Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Przesadzam... Cukrzyca w ciąży nie jest taka straszna i trwa krótko. Normalnie nie choruję na cukrzycę ani na inną poważną chorobę więc powinnam się cieszyć i nie narzekać.
Hej mi w zeszłym tygodniu stwierdzili cukrzycę ciążową na czczo wacha mi się od 89 do 104 a po posiłkach od 77 do 140 czy to źle? Zależy co zjem staram się trzymać dietę,nie jem nic słodkiego,pije gorzka herbatę tylko mi nie wychodzi czasowo się wyrobić 1 śniadanie o 8 ,2 śniadanie o 10;30 potem obiad o 13 podwieczorek o 15;30 kolacja 18 itd mam 4 letnie dziecko i nie wychodzi mi pilnowanie czasu;( Proszę doradźcie mi co mam robić dobrze a co źle.
bo duża ilość błonnika chroni przed zaparciami w ciąży a plan posiłków nie pozwala nadmiernie utyć :)
A dieta dla mnie wcale fajna nie jest
To ja cię pocieszę. I może dodam otuchy, bo mąż kupił dzisiaj wagę, bo nie mieliśmy w domu. I co? 3 tygodnie po porodzie, po obżarstwie świątecznym do nieprzyzwoitości, do wagi z przed ciąży wystarczy mi zrzucić 4 SŁOWNIE CZTERY kilo. :D
Dieta jest fajna, bo potem nie trzeba mieć diety :D ju huuu
Na czczo miałam 76 mg/dl,
Po podaniu 75 g glukozy po 2h miałam 186 mg/dl.
Bardzo zaszkodziłam maluchowi?
[/quote]
tak dobrze pamiętasz
rita a my piszemy o normie do 120 jak już na diecie jesteśmy i badamy cukier po posiłkach
[quote=rita822]CZEMU niektore dziewczyny po obciazeniu 75g nP NiUNIA32 WOgole po 1h nie miała zalecenia by badac krew?
czy jest sens powtarzac teraz badanie po obciazeniu50g by zobaczyc jaki cukier bedzie po godzinie?
Muszę zrobić badanie hemoglobiny glikowanej.
Hmmm jestem ciekawa, czy będę musiała powtórzyć badanie, czy może dostanę skierowanie do diabetologa... Zobaczymy we wtorek... Od dziś ograniczam cukier!
graniczenie samego cukru nie wystarczy, trzeba jeszcze zamienić złe węglowodany ( proste jak np. biała mąka) na lepsze ( chleb o niskim IG, w wielu piekarniach jest taki do kupienia) i zwiększyć ilość spożywanego błonnika, ale nie z owoców tylko z warzyw - sałata, ogórek, kapusta itd...
ale dieta Twojej babci jest zupełnie inna niż kobiet w ciąży z cukrzycą !!!!!!!! nie sugeruj się tym za bardzo. Twoja babcia też ma inne normy i zasady pomiaru cukru niż kobieta w ciąży.
A ten poziom cukru glukometrem mierzy się na czczo tak i po 1h po posiłku? Jutro i w niedziele sobie skontroluje...
I czy jest możliwość, że gin może mnie skierować na oddział w celu obserwacji tego cukru?