT ) wynik 4,8% w artości wskazane 4,0 -6,0%, HBA1C - hemoglobina glikowana (IFCC) 29,5 mmol/mol norma 20,0-42,0. Nie wiem co to za badania i jeszcze nie konsultowałam z diabetologiem, moze Wy sie orietujecie?
mam też takie techniczne pytanie - przy glukometrze mam chyba 10 czy 15 igiełek - można je bez problemu kupić w aptece?
aa ja myślałam, że to koniecznie trzeba.. odkażasz je jakoś?
skoro mam cukrzycę to należy mi się większa ilość usg a od 36 t.c. mam chodzić co tydzień na ktg.
Mam też prośbę do dziewczyn, które mają blisko termin żeby napisały po porodzie jak było z cukrami podczas porodu, czy z dzidzią ok, czy cukrzyca minęła po porodzie i jaka była waga bobasa,
Pewnie w poradni KASIEK miałabym codziennie 3x dziennie insulinę ale w mojej daję sobie "w miarę potrzeby" tylko do śniadania muszę brać codziennie.
Ja zmieniam raz na jakiś czas (mi nawet w poradni babka mówiła, że tak można) i w trakcie używania niczym jej nie odkażam, oceniam igłę na oko jak mi się już nie podoba to zakładam nową